Google Stadia proti GeForce zdaj: Dva leta se bosta Titan borila leta 2020

Z zadnjimi izdajami in posodobitvami več platform za igranje v oblaku sta dva izmed najboljših psov v vesolju Google Stadia in Nvidia GeForce Now. Prva ponuja konzolo za igranje v oblaku, medtem ko je v osnovi igralni računalnik v oblaku. V tej primerjavi Google Stadia vs GeForce Now bomo ugotovili, katera je boljša možnost. 


Če želite igrati igre v oblaku, sta obe pristojni službi, čeprav je med njima veliko razlik. Primerjali jih bomo v podpori za igre, podpori za platformo, zmogljivosti, enostavni uporabi, cenah, funkcijah in pokritosti, da bomo ugotovili, katera je boljša možnost. 

Kljub temu si oglejte naš pregled Google Stadia in pregled GeForce Now. Ta navodila bomo primerjali neposredno v tem priročniku, vendar ti pregledi ponujajo več konteksta o uspešnosti storitev glede na preostali del trga. 

Nastavitev boja: Google Stadia proti GeForce Now 

V naslednjih sedmih krogih bomo za primerjavo primerjali Google Stadia in GeForce Now in videli, kje se vsaka storitev izkaže in kje zaostajata. Vsak krog je vreden točke in jih bomo posredovali svojim tekmecem. Na koncu bomo zbrali rezultate in razglasili zmagovalca. 

Čeprav bo naša primerjava določila boljše od obeh, je pri igranju v oblaku veliko več kot pri preprostem točkovnem sistemu. Zaradi tega vam priporočamo, da si preberete nekaj krogov, da dobite predstavo o storitvah igranja v oblaku, ki bodo bolje delovale za vas. 

Razlike med našimi tekmeci so velike in na žalost ni vedno tako rezano in posušeno, saj je eden od njih nedvomno boljši od drugega. S tem pa začnimo na vrhu, pri čemer si bomo ogledali igre, ki jih podpirata GeForce Now in Google Stadia. 

1

Knjižnica iger

GeForce Now je v zadnjem času v središču prerekanja s svojo knjižnico iger, pri čemer so nekateri razvijalci, med njimi Bethesda, 2K Games in Blizzard, podpirali podporo za storitev. Čeprav GeForce Now pri podpori igram ni tako širok kot Shadow (za več o tem preberite naš Shadow pregled), je lestvica pred Stadijo. 

knjižnica geforce-zdaj

Stadia v času pisanja podpira skupaj 35 iger. Videti je bolj kot zagon konzole namesto storitve igranja v oblaku, glavni proizvajalci drugih proizvajalcev pa izdajo peščico svojih največjih naslovov na storitvi. 

Čeprav je Stadina knjižnica majhna, je zelo kakovostna, saj so njene igre, kot so Borderlands 3, Red Dead Redemption 2, Assassin’s Creed Odyssey in Final Fantasy XV, dodeljene na seznam.. 

GeForce Now pravzaprav podpira veliko več iger – v več stotih pravzaprav – čeprav niso tako kakovostne kot Stadijeva ponudba. Podprtih je veliko manjših naslovov, med katerimi so Darksiders Genesis, The Witness in The Surge 2. Čeprav so vse odlične igre, niso tako močne kot postavitev Google Stadia. 

Kljub temu da GeForce Now manjka večjih naslovov AAA, kot sta Tomb Raider in Final Fantasy, je izbira veliko večja. Še pomembneje pa je, da se GeForce Now integrira z obstoječimi platformami DRM, kot je Steam. Ne glede na to, ali uporabljate GeForce Now ali ne, lahko še vedno prenašate in igrate igre, ki jih že imate v trgovini Epic Games Store, Steam, Origin, Uplay in drugih. 

Stadia je bolj naklonjena konzoli. Igre boste morali kupiti posebej za Stadia in ti naslovi niso združljivi z nobeno drugo platformo. Razlika pa je v tem, da so se konzole izkazale kot vredne digitalne distribucijske platforme. Stadia se je v povojih še vedno lahko razbohotila in pustila, da bodo digitalne licence gnile. 

Poleg tega obstaja veliko vprašanj v zvezi z licenciranjem iger v določenih državah. Če potujete v tujino, morda ne boste mogli igrati svojih iger, razen če uporabljate navidezno zasebno omrežje, kar – kot lahko preberete v našem najboljšem VPN-ju za vodnik za igre – ni idealno. Zaradi tega dajemo zmagi tega kroga GeForce Now.

Krog: Knjižnica iger za GeForce zdaj

Logotip Google Stadia
GeForce Now Logotip

2

Cenitev

Google Stadia je dokaj poceni kot storitev, za svoj Pro načrt načrtuje le 10 USD mesečno, kmalu pa bo na voljo tudi omejen brezplačni načrt. GeForce Now ima podobno nastavitev, ki igralcem omogoča plačilo nagrade v višini 5 dolarjev za hitrejši dostop do iger in daljše seje igranja ter brezplačen nivo, ki čas igranja omeji na eno uro. 

GeForce Now je cenejša možnost, vendar je do tega kroga malo več. Ob pisanju storitve je naročnina na storitev v vrednosti 5 USD za ustanovitelje GeForce Now dobra le 12 mesecev. Po enem letu se bo cena vaše naročnine zvišala na vse, kar je Nvidia takrat zaračunala. Na srečo uporabniki v programu ustanoviteljev dobijo 90 dni časa, da preizkusijo storitev, ne da bi zapravili noben denar. 

Stadia trenutno še ni na voljo kot naročnina. Če se želite udeležiti akcije, boste morali kupiti paket za 130 evrov Stadia, ki vključuje Chromecast Ultra, krmilnik Stadia in tri mesece Stadia Pro. Po prvih treh mesecih boste morali plačati 10 USD na mesec naročnine. 

Stvari postanejo zanimive, če primerjamo to ceno pri igrah. Za razliko od PlayStation Now boste morali kupiti igre, ki jih želite igrati z Nvidia GeForce Now in Google Stadia (preberite naš pregled PlayStation Now). 

Google naročnikom Stadia Pro ponuja vrsto brezplačnih naslovov in ekskluzivne popuste. V nasprotnem primeru boste za večino iger plačali polno ceno 59,99 USD, ne glede na to, ali gre za 2013 Tomb Raider – ki ga lahko najdete drugje za manj kot 10 dolarjev – ali Red Dead Redemption 2. 

GeForce Now ne ponuja nobenih brezplačnih iger, čeprav lahko izkoristite prodajo na tržnicah, kot sta Steam in trgovina Humble. Igre za računalnike so zmerno znižane cene, kar vam pogosto omogoča, da poberete naslove AAA za 20 dolarjev ali manj. S Stadijem to ni mogoče ali pa ga vsaj še nismo videli. 

Gledaš nekaj sto dolarjev za nakup Stadija in dodatnih 10 dolarjev na mesec, če želiš vse zvonove. GeForce Now po drugi strani brezplačno deluje z vašo obstoječo knjižnico Steam. Če želite plačati, je naročnina tudi cenejša, hkrati pa dodajate funkcije, kot je sledenje žarkov v realnem času. 

Okrog: cena za GeForce zdaj

Logotip Google Stadia
GeForce Now Logotip

3

Lastnosti

Glede na lastnosti Google Stadia ni tako močan, kot se je oglaševalo ob objavi, vendar storitev še vedno ponuja veliko. Če je v skladu z mantro v konzoli v oblaku, ki jo vidimo pri drugih vidikih storitve, je Stadia zložen v družabne funkcije, kot so glasovni klepet in seznami prijateljev, ter dosežki. 

Še vedno pa manjkajo številne pomembne funkcije, med njimi predvsem 4K HDR na osebni rabi osebnih računalnikov in družine, obe pa sta bili obljubljeni pred lansiranjem. Kljub temu je Google težko sodeloval pri gradnji Stadija. Storitev zdaj podpira različne telefone s sistemom Android, namesto samo Pixel, podpora regulatorjev pa se je izboljšala. 

Še vedno ni super. S storitvijo lahko uporabite Switch Pro Controller, krmilnik Xbox One, DualShock 4 in več. Glede na to, kako povezati krmilnik, bo odvisno od naprave, ki jo uporabljate. Nekateri krmilniki podpirajo povezavo Bluetooth in USB, medtem ko so drugi omejeni na trdo povezavo. 

GeForce Now v tem pogledu veliko bolj odpušča. Če ga lahko povežete s telefonom ali računalnikom, bo verjetno deloval z GeForce Now. Ker se GeForce Now večinoma integrira s Steamom, imate vse funkcije priljubljene DRM platforme Value. Sem spadajo prijatelji, dosežki, trgovalne kartice in predvsem ostalo prodaja Steam. 

Gotovo je sistem Google Stadia bolj tekoč, saj je bil zgrajen od tal posebej za igranje v oblaku. Nvidijin pristop v nekaterih pogledih ni tako rafiniran – Steam Big Picture ni popolna platforma – vendar vseeno ponuja več raznolikosti kot Stadia, ki jo vodi v tem krogu. 

Krog: Funkcije točke za GeForce Now

Logotip Google Stadia
GeForce Now Logotip

4

Izvedba

Predstava je doozy. Google Stadia in Nvidia GeForce Now sta na vrhu prostora za igranje v oblaku, zato storitve, kot je Vortex, niso videti le kot trik (za več o tem preberite naš pregled Vortex). Čeprav oba ponujata odlične zmogljivosti, je pri vizualnih vsebinah kar nekaj razlik. 

Google Stadia podpira 1080p pretakanje na prostem nivoju, s 4K in HDR podporo za Stadia Pro. Testiranje Destiny 2, Tomb Raider in Samurai Shodown po Chromecast Ultra, namizju in Androidu smo dosegali 4K pri približno 30 sličicah na sekundo. Vendar pa so se zahtevnejši naslovi, kot je Metro Exodus, borili, zatirali z zaostankom vnosa in mucanjem. 

stadija-igra-drsnik2

Nvidia GeForce Now ne dosega grafične zvestobe Google Stadia z zaklenjeno ločljivostjo 1080p. Vendar pa je kompromis vreden. Med testiranjem smo dosegli več kot 100 sličic / sekundo na Cuphead, Doom 2016 in Counter-Strike: Global Offtack. Poleg tega je GeForce Now imel malo zaostanek pri vnosu. 

Poleg tega GeForce Now podpira sledenje žarkov v realnem času, medtem ko Stadia ne. Čeprav je še vedno mlada tehnologija za igranje iger, postaja vse pomembnejša. GeForce Now ima morda nižjo ločljivost kot Google Stadia, toda ko sledenje žarkov in hitrost slik vstavite v mešanico, se počutijo, kot da igrajo igre bolje, ko Nvidia ponuja. 

Dejstvo, da GeForce Now ne podpira 4K, razočara, še posebej, ker so igre v tej ločljivosti čudovito tekle, medtem ko je bila storitev v beta različici. Google Stadia morda ponuja več slikovnih pik, vendar pride na ceno vhodnega zamika in hitrosti sličice. GeForce Now se po drugi strani počuti veliko bližje lokalni izkušnji. 

Runda: Točka zmogljivosti za GeForce Now

Logotip Google Stadia
GeForce Now Logotip

5

Podpora za platformo

Ena od obljub Google Stadia je, da bo na voljo v skoraj vseh napravah. Čeprav ob zagonu to ni bilo res, je zdaj. Igre lahko pretočno predvajate, dokler imate stroj, ki lahko poganja Google Chrome, Chromecast Ultra ali napravo Android z Android 10.0 ali novejšim. 

Podpora različici Stadia, ki temelji na brskalniku, je ogromna. Skoraj vsaka naprava lahko Google Chrome poganja v določeni zmogljivosti, kar vam omogoča, da igrate ogromne čudovite igre, kot je Final Fantasy XV, ne glede na to, ali imate Chromebook ali 4K zaslon. Še vedno pa obstajajo težave s podporo Stadijeve platforme, in sicer podpora za iOS, ki pa ji manjka. 

GeForce Now je podoben in podpira pretakanje v sistemih Windows, macOS, Android in Nvidia Shield. Kljub temu se upravlja z lokalno aplikacijo, pušča fleksibilnost brskalnika v prahu. Poleg tega je Nvidia Shield dražji od Chromecast-a, kar pomeni, da boste morali, če želite igrati na televizorju, plačati višjo ceno.. 

Oba se večinoma enakovredno ujemata s podporo za platformo in sta na voljo v večjih namiznih operacijskih sistemih, Androidu in TV-ju prek prvotne strojne opreme. Kljub temu pa Stadia pokriva več naprav, kar jih v tem krogu vodi naprej. 

Krog: Podporna točka platforme za Google Stadia

Logotip Google Stadia
GeForce Now Logotip

6

Enostavnost uporabe

Google Stadia ima precej vključen postopek nastavitve. Po naročilu svežnja boste morali počakati, da se prikaže v pošti. V polju boste našli napajalne kable, Chromecast in krmilnik Stadia. Ko imate vse priključeno na napajanje, prek telefona nastavite postopek nastavitve, vnesete svojo povabilno kodo in seznanite krmilnik. 

Stadijin postopek nastavitve je vključen, vendar ni težko. Glede na novo strojno opremo gre vse gladko. Poleg tega je čas, ki ga porabimo, vreden, saj ima Stadia enega najbolj dostopnih vmesnikov za igranje v oblaku, kar smo jih videli. Z lahkoto si lahko ogledate lastne igre, brskate po trgovini, si ogledate svoje dosežke in še več. V mnogih pogledih deluje kot Xbox One ali PS4. 

stadija-mobilna knjižnica

Čarovnija pa pride, ko zahtevate svojo prvo igro. Destiny 2, premierno brezplačna igra Stadia Pro, znaša skoraj 100 GB na PC-ju in konzolah, kar uporabnike prisili, da čakajo na ure, da se začnejo dogajati. Pri Stadiji morate samo zahtevati naslov. Po tem ste pripravljeni na igro in v nekaj sekundah začnete delovati. 

GeForce Now ima to isto čarobnost, čeprav se glede na lokalno aplikacijo storitve ne zdi zadovoljivo. Izgleda dovolj dobro, prikaže vam nekaj priporočenih iger, naslove, ki ste jih dodali v knjižnico in nove dodatke k postaji. 

Vendar ni posebne strani o knjižnici. Za ogled iger po pet hkrati morate uporabiti segment pomikanja na glavni strani. 

vmesnik geforce-zdaj

Resnično je škoda, saj je aplikacija GeForce Now precej temeljita drugače. Ko zaženete igro, si lahko ogledate podrobnosti o njej in iskanje je hitro. Dejstvo, da ne morete brskati podprtih iger ali hitro pogledati večine knjižnice, zavira izkušnjo.. 

geforce-zdaj-razširjena-igra

S tema dvema dodatkoma bi z veseljem predstavili točko GeForce Now. Vendar pa je v trenutni obliki aplikacija nerodna, ne glede na to, ali ste v operacijskem sistemu Windows, macOS ali Android. Stadia se počuti veliko bolj rafinirano, čeprav je mlajša od GeForce Now. Zaradi tega Googlu dajemo točko v tem krogu. 

Okrog: točka enostavnosti uporabe za Google Stadia

Logotip Google Stadia
GeForce Now Logotip

7

Pokrivanje

Stadia, ki izkorišča moč Googlovega astronomsko velikega oblaka, je že na voljo v številnih državah, s čimer se sramotijo ​​storitve, kot je Project xCloud (preberite naš Project xCloud pregled). Na seznamu podprtih držav so trenutno Belgija, Kanada, Danska, Finska, Francija, Nemčija, Irska, Italija, Nizozemska, Norveška, Španija, Švedska, Velika Britanija in ZDA.

Pri preizkušanju smo s Stadijo naleteli na nenavadno težavo. Uporabili smo virtualno kreditno kartico, registrirano v državi, ki jo Stadia ne podpira, vendar smo paket poslali na ameriški naslov.

Kartica je bila zaračunana in paket odposlan, čeprav nikoli nismo prejeli kode za povabilo, da bi se dejansko prijavili na storitev, kar je bistveno za igranje. Na srečo smo težavo odpravili po hitrem klepetu s podporo. 

GeForce Now je v svojem obsegu precej bolj omejen in pokriva ZDA in večino evropskih držav. Na strani s statusom strežnika je tudi nekaj partnerskih strežnikov na Japonskem in v Rusiji, čeprav te regije še niso uradno podprte. Veliki izpust v primerjavi s Stadia je Kanada. Sicer se obe storitvi enakomerno ujemata. 

Iskreno, ta krog bi lahko potekal tako, da bi obe službi podprli približno isto število držav. Kljub temu dajemo zmago Stadiji, ne samo zato, ker lahko izkoristi moč Googlovega omrežja, ampak tudi zato, ker je na voljo v Kanadi. 

Okrog: Zajemna točka za Google Stadia

Logotip Google Stadia
GeForce Now Logotip

8

Končne misli

GeForce Now je s štirimi zmagami iz sedmih krogov zmagal v tej tekmi. Stadija pa je bila zelo blizu. Storitev je od začetka prodaje precej narasla, dodali so ji nove igre in uvedli nekatere prvotno obljubljene funkcije. Še vedno pa je treba storiti še nekaj, vsaj glede na naše testiranje. 

Zmagovalec: GeForce Now

GeForce Now se počuti bolj rafiniran glede zmogljivosti, čeprav bi njegova aplikacija za računalnik lahko uporabila nekaj kazalcev oblikovalcev v Googlu. Kljub temu je boljše v zvezi s podporo za igre, uspešnost in cene, zato je tu zmagovalec. 

Se strinjate, da je GeForce Now boljši? Ali ste ljubitelj Stadije? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map