Shadow vs Project xCloud leta 2020: Miška, ki je rohnela

Shadow je eno največjih imen v oblačnih igrah in to z dobrim razlogom. Opremljen s celotnim namizjem sistema Windows 10 in podporo za vsako igro, ki se izvaja v Microsoftovem OS-u, je to najbližje, kar smo našli pri lokalnih igrah v oblaku. 


Microsoftova storitev, ki je še izdana v oblaku, projekt xCloud, je kompetentna sama po sebi, čeprav se bori, ko gre za podporo igranju in delovanje. V tej tekmi Shadow vs Project xCloud bomo primerjali dve funkciji, cenah, enostavni uporabi, pokritosti, podpori za igre, podpori za platformo in zmogljivosti, da vidimo, katera je boljša možnost. 

Preden se potopite, si oglejte naš Shadow pregled in Project xCloud pregled. Čeprav bomo tukaj podrobneje pregledali svoje konkurente, namenski pregledi ponujajo nekoliko več konteksta in primerjave s preostalim trgom iger v oblaku.

Nastavitev boja: Shadow proti Project xCloud

Shadow in Project xCloud vržemo v ring v sedmih kategorijah, pri čemer se vsaka dotakne drugačnega vidika iger v oblaku. V vsakem krogu bomo podelili točko storitvi, ki kraljuje vrhunsko, in ne glede na to, kateri servis ima na koncu več točk, bo naš prvak. 

Med vsakim krogom bomo primerjali tekmovalce za točko in videli, katera je boljša možnost. Žal ni vedno jasnega zmagovalca. Kot primerjamo z večino programske opreme, moramo pogosto barvati v odtenke sive. Zmagovalec v določeni kategoriji se lahko razlikuje za vas, odvisno od različnih dejavnikov. 

Kot primer pogosto uporabljamo pokritost. Na primer, Project xCloud je na voljo v veliko več regijah kot Shadow. Vendar, če živite v regiji, ki jo podpira Shadow, to ne bo spremenilo. Zaradi tega priporočamo branje skozi kroge, da dobimo predstavo, zakaj smo točko podelili tako, kot smo.

1

Knjižnica iger

Sodeč po knjižnici projekta xCloud je zdaj zapleteno. Na voljo je približno 100 iger, od katerih je 50 prišlo le nekaj mesecev po začetku predogleda. Storitev bi se morala sčasoma vključiti tudi v Xbox Game Pass, tako da bo skupni znesek nekje v bližini 300 iger. 

xcloud-igra-knjižnica

Prisotni so vsi prvi hiter hiterji, vključno z Gears 5 in Halo: Zbirka Master Chief. Projekt xCloud ima tudi izjemno podporo tretjih oseb. V službi lahko naložite igre, kot so Zgodbe o Vesperiji in Bloodstained: Ritual of Night. Ko bo integracija Xbox Game Pass zaživela, bo seznam še bolj impresiven. 

Kljub temu se Shadowu ne ujema. Kot bomo govorili v tej primerjavi, vam Shadow daje popoln računalnik z operacijskim sistemom Windows 10, tako da lahko katero koli igro, ki ste jo lahko igrali v sistemu Windows 10, lahko igrate tudi v Shadowu. To vključuje klasične naslove storitev, kot je GOG, pa tudi novejše igre na Steamu in Epic Games Store. 

Pravzaprav morate dejansko kupiti te igre, tako kot morate z GeForce Now (preberite naš pregled GeForce Now). Ni jasno, ali boste morali kupiti igre s Project xCloud, vendar je to varna stava. 

Še vedno pa se je težko pritožiti, ko je na mizi Xbox Game Pass. Microsoft je zatrdil, da bosta Game Pass in xCloud pod isto naročnino, kar vam bo dalo brezplačno veliko knjižnico iger, kot to počne PlayStation Now (preberite naš pregled PlayStation Now). 

drsnik-senčnik1

Vendar samo domnevamo Projekt xCloud se trenutno ne more primerjati s Shadowom, ko gre za podporo igram. Na računalniku je preprosto več iger, Shadow pa vam omogoča, da jih igrate vse.

Krog: Knjižnica iger za Shadow Cloud Gaming

Logotip Shadow Cloud Gaming
Projekt xCloud Logotip

2

Cenitev

Težko je govoriti o cenah, ker sta oba naša tekmeca že malo v prehodnem obdobju. Shadow je pred kratkim prenovil svojo cenovno strukturo in dodal dve novi ravni storitev ter rahlo rast cen. Projekt xCloud, ki je trenutno na voljo le v omejenem predogledu, nima nobenih cen. 

Začetek tam je edini način, da doživite xCloud, da vržete svoje ime v klobuk in prekrižate prste. Omejena različica beta počasi daje uporabnikom dostop do izkušenj, kaj Microsoft dela. Glede na to ne vemo, koliko novih uporabnikov Microsoft sprejema, ko jim pošilja povabila. 

Ostajamo ugibati, s čimer smo postali dober v trenutnem stanju iger v oblaku. Če predpostavimo, da se bo Microsoft odločil povezati vse svoje spletne storitve Xbox, pričakujemo, da bo mesečna cena od 20 do 25 dolarjev. To je dražje kot Google Stadia (preberite naš pregled Google Stadia), vendar glede na to, koliko lahko ponuja Project xCloud, se težko pritožite.

Na srečo imamo številke za Shadow. Edini načrt, ki je na voljo v času pisanja, Boost, se zaračuna 11,99 USD na mesec, če se letno zaračuna, in čistih 15 USD, če greste mesec v mesec. Za to ceno dobite 1080p pretakanje in 256 GB prostora za shranjevanje ter standardno omrežno povezavo 1Gbps..

Dve novi ravni, Ultra in Infinite, povečujeta ceno in podporo ločljivosti. Ti načrti ponujajo podporo za ločljivost 4K in povečajo zmogljivost pomnilnika na 512 GB oziroma 1TB. Žal so drage in trenutno niso na voljo. Na primer, načrt Neskončno bo stal 49,99 USD, ko ga bomo plačali mesečno na mesec, ko bo objavljen. 

Projekt xCloud je trenutno tehnično brezplačen, vendar to domneva, da lahko dejansko pridete na Microsoftov seznam preizkuševalcev. Senca je na dragem koncu stvari, še bolj kot Vortex (preberite naš Vortex pregled). Za to primerjavo pa je zmagovalec zgolj zato, ker je dejansko na voljo za nakup.

Okrog: cena za Shadow Cloud Gaming

Logotip Shadow Cloud Gaming
Projekt xCloud Logotip

3

Lastnosti

O funkcijah s projektom Project xCloud se ne govori veliko, saj je Microsoft še vedno osredotočen na to, da storitev deluje, ne da bi jo opremili z dobrotami. Kljub temu je za xCloudom nekaj zanimivega. Ko bomo prišli do kroga “pokritosti”, strežniki xCloud uporabljajo Microsoftovo globalno mrežo strežnikov Azure. 

Vsak strežnik xCloud ima črevesje štirih konzolov Xbox One S. Čeprav igre na telefonu izgledajo odlično, Xbox One S začenja prikazovati svojo starost, zlasti v časih nalaganja. Ima tradicionalni trdi disk, ne SSD. 

Kot lahko vidite v našem najboljšem zunanjem vodniku SSD, to pomeni, da je precej počasen. Nimate možnosti za priklop zunanjega trdega diska, kot bi ga imeli na lokalni konzoli (za več o tem preberite naš najboljši zunanji trdi vodnik za Xbox One).

xcloud-4

Ker je xCloud v bistvu Xbox One v oblaku, imate vse funkcije, ki so priložene Microsoftovi konzoli, vključno s prijatelji, dosežki, Microsoftove nagrade in trgovino. Pomanjkanje podpore drugih regulatorjev ali podpore tipkovnice in miške blaži izkušnjo. 

Senca je polna funkcij, od katerih Shadow pravzaprav ni naredil nobene. Storitev je v bistvu računalnik z operacijskim sistemom Windows 10 v oblaku, tako da imate dostop do vseh funkcij sistema Windows, pa tudi do katere koli aplikacije, ki deluje na platformi. Shadow ponuja celo omrežno povezavo 1Gbps, zato je brskanje po internetu na mizi. 

nastavitve senc-oken

Bolj impresivna je obrobna podpora Shadow-a. Igre so pripravljene za igranje s tipkovnico in miško ali vašim izbranim krmilnikom, ne glede na to, ali se povežete prek USB-ja ali Bluetooth-ja. Ponovno odstranjevanje se izvaja tudi prek aplikacij Windows. Programe krmilnika Steam lahko na primer uporabite v igrah, ki bi sicer potrebovale tipkovnico in miško. 

Trenutno ste zaklenjeni v uporabi sistema Windows 10, kar je težko pritožba, saj lahko svojo oddaljeno napravo konfigurirate na poljuben način. Kljub temu Shadow pravi, da deluje na dodajanju podpore za Linux. 

Krog: Funkcije točke za Shadow Cloud Gaming

Logotip Shadow Cloud Gaming
Projekt xCloud Logotip

4

Izvedba

Ta krog je zanimiv, ker sta Shadow in Project xCloud usmerjena na različne trge. xCloud je preprosto drugačen način uporabe vašega Xbox One in ne način, kako ga zamenjati. Shadow na drugi strani skrbi za tiste, ki ne mislijo popolnoma razrezati konzole in se osredotočijo na popolno igranje v oblaku. 

xcloud-2

Začenši s Project xCloud, smo preizkusili s 5Ghz WiFi povezavo. Ker xCloud nima aplikacije za osebni računalnik, nismo mogli preizkusiti s pomočjo trde povezave. Če igramo Halo 5, Gears 5 in Forza Horizon 4, smo naleteli na zelo malo vprašanj. Vhodnih zaostankov je bilo malo, pretočnih artefaktov pa je bilo malo in daleč med njimi. 

Glede na naše testiranje je moč xCloud največji dejavnik jakosti signala. Potrebovali boste veliko večjo hitrost, kot jo oglašuje tudi Microsoft. Testirali smo s hitrostjo prenosa 60Mbps, kar daleč presega priporočila Microsofta. Že takrat smo naleteli na šibka obvestila o signalih in spustili okvirje. 

xcloud-1

Poleg tega ni bilo videti nobenega merjenja, ki bi temeljilo na jakosti signala. Večina storitev igranja v oblaku bo zmanjšala kakovost video toka za sprejem šibkih signalov. V primeru xCloud bi se igra bodisi zataknila bodisi popolnoma zaprla, ko je naš signal začel slabeti. 

Shadow nima te težave. Preizkusili smo Doom 2016, Counter-Strike: Globalna ofenziva in Cuphead na žični in brezžični povezavi, v obeh primerih pa je Shadow dosegel skoraj lokalno izkušnjo. Zunaj občasnih pretočnih artefaktov bi ga težko obudili, razen igralnega računalnika. 

Shadow je prav tako dobro deloval na Androidu, čeprav nas je razočaral pomanjkanje kontrol na zaslonu. Če želite premikati po kazalcu in tipkovnici za Android, morate s prstom premikati. Glede na to, kako majhni so mobilni zasloni, je na zaslonu pogosto preveč naenkrat, kar je moteče, ko poskušate zagnati igro. 

Kljub temu ne moremo zanikati, da ima Shadow prednost v tem krogu. Od vseh storitev v igranju v oblaku, ki smo jih preizkusili, se Shadow najbolj približa zagotavljanju lokalne izkušnje v oblaku in sramoti storitve, kot je Blacknut (preberite naš Blacknut pregled).

Okrog: Točka uspešnosti za Shadow Cloud Gaming

Logotip Shadow Cloud Gaming
Projekt xCloud Logotip

5

Podpora za platformo

Projekt xCloud je na voljo na eni platformi: Android. Če boste sprejeti v predogled, boste potrebovali napravo z Android 6.0 ali novejšo različico in Bluetooth 4.0 ali novejšo. Med predogledom ne morete uporabiti nobenega drugega upravljavca. Če želite igrati igre Xbox, boste potrebovali krmilnik Xbox One. 

Podpora Shadow je veliko širša, z izvornimi aplikacijami za Windows, macOS, Linux, Android in iOS. Ekipa dela tudi z aplikacijami za pametne televizorje, kar pomeni, da bi morali imeti možnost nalaganja iger na kateri koli zaslon v vaši hiši. 

To je nepoštena primerjava, ker je Project xCloud v predogledu. Kljub temu je Microsoft dolg, preden bo podpiral širino platform, ki jih dela Shadow. Za nas sta pomembna podpora za iOS in pametno televizijo. Shadow je edina storitev pretakanja iger, ki trenutno ponuja podporo za te platforme.

Krog: Podporna točka platforme za Shadow Cloud Gaming

Logotip Shadow Cloud Gaming
Projekt xCloud Logotip

6

Enostavnost uporabe

Projekt xCloud je trenutno precej golih kosti, zato je preprost za uporabo. Kljub temu Microsoftov premišljen pristop k oblikovanju z aplikacijo xCloud in Xbox One nam daje upanje za popolno izdajo. Mobilna aplikacija – edina trenutno na voljo platforma – je osredotočena samo na igre. 

Po seznamu lahko brskate, si ogledate nedavno igrane igre in poiščete naslov. Zunaj tega je zavihek za povratne informacije, vendar je to to. Projekt xCloud je zagotovo, vendar Microsoft še vedno dela več kot druge storitve igranja v oblaku. Na primer, v PlayStation Now manjka iskalna vrstica v svoji aplikaciji za osebni računalnik, GeForce Now pa nima posebne strani o knjižnici (preberite naš pregled PlayStation Now). 

xcloud-3

Senca je bolj vpletena, vendar še vedno enako enostavna za uporabo. Ko se prijavite, boste imeli možnost konfigurirati, kako je nameščen sistem Windows ali pojdite s priporočeno namestitvijo Shadow-a. Po tem je tekma, ki čaka. Nekaj ​​ur smo morali čakati, da nam Shadow pošlje e-pošto, da je naš oddaljeni stroj pripravljen. 

senčna prijava

Po tem pa ste pripravljeni, da ne boste potrebovali posodobitev sistema Windows ali gonilnikov. Čeprav lahko takoj skočite v Windows – Shadow preprosto ima zaganjalnik golih kosti – ne morete začeti igrati iger. Vaša naročnina ima omejeno količino prostora za shranjevanje, zato boste morali naložiti igre, preden jih boste lahko igrali. 

Vendar je izkušnja z Windows odlična. Zunaj nekaterih vročih tipk, značilnih za senco, lahko v celoti uporabite bližnjice Windows. Poleg tega lahko enostavno prehajate med oknom Shadow in lokalno sejo. Shadow ne potrebuje posebnih dovoljenj za vnos. 

senčni zagon

Shadow ni uporaben, Shadow ni bolj zapleten kot Windows. Kot storitev igranja v oblaku obstaja težava. Storitve, kot sta Stadia in Project xCloud, delujejo tako dobro, ker lahko igro zaženete takoj, ne potrebujete popravkov ali namestitve. Da bi odprtost imela Shadow, mora k problemu pristopiti drugače. Kljub temu to blaži izkušnjo. 

Vendar pa nam je težko zmagati xCloud. Čeprav je mobilna aplikacija impresivna, kar je, ni prav veliko. Shadow kot komercialni izdelek lahko prilagodi svojo zasnovo, kljub temu da boste morali čakati, da se igre namestijo.

Krog: Enostavna točka uporabe za Shadow Cloud Gaming

Logotip Shadow Cloud Gaming
Projekt xCloud Logotip

7

Pokrivanje

Tako kot cene in podpora igram, tudi pri pokrivanju Project xCloud sodelujemo z omejenimi informacijami. Predogled je omejen na ZDA, Veliko Britanijo, Kanado in Južno Korejo. Južna Koreja je zanimiva vključitev, saj je večina storitev pretakanja iger preskočila pretekle azijske trge. 

Ko bo predstavljen, bo xCloud hitro ovil globus. Microsoftovo globalno omrežje Azure že uporablja 140 držav, čeprav večina teh podatkovnih centrov še ni uporabljena za xCloud, Microsoft pravi, da bodo v prihodnosti. Centri Azure s strežniki xCloud trenutno pokrivajo Severno Ameriko, Evropo in Azijo. 

xcloud-azure-server-network

Tudi pri omejenem obsegu xCloud med beta različico uniči Shadow, ko gre za pokritost. Senca podpira samo celinsko ZDA in tudi takrat je le 38 teh držav v celoti podprto. Senke ostale označujejo kot “način raziskovanja”, ki vključujejo Washington, Idaho, Montano, Utah, Arizono, Colorado, Wyoming, Alabama, Georgia in Florida. 

To pomeni, da uporabniki v teh državah ne bodo imeli tako dobre izkušnje, ki bi temeljila na infrastrukturi, terenu in drugih dejavnikih. Še vedno lahko kupite Shadow, vendar boste dovzetni za večje zaostajanje vnosa in morebitne padce povezave. Glede mednarodne podpore Shadow še ni napovedal ničesar. 

Čeprav Shadow služi državam, ki jih v celoti podpira, širjenje ni tako široko kot xCloud, kar je še toliko bolj nerodno, če Microsoft še ni začel izvajati svoje storitve za pretakanje iger. Zaradi tega dajemo prednost ekipi Xbox.

Okrog: Zajemna točka za projekt xCloud

Logotip Shadow Cloud Gaming
Projekt xCloud Logotip

8

Končne misli

Shadow je v šestih od naših sedmih krogov osvojil zmago in tako Project xCloud pustil naprej le v eni kategoriji: pokritost. To pa nas ne preseneča veliko, saj je Shadow komercialno na voljo in Project xCloud je še vedno v beta različici. Ne glede na to je Shadow naš zmagovalec. 

Zmagovalec: Senca

Čeprav je xCloud še vedno v beta različici, je naše največje vprašanje zmogljivost. Microsoft je svoje delo zmanjšal pri zaostrovanju storitev, zlasti kadar gre za šibke povezave. Ko bodo težave z zmogljivostjo rešene, pa bo veliko bolj impresivno in sposobno tekmovati s Shadowom, čeprav ne večjim. 

Se strinjate, da je Senca boljša? Ste imeli srečo, da ste dobili dostop do Project xCloud? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map