Shadow vs PlayStation Now: Showdown v oblaku za leto 2020

Shadow in PlayStation Now sta dve najboljši storitvi iger v oblaku naokoli, čeprav poskrbijo za precej drugačno občinstvo. PlayStation je preprosta, poceni platforma za igranje v oblaku, ki se popolnoma integrira s PS4. Shadow na drugi strani ponuja brezkompromisne zmogljivosti, čeprav po visoki ceni.


V tej primerjavi Shadow vs PlayStation Now bomo ugotovili, katera je boljša možnost. V seriji sedmih krogov se bosta dva podajala v podporo igram, podpori za platformo, zmogljivosti, enostavni uporabi in še več. 

Občasno bomo v kontekst vključili druge storitve igranja v oblaku, vendar je ta primerjava večinoma usmerjena na naša dva tekmeca. Če želite videti, kako uspešni so na preostalem trgu, ne pozabite prebrati naš Shadow pregled in pregled PlayStation Now.

Nastavitev boja: PlayStation Now proti Shadow

Zdaj imamo na vrsti Shadow in PlayStation, ki se bosta vrstili po vrsti krogov. Obstaja sedem krogov, v katerih jih bomo primerjali, in vsak je vreden točke. Na koncu bomo zbrali točke in razglasili zmagovalca. 

Vendar je v tej obliki veliko prostora za mahanje. Naš cilj je, da ne samo primerjamo oba, ampak tudi zagotovimo kontekst, zakaj lahko ena storitev zmaga v krogu nad drugo. Nekaterih krogov ni mogoče povzeti s preprosto dodelitvijo točke. Zaradi tega priporočamo, da preberete vsak krog, da dobite predstavo, katera je za vas boljša storitev. 

Kot pri vsaki primerjavi, je med tekmeci nekaj nazaj in nazaj. Na primer, Shadow je dražji od PlayStation Now, vendar je s funkcijami in zmogljivostjo ta cena upravičen. Podobno PlayStation Now vključuje celotno knjižnico iger zunaj vrat, medtem ko jih boste morali kupiti posamezno s Shadow. 

Konkretnega odgovora ni vedno. Glede na to smo preizkusili obe storitvi od prijave do pretakanja in v tej primerjavi bomo orisali, kaj je boljše glede na to izkušnjo.

1

Knjižnica iger

Shadow in PlayStation Zdaj imata zelo različen pristop do svoje knjižnice iger. Shadow, kot bomo videli spodaj, ponuja celotno namizje sistema Windows 10, ki vam omogoča namestitev katere koli igre, ki bi se lahko običajno izvajala v operacijskem sistemu Windows. PlayStation Now ima na drugi strani fiksno knjižnico iger, ki ponuja nekaj več kot 800 naslovov. Vendar to še ni konec zgodbe. 

Ker Shadow deluje kot običajna naprava v sistemu Windows, boste morali igrati igre v Steamu, Uplay ali trgovini Epic Games, če jih želite igrati v oblaku. Enako velja za igre brez DRM s platform, kot je GOG. Z PlayStationom pa imate brezplačen dostop do celotne knjižnice iger.

knjižnica playstation-now-review-knjižnica

Podobno kot pri projektu xCloud tudi pri PlayStation Now ne kupujete samo naročnine za igranje v oblaku, temveč tudi celotno knjižnico iger (preberite naš pregled projekta xCloud). Ta knjižnica vključuje novejše igre, kot sta Control in Wolfenstein II: The New Colossus, ter stare priljubljene PlayStation, kot sta Uncharted 3 in Bloodborne.

Ta krog je težek, saj primerjamo dva radikalno različna pristopa k založeni polici virtualnih iger. PlayStation Now ponuja brezplačen, kuriran seznam iger, ki vsebuje večje naslove na več platformah in ekskluzive PlayStation. Shadow ima na drugi strani veliko večjo širino iger, vendar jih boste morali plačati zanje. 

Žal se ta krog spusti na prednost. Če so vam všeč PlayStation ekskluzivi in ​​želite takoj stopiti v akcijo, je PlayStation Now nedvomno boljša izbira. Kljub temu mu zaradi velike količine vsebine, ki je na voljo v Shadowu, dajemo zmago v tem krogu.

Krog: Knjižnica iger za Shadow Cloud Gaming

Logotip Shadow Cloud Gaming
Logotip PlayStation Now

2

Cenitev

Shadow je ena najdražjih platform za igranje v oblaku, ki je v primerjavi s PlayStation Now zmedeno, saj boste morali kupiti lastne igre. Kljub visoki ceni, Shadow stroške splača z nepremagljivo kakovostjo pretakanja in seznamom funkcij, ki jih drugi tekmovalci ne morejo spremljati. 

Ko gre za dimese in penije, pa ima PlayStation Now prednost. Z mesečno naročnino 10 dolarjev in letno naročnino v višini 60 dolarjev je PlayStation Now morda najcenejši način igranja iger v oblaku (razen če ne uporabljate omejenega brezplačnega načrta GeForce Now). Ta naročnina tudi vam kupi dostop do več kot 800 iger. Oglejte si naš kos GeForce Now proti PlayStation Now.

V Shadowu vam ostane, če se prijavite za eno leto, najmanj 12 USD na mesec in do 50 USD na mesec, če kupite njegov najvišji mesečni večplastni načrt. Če priznamo, dodatni stroški prinašajo koristi. Na primer, načrt Neskončno ponuja sledenje žarkov v realnem času in ločljivost 4K. PS Now je simuliral osvetlitev in je zaklenjen na 720p. 

Če so vse enake, bomo zmago dali Shadowu. Storitev je dražja, čeprav se s specifikacijami ujema z njeno ceno. Vendar pa vse stvari niso enake. PlayStation Now prihaja z igrami, zato jih boste morali kupiti ločeno s Shadowom. Če začnete iz nič, bi to lahko pomenilo nekaj sto dolarjev pred vrati. 

V tem kontekstu je PlayStation Now videti veliko bolj impresivno, saj vam omogoča, da hitro skočite na dolg seznam iger, ne da bi morali loviti posel ali plačati polno ceno. Glede na to nimate lastnih iger s PlayStation Now. Naslovi pogosto zapustijo storitev, ker so dodani novi, kar pomeni, da se zaostajanje nenehno spreminja. 

Tako kot prejšnji krog tudi ta v veliki meri temelji na osebnih željah. Če že imate knjižnico iger Steam, je Shadow boljša možnost, tudi če je ta cena višja od povprečne. Povedali smo, da ne moremo zanikati, da je PlayStation Now cenejši in poleg tega takoj vključuje veliko odličnih iger.

Okrog: cena za PlayStation zdaj

Logotip Shadow Cloud Gaming
Logotip PlayStation Now

3

Lastnosti

PlayStation Now je glede funkcij precej omejen, saj omejuje njegovo delovanje na platformah, na katerih je na voljo. Shadow je veliko bolj realiziran, saj vzamete obstoječe funkcije sistema Windows in vam omogočite, da jih doživite v oblaku. Spet govorimo o drugačnem pristopu. Kljub temu ima Shadow v tem krogu jasnejšo nogo. 

S Steamom lahko uporabljate samo Windows 10 – in ne odstranjeno različico sistema Windows 10 – in nič več (za to preberite naš pregled Vortex). S sistemom Shadow lahko brezplačno prenesete želeni brskalnik, gledate videoposnetke v YouTubu, prilagodite namizje Windows in seveda obiščete Cloudwards.net.

nastavitve senc-oken

Toda dejstvo, da Shadow ponuja Windows, ima nekaj praktičnih aplikacij za igranje iger. Lahko namestite in igrate katero koli igro, ki se običajno izvaja v računalniku. Za razliko od drugih storitev igranja v oblaku, ki izbire iger omejujejo na določene platforme DRM, Shadow podpira vse. 

Poleg tega s Shadowom ni težav z digitalnimi pravicami. Če se na primer Google Stadia poruši, se vaše storitve izgubijo s storitvijo (preberite pregled Google Stadia). Enako ne velja za Shadow. Ker nakupi potekajo v Steamu in podobno, boste še vedno imeli dostop do svojih iger, tudi če prekličete naročnino na Shadow. Preberite si primerjavo Google Stadia vs Shadow.

shadow-steam-namesti

Funkcije PlayStation Now so bolj osredotočene na to, česar ne zmore, namesto na tisto, kar zmore. Ko bomo nastopili v krogu podpore za platformo, je storitev na voljo samo v sistemih PS4 in osebnih računalnikih, pri čemer slednji ponuja izkušnjo subpar. DualShock 4 lahko uporabljate samo s programom PS Now. Za druge krmilnike ali tipkovnico in miško ni podpore. 

Še huje od tega boste morda morali v čakalnih vrstah za igre, odvisno od povpraševanja. Sony v svojem PS Now FAQ pravi, da “ni mogoče uganiti, kako dolgo boste čakali”, če želite igrati katero koli posebno igro. Kot smo poudarili v našem pregledu, to pomeni, da na Netflixu ne smete gledati novih epizod Black Mirror, dokler drugi uporabniki ne. 

playstation-now-review-faq

Shadow in PlayStation Zdaj imata različne pristope pri vodenju, zaradi česar je Shadow nedvomno zmagovalec tega razdelka. PlayStation Now ima preprosto preveč omejitev, medtem ko Shadow zagotavlja vso prilagodljivost sistema Windows.

Krog: Funkcije točke za Shadow Cloud Gaming

Logotip Shadow Cloud Gaming
Logotip PlayStation Now

4

Izvedba

Od podpore za igre do funkcij do oblikovanja cen, se je PlayStation Now boril proti Shadowu. Vendar se vse skupaj spusti v zmogljivosti in na tej fronti PS Now zaostaja. Na vsaki smo preizkusili tri igre, in sicer Shadow running Doom, Counter-Strike: Global Offtack in Cuphead. Podobno smo zagnali Doom, Mighty No. 9 in Bloodborne na PlayStation Now. 

Začenši z PlayStation Now, smo lahko takoj naložili igre med tednom popoldne (PS Now včasih zahteva čakalne vrste). Vse se je odzvalo, čeprav je občasni pretočni artefakt hitro razbil iluzijo. Poleg tega smo doživeli veliko zaostanka pri vnosu.

playstation-zdaj-recenzija-doom

Zdi se, da je zaostritev vnosa večja težava pri zahtevnejših naslovih. Na primer, naš lik v Doomu je le malo zaostajal, medtem ko smo v Mightyju št. 9 doživeli le malo zaostajanje. Pri hitrih igrah, kot je Doom, je sledenja preveč. PlayStation Now se je v svojem delovanju zelo izboljšal, a premalo, da bi bil na ravni Shadow. 

Ko že govorimo o tem, Shadow ponuja skoraj osebno izkušnjo iz lokalnega računalnika. Med testiranjem nikoli nismo naleteli na nobeno zajezitev ali vstopni zaostanek. To je zato, ker Shadow ponuja popoln računalnik z operacijskim sistemom Windows. Namesto pretakanja velikih datotek s poslovnega strežnika ima Shadow vse datoteke z igrami, lokalizirane na oddaljenem namizju. 

shadow-steam-namesti

Največji problem, s katerim smo se srečali, je bilo nekaj občasnega zaostajanja v sistemu Windows, vendar nič, kar bi vplivalo na izkušnjo igranja. Poleg tega Shadow ponuja brez težav do 4K ločljivosti. PS Po drugi strani je omejen na 720p. Čeprav na zaslonu s polno visoko ločljivostjo ni konec sveta, je tok 720p PS Now v 4K videti grozno. 

V tem krogu res ni tekmovanja. Podobno je kot primerjava PS4 z osebnim računalnikom. Seveda je PS4 impresiven sistem za trg, na katerega je usmerjen, vendar ni nič v primerjavi s namenskim računalnikom za igre. Na enak način je PS Now impresivna, nova storitev, vendar ne doseže bližin višin Shadow.

Krog: Zmogljivost za Shadow Cloud Gaming

Logotip Shadow Cloud Gaming
Logotip PlayStation Now

5

Podpora za platformo

Podpora platformi je velik problem pri PlayStation Now. Trenutno lahko prenašate naslove PlayStation Now na PS4 in računalniku, in to je to. Poleg tega boste za predvajanje na PC-ju potrebovali krmilnik PS4. PlayStation Now ne podpira tipkovnic in mišk. 

V nasprotju s Shadowom je težava jasna. Shadow ponuja strankam za Windows, macOS, Android, iOS in Linux, v bližnji prihodnosti pa bodo prišle tudi pametne TV aplikacije. Senca je dražja, vendar izpolnjuje obljubo o igranju vaših najljubših iger, ne glede na to, na kateri napravi imate. PlayStation zdaj ne.

Vendar ima lokalizacija PlayStation Now svoje prednosti, in sicer v tem, da lahko na PS4 naložite nekaj iger. Kljub temu je pri igranju v oblaku vse povezano z igranjem iger brez potrebe po prefinjeni strojni opremi ali ogromnem zaslonu. To je Shadow’s wheelhouse, ki ponuja podobno izkušnjo, ne glede na to, ali igrate na prenosniku ali telefonu.

Krog: Podporna točka platforme za Shadow Cloud Gaming

Logotip Shadow Cloud Gaming
Logotip PlayStation Now

6

Enostavnost uporabe

Kadar gre za enostavnejšo uporabo, se s Shadowom ne moremo veliko pogovarjati, če veste, kako se gibljete po namizju Windows. Prijava na storitev je neboleča, po krajšem urnem čakanju pa lahko dostopate do oddaljene naprave. 

V nasprotnem primeru bodo vaše edine druge interakcije s Shadowom zagnale vaš oddaljeni stroj in z uporabo predhodnih hitrih tipk zaključi sejo.

senčna prijava

PlayStation Now je veliko bolj zapleten, še posebej na PC-ju. Priporočamo, da se prijavite na svoj PS4 in obdelujete vse tam, ker je prodajni lijak na namizju v najboljšem primeru napol pečen. Po prijavi za račun na namizju boste morali povezavo za prenos poiskati nekje drugje na Sonyjevem spletnem mestu. Na PS4 je aplikacija PS Now privzeto nameščena. 

Izkušnja s PS4 je zelo podobna operacijskemu sistemu PS4, saj prikazuje igre v formatu Netflix-esque. Bolj nas skrbi izkušnja z osebnim računalnikom. V poskusu zrcaljenja vmesnika, ki ga vidimo na konzolah, aplikacija PC PS Now prikazuje podoben vmesnik, podoben ploščicam. Res je zelo zaostala, še posebej, če uporabljate tipkovnico in miško. 

playstation-zdaj-pregled-aplikacija

Obstaja tudi nekaj manjših vprašanj. Na primer, od vas se nikoli ne prosi za prijavo; aplikacija se takoj zažene na zaslon za izbiro iger. Poleg tega ni iskalne vrstice, zato boste morali poiskati dolg seznam iger, da najdete tisto, ki jo želite. 

Vse te težave pustijo aplikacijo PlayStation Now PC občutek kot spremljevalno orodje pri izvajanju PS4, nič več. 

Še huje je, da boste morali shranjevanje ročno sinhronizirati med računalniško različico PS Now in različico konzole, pa tudi takrat vse igre ne podpirajo cross-playa med obema platformama. PlayStation Now je v veliki meri storitev pretakanja PS4, ki včasih – če imate srečo – deluje tudi v računalniku. 

Shadow je na drugi strani popolna storitev za igranje v oblaku, ki vam omogoča, da doživite enake naslove na telefonu, namizju in televiziji. O enostavni uporabi Shadow se ne da veliko govoriti, toda v kontekstu PlayStation Now je to dobra stvar. Preprosto deluje, ne glede na to, na kateri platformi ste.

Krog: Enostavna točka uporabe za Shadow Cloud Gaming

Logotip Shadow Cloud Gaming
Logotip PlayStation Now

7

Pokrivanje

Shadow in PlayStation Zdaj se razlikujejo definicije “pokritosti”. Začenši s Shadowom, je na voljo samo v ZDA, pa tudi takrat niso vse države v celoti podprte.

Po drugi strani je PS Now na voljo v dolgem seznamu držav, vključno z Avstrijo, Kanado, Finsko, Dansko, Belgijo, Francijo, Nemčijo, Irsko, Italijo, Japonsko, Luksemburgom, Nizozemsko, Norveško, Portugalsko, Španijo, Švedsko, Švica, ZDA in Velika Britanija.

PlayStation Now ima veliko širše širjenje, vendar je to verjetno zato, ker se ponaša z obstoječo infrastrukturo PlayStation Network. Čeprav zagotovo ne vemo zagotovo, PS FAQ FAQ kaže, da nekateri strežniki iz omrežja PSN delujejo kot strežniki PS Now. Vendar se zdi, da jih ni dovolj.

 Glede na to, da bodo igralci morda morali čakati v čakalno vrsto, je verjetno premalo strežnikov, ki bi lahko izpolnili povpraševanje, kar je še toliko bolj razburljivo, če ti strežniki pretakajo igre le pri 720p. Shadow ima manjše omrežje, vendar tiste, ki so znotraj njegovega omrežja, podpira veliko bolje. 

Senca je uradno na voljo v vseh 48 celinskih zveznih državah ZDA. Vendar pa se v 38 od teh držav šteje samo “v živo”. 

Ostalih 10 – Washington, Utah, Wyoming, Arizona, Idaho, Kolorado, Montana, Alabama, Georgia in Florida – se štejejo za zvezne države. To pomeni, da bo zaradi različnih dejavnikov, vključno s terenom in infrastrukturo, Senca na teh območjih lahko imela nekaj težav. 

senčna pokritost

Če ste v živo, je Shadow lahka zmaga v tem krogu. Čakalnih vrst ni, strežniki lahko prenesejo veliko zahtevnejšo delovno obremenitev in večja je verjetnost, da imate strežnik blizu vas.. 

Vendar PlayStation Now podpira širši razpon lokacij, tudi če te lokacije niso tako dobro podprte, kot je ZDA s Shadowom. Zaradi tega dajemo PS Nowu zmago v tem krogu. 

Okrog: Zajemna točka za PlayStation zdaj

Logotip Shadow Cloud Gaming
Logotip PlayStation Now

8

Končne misli

Od naših sedmih krogov ima Shadow pet zmag do PlayStation Now-a. Čeprav se za Shadow sliši kot plaz, smo na srečanju Shadow vs GeForce Now naleteli na podobne rezultate. Ni to, da je PlayStation Now slaba storitev, ampak, da je Shadow le liga pred ostalim trgom.

Zmagovalec: Senca

Čeprav je Shadow zmogljivejši in bolj prilagodljiv kot PlayStation Now, obstajajo razlogi, da se držite ponudbe podjetja Sony. Če ste ljubitelj PS4, je PlayStation Now odlična storitev. Vidik pretakanja iger je manj močan, vendar je možnost nalaganja in igranja več kot 300 iger (z dodatnih 500 ali približno v oblaku) lokalno vredno stroškov naročnine. 

Se strinjate, da je Shadow zmagovalec ali je PlayStation Now boljša možnost? Sporočite nam svoje misli v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me