Схадов вс ГеФорце Нов: Најбоље играње у облацима за 2020. годину

Играње у облаку је врућа, нова технологија која се тек развија, а компаније попут Нвидиа, Мицрософта и Гоогле-а бацају капе у ринг. И поред бескрајних ресурса који иду ка новим услугама, платформе за облачне игре које постоје већ годинама и даље приказују велике псе који су му шеф. 


Зато смо одлучили да убацимо новајлије и некога од старог чувара на утакмицу. У овом упоређивању Схадов вс ГеФорце Нов, ми надмоћно управљамо новцем како бисмо видели која влада врхунска. Током низа рунди упоредићемо две тачке за тачку, која покривају подршку за игре, једноставност коришћења, перформансе, покривеност и још много тога. 

Ако желите да сазнате више о било којој услузи, прочитајте нашу рецензију Схадов и преглед Нвидиа ГеФорце Нов. Такође, прочитајте наш најбољи водич за играње у облаку да бисте стекли представу о ономе што тражимо приликом оцењивања услуге.

Постављање борбе: Схадов вс ГеФорце Нов

Бацимо Схадов и ГеФорце Нов у ринг да видимо шта ће изаћи на врху током серије од седам рунди. Свако коло вреди бод, а ми ћемо одбацивати бодове нашим такмичарима док пролазимо. На крају ћемо збројити резултате како бисмо видели који је од ових услуга играња у облаку бољи. 

Међутим, као што кажемо у свим нашим поређењима, добра је идеја прочитати сваки одељак, а не само скенирати за победнике. Постоје неке рунде које су усредсређене на личне склоности, а са две поларизирајуће услуге као наши конкуренти, то мења ствари. 

На пример, Схадов и ГеФорце Нов имају много различитих приступа ценама, тако да победник у том кругу може бити различит за вас у зависности од буџета. 

У поређењу са осталим сервисима за играње у облаку, Нвидиа ГеФорце Нов и Схадов налазе се на врху пакета, тако да је тешко погрешити се ни с једним. Речено је, на основу нашег тестирања, сигурно имамо ивицу.

1

Библиотека игара

Можда је највећа разлика између Схадов-а и ГеФорце Нов-а библиотека игара. Почевши од ГеФорце Нов-а, он подржава само игре издавача који су одлучили да се интегришу са услугом. 

Иако је то истина за већину облачних игара, више издавача повукло је своје игре из услуге последњих месеци, остављајући будућност библиотеке игара ГеФорце Нов неизвесном.

гефорце-нов-метро

Чак и ако издавачи попут Бетхесде извлаче наслове са виртуалних полица, ГеФорце Нов подржава мноштво игара. Доступни су такмичарски наслови попут Фортнитеа и Цоунтер-Стрикеа: Глобална офанзива, као и више мањих игара, укључујући Целесте, Салт и Санцтуари и Торцхлигхт ИИ.

За разлику од ПлаиСтатион Нов-а, мораћете да поседујете лиценцу за те игре (прочитајте наш ПлаиСтатион Нов преглед и наш ГеФорце Нов против ПлаиСтатион Нов дела). ГеФорце Нов подржава прегршт ДРМ платформи, укључујући Епиц Гамес Лаунцхер, Уплаи и, наравно, Стеам. 

Међутим, само одређени наслови имају подршку на ДРМ платформама. Ако поседујете игру на платформи која ГеФорце Нов не подржава, чак и ако обично подржава ту игру, немате среће. 

Сенка је много опроштенија. Уместо да подржава само одређене игре, Схадов вам даје потпуну инсталацију Виндовс-а у облаку. То значи да се свака игра која се обично може покренути на ПЦ-у може радити на Схадов-у. Као и ГеФорце Нов, потребна вам је дигитална лиценца за играње било које одређене игре, али то је тачно и код већине услуга у облаку игара. 

схадов-слидер1

Осим што подржава дословно сваку игру на рачунару, Схадов-ов приступ има пуно предности када је реч о ДРМ платформама. Ако имате, рецимо, Тхе Витцхер 3 на ГОГ-у, а не на Стеаму, то није проблем са Схадов-ом. С ГеФорце Новом, међутим, јесте, јер је Витцхер 3 подржан само на Стеаму. 

Исто тако, на Схадову можете играти игрице без ДРМ-а, нешто што све друге платформе за играње у облаку недостају. Суптилна разлика у приступу између Схадов-а и ГеФорце Нов-а мијења све што се тиче подршке за игре. С несигурном будућношћу ГеФорце Нов-а и непрестаном подршком Схадов наслова, победник је јасан у овом кругу. 

Коло: Библиотека игара за Схадов Цлоуд Гаминг

Схадов Цлоуд Гаминг Логотип
ГеФорце Нов Лого

2

Цене

Схадов је недавно представио нове цене, а Нвидиа ГеФорце Нов је само оставио бесплатну, затворену бета верзију, тако да има пуно тога да се разговара о овој рунди. 

Почевши од једноставнијег од два, ГеФорце Нов у тренутку писања има два нивоа претплате. Постоји бесплатна верзија која укључује ограничену дужину сесије и стандардни приступ играма, као и плаћену верзију која укључује прегршт додатака. 

За 5 УСД месечно добијате приоритетни приступ играма – што значи да вам није потребно да редом долазите у ред – трајање сесије до шест сати, праћење зрачењем у реалном времену и бесплатни уводни период од 90 дана. С друге стране, бесплатна верзија нуди само једносатне сесије играња и стандардни приступ, тако да ћете можда требати да сачекате да играте одређене игре, у зависности од потражње. 

Постоји велика упозорење са ценама Нвидиа ГеФорце Нов-а: промениће се. План оснивача од 5 месеци месечно примењује се само 12 месеци. Након тог периода претплатници ће морати да плате све што Нвидиа одлучи да наплати у том периоду, а то ће вероватно бити веће од тренутне цене.

Због цене цене ГеФорце Нов се осећа мање попут потпуно изданог производа и више као плаћени бета. Иако је много кинки израђено – о њима ћемо више говорити касније – временски ограничене цене сугеришу да Нвидиа жури ГеФорце Нов на тржиште, а економију ће схватити касније. То је вјероватно одговор на Гоогле Стадиа (прочитајте наш преглед Гоогле Стадиа и наше упоређивање Гоогле Стадиа вс ГеФорце Нов). 

Нове цене Сенке

Схадов је недавно прерадио структуру цена, нудећи много више разноврсности у зависности од буџета. Иако је много скупље од ГеФорце Нов-а, Схадов нуди пуну Виндовс 10 радну површину. Надаље, цијене су за сада статичне. Нећете морати да бринете о скоку цене претплате након годину дана. 

Постоје три плана, али само један је доступан у тренутку писања. Боост план кошта између 15 и 12 долара месечно, у зависности од тога да ли купујете годину унапред или је месечно плаћате. 

По тој цени добијате еквивалент ГТКС 1080, уз подршку за фулл ХД играње при 60 сличица у секунди. Повећани претплатници такође добијају 256 ГБ простора за складиштење ван капија, уз могућност надоградње. 

Ултра и Бесконачни планови још увек нису доступни – Схадов има листу чекања – али се на Боост побољшавају на бројне начине. Оба плана су оцењена за 4К играње са праћењем праћења у стварном времену, а долази до надоградње складишта. Ови планови планирају да се покрену у мају, тако да ако се пријавите на листу чекања, можете им приступити одмах. 

Ово коло је тешко. Сјена је несумњиво скупља, али то је само зато што Нвидиа још није у потпуности објавила своје цене за ГеФорце Нов. Ако плаћате, Схадов је сигурнија опклада. Речено је да ГеФорце Нов има слободан план, а Схадов не. То је довољно да се ГеФорце Нов постави на плочу овог круга. 

Коло: Цјена за ГеФорце одмах

Схадов Цлоуд Гаминг Логотип
ГеФорце Нов Лого

3

Карактеристике

Када је у питању играње у облаку, могућности су десетак, а компаније излажу маркетиншке тачке за технологију која тек дигне ноге са земље. Ипак, наша два конкурента имају неколико јединствених понуда које их издвајају од остатка тржишта.

Чак и уз маркетиншки хоопла, Схадов има најрелевантнију карактеристику из било које услуге облачења игара у облаку: потпуно радну површину Виндовса 10. Када купујете у Схадов-у, не купујете само могућност играња игара у облаку. Уместо тога, купујете приступ високо персонализованој удаљеној радној површини.

подешавања схадов-виндовс-а

Све што бисте могли да урадите на нормалном рачунару, можете да урадите и са Схадов-ом (ван торрента; то је не-не). Ваш удаљени рачунар долази са хардвером који би и сваки рачунарски рачунар. Са хигх-енд плановима, Схадов подржава праћење зрачења у стварном времену са Титан РТКС еквивалентом, 32 ГБ РАМ-а и гигабитним мрежама. 

Нвидиа ГеФорце Нов ограничена је на стреаминг игрица, али то има неколико предности. Наиме, игре се аутоматски инсталирају и крпају од почетка, тако да можете одмах ускочити. Нема ни простора за складиштење. Један од недостатака Схадов-а је што игре заузимају простор за складиштење на удаљеном рачунару. 

Као и Схадов, ГеФорце Нов такође подржава праћење зрачења у стварном времену, што и не чуди с обзиром на Нвидиа, па чини и ГПУ који могу пумпати ту технологију. Најзанимљивија карактеристика ГеФорце Нов-а је како се интегрише у остале Нвидиа сервисе. Нвидиа Хигхлигхтс, на пример, омогућава вам једноставно снимање и дељење снимака са играња.

Иако је то добра карактеристика, заиста нема такмичења у овом кругу. Схадов нуди све што ГеФорце Нов ради и још више, уз подршку за готово све Виндовс апликације изван игара. 

Рунда: Карактеристике Поинт фор Схадов Цлоуд Гаминг

Схадов Цлоуд Гаминг Логотип
ГеФорце Нов Лого

4

Перформансе

Када се игра у облаку у тренутном стању, све се своди на перформансе. Срећом, ГеФорце Нов и Схадов су међу најбољима, остављајући опције попут Вортека и Блацкнутта у прашини (прочитајте нашу рецензију Вортек и Блацкнут рецензију). Ипак, Схадов има предност када је у питању графичка вјерност.

Држећи све поштено, тестирали смо Доом, Цупхеад и Цоунтер-Стрике: Глобална офанзива на оба сервиса. ГеФорце Нов је лако ишао у корак са сваким од наслова, чак и са брзоуморном акцијом Доом. ЦС: ГО представио је неколико штуцања, што га чини неприкладним за такмичарске игре. За неке повремене утакмице, ипак, перформансе су у реду. 

Највећи проблем са којим смо се сусрели је заостајање у менијима. Иако смо ретко приметили било какве последње у игри, наш курсор је заостајао само у менијима. То је мали проблем, али довољан да означи да играте игру у облаку, а не локално. 

Такође смо били разочарани када смо видели игре које раде у фулл ХД а не 4К. Бета верзија Нвидиа ГеФорце Нов прилично импресивно је подржала различите резолуције.

гефорце-сада-клизач2

Схадов је, с друге стране, био неодвојив од локалног играчког искуства. У Доом-у смо лако успели да погодимо 120фпс при 1080п и 60фпс при 4К. ЦС: ГО и Цупхеад су такође одлично наступили. Иако је било повремених грешака у стримингу, није било довољно да прекинете искуство. 

схадов-стеам-инсталира

Осећао се заиста јединствено из локалног играчког искуства, уклапајући се у све графичке могућности које ПЦ плаиер може желети. Тренутно је Схадов дефинитивна платформа за игре у облаку, а опције попут Гоогле Стадиа и ГеФорце Нов изгледају више од неколико година (прочитајте наше упоређивање Гоогле Стадиа вс Схадов). 

Коло: Тачка перформанси за Схадов Цлоуд Гаминг

Схадов Цлоуд Гаминг Логотип
ГеФорце Нов Лого

5

Подршка за платформу

Једна од продајних места игре у облаку је могућност играња игара на било којем уређају који желите. Срећом, Схадов и ГеФорце Нов то знају и пружају одличну подршку за платформу. Полазећи од потоњег, можете инсталирати ГеФорце Нов на Виндовс, мацОС, Нвидиа Схиелд, Андроид уређаје са 2 ГБ меморије или више и Андроид 5.0 или новији. 

Чак и на тим платформама, ГеФорце Нов недостаје неколико ОС-а, од којих су најистакнутији Линук и иОС. Схадов подржава те платформе и још више. Тренутно постоје клијенти за Виндовс, мацОС, Андроид, Андроид ТВ, иОС и Линук. У будућности ће бити и апликација које долазе на ЛГ паметне телевизоре. 

Схадов има дужу листу подржаних платформи, али његова евентуална интеграција са паметним телевизорима чини разлику за нас. Могућност покретања апликације на паметном телевизору и започињање играња рачунарских игара без додатног хардвера је оно што значи облачно играње. У време писања текста, Схадов је једина компанија која жели тај сан остварити.

Коло: Тачка подршке за платформу Схадов Цлоуд Гаминг

Схадов Цлоуд Гаминг Логотип
ГеФорце Нов Лого

6

Лакоћа коришћења

Док сте били у бета верзији, ГеФорце Нов је имао неколико проблема, наиме када је у питању организовање ваших игара. Од изласка Нвидиа је услугу опремила потпуно новим корисничким сучељем, и мада су многи наши оригинални проблеми решени, постоји неколико новина. ГеФорце Нов не олакшава додавање нових игара у вашу библиотеку. 

Процес функционише овако: претражите игру коју желите да додате у своју библиотеку, кликнете на дугме „плус“ и дода се у одељак на главном екрану. То је једноставан процес, али на грешку. Не постоји посебна библиотека или подржани екран за игре, што значи да не можете филтрирати игре у својој библиотеци или откривати нове. Све се управља преко траке за претрагу.

гефорце-нов-метро

Чини се мало, али у пракси, недостатак наменске странице библиотеке чини да се корисничко сучеље ГеФорце Нов-а осећа напола. Ваша библиотека је приказана на клизачу, истовремено са пет игара. Иако је то у реду за 15 или 20 игара, проблем постаје очигледан ако имате библиотеку, рецимо, 100 или више. Прелиставање пет игара одједном је само неугодно. 

гефорце-сада-проширена-игра

Схадов је много једноставније користити јер је то само Виндовс. Процес пријаве је безболан, а Схадов вас једноставно пита гдје се налазите и на који начин желите да инсталирате Виндовс. У супротном, све што требате је да верификујете своју е-пошту и инсталирате Схадов апликацију.

регистрација у сенци

Међутим, не можете одмах да почнете да играте игре. Схадову је потребно мало времена да се инсталира Виндовс и конфигурише све пре него што будете спремни да уђете. Процес није предуг – приступ смо добили након мање од сат времена – али није тако моменталан као ГеФорце Нов. Поред тога, морат ћете инсталирати игре које желите да играте након што уређај буде спреман. 

старт-схадов

Ипак, чекање је вриједно тога. Схадов долази с Мицрософт Едге-ом и Схадов Цонтрол Панел-ом, а овај последњи вам даје неке брзе типке за покретање система. Пошто је комплетна Виндовс инсталација, лако смо могли да инсталирамо Гоогле Цхроме и покренемо Стеам (прочитајте нашу рецензију Гоогле Цхроме). 

Након тога, Схадов је баш као и Виндовс. Иако је потребно мало времена да се све постави, није превише лоше, све што се узме у обзир. У поређењу са ГеФорце Нов-ом, Схадов нуди знатно опширније искуство, чак и без наменске апликације. 

Коло: Лакоћа употребе за Схадов Цлоуд Гаминг

Схадов Цлоуд Гаминг Логотип
ГеФорце Нов Лого

7

Покривеност

Као што смо видели у другим областима, Схадов и ГеФорце Нов користе далеко различите приступе покривању. Почевши од Схадов-а, услуга је доступна само у континенталном делу Сједињених Држава, а чак и тада су неке државе подржане више од других: 38 од континенталних 48 се сматра „живима“, што значи да у потпуности подржавају Схадов. 

Осталих 10 су стања „начина истраживања“. Иако је Сенка технички подржана у овим државама, разни фактори могу ометати искуство, укључујући недостатак инфраструктуре или тежак терен. Ако сте у Вашингтону, Ајдаху, Монтани, Вајомингу, Јути, Колораду, Аризони, Алабами, Џорџији или Флориди, можда ћете имати неких проблема са Схадов-ом. 

сјена-покривање

ГеФорце Нов са својим серверима покрива много веће површине. Доступан је у САД-у и Европи, без икаквих посебних ограничења на подручјима унутар тих локација. Иако импресивна, Нвидијина одлука да се слика широким потезима четкице може значити нескладне перформансе, зависно од тога где се налазите. 

У нашем тестирању перформанси Схадов је радио много доследније од ГеФорце Нов-а, упркос томе што су обе стране званично подржане. Иако покривеност Схадов-а на папиру изгледа мање импресивно, у пракси боље функционише. Остављајући покривеност централизованом на одређеним локацијама, Схадов је у могућности пружити много боље искуство у областима које подржава. 

Нити је на нивоу Пројектног облака (прочитајте нашу Схадов вс Пројецт кЦлоуд поређење), са његовом способношћу да се прошири на Мицрософт Азуре мрежу ради проширивања (прочитајте наш Пројецт кЦлоуд преглед). Ипак, победу морамо дати Схадову. ГеФорце Нов има шире ширење, али то се брзо ширење не преводи у пракси.

Коло: Тачка покривања за Схадов Цлоуд Гаминг

Схадов Цлоуд Гаминг Логотип
ГеФорце Нов Лого

8

Последње мисли

Од седам рунди у овом мечу Схадов вс Нвидиа ГеФорце Нов, Схадов је на врху са шест победа у односу на ГеФорце Нов, што је занимљиво с обзиром на то да су у нашим прегледима игре у облаку та два врата и деколте. Ако ништа друго, показаће колико је младо играње у облаку као нова технологија и, даље, како је Схадов далеко испред конкуренције. 

Победник: Сенка

Да ли се слажете да је Схадов боља опција или сте постављени на ГеФорце Нов? Јавите нам у доњим коментарима и, као и увек, хвала вам на читању.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me