Да ли је Торрентинг илегално 2020. године?

Свако ко познаје њихов пут око интернета схвата да је беспрекорно снимање филма или скупог софтверског пакета само бујица. То представља више од моралне дилеме. Такође треба размотрити безбедност на мрежи и да ли ће бујица скренути пажњу власти.


Пре свега, активност бујице није сама по себи незаконита. Технологија је једноставно начин дељења садржаја на мрежи. Тамо где можете да упаднете у проблеме је хостинг, преузимање или дистрибуција датотека заштићених ауторским правима. То укључује најпопуларније филмове, музику и софтвер.

Ако то учините, украли сте нешто сигурно као да сте ушли у локални Валмарт и неколико тренутака касније испливали ван док су ДВД-ови испадали из џепова са заштитаром у полусветној потјери.

На питање да ли је то сигурно и вероватноћа да вас ухвате, одговори су „не у потпуности“ и „постоји шанса“. Хајде да разговарамо о бујици мало пре него што видимо колико је то легално или незаконито. Ако тренутно имате проблема са приступом П2П веб локацијама, можда ћете желети да проверите наш чланак о томе како да деблокирате торент сајтове.

Процес торрентинга

Торрент се разликује од редовног преузимања на један критичан начин. Уместо да извуче читаву датотеку са једног сервера, торрент – који се такође назива битторрентинг – користи приступ пеер-то-пеер дељења датотека у коме специјализовани софтвер хвата мале делове датотеке са десетака, можда стотина, рачунара широм света и саставља их у пуну верзију.

Недостатак централизованих сервера отежава проналажење и искључивање било којег рачунара домаћина који је укључен у криминалне активности, али постоје и легитимни разлози за коришћење П2П протокола. Један је да процес може бити бржи од директног преузимања, без преоптерећења сервера. Иако је синоним за кршење ауторских права, суштина је да једноставно коришћење П2П мреже не чини вас злочинцем.

Ми ћемо детаљно описати како је потпис Билла Цлинтона на Закону о заштити ауторских права на дигиталном миленијуму 1998. променио пејзаж ауторског права 1998. године. кориснике и понекад недужне пролазнике.

Правни проблеми за торрентере

Без обзира да ли сте укључени у илегалну активност или не, чињеница да је због толико много тужби усмерено на мучење можда ће вас натерати да поново размислите о употреби П2П мреже. Носиоци ауторских права били су неумољиви у истрази стварних и перципираних насилника са различитим степеном успеха.

Домаћини

илегалне бујице

Понекад се торрентинг операцијама покушава склонити иза идеје да притужбе због кршења ауторских права требају бити усмерене на кориснике. Оператори одавно тврде да нису ништа друго до недужни провајдери складишта у облаку. Један случај укључивао је Хотфиле, популарну веб страницу за дељење датотека 2011. године, против које је група великих филмских студија поднела тужбу..

У време подношења захтева, окривљени је примио више од 10 милиона обавештења о одузимању за домаћин садржаје, али није обратио мало пажње. Уложено је превише новца. Пошто су хиљаде корисника примиле најмање три обавештења о уклањању, сервису је било тешко тврдити да је применио строгу политику „поновио прекршилац“.

Дан пре него што је почело суђење пороти, Хотфиле је решио случај у износу од 80 милиона долара. Мегауплоад и Гроовесхарк биле су још две одбојкашке бујице које су циљане после ДМЦА.

Невини пролазник

Постоје и примери људи који су ухваћени у журби свог добављача интернетских услуга да пребацују информације о рачуну у вези са ИП адресама наводних пирата – осим многих купаца када су се догодила кршења ауторских права.

Пошто се ИП адресе рециклирају од одласка до клијената који пристижу, чини се да је то случај једноставне несреће, а не лошег понашања.

Жена из Минесоте била је један такав случај, када је преовлађујућа стратегија против пиратерије укључивала тужбе против појединаца уместо домаћина датотека. Након што је илегално преузео 1.700 песама, за њеном грешком у одбацивању понуде за нагодбу од 4.500 долара уследила је пресуда суда против ње која је започела новчану казну у износу од 1,5 милиона долара и коначно пристала на 220 000 долара.

Умјетни Додгер

Ниједан ентитет није уживао (претрпео) више времена у жаришту бујице него Пиратски залив. Основан 2003. године, овај шампионски шампионски шампион прикупио је милионе долара досадашњих пресуда и време затвора за осниваче због кршења ауторских права, мада изгледа да нема намеру плаћања и веб локација наставља да делује.

Међутим, она се прогони од фарме сервера до фарме сервера, док је колега КицкассТоррентс потпуно искључен. Чини се да све ово чини подстицање алтернативних торентских места да се појаве, тако да је ова борба далеко од завршетка.

Будите сигурни док се бујите

Антивирусна заштита рачунара

Ако торрентујете стандардном везом, другима је лако да вас прате путем ваше ИП адресе. Поред потенцијалних правних поступака од власника ауторских права, ИСП-ови шаљу упозоравајућа писма купцима који посећују места мучења и чак могу умањити брзину везе као казну.

Ако планирате да крените и питате се да ли постоји безбедан начин да то учините, саветујемо вам да кренете са либералном интерпретацијом речи „сигурно“. Можете користити виртуелну приватну мрежу која је и даље легална, мада колико дуго неко претпоставља (прочитајте наш најбољи ВПН за торрентинг чланак). Друга опција је коришћење облачних бујица, што делује прилично обећавајуће.

Међутим, чак и тада је ВПН паметна инвестиција. Провајдер ствара шифровану везу података, која у све практичне сврхе чини вашу локацију невидљивом за оне који покушавају да преслушају. Трик је пронаћи ВПН провајдера који не пријављује клијентску активност и који се налази изван земаља учесница у Пет ока: САД-а, Уједињеног Краљевства, Новог Зеланда, Аустралије и Канаде.

Последње мисли

С чином посете веб локацији који се бави бујицом сматра се сумњивим понашањем, наставите на сопствени ризик. Кршење ауторских права може резултирати озбиљним казнама и затворским казнама, иако су опћенито пријетње горе од стварности. Ипак, никад се не зна када ћете постати правило, а не изузетак.

Ако желите мало више истражити свијет ВПН-ова, погледајте наш чланак о најбољим ВПН опцијама. Имате ли размишљања или искуства са бујицом? Радо бисмо их чули у коментарима испод. Хвала за читање.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map