Google Stadia vs Shadow: Goliath in David Meet leta 2020

Google Stadia in Shadow sta dve največji imeni v igranju v oblaku. Oba ponujata odlična igralska doživetja na daljavo in si zaslužita točke v našem najboljšem vodniku za igranje v oblaku. V tej primerjavi Google Stadia in Shadow pa lahko zmaga le ena. 


Primerjali bomo storitve za podporo igram, podporo za naprave, pokritost, zmogljivost, cene, enostavnost uporabe in funkcije, da bomo videli, katera je boljša možnost za vaš denar. Google Stadia in Shadow uporabljata zelo različne pristope k igranju v oblaku in upoštevali bomo vse te razlike v tem priročniku. 

Še vedno pa si oglejte naš pregled Google Stadia in pregled Shadow. Ta primerjava Google Stadia vs Shadow služi namenu dobre primerjave, vendar ne pušča veliko prostora za pogovor o drugih možnostih. Za referenčne točke bomo prinesli druge storitve igranja v oblaku, vendar je ta primerjava osredotočena predvsem na naša dva tekmeca.

Nastavitev boja: Google Stadia proti Shadow

Imamo sedem krogov, ki primerjajo Google Stadia in Shadow v različnih kategorijah. Vsak krog je vreden točke in dali bomo točke tistemu servisu, za katerega menimo, da je v določenem krogu boljši. Na koncu bomo zbrali končne rezultate in razglasili zmagovalca. 

Vendar dodelitev točke ni vedno jasno. Glede na to, da je mladinsko igranje v oblaku kot tehnologija, je težko reči, da je ena storitev v določenih kategorijah dokaj boljša od druge. Na primer, Google Stadia pokriva veliko več držav kot Shadow, vendar to ne bo pomembno, če živite v regiji, kjer je Shadow podprt. 

Zaradi tega priporočamo, da naše rezultate uporabimo kot kazalnike, ne pa kot konkreten odgovor. Nekateri krogi, na primer zmogljivost, so jasni. Vendar so drugi odvisni od tega, kje se nahajate, vašega proračuna in več. 

Namesto, da bi le zmagovali med zmagovalci, priporočamo, da preberete vsak krog te primerjave Google Stadia vs Shadow, da dobite predstavo o tem, zakaj smo izbrali eno storitev nad drugo.

1

Knjižnica iger

Kar zadeva podporo za igre, med Google Stadia in Shadow resnično ni konkurence. Stadia je, kot smo že poudarili, zelo podobna konzoli v igrah, ki jih podpira, saj le nekaj naslovov pošilja storitve in nekaj težkih hiterjev, ki se prehitijo od leta. 

Shadow na drugi strani podpira vsako igro, ki je bila kdaj ustvarjena. Ali pa vsaj vsako igro za računalnik, ki se lahko izvaja v sistemu Windows 10. Ko bomo prišli v oknu “funkcije” spodaj, vam Shadow daje popolnoma funkcionalno namizje Windows 10. Vsaka igra, ki bi se lahko izvajala na lokalni napravi Windows 10, se lahko izvaja s Shadowom. Sem spadajo tudi igre s platform, kot je GOG. 

Shadow ni edina platforma, ki podpira igre na Steamu in podobno – preberite si naš pregled GeForce Now za še en primer -, vendar je edina platforma za igranje v oblaku, ki vam nudi popolno oddaljeno namizje. Zaradi tega Shadow nima enakih težav z licenciranjem, kot jih ima GeForce Now v zadnjih mesecih.

shadow-steam-namesti

Kljub temu boste morali kupiti igre s Shadowom. Za razliko od PlayStation Now Shadow deluje samo z naslovi, ki ste jih že kupili v Steamu, trgovini Epic Games Store, Uplay in Origin (preberite naš pregled PlayStation Now). To je enostavno odpustiti, kako pogosto se na teh platformah prodajajo igre. 

Še lažje je odpustiti, če upoštevamo Stadijeve cene. Z Googlovo storitvijo za igranje v oblaku boste morali kupiti tudi igre, vendar te igre delujejo samo na Stadiji. Poleg tega Google zaračunava polno ceno za igre, saj le člani Stadia Pro občasno prejmejo rahle popuste. V praksi bi to lahko pomenilo plačilo celotnih 59,99 dolarja za igro, ki v Steamu stane 20 USD ali manj. 

Tudi Stadina knjižnica je zelo omejena. Seveda obstaja nekaj težkih hitterjev, kot so Final Fantasy XV in Doom Eternal, pa tudi prihajajoče izdaje, kot je Cyberpunk 2077. Vse te igre pa lahko igrate tudi na Steam with Shadow. Poleg tega boste še vedno lastniki teh iger, če se boste odločili za nakup igralnega računalnika. Senca je boljša možnost, ne glede na to, na kakšen način gledate.

Krog: Knjižnica iger za Shadow Cloud Gaming

Logotip Google Stadia
Logotip Shadow Cloud Gaming

2

Cenitev

Shadow je prvi krog odnesel, vendar so stvari kar se tiče cen. Začenši s Shadowom ima tri stopnje storitev, čeprav je v času pisanja na voljo samo ena. Osnovni načrt, Boost, pri obračunavanju letno zaračuna 12 USD na mesec in ima 256 GB pomnilnika in 1080p pretakanje.

Zgoraj obstajata načrt Ultra in Infinite, oba pa ponujata 4K pretakanje, čeprav se količina pomnilnika razlikuje. Čeprav 12 USD na mesec za pretakanje 1080p ni slabo, višji nivoji Shadowa znašajo precej denarja. Na primer, načrt Neskončno deluje 50 USD na mesec, ko se mesečno zaračuna. 

Senca zaračuna več kot vsaka druga storitev igranja v oblaku, ponuja pa tudi več kot vsaka druga storitev igranja v oblaku. Stadia se lahko pretaka v 4K, vendar le s Chromecast Ultra, večina drugih storitev pa je zaklenjena na 1080p ali celo 720p. Senca je vodilna v panogi in se ujema z ceno. 

Stadia je veliko bolj skromna, saj za Stadia Pro porabi le 10 dolarjev mesečno, z brezplačnim načrtom pa bo prišel nekaj v letu 2020. Naročnina velja, da je Stadia cenejša. Vendar to ni faktor za krmilnik Stadia v vrednosti 70 USD in Chromecast Ultra $ 70, ki ju potrebujete za pretakanje na televizorju v 4K HDR. 

Poleg tega se trenutno še ne morete naročiti na Stadia. Edini način za dostop do Googlove platforme za igranje v oblaku je nakup 130-kratne premierne izdaje, ki je na voljo s Chromecastom, krmilnikom in tri mesece Stadia Pro. Kupiti boste morali tudi igre s Stadijeve tržnice, ki so, kot smo že omenili, ponavadi dražje od Steam. 

Ta krog je zmeden, ker imamo opravka s storitvami, ki so trenutno na voljo, in s storitvami, ki bodo na voljo v prihodnosti. Sodeč po tem, kar je zdaj na voljo, je Shadow jasen zmagovalec, saj za začetek ne potrebujete nobene lastniške strojne opreme. V prihodnosti pa je Stadia boljša možnost s svojim brezplačnim načrtom, zato ji v tem krogu omogočimo zmago.

Krog: cena za Google Stadia

Logotip Google Stadia
Logotip Shadow Cloud Gaming

3

Lastnosti

Čeprav je Google zelo napredoval pri konkurenci funkcij igralnega računalnika ali konzole, še ni povsem. Senca se ni vložila v ta trud, vendar tega ni treba. Namesto tega potegne iz nabora funkcij storitev, kot sta Steam in Windows, da uporabnikom nudi popolno izkušnjo. 

O tem bomo več govorili v spodnjem krogu »enostavne uporabe«, vendar Shadow naročnikom ponuja računalnik z operacijskim sistemom Windows 10 v oblaku. Poleg igranja svojih najljubših iger lahko namestite tudi želeno programsko opremo, prilagodite nastavitve sistema Windows in brskate po internetu z oddaljenim strojem.

nastavitve senc-oken

Stadijeve funkcije so bolj osredotočene na igranje iger, s podporo za dosežke in sezname prijateljev ter glasovni klepet. Shadow podpira tudi te funkcije, vendar se z njimi upravlja prek drugih platform. Na primer, lahko za dosežke uporabite Discord za klepet in Steam, tako kot v osebnem računalniku. 

Največja razlika med obema je strojna oprema. Stadia podpira vrsto zunanjih krmilnikov, vendar le v računalniku in Androidu. Poleg tega se način povezave teh krmilnikov spremeni glede na napravo, ki jo uporabljate. Nekateri krmilniki podpirajo povezavo Bluetooth in trde povezave, drugi pa potrebujejo žično povezavo.

Senca nima teh ovir. Če lahko krmilnik običajno povežete z operacijskim sistemom Windows, ga lahko povežete s sistemom Shadow, bodisi prek Bluetooth ali kabla USB. Uporabite lahko tudi naprave, podobne Nintendo Switch, namenjene pametnim telefonom, kot je Razer Junglecat. 

Stadia ima več funkcij v smislu, da je Google zgradil sisteme posebej za to platformo. Shadow nima ničesar lastniškega, ampak bolj izvleče iz bogastva funkcij sistema Windows in programske opreme, ki deluje v operacijskem sistemu Windows. Zaradi tega je Shadow zmagovalec tega kroga. 

Krog: Funkcije točke za Shadow Cloud Gaming

Logotip Google Stadia
Logotip Shadow Cloud Gaming

4

Izvedba

Pri vseh razlikah med Google Stadia in Shadow je največja uspešnost. Kljub Googlovim šibkim obljubam, da bodo ponujali 4K HDR igre, ne glede na zaslon, ki ga uporabljate, storitev pokaže, ko gre za uspešnost. Shadow je po drugi strani najbližja stvar, ki smo jo videli pri lokalnem igranju.

stadija-igra-drsnik1

Googlova ponudba s pomočjo regulatorja Stadia in Chromecast Ultra deluje na nekaj frontah, čeprav na drugih ni uspela. Krmilnik Stadia dejansko uporablja WiFi namesto Bluetooth, kar povzroči precej manj zaostajanja pri vhodu. Na podlagi našega testiranja to dejansko deluje proti storitvi. 

Namesto da bi imeli dosledne vhodne zamike, imajo različni elementi igre različne količine zaostanka. V Usodi 2 bi se vibracije regulatorja, animacija pištole in zvok vsi začeli na različnih točkah ob streljanju. Noben od njih ni preveč zaostajal za vhodom, vendar je veliko bolj opazen, ker ni sinhroniziran.

Te težave, na srečo, ni med igranjem v brskalniku. Namesto tega ga nadomešča rahla, vendar še vedno opazna količina vhoda, ki sledi vsakemu dejanju. Tudi s tem je Google težko napako. Vstopni zaostanek je enak za potek z igranjem v oblaku in Google še zdaleč ni najslabši kršitelj na tej fronti (za resnično zaostalo izkušnjo preberite naš Blackutnov pregled).

stadija-igra-drsnik2

Čeprav je zakasnitev vnosa standardna za večino storitev igranja v oblaku, Shadow še zdaleč ni standarden. Med testiranjem Doom 2016, Counter-Strike: Globalna ofenziva in Cuphead, nismo mogli zaznati nobenega zaostanka vnosa. V slepem testu med Shadowom in lokalnim računalnikom za igre ne bi mogli ugotoviti razlike.

Pri pretakanju s Shadowom v obliki video artefaktov in mucanja je nekaj kolcanja, vendar je teh malo in daleč zadaj in nikoli ne pokvarijo izkušnje. Čeprav ne bi priporočali Shadow v nobeni konkurenčni aplikaciji z igrami, kot sta CS: GO in Fortnite, deluje popolnoma za vsak drug namen. 

Vsaka storitev igranja v oblaku ima trenutno težave, od omejene ločljivosti PlayStation Now do vhodnega zaostanka Google Stadia. Tudi Shadow ima nekaj težav, čeprav so veliko manj hudi od konkurenčnih. Če se želite vključiti v igranje v oblaku in vse, kar vas zanima, je uspešnost, Shadow je preprosta prodaja.

Krog: Zmogljivost za Shadow Cloud Gaming

Logotip Google Stadia
Logotip Shadow Cloud Gaming

5

Podpora za platformo

Ob predstavitvi je bila Stadijeva podpora za platformo brezhibna, saj je delovala samo na Pixel, Chromecast Ultra in Chrome. Od takrat pa je Google platformo izdelal in dodal podporo sodobnim telefonom Android in večini zunanjih krmilnikov. Težava predvajanja na televizorju pa še ni popolnoma rešena. 

Če želite predvajati Stadijo na televizorju, potrebujete Chromecast Ultra in krmilnik Stadia. V telefonu ali prenosniku lahko uporabljate vhode, kot sta krmilnik Xbox One in DualShock 4, vendar za predvajanje televizorja potrebujete regulator Stadia. To je edini način, da dobite tudi 4K HDR. Predvajanje brskalnika je zaklenjeno pri 1080p. 

Shadow ima veliko širšo podporo, z izvornimi aplikacijami za Windows, macOS, Ubuntu, Android in iOS. Poleg tega Shadow sodeluje z LG, da svoje aplikacije pripelje na pametne televizorje. Med platformami, ki jih podpira Shadow, resnično zajame zamisel o predvajanju, ne glede na to, na katerem zaslonu ste. 

Stadia se približa, veliko bolj kot storitve, kot sta PlayStation Now in Project xCloud, vendar še ni v celoti razvit (preberite naš pregled projekta xCloud). Dokler Google ne more izdati aplikacije, ki se lahko zažene na televizorjih, ne da bi potrebovali Chromecast, je Shadow boljša možnost. Ne gre omeniti pomanjkanja podpore za iOS za Stadia.

Krog: Podporna točka platforme za Shadow Cloud Gaming

Logotip Google Stadia
Logotip Shadow Cloud Gaming

6

Enostavnost uporabe

Uporaba Google Stadia je zaradi vseh njegovih težav kot čarovnija. Nastavitev lastniške strojne opreme in sinhronizacija vašega Google Računa je vključen postopek, vendar ne premočan. Zdi se, da je Google pozabil na številne kritične elemente ob izdaji Stadije, vendar uporabniška izkušnja ni med njimi. 

združevanje stadia-regulatorjev

Po seznanitvi krmilnika in predložitvi povabilne kode – kombinacije, ki je potrebna za aktiviranje naročnine na Stadia Pro – lahko skočite desno v akcijo. Naročniki Stadia Pro imajo dostop do številnih brezplačnih iger, vključno z Destiny 2 in Samurai Shodown. Ker gre za storitve igranja v oblaku, teh iger dejansko ne potrebujete za prenos, temveč jih “zahtevate”. 

Če zahtevate igro, jo boste dodali v svojo knjižnico. Čarovnija pride, ko greste začeti igro. Vaša igra se bo začela, ne da bi morali preverjati, ali obstajajo posodobitve ali popravki. Od nastavitve traja le nekaj sekund, da začnete igro, ne glede na to, ali izbirate iz brezplačnih naslovov ali kupite nekaj v trgovini Stadia. 

Shadow je preprost za uporabo, vendar to v resnici ne preseneča. Zunaj banerja z golimi kostmi, ki prikazuje zadnje novice, je Shadow samo Windows 10. Če se lahko potujete po računalniku, se lahko sprehodite po Shadowu. Edina razlika je nekaj vročih tipk, ki jih želite odpreti iz oddaljenega stroja.

senčni zagon

Vendar te vroče tipke nikoli ne ovirajo bližnjic v sistemu Windows. Za iskanje lahko še vedno uporabite tipko Windows + S in tipko CTRL + C za kopiranje besedila v odložišče. Zunaj rahlo preglednega logotipa Shadow v kotu zaslona bi nas težko opazili razlike med njim in običajnim namizjem Windows 10. 

Čas je največja ovira v senci. Stadia je odlična v tem, da lahko igre začnete igrati v nekaj sekundah. Za konfiguracijo naprave Shadow ne potrebuje le ene ure, ampak tudi čas za prenos iger nanj. Počakati boste morali, da svoje igre namestite tako, kot bi jih imeli na napravi Windows.

senčna prijava

Shadow je v bistvu igranje računalnikov v oblaku, in za vse prednosti, ki prihajajo skupaj s tem sistemom, obstaja tudi nekaj slabosti. Stadia ponuja sistem, ki je zgrajen od samega začetka za pretakanje video iger, in je zato sposoben zagotoviti veliko bolj racionaliziran sistem. Čeprav Shadow nikakor ni težko uporabljati, ni tako tekoč kot Stadia.

Okrog: točka enostavnosti uporabe za Google Stadia

Logotip Google Stadia
Logotip Shadow Cloud Gaming

7

Pokrivanje

Naš zadnji krog je enako polariziran kot naš prvi, čeprav ne na enak način. Senca je na voljo samo v celinskem ameriškem območju, in tudi takrat nekatere države niso tako podprte kot druge (o tem več v minuti). Stadia, z močjo Googlove množične mreže, je na voljo v državah po vsem svetu. 

Googlove igre v oblaku segajo v Belgijo, Kanado, Dansko, Finsko, Francijo, Nemčijo, Irsko, Italijo, Nizozemsko, Norveško, Španijo, Švedsko, Združeno kraljestvo in ZDA – ali, za bolj natančno opredelitev, večino Severne Amerike in Evrope. Njegova širitev je veliko večja od Shadow-ove in Google je za razliko od Vortex-a sposoben ustrezno oskrbovati vsa ta področja (preberite naš Vortex-ov pregled). 

Čeprav je Shadow na voljo v 48 celinskih državah, jih je le 38 v celoti podprto. Medtem so Washington, Idaho, Montana, Wyoming, Utah, Kolorado, Arizona, Alabama, Georgia in Florida znani kot države v načinu raziskovanja, zato lahko dejavniki, kot sta teren in infrastruktura, pomenijo, da boste imeli izkušnjo subpar.

senčna pokritost

Za države, ki jih Shadow v celoti podpira, ni boljše možnosti. Še vedno pa je na milijone potencialnih ameriških uporabnikov zapletena slabša izkušnja, tisti v tujini pa sploh nimajo možnosti. Stadia ima nekaj napak, vendar pokritost ni ena izmed njih, s tem da lahko storitev ustrezno služi igram po Severni Ameriki in Evropi. 

Okrog: Zajemna točka za Google Stadia

Logotip Google Stadia
Logotip Shadow Cloud Gaming

8

Končne misli

Ta tekma med Google Stadia in Shadow je blizu, veliko bolj kot druge primerjave. Kljub temu je Shadow s štirimi zmagami od sedmih krogov naš prvak. Čeprav se je Stadia dobro borila, ne more konkurirati brezkompromisni učinkovitosti Shadow in funkcijam, ki so skupaj s popolno namestitvijo sistema Windows.

Zmagovalec: Senca

Googlova ponudba ima zasluge in ko se bodo obljubljene funkcije sprostile in se bo več iger podalo na storitev, se bo Stadia moral spoprijeti. Trenutno pa se zdi, da je nepovezan in neploden, in če Googlov uspeh opuščanja storitev, ki niso takoj uspešni, ne pomeni dobrega za prihodnost. 

Se strinjate, da je Senca boljša možnost ali ste ljubitelj Stadije? Sporočite nam svoje misli v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map