Држава облака, јун 2019

Поздрав и добродошли у нову државу Цлоуд-а, месечну колону Цлоудвардс.нет-а, у којој прелиставамо технолошке вести о 31 дану који су прошли и покушавамо да смислимо све то. У овом издању говорит ћемо о Гооглеу, Хуавеи-у и, у то никада нећете вјеровати, Фацебооку.


Иако знамо да откуцаји нашег Фацебоок бубња могу постати заморни, остајемо задивљени инвентивношћу руководилаца компаније. Увек сањају о новим начинима како да манипулишу људима како би се одрекли својих података, а затим учинили ужасне ствари са њима. Било би дивно када није било тако зло.

Нев Цхина Ханд

Хуавеи трговински рат

Прво, ипак, разговарајмо о неким великим вијестима које не само да доминирају насловима технолошке одјељке на вијестима, већ све више постају главна прича сваког дана: Хуавеи и трговински рат Сједињених Држава и Кине.

Ово су два повезана, али одвојена питања, мада се понекад може осећати као да су једно те исто. Међутим, трговински рат се углавном односи на неравнотежу између америчког увоза и извоза, као и праксе преноса технологије, у којој фирме које желе да послују у Кини морају да дају своја интелектуална права.

Афера Хуавеи, међутим, више говори о шпијунирању. Фирма која није у техничком државном власништву али је мање или више у пракси, оптужена је за неколико ствари, од којих је најистакнутија чињеница да можда шпијунира људе путем свог фирмвера.

Ово је већи проблем него што можда мислите. Хуавеи прави огромну количину делова који се налазе у савременој телекомуникационој опреми, посебно планираним 5Г мрежама. То значи да ће више или мање бити свуда, а ако компанија користи своју опрему за шпијунирање, то би био велики проблем. За сада су све оптужбе, али тамо постоји врло реалан безбедносни ризик.

Монопол? Хуавеи кажи?

Хуавеи трговински рат

Хуавеи се налази у овом смешно добром положају, јер, врло мало других компанија производи ову опрему, или барем на нивоу Хуаве-а. Овде се појављују наводи о трговинском рату: компанија је успела да остане конкурентна због помоћи кинеске државе, која увек тражи нове начине да побољша своје становништво..

Западни конкуренти нису имали овакву подршку државе, тврде политичари (* кашаљ * пореске олакшице * кашаљ *), чиме су Хуавеи постали ципела као врхунски пас. Међутим, посљедица је да ће без Хуавеија бити тешко градити било какве напредне мреже, чиме ће многе земље ЕУ предати било какве бриге у вези са сигурношћу и тако занемарити гадна упозорења америчке обавештајне заједнице.

Иако Трумпово снажно наоружавање савезника није баш лијепо, па чак и може се тумачити као начин да се дио те слатке готовине од 5Г преусмјери на америчке компаније, сумња остаје да би пуштање Хуавеија на виталну инфраструктуру на западу могло бити дигитални еквивалент Тројанаца који вуку великог великог дрвеног коња у капије свог града. Само ће време показати.

Геттинг Блуе на Фацебоок-у

ГлобалЦоин

Ако се тако измакнемо, вратимо се нашем уобичајеном немању, Фацебооку. Весели круг започет у априлу прошле године не показује знакове успоравања, са Савезном комисијом за трговину препоручујући Конгресу да успостави заштиту приватности како би се амерички народ заштитио од деликатеса Зука, за разлику од ЕУР ГДПР-а.

Чинићемо да људи морају бити заштићени од Фацебоока као непотребни, а не прође ни месец дана без новог скандала. Мај 2019. године вам је донео Тхе Интерцепт, који је открио да Фацебоок активно сарађује са мобилним оператерима како би пратио и шпијунирао људе. Да је то била права зечја рупа, већ бисмо изашли на другој страни; ово је више јама без дна.

Ипак, за крај уштедимо најбоље: Фацебоок планира да лансира сопствену крипто валуту. Назваће се ГлобалЦоин и биће везан за амерички долар, мада у коефицијенту још није познато. Колико лоше Жук жели да покрене ову ствар види се по његовој спремности да преговара са неким својим горким непријатељима и чињеници да је спреман да седне са федералцима да разради детаље..

Ако желите да наша два цента или било какав еквивалент буде на Фацебооку, препоручујемо свима да се држе подаље од компаније ГлобалЦоин. Волатилност битцоин-а помешана са спремношћу Фацебоока да прода податке биће опојна мешавина која ће вас оставити са мамурлуком, а извршиоци ће шетати звиждањем.

Гоогле Гогглес

Гоогле Драгонфли

Још једна од наших омиљених мета је повратак са кратког одмора. Последњи пут када смо разговарали о Гооглеовим шнаниганима били смо у фебруару 2019. године, и поред неких малих прича, са гигантом претраживача није се много дешавало. Међутим, у мају је Гоогле одлучио да преузме знак пролећног цвећа и цветаће величанствено.

Прва је мало угодних вести, јер сада можете да поставите историју своје локације и неке друге податке за аутоматско брисање, мада је мало нејасно да ли брише и са Гоогле-ових сервера. Још једна добра вест је да ће људи који су купили Титан Сецурити Кеи само да би открили да је у њему остао гадан буг, добијати бесплатну замену (претпостављамо да ће бити без грешака).

Ипак је то због тога што је добра вест. За једну се испада да је Драгонфли, цензурисани претраживач за Кину који је проглашен закопан у јануару, поново на столу, а бивши директор компаније Гоогле, Ерицк Сцхмидт, чак је тврдио да ће помоћи Кини да “буде отворенија.” Иако схватамо да слобода говора није нека игра са нултом сумом, мислимо да су знакови долара у Ерицовим очима заслепили њега страхоте комунистичког режима.

Имајући то у виду, постоји и преокрет комунизма, попут пуне запослености, о којој очигледно врло мали број радника у Гооглеу зна било шта, јер за многе се чини да су то темпи. То значи да немају појма када ће радити, колико ће радити, а Гоогле им не треба исплаћивати никакве бенефиције. Не чини се фер кад компанија која је тако богата не рашири богатство мало.

Међутим, Гоогле пружа доста посла, тако да то мало надокнађује. На пример, тренутно људи замењују АИ у Гоогле Дуплек-у јер очигледно да паметне машине то не могу да пресеку. Да, добро сте прочитали: очигледно је да је АИ револуција мало даље него што смо упозоравали.

Мање приче

Јулиан Ассанге Викилеакс

Јулиан Ассанге напустио је еквадорску амбасаду и сада је у дугој правној битци која ће највероватније завршити с његовим депортовањем у Сједињене Државе. Иако се битка још није водила, чињеница да су његови правни документи били подељени америчким властима је писање на зиду. Иако није најпријатнији момак, његова могућа судбина вјероватно неће одговарати злочину.

Откривено је да је израелска компанија преварила ВхатсАпп позиве и тако добила приступ телефонима, открио је Финанциал Тимес. Ове службе су тада обојица замрли режими широм света и углавном су их користили за борбу за активисте за људска права и друге „субверзиве“. ВхатсАпп тврди да је грешка покренула пропуст,

Аппле се суочава са антитрустовском акцијом у ЕУ након што је Спотифи протестовао због начина на који је Цупертино поступио са лиценцирањем. Изгледи нису добри за Аппле, јер се цео свет припрема против Биг Тецх-а. Обавештаваћемо вас.

Када разговарате са Алека или вас она чује, она очигледно води све што чује, чак и ако избришете аудио. Ово је очигледно грубо кршење приватности, али опет, шта су људи очекивали кад су унели микрофон повезан са интернетом у своју кућу?

Последње мисли

Бојимо се да не завршимо колону овог месеца на високој ноти, мај је био груби месец за стање облака. Јуни је већ помало у потрази, Аппле ће обећати бољу приватност за кориснике, а ми имамо осећај да ћемо видети из Васхингтона неке ствари у вези са бољом заштитом приватности.

Шта мислите о свему овоме? Да ли смо пропустили неку важну причу у мају? Јавите нам у доњим коментарима и, као и увек, хвала вам на читању.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me