Država oblaka, november 2018

Dobrodošli v stanju oblaka, mesečni stolpec Cloudwards.net, kjer vas bomo seznanili z novicami meseca, ki je bil, in vam povedali svoje mnenje o njem. V naši oktobrski izdaji smo predvidevali, da bo zanimiv mesec in fant, ali smo imeli prav. V tehlandiji je bilo nekaj tednov norega in uživamo v tem, da bomo na njej osvetlili svojo luč.


Facebook se bo že pojavil (ustavili se bomo, ko boste presenečeni od presenečenja), imeli bomo več dokazov, da je Google hudoben in imamo tudi nekaj novic. Vendar bomo začeli z velikim: socialni mediji in volitve. Čeprav so v ZDA srednje pozornosti deležne največ pozornosti, so bile v Braziliji tudi prejšnji teden obrvi obrvi.

Samba družbenih medijev

Bolsonaro in volitve

Zmagovalec brazilskih predsedniških volitev Jair Bolsonaro pogosto primerjajo s Trumpom: je karizmatičen, nekonvencionalen in govori svoje misli. Zdi se, da je tudi edina oseba v predsedniški tekmi, ki je resnično razumela moč socialnih medijev. Na primer, v veliki meri je prezrl razprave, raje je zasijal volivce s hudournikom objav v Facebooku, ki so bili malo prepir.

Bolsonaro je to prednost izkoristil za dober učinek. Njegova kampanja ni bila le osredotočena na širjenje sporočil, ki so podkrepile razpad družbenega reda (glavnina populistov povsod), razširjeno je bilo tudi veliko “lažnih novic”. Tu moramo opozoriti, da na Cloudwards.net raje rečemo “dezinformacija”, ker je to tisto, kar je.

Ta dezinformacija ni bila ravno pretirana: levosredinska stranka, ki se je potegovala za predsedstvo, je trpela zaradi nekaterih resnih vprašanj verodostojnosti po korupcijskem škanalu z “avtopralnicami” in taborišču Bolsonaro to izkoristila s ponarejenimi slikami, ki namigujejo na goljufijo volivcev levega krila ( Poynter Institute ima nekaj dobrih primerov).

Saj ne, da so Bolsonarovo opozicijo sestavljali zborovodje: ta del podrobno opisuje, kako so Twitter-ovi boti delovali nadure na volitvah 2014, pa tudi leto 2018 za vse strani. Ne gre za to, da je Bolsonaro edini uporabljal nov arzenal, temveč ga je bolje zaposlil. Ni škodilo, da je imel tudi nekaj močnih podpornikov, ki so v njegovem imenu širili sporočila WhatsApp.

Dezinformacija in družba

Lažne novice in dezinformacije

Zdaj je Brazilija daleč in verjetno je veliko ljudi skeptičnih do vpliva socialnih medijev na volitve. Recimo, vsi smo zlahka vplivali na družinske člane, recimo, ampak takšni ljudje so neprimerna manjšina, kajne? Prav? Napačno.

Povezana študija je dokazala, da kampanje za družbene medije, pozitivne in negativne, delujejo in tudi dobro delujejo. Tudi analitika podatkov prihaja v poštev, kot tudi druge oblike digitalnega vuduja, toda rezultat je, da družbenih medijev in digitalno razširjenih informacij v življenju ne moremo več zanemariti..

Na primer, v Indiji je težava s tem, da bi WhatsApp pobrskal množice, da bi odpravili kakšno dobro staromodno mafijsko pravičnost, tako huda, da je podjetje sestavilo gledališko skupino, ki bo obiskala državo in ljudem rekla, naj ne verjamejo vsemu, kar berejo. Morda se sliši noro, toda ljudje so tam umrli zaradi zlonamernih govoric, ki se širijo po družbenih medijih.

Doslej na zahodu nihče ni umrl zaradi dezinformacij, a Američani so Donalda izvolili, tako da je moralno višje stanje bolj nežna višina kot karkoli drugega. Vendar obstaja verjetnost, da bi lahko oblast ameriških predsednikov omejili prihodnji teden, če se Kongres lahko postavi proti njemu, kar nas pripelje na drugo pomembno bojišče v družbenih medijih.

Demokracija digitalno diddled

Vmesne roke in lažne novice

V ZDA so predsedniški mandati štiri leta na leto. Na polovici poti so volitve, imenovane vmesni rok, na katerih lahko Američani glasujejo za spodnji dom Kongresa in za polovico sedežev v senatu. Ker se predsedniki lahko preprečijo, če volivci vmesno glasujejo za nasprotno stranko, so precej velika.

Kot si lahko predstavljate, je imeti predsednika tako polarizirajočega kot Trump za zelo vznemirljiv vmesni rok. Če lahko demokrati dobijo večino v obeh hišah (po možnosti oboje, seveda), lahko Donalda spremenijo v predsednika sedečega raca, ki ne more veliko storiti. Če republikanci obdržijo večino, je to fiat trenutne politike.

Trenutno ima uprava precej nizko stopnjo odobritve, vendar to ni edini pokazatelj, kako bi se lahko volitve izkazale. Ena najpomembnejših stvari je zagotoviti, da se na volitvah pokažejo pravi ljudje, napačni pa ostanejo doma. Obstaja veliko načinov, kako to storiti, taktike vključujejo kajenje in zaviranje volivcev, vendar so dezinformacije na družbenih medijih postale glavni dejavnik.

Na predsedniških volitvah leta 2016 se je na primer ruska vojska trolov osredotočila na sporočila, za katera mislijo, da bodo preprečevala prikazovanje črno-muslimnih volivcev. Te skupine kot celota na splošno glasujejo za demokrata, zato je izguba zanimanja za volišča pomenila premik k tistemu, ki je kandidiral republikanca..

Druga taktika je razglasiti zmago na dirki za nasprotnega kandidata. Na začetku se sliši kontratuktivno, toda če boste pravočasno ugotovili, se ljudje, ki bodo glasovali za tega kandidata, ne prikažejo, računajoč, da jim tega ni treba. Bodimo iskreni, glasovanje je bolečina v vratu, zakaj torej iti, če vam ni treba?

Veliko več se dogaja od preprostih sporočil oglaševalskih akcij, ki se širijo po spletu. To je psihološka igra, ki presega preprosto sporočilo “naš fant je najboljši, zato glasujte za nas”, ki bi ga pričakovali med sezono kampanje.

Ker je tako subtilno, je tudi težko pričakovati, da bo vsak volivec pozoren na to. Redni ljudje so zaposleni s svojimi lastnimi skrbmi in od njih ne moremo pričakovati, da bodo kritični analitiki vseh informacij, ki jih prejmejo v določenem dnevu. Zato so politiki to odgovornost preusmerili na družbene medije z mešanimi rezultati.

Vloga poslovanja

Verjetno boste šokirani, ko boste slišali, da nismo preveč verjeli v sposobnost teh podjetij, da bi rešili našo demokracijo. Kot smo že dokumentirali v prejšnjih člankih člankov v oblaku, jih večinoma zanima zaslužek – kar je v redu – še manj pa v boljšem svetu, čeprav njihove obljube ne glede na to.

Google, Twitter, Facebook in še nekateri drugi so bili poklicani pred zaslišanja, na katerih so se morali bodisi braniti pred obtožbami pristranskosti konservativcev, bodisi politikom zagotavljati, da so vse, kar so lahko, pred vplivom vojske trolov – Rusija ni ” t edina država, ki jih zaposluje.

Vendar je to ogromno opravilo in ti hekerski tipi tudi niso norci. Na enem mestu, ki se je zataknil, bodo postavili trgovino v drugo. Obseg dezinformacijskih omrežij vas sprašuje, ali je pošteno, da je izključna odgovornost za boj z njimi družbe družabnih medijev in ali jih vlade preprosto ne uporabljajo kot hudodelce zaradi težave, za katero nimajo pojma, kako se boriti..

Hacks, laži in zapiski o sestankih

google in porcelan

Saj ne, da Facebook nima svojih težav. Poleg tega, da je družba še vedno obtoževala obtožb o vmešavanju volitev in pošiljanju podatkov, je bila družba žrtev kibernetske kriminalitete. Hekerji so ciljali na Facebook baze podatkov in se s podrobnostmi zatekli do 50 milijonov ljudi. Lepo vleko, še posebej, ker to vključuje prijave na druga spletna mesta.

Tukaj bomo začasno ustavili, da si na hitro priskrbimo brezsramno samopromocijo: namesto da bi uporabljali FB prijave, namesto tega uporabite enega najboljših upravljavcev gesel. Naredijo boljše delo kot vse, kar Zuck navaja, in ne rabijo te nič koštati.

Ker v bistvu Facebook ne more zagotoviti niti vaše zasebnosti niti varnosti, zaradi česar je resnično slab dogovor za ljudi, za katere se zdi, da želijo stvari deliti s svetom na splošno (zavedamo se, da imamo lastno Facebook stran, medtem ko pravijo, da nas delajo hinavce, hvaležno, veliko ).

Vendar Facebook trenutno ni edino internetno podjetje v središču pozornosti. Google pritegne veliko pozornosti zaradi svojega zastavljenega cilja vstopa na kitajski trg z cenzuriranim iskalnikom z oznako Dragonfly (zdi se, da tudi Google Execs gleda preveč hollywoodskih filmov).

Kakor smo podrobneje opisali v prejšnjih izdajah tega stolpca, to ni ravno priljubljen projekt med javnostjo, politiki ali Googlovimi zaposlenimi. Dovolj slabo samo po sebi, vendar je oktobra videl iztekanje prepisa projektnega srečanja Dragonfly, ki je bilo v nasprotju z uradno linijo podjetja, ki je trdila, da bo Google spoštoval svobodo govora.

Tam nekaj zelo slabih PR-ov. Potem spet, če celo Mike Pence misli, da to, kar počnete, ni v redu, bi to verjetno morali znova razmisliti.

Kratke novice

Kalifornija

Kalifornijski zakon o nevtralnosti omrežja je za zdaj zadržan. Po nekaj nazaj in nazaj med vlado Golden State in zveznim ministrstvom za pravosodje je bilo odločeno, da ima tožba proti FCC, ki so jo vložile tehnološke družbe, za zdaj prednost. Udarec za ljubitelje brezplačnega interneta, a čas bo pokazal, kaj se bo zgodilo.

Bloomberg je naredil nekaj resnih valov, ko je poročal o prisotnosti čipov v procesorjih, ki so jih domnevno dali kitajski operativci. Kitajska vlada in ameriški uradniki ter zadevni izdelovalci čipov so obtožbe zanikali, vendar Bloomberg v času, ko je pisal, še ni odstopil ali zagotovil trdnih dokazov.

Zagovornik zasebnosti in obtoženi spolnega prestopnika Julian Assange se bo moral kmalu odreči kopam v ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu. Južnoameriška država se po osmih letih trudi po internetu, v bistvu zato, ker je bila najslabša sostanovalka doslej. Bomo samo videli, ali in kdaj ga bodo aretirali, ko bo deložacija končana.

Mozilla bo virtualno zasebno omrežje v svoj brskalnik Firefox vključila v bližnji prihodnosti. Pilotni program je že objavljen določenemu številu ameriških uporabnikov in bo verjetno stal približno 10 dolarjev na mesec. Zadevni VPN je ProtonVPN, kar je dobra izbira, čeprav ne brez opomb. Preberite naš pregled ProtonVPN za podrobnosti.

Zaključili bomo to stanje oblaka z vnosom Apple: očitno starševski nadzor iOS 12 očitno preprečuje, da bi vaši dragoceni otroci videli kakršne koli anatomske podatke (vključno z osnovami reprodukcije in podobno), vendar omogočajo vse vrste krvave grozljivosti v obliki terorističnih spletnih strani in podobno. Ups!

Končne misli

Kot smo rekli na začetku, je bil oktober zelo naporen mesec in verjetno smo preskočili nekaj zgodb, ki bi se jim drugi morda zdeli pomembnejši. V spodnjih komentarjih lahko opozorite na vse očitne pomanjkljivosti in se nato prijavite na glasilo, da nas boste lahko spremljali v živo v realnem času.

Najlepša hvala, ker ste prebrali naše novice o oktobru. Upamo, da se nam boste čez mesec dni spet pridružili. Do takrat pa veliko sreče in bodite varni.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map