GeForce Now vs Project xCloud: Nvidia in Microsoft Square Off leta 2020

GeForce Now je zdaj že prav bes, Nvidia pa ga je v petah Google Stadia spustila z dolgim ​​seznamom PC iger, ki jih lahko igramo. Čeprav se zlahka uvršča med najboljše storitve igranja v oblaku, ni popoln, saj je enostavnejši za uporabo in podpiranje iger, kar lahko preberete v našem pregledu GeForce Now.


Projekt xCloud, Microsoftov odgovor na storitve, kot sta Stadia in GeForce Now, ima svoje težave, vključno z omejeno pokritostjo in podporo za igre. Vendar še ni v celoti izdana in trenutno na voljo funkcije kažejo veliko obljube za prihodnost (za podrobnejši pregled storitve preberite naš pregled projekta xCloud). 

V tej primerjavi GeForce Now vs Project xCloud bomo metali oba v obroč, da vidimo, katera je boljša možnost. V seriji sedmih krogov bodo naši tekmeci izvajali udarce v funkcijah, podpori igram, enostavni uporabi, zmogljivosti, pokritosti, podpori platforme in ceni, da bi videli, kaj se izkaže na vrhu. 

Nastavitev boja: GeForce Now proti Project xCloud 

GeForce Now in Project xCloud se bosta borila v sedmih krogih, pri čemer se bo vsak dotaknil drugačnega vidika iger v oblaku. Med rundami se bomo malo pogovarjali o vsaki storitvi in ​​zakaj imamo raje eno nad drugo. Za vsak krog bomo podelili točko in ne glede na to, kateri servis ima na koncu več točk, bo naš zmagovalec. 

Nekaj ​​krogov pa se spusti po osebnih željah, ki jih bomo izpostavili. Na primer, vaš zmagovalec v razdelku “pokritost” je odvisen od tega, kje se nahajate. GeForce Now nima podpore za večino držav v Aziji, čeprav to ne vpliva, če ste v Severni Ameriki ali Evropi. 

Zaradi tega priporočamo, da si preberete kroge, da bi razumeli razlike med našimi tekmeci, ne pa zgolj zmagovalce. Še vedno bomo podelili točko za storitev, za katero verjamemo, da je v celoti nadrejena. To pa še ne pomeni, da je za vas najboljša storitev.

1

Knjižnica iger

Projekt xCloud, ki je še vedno v preizkusnem obdobju, podpira omejeno število iger. Kljub temu Microsoftovo vedenje pri dodajanju iger obeta prihodnost. Po izidu je xCloud izdal s približno 50 naslovi, od katerih je bila večina naslovov prve stranke. Le nekaj mesecev pozneje je Microsoft podvojil velikost knjižnice in dodal številne naslove drugih proizvajalcev. 

Čeprav bo knjižnica Project xCloud verjetno ponovno rasla, je še vedno zaklenjena v približno 100 igrah. Seznam je impresiven, podpirajo Halo 5, Gears 5, Tales of Vesperia in še več, vendar ni na ravni Shadow ali PlayStation Now (preberite naš pregled PlayStation Now). Še vedno nas čaka integracija Xbox Game Pass. 

Še ni na voljo, vendar Microsoft pravi, da ima v načrtu vključitev Xbox Game Pass s xCloud, kar bo seznam še okrepilo z 200 igrami. Prepričani smo, da bo knjižnica sčasoma velika (Microsoft pravi, da je xCloud že sposoben približno 3500 naslovov). 

Glede na to smo zaskrbljeni zaradi stroškov. Microsoft še ni sporočil, če boste morali še plačevati za igre, kar je glavni dejavnik pri podpori igram. 

Za igre z Nvidia GeForce Now boste morali plačati, razen če želite uporabljati naslove za brezplačno igranje, kot sta Fortnite in Counter-Strike: Global Offtack. Podobno kot Shadow tudi GeForce Now podpira igre na Steamu. Če jih želite igrati iz oblaka, boste morali igro kupiti in aktivirati na Steamu. 

knjižnica geforce-zdaj

Glede na to GeForce Now ne deluje enako kot Shadow, kot lahko preberete v našem pregledu Shadow in primerjavi Shadow vs GeForce Now. Založniki morajo dati zeleno luč, da se njihove igre lahko izvajajo na platformi, kar pomeni, da je knjižnica omejena. 

GeForce Now podpira na stotine iger – dejansko število se spreminja iz dneva v dan – vendar je še vedno veliko opustitev. 

Obstaja nekaj težkih napadalcev, med njimi Borderlands 3, Sekiro: Shadows Die Twice, The Witcher 3 in Mordhau. Kljub temu nekateri založniki sploh niso na platformi. Na primer, Square Enix ne podpira GeForce Now, zato ne morete igrati nobene igre Final Fantasy ali Tomb Raider. 

V primerjavi z robustnejšo storitev igranja v oblaku, kot je Shadow, GeForce Now zaostaja. Kljub temu podpira veliko več iger kot Project xCloud. 

Poleg tega vam licenca sledi, tudi če prekličete naročnino na GeForce Now (igro lahko vedno igrate iz Steam-a). Še ne vemo, kako bo Project xCloud deloval v zvezi s tem, zato bomo v tem krogu zmagali z GeForce Now.

Krog: Knjižnica iger za GeForce zdaj

GeForce Now Logotip
Projekt xCloud Logotip

2

Cenitev

Ne gremo tako poglobljeno, kot to običajno počnemo v tem krogu, ker sta oba naša tekmeca v prehodu, ko gre za cene. 

GeForce Now je v celoti izdan z dvema stopnjama storitev: brezplačno in plačljivo. Prosti nivo je zaklenjen, saj ponuja enourne igralne seje in pretakanje v polni HD. Če plačujete, boste imeli dostop do šesturnih sej predvajanja, brez čakalnih vrst in sledenja žarkov v realnem času. 

Ustanovitelji, plačani načrt GeForce Now, še nima določene cene. Če kupite zdaj, boste imeli brezplačen 90 dni dostopa, nato pa boste plačevali 5 USD na mesec. Vendar je to samo za prvih 12 mesecev. Po tem bo Nvidia povišala ceno, čeprav še ni napovedala, koliko. 

Zdi se, da je takšna tržna taktika, ki je običajno rezervirana za skečljive mobilne aplikacije. Začetna cena je cenejša od vsega drugega, zato so običajno poceni storitve, kot je Vortex, videti drage (preberite naš pregled Vortex). Ta cena se bo sicer spremenila in ne sumimo, da se bo znižala. 

Projekt xCloud nima informacij o cenah, ker še ni objavljen. Edini način za vstop na Microsoftovo platformo za igre v oblaku je zahtevanje dostopa in upanje na najboljše. 

Na žalost še vedno čakamo, da Microsoft objavi prihodnje cene. Če bi špekulirali, bi pričakovali, da bo xCloud porabil približno 20 USD na mesec, če bi vključevali Xbox Game Pass in Xbox Live. 

Še vedno ugibamo, kaj je trenutno najboljše, kar lahko storimo. Nvidia GeForce Now je zmagala v tem krogu samo zato, ker se lahko zdaj naročite na storitev. Glede na to se bo naša ocena verjetno spremenila, ko bosta oba konkurenca imela konkretne cene. 

Okrog: cena za GeForce zdaj

GeForce Now Logotip
Projekt xCloud Logotip

3

Lastnosti

Projekt xCloud kot storitev nima nobenih lastnih funkcij (Microsoft se očitno osredotoča na uspešnost, ne na funkcije). Kljub temu imate kot Xbox storitev dostop do funkcij, ki so običajno na Xbox One, vključno s prijatelji, dosežki in celo Microsoft Rewards. V aplikaciji xCloud ne morete dostopati do uporabniškega vmesnika Xbox, vendar se vaši dosežki in podobno še vedno spremljajo. 

xcloud-4

Te funkcije so smiselne, ker je strežnik xCloud v bistvu le drobovje štirih Xbox One S konzolov, naloženih v ohišje strežnika. Vendar to postavlja nekaj vprašanj, ko gre za čas nalaganja. Čeprav je Microsoftova zastarela konzola na mobilnih napravah videti odlično, igre še vedno nalagate s standardnih trdih diskov. 

Če se premikate v generacijo konzole Xbox PS in PS5, gre samo za pomnilniško omrežje SSD. Kot lahko preberete v našem najboljšem zunanjem vodniku SSD, je to dobro, ker SSD-ji zagotavljajo veliko hitrejše nalaganje. Ni jasno, ali bo Microsoft nadgradil svoje strežnike xCloud, ko bo nova konzola poslana. Kakor je zdaj, pa ste obtičali s tradicionalnimi trdi diski. 

Podpora za platformo in krmilnike GeForce Now

Aplikacija GeForce Now je golih kosti – več o tem v krogu »enostavne uporabe«, vendar storitev še vedno ponuja veliko funkcij. Najprej je podpora platformi. 

GeForce Now lahko deluje v sistemih Windows, macOS, Android in Nvidia Shield, kar vam omogoča igranje iger, ne glede na zaslon. Nasprotno pa je Project xCloud trenutno na voljo samo v napravah Android s sistemom Bluetooth 4.0 ali novejšim. 

GeForce Now ima tudi veliko boljšo podporo krmilnika kot xCloud. Poleg podpore za tipkovnico in miško lahko z GeForce Now uporabljate skoraj kateri koli zunanji krmilnik. Dokler lahko krmilnik priključite na napravo, ki jo uporabljate, bi morali imeti možnost uporabe z GeForce Now. 

V kasnejšem krogu bomo več govorili o podpori platforme GeForce Now; ga ne štejemo v oceno tega kroga. Kljub temu pa je Nvidijina ponudba boljše. Poleg tega, da podpira več vhodnih naprav, lahko GeForce Now izkoristi funkcije Steam-a in ga napusti pred Project xCloud.

Krog: Funkcije točke za GeForce Now

GeForce Now Logotip
Projekt xCloud Logotip

4

Izvedba

Microsoftova platforma za pretakanje iger je že v povojih impresivna. XCloud smo preizkusili na Galaxy S9 +, ki deluje v 5Ghz WiFi pasu. Čeprav je žična internetna povezava vedno boljša za pretakanje iger, je xCloud samo na Androidu, zaradi česar moramo za testiranje uporabiti WiFi. Kljub temu smo s hitrostjo prenosa 60Mbps precej nad Microsoftovo priporočeno hitrostjo. 

xcloud-1

Ko je xCloud deloval, je deloval brezhibno. Gledanje glavnih naslovov AAA, kot sta Halo 5 in Forza Horizon 4, ki tečejo po telefonu, je bilo priboljšek. To je bilo rečeno, da smo bili vedno na volji signala WiFi. WiFi je nepopolna tehnologija, dovzetna za padce paketov, neskladno hitrost in, kar je najslabše, motnje. 

Čeprav večina GGz zaobide večino tega, smo še vedno naleteli na težave. Na nekaterih trenutkih bi naša igra zadušila ali popolnoma zamrznila. V nekaj primerih smo bili zaprti približno 10 sekund. Čeprav to ni konec sveta za počasnejše igre, je 10 sekund večnost hiter strelec, kot je Halo 5. 

xcloud-2

V popolnih okoliščinah je xCloud super. Vendar pa je igranje v oblaku bolj povezano s tem, kako storitev deluje v ne idealnih pogojih, in na tej strani se xCloud bori. Nekakšno skaliranje na podlagi jakosti signala bi šlo daleč. Čeprav bi prišlo do padca kakovosti, ko vaš signal oslabi, se igra vsaj ne bi izrezala v celoti. 

GeForce Now ima veliko bolj dosledno delovanje. Storitev smo vodili skozi vrsto iger, testirali Doom 2016, Darksiders Genesis, Cuphead in Counter-Strike: Global Offtack. Ker ima GeForce Now računalniško aplikacijo, smo lahko te igre preizkusili s pomočjo trde povezave, kar se je izplačalo. 

Zunaj nekaj zaostanka vhodov v menijih smo pri GeForce Now naleteli na zelo malo težav. Bilo je kar nekaj jecljev, a nič, kar bi pokvarilo izkušnjo. Celo testiranje na telefonu z WiFi, GeForce Now zavrnil zaklepanje, kot je to storil xCloud (čeprav je bila brezžična izkušnja zasuta s kapljicami okvirja). 

Ko xCloud deluje s polno paro, ni nič takega. Na žalost se storitev, če je omejena na brezžično povezavo, pogosto izvaja v ne idealnih pogojih. GeForce Now lahko deluje na žičnih in brezžičnih povezavah, in čeprav je žična izkušnja boljša, je brezžični še vedno predvajan.

Runda: Točka zmogljivosti za GeForce Now

GeForce Now Logotip
Projekt xCloud Logotip

5

Podpora za platformo

Projekt xCloud naj bi bil dodatek k vašemu Xboxu, ne pa njegova zamenjava. Zato ne pričakujemo, da bo Microsoft razvil aplikacije za televizijo za to storitev (čeprav so naši skupni prsti prekrižani za izdajo računalnika). Trenutno je xCloud samo za Android, kar ustreza ideji o igranju Xbox iger na poti. 

Kljub temu ne moremo zanikati, kako omejena je ta podpora. GeForce Now je nasprotno na voljo v sistemih Windows, macOS, Android in Nvidia Shield. Zlasti podpora ščitniku je odlična. To pomeni, da lahko preprosto predvajate igre na televizorju, ko ste doma, in sprejemate igrice s telefonom, ko ste na poti. 

GeForce Now ni mišljen kot spremljevalna storitev, zato je na voljo za večino glavnih platform (kljub temu smo še vedno razočarani zaradi pomanjkanja podpore za iOS). Razlike med našimi tekmeci so lahko posledica, da je Project xCloud v beta različici. Vendar sumimo, da bo mobilni telefon še naprej osredotočen tudi po izdaji storitve. 

To je eden tistih krogov, kjer gre za osebne želje. Če že imate konzolo in želite samo igrati svoje igre, ko ste zunaj in približno, je xCloud odlična izbira. Za tiste, ki iščejo namensko izkušnjo igranja v oblaku, je GeForce Now boljša možnost. 

Krog: Podporna točka platforme za GeForce Now

GeForce Now Logotip
Projekt xCloud Logotip

6

Enostavnost uporabe

Noben od naših konkurentov ni na ravni Google Stadia, ko gre za enostavnejšo uporabo (za več informacij preberite naš pregled Google Stadia). Kljub temu ima eden od njih očitno rob. Začenši z GeForce Now, je mobilna aplikacija čudovita. Z njo lahko v knjižnico preprosto dodate računalniške igre, brskate po dodanih igrah in si ogledate nove naslove, ki jih storitev podpira. 

Nič od tega ni v aplikaciji za računalnik. Računalniška aplikacija GeForce Now je videti lepo, saj prikazuje peščico drsnikov za predstavljene igre in podobno. Ko smo začeli kopati naokoli, pa so težave postale očitne. V aplikaciji za računalnik ni strani knjižnice in nobenega načina za brskanje po seznamu iger, ki jih podpira GeForce Now. 

vmesnik geforce-zdaj

Namesto tega je vaša knjižnica zaklenjena na drsnik, ki prikazuje hkrati pet iger. Če imate v Steam knjižnici več sto iger – ni nori scenarij, glede na to, kako poceni so Steam tipke – boste morali skozi knjižnico zavihkati pet iger hkrati. 

Če veste, kaj želite, iskalna vrstica deluje. V verjetnejšem scenariju, da želite samo videti, kaj je na voljo, vam ostane drsanje. 

geforce-zdaj-razširjena-igra

xCloud je veliko enostavnejši za uporabo, predvsem zato, ker se ne dogaja veliko. V aplikaciji za mobilne naprave lahko brskate po igrah, ki jih storitev podpira, poiščete naslov, ki ga želite igrati in posredujete povratne informacije. Tudi s tem, kako je aplikacija golih kosti, xCloud zagotavlja boljšo uporabniško izkušnjo kot GeForce Now.

xcloud-igra-knjižnica

Vse je poenostavljeno, kar pomeni, da se uporabi aplikacija, ki vam uide, ko želite skočiti v igro. Če primerjamo xCloudovo mobilno aplikacijo in računalniško aplikacijo GeForce Now, je razlika očitna. Povedano je, da sta dva lepa, če primerjamo samo aplikacije Android. 

Kljub temu smo v tem krogu dobili zmago v xCloudu. Čeprav ne vemo, kako bo izgledala računalniška aplikacija xCloud, dejstvo, da je aplikacija Android tako dobro zasnovana, kaže. GeForce Now je odličen za mobilne naprave, vendar je aplikacija za osebne računalnike nenavadna.

Okrog: Točka enostavnosti uporabe za Project xCloud

GeForce Now Logotip
Projekt xCloud Logotip

7

Pokrivanje

GeForce Now je trenutno na voljo v Severni Ameriki in večini delov Evrope, čeprav stran s statusom strežnika nakazuje, da bo podpora kmalu prišla tudi na Japonsko in v Rusijo. Čeprav je to v primerjavi s storitvami, kot je Shadow, impresivno, GeForce Now za Project xCloud ne ustreza. 

Poganja ga Microsoftova globalna mreža strežnikov Azure – o tem lahko izveste več v našem pregledu Microsoft Azure – xCloud je že na voljo v ZDA, Kanadi, Veliki Britaniji in Južni Koreji. Tudi v tem poskusnem obdobju. Ko se xCloud v celoti zažene, bi se moral zlahka razširiti po vsem svetu. 

xcloud-azure-server-network

Tako kot podpora za platformo se tudi ta krog spušča do mesta, kjer živite. Čeprav se je GeForce Now doslej malo posvečal Asain trgom, še vedno pokriva veliko več Evrope kot xCloud. To se bo verjetno spremenilo nekaj mesecev po tem, ko se bo xCloud v celoti predstavil, vendar je za zdaj GeForce Now naš zmagovalec. 

Okrog: Zajemna točka za GeForce Now

GeForce Now Logotip
Projekt xCloud Logotip

8

Končne misli

S šestimi zmagami od sedmih krogov je GeForce Now naš zmagovalec, čeprav to še ne pomeni, da so lige boljše kot xCloud. Številni krogi so padli v neznano, pri čemer smo podelili točke GeForce Now zgolj zato, ker ne vemo, kako bo xCloud deloval v prihodnosti. Čeprav je to resničen odraz, kako se obe storitvi sestavljata, je verjetno, da se bo naša sodba v prihodnosti spremenila.

Zmagovalec: GeForce Now

Projekt xCloud kaže veliko obljube, toda trenutno je to vse, kar kaže. Še vedno je veliko težav, ko gre za kakovost pretakanja, čas nalaganja, pokritost, podporo za igre in motnje v omrežju. Čeprav sumimo, da bodo te težave rešene ob izpustu, so še vedno prisotne. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map