ГеФорце Нов вс ПлаиСтатион Нов: Цлоуд Гаминг се бори против дечака 2020. године

ПлаиСтатион Нов и Нвидијине ГеФорце Нов две су најстарије услуге облачења игара у облаку, први је управо ажурирао своје цене како би се надметао са Гооглеовим стадијама, а други је Нвидиа коначно издала након дужег бета периода. Иако су две најбоље услуге играња у облаку, само један може победити у овом поређењу ГеФорце Нов-а и ПлаиСтатион Нов-а. 


Укључићемо ове две главе у карактеристике, цене, подршку за игре, подршку за платформу, перформансе, покривеност и једноставност коришћења, видећи која нуди најбоље целокупно искуство. Издвојићемо бодове за оног који такмичар буде бољи у одређеној рунди, прогласивши укупног победника на крају. 

Ипак препоручујемо читање нашег прегледа ГеФорце Нов и ПлаиСтатион Нов. У томе, ми дубље испитујемо перформансе, покривеност, цене и још много тога, упоређујући наше конкуренте са осталим тржиштем уместо само једних са другима.. 

Постављање борбе: ГеФорце Нов против ПлаиСтатион Нов

Током наредних неколико хиљада речи упоређиват ћемо ГеФорце Нов и ПлаиСтатион Нов за карактеристику. Имамо седам рунди од којих свако вреди поен. Кроз ове рунде разговараћемо о разликама између сваке услуге и зашто преферирамо једну или другу. На крају ћемо прогласити победника и доделити бод. 

Наравно, који год сервис има више бодова, биће наш шампион. Међутим, у неким случајевима то није тако резано и суво. На пример, ПлаиСтатион Нов, који је развио Сони, доступан је у више земаља широм света, док је Нвидиа ГеФорце Нов ограничена на САД и већину европских земаља. Због тога је најбоља услуга за вас можда другачија од нашег коначног победника. 

Зато препоручујемо читање рунди, а не само прескакање победника. Победника ћемо додељивати сваки пут, мада се разлози за доделу тачке могу мењати на основу различитих околности. Да одустанемо од тога, кренимо од врха.

1

Библиотека игара

ГеФорце Нов, слично сервисима као што је Вортек, има лиценцирану библиотеку игара које можете играти са услугом (прочитајте нашу Вортек рецензију). Иако сви подржани наслови користе ДРМ платформу као што је Стеам, издавач може одабрати да ли је његова игра део ГеФорце Нов или не, што, као што видите у нашој Схадов вс ГеФорце Нов упоређивању, није добра ствар. 

Много је игара које недостају ГеФорце Нов-у, а компаније попут Близзард и Бетхесда повлаче подршку с платформе. ГеФорце Нов и даље покрива основе, уз подршку за Варфраме, Роцкет Леагуе, Цоунтер-Стрике: Глобал Оффтацк и Фортните, али ако желите да играте одређену игру, ГеФорце Нов је можда неће подржати. 

ПлаиСтатион Нов такође има ограничену библиотеку игара, али не на исти начин као ГеФорце Нов. Када купујете претплату, не купујете само аспект облака игара ПлаиСтатион Нов-а, већ и библиотеку са више од 800 игара. Одмах након регистрације можете ући у акцију без потребе да купујете игре. 

У поређењу са услугом попут Схадов – можете видети како се подударају у нашој Схадов вс ПлаиСтатион Нов упоређивању – ПС Нов осећа се ограничено. Међутим, у поређењу са ГеФорце Нов-ом, библиотека сја. 

Иако не морате да бирате које ће игре доћи на сервис, ПлаиСтатион Нов нуди довољно широк спектар наслова да удовољи већини играча. Волимо да на тај начин сличимо Нетфлику. 

Не морате такође преносити све те игре. Будући да ПС Нов подржава ПС4, можете да преузмете неке игре – око 300 са подржане листе – локално на вашу конзолу. У том случају, добићете најбољи квалитет без икаквих проблема због кашњења мреже. 

ГеФорце Нов има могућност повлачења из већег базе игара. На рачунару је на располагању више игара него ПС4. Међутим, његова тренутна подршка изгледа лошије у поређењу са ПС Нов-ом. Док ГеФорце Нов не примјени систем попут Схадов-а – прочитајте нашу Схадов рецензију за више информација о томе – Сони ће бити бољи. 

Коло: Библиотека игара за ПлаиСтатион одмах

ГеФорце Нов Лого
ПлаиСтатион Нов Лого

2

Цене

Цијене су мало љепљиве за ГеФорце Нов. Постоје два нивоа услуге, бесплатна и плаћена опција. Међутим, опција Оснивачи плаћала је само за “чланове осниваче”. У пракси то значи да је наведена цена од 5 УСД месечно добра само за првих 12 месеци услуге. Након годину дана, не говори се колика ће бити цена ГеФорце Нов-а. 

ПлаиСтатион Нов постоји већ неко време, с тим да је једина промена цене била смањење крајем 2019. Иако се услуга користила око 20 УСД месечно, сада плаћате само 10 УСД месечно ако плаћате месечно и упола мање ако купујете годину унапред. Бесплатан ниво би био леп, али тешко је жалити се колико је ПС Нов јефтин. 

ГеФорце Нов може бити јефтинији на папиру, али то игнорише чињеницу да ће се његова цена променити. Ипак, постоји неколико разлога за куповину у ГеФорце Нов, чак и у фази раста. Оснивачи добијају уводни период од 90 дана у којем могу бесплатно испробати услугу. И даље морате да се претплатите на претплату, али прва три месеца преноса игара су бесплатна. 

Поред тога, ГеФорце Нов пружа више опција онима који плаћају. На пример, корисници који имају чланство у Оснивачима не морају да чекају на ред за игре, док бесплатни чланови можда морају. ПлаиСтатион Нов, с друге стране, каже да ће сви претплатници можда морати да чекају у реду, без обзира колико плаћате. 

Упркос њиховим разликама, ово коло је тешко назвати. Склони смо да га дамо ПлаиСтатион-у сада, јер је његова цена, у најмању руку, постављена у камену. То је рекло, ГеФорце Нов је јефтинији у време писања. Поред тога, нуди бесплатан ниво и већу разноликост за оне који желе да плате, гурајући је у вођство у овом кругу. 

Коло: Цјена за ГеФорце одмах

ГеФорце Нов Лого
ПлаиСтатион Нов Лого

3

Карактеристике

Оба наша конкурента су прилично ограничена у погледу карактеристика, прескачући прошлости попут опција резолуције. Највећим делом своди се на подршку контролера и подршку на платформи, које обе фаворизују ГеФорце Нов. ПлаиСтатион Нов, међутим, има једну јединствену понуду: локалну игру. 

Почевши од тога, ПС Нов има библиотеку од око 300 игара унутар 800+ подржаних наслова које можете локално преузети на свој ПС4. У том случају добићете пуну резолуцију и брзину кадрова у игри, без обзира да ли сте повезани на Интернет или не. Нажалост, ова функција је доступна само на ПС4; Корисници рачунара ограничени су на облак. 

Међутим, нису сви слични подаци за ПС4. Поред тога што сте ограничени на ПЦ и ПС4 – више о томе у кругу „подршка за платформу“, ДуалСхоцк 4 можете користити само са услугом. ПС Нов не подржава контролере тастатуре и миша или треће стране.

Што је још горе од тога, можда ћете морати да станете у ред за игре ако је потражња довољно велика. У таквој ситуацији, Сони каже да је „немогуће погодити колико ћете дуго чекати“.

плаистатион-нов-ревиев-фак

ГеФорце Нов не подржава локалну игру, али то надокнађује са много широм подршком за контролере и платформе. Поред подршке за тастатуру и миша, ГеФорце Нов подржава готово сваки контролер који се може повезати са рачунаром или мобилним уређајем. Чак подржава и Свитцх-ескуе мобилне контролере, попут Разер Јунглецат-а. 

За нас је облачно играње везано за опције које вам омогућавају да играте било коју игру коју желите на било којем уређају који желите. То укључује контролере. ГеФорце Нов омогућава играчима да користе све што им је пријатно, док ПлаиСтатион Нов приморава на употребу првог хардвера. Иако је функција за преузимање ПС Нов добра, морат ћемо дати ово коло Нвидиа ГеФорце Нов-у. 

Коло: Садржај бодова за ГеФорце одмах

ГеФорце Нов Лого
ПлаиСтатион Нов Лого

4

Перформансе

Да све остане уједначено, тестирали смо сличне игре на ПлаиСтатион Нов и ГеФорце Нов, укључујући брзе пуцаче, прецизни платформер и ноторно тешку игру. Наравно, постоје РПГ-и, стратешке игре и остало од наших два конкурента, али они не проширују границе одзива и приказивања на исти начин. 

Почевши од ГеФорце Нов-а, тестирали смо Доом 2016, Цупхеад и Цоунтер-Стрике: Глобал Оффтацк. Доом и Цупхеад су се изврсно снашли у ГеФорце Нов-овој закључаној резолуцији 1080п, често притиском изнад 100 сличица у секунди. Цоунтер-Стрике је био подједнако импресиван, мада би се повремени штуцање показао превише у такмичарском окружењу. 

Иако су игре које смо тестирали изгледале сјајно, надали смо се 4К подршци у потпуном издању ГеФорце Нов-а. Када смо тестирали бета пре више месеци, лако смо могли да постигнемо 60фпс при 4К у Доом-у. Сада када је услуга пуштена у јавност, резолуције су закључане на пуни ХД, чак и ако имате довољно оквирних трошкова да оправдате већу резолуцију. 

Међутим, 1080п изгледа као сан у поређењу са ПлаиСтатион Нов-ом. За наше тестирање играли смо неколико сати Блоодборне, Мигхти Но. 9 и Доом 2016. Игре су већим делом протекле без проблема, мада смо наишли на више видео артефакта и заостајање у поређењу са ГеФорце Нов. 

плаистатион-нов-ревиев-доом

Упркос незнатној разлици у перформансама, овај круг се своди на резолуцију. ПС Нов је закључан на 720п, што је лудо. Тешко је чак и пронаћи приказ ових дана који се изворно покреће у 720п, без обзира да ли сте на ПС4 или на рачунару. 

Поред тога, уз ПС4 Про који подржава 4К излаз, многи корисници ће се наћи само деветом доступном пикселом свог телевизора. 

ПлаиСтатион Нов делује много боље него пре неколико година, али чак и уз побољшања у стримингу, ниска резолуција је убица. Иако је Сони могао да се извуче са 720п стримингом пре неколико година, екрани су знатно превазишли ту резолуцију, чинећи је застарелом за било коју апликацију преко целог екрана. 

Коло: Тачка перформанси за ГеФорце одмах

ГеФорце Нов Лого
ПлаиСтатион Нов Лого

5

Подршка за платформу

Подршка за платформу је тамо где видимо још већу разлику од перформанси између ГеФорце Нов и ПлаиСтатион Нов. Сонијева понуда је веома ограничена, може да се покреће само на ПЦ-у и ПС4. Нвидијина услуга, иако није толико робусна као Схадов у погледу подршке за платформу, може се приказивати на дугој листи различитог хардвера. 

Тренутно је ГеФорце Нов доступан на Виндовс-у, мацОС-у, Андроиду и Нвидиа Схиелд-у. Подршка за мацОС је огромна, као и пуна Андроид подршка. Чак се и огромни сервиси игара у облаку попут Гоогле Стадиа боре када су у питању мобилни уређаји (прочитајте нашу рецензију Гоогле Стадиа за више информација о томе и погледајте како се то упоређује у нашем делу Гоогле Стадиа вс ГеФорце Нов). Још нема апликација ГеФорце Нов за паметне телевизоре, али подршка на Схиелд-у ту улогу одлично испуњава.. 

Као што смо раније истакли са ПлаиСтатион Нов-ом, он не обухвата о чему се ради у облаку игара: могућност играња игара било где и кад год желите. ГеФорце Нов савршено хвата тај дух омогућавајући вам да струјате игрице без обзира да ли сте на ТВ-у, рачунару или телефону. 

Коло: Тачка подршке за ГеФорце сада

ГеФорце Нов Лого
ПлаиСтатион Нов Лого

6

Лакоћа коришћења

Једноставност употребе је занимљив круг, јер ни ГеФорце Нов, ни ПлаиСтатион Нов нису то потпуно смислили. Почевши од раније, ГеФорце Нов има атрактивну и лако разумљиву апликацију, како на Виндовс-у, тако и на Андроид-у. Међутим, то је једноставно грешка, чинећи задатак свакодневним као што је додавање игре у вашу библиотеку осећај се као посао.  

Уместо да приказује страницу библиотеке или листу подржаних игара, ГеФорце Нов вам даје траку за претрагу. Када неку игру желите додати у своју библиотеку, можете је потражити и кликните на „додај“. Тада ће се игра приказати у вашој библиотеци. Међутим, ваша библиотека је клизач који истовремено приказује само пет игара. 

гефорце-сада-проширена-игра

Иако ГеФорце Нов приказује информације о свакој игри у вашој библиотеци – укључујући програмере, подршку за контролер и датум издавања – не постоји посебна страница која би истовремено прегледала сву вашу библиотеку. Заглавили сте кроз листање игара пет и по времена, што може брзо постати неугодно ако имате Стеам библиотеку од 100 или више.. 

гефорце-сада-интерфејс

Нажалост, ПлаиСтатион Нов није много бољи. Апликација ПС4 је у реду, савршено се уклапа у подршку ПС4 за ОС и контролере. На ПЦ-у се, међутим, бори ПС. Присиљени сте да се крећете кроз игре линију по ред, на Нетфлик-ескуе начин. Иако ова навигација ради за даљинац или контролер, на тастатури и мишу се осећа споро и неспретно. 

плаистатион-нов-ревиев-апплицатион

Поред тога, не постоји начин да се претражују, филтрирају или прегледају игре на ПЦ апликацији. Можете да се крећете по Сонијевим листама изабраних производа и то је то. Апликација за ПЦ је, из онога што можемо рећи, директни порт ПС4, који показује или неразумевање или непоштовање употребе апликација на радној површини. 

Обојица наших конкурената су у овом кругу, што чак и осредње услуге облачења игара као што је Блацкнут изгледају добро (прочитајте нашу Блацкнут рецензију). На ПС4 је ПлаиСтатион Нов победник. Међутим, сумњамо да постоји већи део људи који су заинтересовани за играње у облаку на другим платформама, а на том фронту је ГеФорце Нов победник, упркос свим погрешним корацима. 

Коло: Тачка једноставности употребе за ГеФорце сада

ГеФорце Нов Лого
ПлаиСтатион Нов Лого

7

Покривеност

Сони има огромну предност са ПлаиСтатион Нов-ом када је реч о покривености. Не само да је ПС Нов био око дуже него ГеФорце Нов, већ је Сони имао постојећу инфраструктуру из ПлаиСтатион Нетворк-а или ПСН-а. 

На исти начин на који Мицрософт може да користи своју Азуре мрежу за Пројецт кЦлоуд, Сони може да користи своје ПСН сервере за ПлаиСтатион Нов (прочитајте нашу рецензију Пројецт кЦлоуд). 

Листа подржаних земаља је дугачка, а на њој су и Аустрија, Канада, Финска, Данска, Белгија, Француска, Немачка, Ирска, Италија, Јапан, Луксембург, Холандија, Норвешка, Португал, Шпанија, Шведска, Швајцарска, САД и САД УК. Међутим, нејасно је колико простора на серверу Сони посвећује ПлаиСтатион-у. 

С обзиром да ће корисници можда морати да постану у редовима чекања и да смо искусили заостајање уноса, склони смо помислити да Сони не посвећује пуно коњских снага својој мрежи за играње у облаку. Прекрива много више удаљености од ГеФорце Нов-а, али уз велику цијену перформанси. 

Нвидијин приступ је много скромнији, а покрива САД и већину европских земаља. На страници статуса ГеФорце Нов-а спомињу се и сервери „партнерског савеза“ у Јапану и Русији, што наговештава да ће сервис ускоро бити доступан у већини региона. 

Иако има мање физичке површине од ПлаиСтатион Нов-а, ГеФорце Нов је више опремљен за руковање регионима које подржава, са више сервера и пуно додатних трошкова. ПлаиСтатион Нов има више сервера и већу мрежу, али они су прешироки, што доводи до проблема са перформансама. Због тога дајемо ГеФорце Нову победу за ово последње коло. 

Коло: Тачка покривања за ГеФорце сада

ГеФорце Нов Лого
ПлаиСтатион Нов Лого

8

Последње мисли

ГеФорце Нов је јасан победник овог поређења, победивши ПлаиСтатион Нов у шест од седам рунди. Иако је сервис доживео неколико растућих болова у последњих неколико месеци, он се обликује као супарник у облачном играчком простору. Бар у погледу перформанси, спада међу најбоље. 

Победник: ГеФорце Нов

Ипак, заслуга ПлаиСтатион Нов-а. На много начина слично је Ксбок Гаме Пасс-у, омогућавајући вам да преузмете више од 300 игара на своју конзолу. У ту сврху је ПС Нов супер. Играње у облаку је, с друге стране, другачија прича. Иако се ПС Нов током година побољшавао, закључана резолуција, редови чекања и заостајање улаза су превише. 

Слажете ли се да је ГеФорце Нов победник? Да ли сте претплатник било које услуге? Јавите нам у доњим коментарима и, као и увек, хвала вам на читању. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me