Kako deluje igra v oblaku? Vodnik za leto 2020

Igre v oblaku so po mnenju številnih podjetij, ki prihajajo na to področje, prihodnost iger na srečo. Čeprav je to nekoliko oddaljeno – lokalno igranje bo še več desetletij prevladovalo – igranje v oblaku bi lahko bila resna alternativa že nekaj let. Nekatere storitve, kot sta Shadow in PlayStation Now, to kažejo. 


Tehnologija, ki jo uporabljajo igranje v oblaku, obstaja že vrsto let, tako da teh tehnologij, ki preprečujejo igranje v oblaku, ni mogoče doseči glavnega toka. Infrastruktura, zmogljivost omrežja in tehnologija oddaljenega vnosa igrajo veliko vlogo pri tem, kako gladka je vaša igralska izkušnja, ne le vaša hitrost interneta. 

V tem priročniku bomo opisali, kako delujejo igre v oblaku, da boste razumeli, ali je to primerna rešitev za vas. Poleg tega bomo govorili o nekaterih vprašanjih, ki prihajajo zraven, pa tudi o omejitvah tehnologije v njenem trenutnem stanju. Ob poti bomo predstavili nekaj možnosti iz našega najboljšega vodnika za igranje v oblaku za prikaz naših točk.

Kaj je igranje v oblaku?

oblačne igre

Preden se lotite delovanja oblačnih iger, morate razumeti, kaj je to. Čeprav je “igranje v oblaku” fraza, ki se vrti okoli njega, bi jo lahko označili tudi kot “računalništvo na daljavo.” Platforma za igranje v oblaku v bistvu omogoča dostop do računalnika na daljavo, bodisi ponuja celotno namizje ali pa ga omeji na samo zaganjalnik iger.

V bistvu pošiljate ukaze oddaljenemu stroju, recimo s premikanjem kazalca ali vnašanjem gesla. Oddaljeni stroj prejme ta ukaz in ga izvrši tako, kot bi ga naredil vsak običajni računalnik. Kaj se dogaja na tem oddaljenem računalniku, se nato pretaka na vas in z majhno zamudo se lahko počuti kot v realnem času. 

Kot je primer pri platformah za pretakanje, kot je Netflix, so storitve igranja v oblaku sprejele različne načine kodiranja videov. To omogoča platformam, kot sta Shadow ali Vortex, da prilagodijo video tok glede na vašo hitrost interneta. Če povezava prekine, bo videoposnetek pokazal več artefaktov stiskanja. 

Skratka, igranje v oblaku je video tok, ki ga lahko nadzorujete. Pri nekaterih platformah to pomeni, da lahko nadzirate celotno izkušnjo na namizju, pri drugih pa je omejena na samo igro. To je osnovni pregled, ki pa je nekoliko bolj zapleten od tega. Pogovorimo se natančneje o delovanju iger v oblaku in o omejitvah, ki jih prinaša.

Kako deluje igra v oblaku?

računalništvo v oblaku

Igre v oblaku so precej preproste, če razumete, kako delujejo pretočne platforme, kot je Netflix. Ko se povežete z Netflixom, pošljete zahtevo strežniku, v katerem je vsebina, ki jo želite pretakati. Ko je ta zahteva poslana, vam Netflix začne pošiljati vsebino, ki je shranjena na strežniku v toku, od tod tudi ime. 

Enako lahko storite z igrami na srečo, le večkrat morate to storiti. Med igranjem videoigre nenehno vnašate ukaze in igra se na to odziva. Na primer, v osebnem računalniku bi s pritiskom na tipko “W” vaš lik povedal, da se premika naprej, s pritiskom gumba “A” na Xboxu pa vašemu liku lahko povedal, naj skoči. 

Ko igro igrate v oblaku, še vedno vnašate ukaze, vendar jih izvajate prek omrežja. Oddaljeni računalnik izvaja primer igre, ki jo igrate, zaslon pa se pretaka na vas. Vaši vnosi se pošiljajo po omrežju, oddaljena naprava se odzove s katerim koli ukazom pošlje in tok, ki ga vidite, se posodobi. 

Vse to se zgodi v nekaj milisekundah, kar lahko včasih opazite (več o tem v naslednjem razdelku). Čeprav vse igre v oblaku delujejo na zgoraj opisani način, vse platforme ne pošiljajo vsebine na enak način.

Shadow vam na primer omogoča popoln dostop do oddaljene naprave Windows (preberite naš pregled Shadow), medtem ko Vortex omejuje vaš dostop do platforme DRM, ki jo igra uporablja (preberite naš pregled Vortex). Obe platformi prenašata tok prek vašega omrežja, vendar omogočata različen dostop do tega oddaljenega stroja. 

Naprave, s katerimi se povezujete, so običajno strežniki v podatkovnem centru. V primeru PlayStation Now je tisto, s čimer se povežete, verjetno nekaj strežnikov, ki se nahajajo v podatkovnih centrih, ki poganjajo PlayStation Network (preberite naš pregled PlayStation Now). V primeru Blacknut je verjetno, da je strežniški prostor najel iz obstoječega omrežja v oblaku, kot je AWS (preberite naš pregled o Blacknuttu). 

Lokacija podatkovnega centra je pomembna – o tem bomo govorili v naslednjem razdelku -, pa tudi o infrastrukturi. Mnoge storitve igranja v oblaku uporabljajo skupne strežnike. To pomeni, da je strežnik v CPU in grafičnih oddelkih opremljen s tonami konjskih moči, vendar morajo uporabniki te vire deliti.

Ker so viri omejeni, dejavniki, kot je število uporabnikov, ki dostopajo do strežnika, povzročijo upočasnitev. To bi lahko prišlo v obliki mucanja, zmanjšane kakovosti slike in zaostajanja. Čeprav je te težave enostavno pripisati počasni internetni povezavi, je težava ponavadi v tem, kako vzdržujete strežnike in uporabnike.. 

Vendar nekatere storitve igranja v oblaku, na primer Shadow, uporabljajo namenske vire. Recimo, 10 grafičnih kartic GTX 1080 in procesorjev, ki bi jih spremljali na enem strežniku, so viri strežnika razdeljeni in namenjeni enemu uporabniku.. 

V primeru Shadow-a dobite namensko shranjevanje, RAM in grafiko, kakovost pa premaga konkurenco tudi na skromni povezavi.

Ukvarjanje z zakasnitvijo in pasovno širino

pasovna širina iger v oblaku

Dva dejavnika, ki ju je treba upoštevati pri igranju v oblaku, sta zamuda in pasovna širina. Igralci verjetno poznajo zamudo ali, kot se pogosto reče, »pinganje«. Vaš ping je, koliko časa traja – običajno v milisekundah -, da se vhod v omrežju pošlje v povratnem omrežju. To je bil ključni dejavnik, ki smo si ga ogledali v našem najboljšem VPN vodiču za igre.

Zakasnitev se uporablja za merjenje, kako dobra je vaša povezava pri igranju na spletu, ker so vse pomembne zahteve, ki jih pošiljate. Če s prijateljem igrate spletno igro, obstajata dve lokalni seji te igre, po eno za vsakega od vas. 

Zaradi tega podatkov o igrah ni treba prenašati po omrežju. Vsak ima dostop do istih tekstur, glasbe in animacij. Edini podatki, ki jih je treba prenesti po omrežju, so vhodi. 

Če na primer igrate krog igre Counter-Strike: Global Offtack s pingom v višini 85 milisekund in v igri ustrelite svojega prijatelja, to pomeni, da je potrebnih skupno 85 milisekund, da bo ta vložek poslan na vaš prijatelj in se vrnem k tebi. 

Zamude so predvsem dejavnik, kako daleč je strežnik od vaše fizične lokacije. Bližje kot ste strežniku, s katerim se povezujete, v večini primerov so nižje zamude. 

V primeru iger na spletu pasovna širina – največja količina prenosljivih podatkov – ni pomembna, saj prevažate le majhne bite podatkov. Za igranje v oblaku pa je pasovna širina ključna meritev. 

Tako kot igranje spletnih iger je tudi vaša zamuda pomembna pri določanju, koliko časa traja vpisovanje vaših vložkov. Vendar pa za razliko od igranja prek spleta je treba preko omrežja prenesti veliko podatkov. 

Upodabljanje igre se dogaja na oddaljenem strežniku, kar pomeni, da tam resnično nastajajo slike. Nato se na vaš računalnik pošlje video tok video upodabljanja. Ta tok se posodablja na podlagi vaših vložkov.

Zato platforme za igranje v oblaku ne potrebujejo velikih hitrosti prenosa. Senca zahteva največ pri 15 Mbps, vendar smo videli le 5 Mbps. Za primerjavo Netflix priporoča hitrost prenosa 25 Mbps za pretakanje 4K videov. Veliko pomembnejša sta vaša pasovna širina in latenca. 

Prenapolnjena omrežja s premajhno pasovno širino bodo povzročila težave, saj je odzivnost vaših vhodov ključna pri igranju prek omrežja. 

Če ga spet primerjamo s pretakanjem videoposnetkov, pasovna širina ni prevelika skrb. Omejena količina pasovne širine lahko še vedno daje primeren rezultat, saj ne pošiljate nobenih vhodov v video tok. Ni se vam treba odzvati, zato ne boste opazili razlike. 

Zaradi nenehno spreminjajoče se narave iger pa lahko ta odzivnost doživi ali prekine izkušnjo. Za igranje v oblaku potrebujete trdno internetno povezavo in tesne podatkovne centre. Tega ne morete trditi. Vendar pa je enako pomembno, kako hitro se lahko oddaljeni računalnik odzove na vaše zahteve.

Omejitve iger v oblaku

oblačne igre

Največja omejitev pri igranju v oblaku je infrastruktura. Trenutno številne storitve igranja v oblaku uporabljajo bodisi obstoječe podatkovne centre bodisi najemajo prostor iz velikega oblaka, da zaženejo svojo platformo, kar je težko nadzorovati. Poleg tega je v zadnjih letih prišlo do porasta iger v oblaku, zaradi česar so številna podjetja prehitro prodala izdelke na trg. 

Hiter pregled iskalnih izrazov to podkrepi. Čeprav ima izraz “igranje v oblaku” samo 34.000 preiskav na mesec, so po besedah ​​Ahrefsa priljubljene platforme, kot je Stadia, veliko višje. Na primer, “stadija” ima skupno 233.000 svetovnih iskanj na mesec, “geforce zdaj” pa 237.000 na mesec (preberite naš pregled GeForce Now).

Zaradi hitenja priljubljenosti storitev celovite storitve v oblaku še ni bilo uresničeno. Shadow se približa z omejeno razpoložljivostjo in namensko strojno opremo, vendar se celo platforme, kot je PlayStation Now, že nekaj let trudijo, da bi dosegle dosledno izkušnjo. Storitve, kot je Loudplay, jasno kažejo napol pečeno miselnost. 

Vendar je bilo nekaj korakov v pravo smer. Razpoložljivost interneta z optičnimi vlakni v ZDA je zagotovila veliko pasovne širine, in dvig dvo- ali tripojasnih usmerjevalnikov lahko zagotavlja, da pošiljate podatke s frekvenco, ki ni preobremenjena s prometom.

Največja omejitev so, kot kaže, oddaljeni stroji. Skupna raba strežniških virov in premajhna omrežna zmogljivost vodita do slabe igralne izkušnje, kar je trenutno upravičeno povezano z igranjem v oblaku. Vendar pa je z možnostmi, kot so Stadia, GeForce Now in Shadow naokoli, izkušnja v oblaku “pojdite kamor koli, naredite karkoli” morda res za vogalom.

Končne misli

Čeprav igranje v oblaku še ni bilo v celoti realizirano, je veliko bolje, kot je bilo pred nekaj leti. PlayStation Now ponuja navdušujoče izkušnje za ljubitelje Sonyja, medtem ko Shadow prikazuje na računalnikih skorajda zamudo pri igranju. Druge možnosti, kot sta Vortex in Blacknut, so v redu, vendar nikjer blizu top psov. 

Popolna izkušnja je še nekaj let, vendar zdaj obstajajo možnosti, ki se približajo.

Kaj menite o igrah v oblaku? Ali imate še vprašanja? O njih nam sporočite v spodnjih komentarjih. Kot vedno hvala za branje. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me