Држава облака, март и април 2020

Добродошли у најновију државу Цлоуд, месечну колумну од Цлоудвардс-а, где смо погледали све новости у индустрији које смо могли да исисамо. Први пут током две године како радимо ову колумну, радимо два месеца у једној. Са овом смешном бугом која иде у кругове, нашли смо се мало заокупљени у последњих неколико недеља.


То значи да у овом издању имамо удвостручене шененигане, укључујући приче о корисничкој подршци рун амуцк, владине крађе у вези с услугама е-поште и корпоративно ривалство у облаку играња.

Пре него што дођемо до било чега од овога, желели бисмо да повикнемо свим људима који су у последње време у контакту с нама. Три од четири приче које смо приказали у овом издању не би биле могуће да их нисмо напустили, хвала вам. Између ове колумне и фебруара направили смо приличну муку, тако да уз вашу сталну подршку можемо то наставити.

ГеФорцинг тхе Иссуе

Гефорце-нов-лого

Почећемо са нечим мало мејнстрим, ипак, углавном зато што то директно утиче на недавно представљену категорију облачних игара у облаку. За неупућене, то су услуге које вам омогућавају да играте игре на даљину, што значи да данас можете играти најпривлачније игре на тржишту са било ког места, користећи било који уређај. То је кул као пакао, а могао би бити и прави (спреми се за оплакивање) мењач игара.

Наравно, могућност било какве револуције ће довести људе који желе од ње да зараде, а играње у облаку није другачије. С њом су до сада укључена сва велика имена, од Гооглеа до Мицрософта до Сонија. Такође је велика Нвидиа, произвођач графичке картице, са својом услугом ГеФорце Нов, која је била једна од првих услуга облачења игара која је најављена.

Међутим, уједно је и прва која је наишла на проблеме. Главна кост расправе је лиценцирање, које је, чини се, највећа препрека за све врсте нове технологије, о чему говоримо у нашим многобројним постовима о струјним ратовима. У случају ГеФорце Нов-а, чини се да је Нвидиа игара поставила на својој платформи без толико допуштења од стране својих програмера.

Компликовано је то што се понекад игре нуде преко још једне платформе, попут Стеам-а, што још више отежава програмерима да схвате где су њихове игре, како се играју и од кога. У знак одмазде, Бетхесда и Ацтивисион, као и неколико других издавача и индијанаца, забранили су им да се њихове игре играју преко Нвидијиног облака.

Иако ми мање или више разумемо одакле долазе ти приговори, то нас мало подсећа и на музичку индустрију која се још увек бори са губитничком битком због стриминга. Технологија је учинила дистрибуцију ствари попут софтвера, музике и филмова етеричним и дифузним. Чини се да сви то схватају, изузев компанија које стоје иза ових производа.

Ипак, за сада се чини да ће се свет игара у облаку обликовати слично као конзола или стреаминг светови, са различитим сервисима који поседују лиценце из различитих студија, а неки прелазе преко њих. Штета, заиста, поготово јер ће натерати потрошаче да донесу неке изборе или додају додатне додатке.

Седите и узмите Тутаноту

Када је реч о налету на блокове, Тутанота – безбедна услуга е-поште и једна од најбољих око тога – наишла је на неке проблеме. Нису чудне потешкоће у погледу посла у којем се налази, али у фебруару је у Русији блокиран потпуно као и за АТ&Т претплатника у Сједињеним Државама.

Руска одлука не треба никога да изненади, заиста, јер је то једно од оних места где се често нађу људи са мишљењима другачијим од утврђене норме … па, идемо са „ометеним“, зар не? Само су земље попут Северне Кореје и Кине горе и, то је нешто.

Није изненађење да ће параноични режим попут Русије блокирати сервис који омогућава сигурну комуникацију. Зашто, међутим, АТ&Т, провајдер телекомуникација, то би урадио остаје мистерија. Генерални директор Тутаноте Маттхиас Пфау рекао је да је посегнуо за АТ-ом&Т, проблем још није рашчишћен, па ако користите ту мрежу, не можете да проверите своју Тутанота пошту.

Међутим, што је још важније, ово делује као сигнал зашто је неутралност мреже толико важна. Да су државе задржале заштиту, АТ&Не бих успео да то повучем. Међутим, када их уклоне, телеком провајдери могу радити све што желе. Можда АТ&Имате ли ривалску услугу е-поште коју промовише? У сваком случају, то је ударац слободи интернета без закључка.

Погон који је громогласан

ТхундерДриве-лого

Од већих проблема, прелазимо на неке мање. Добили смо лепу ситницу од читалаца у последња два месеца, па погледајмо две посебно занимљиве приче. Почећемо са нечим из света складишта облака.

ТхундерДриве је релативна новост међу нашим рецензијама за складиштење у облаку. Када смо га први пут прегледали, пре отприлике шест месеци, показао је пристојан део обећања, мада је било неколико грубих ивица. Међутим, за то је било довољно да смо у нашој рецензији дали достојну оцјену.

Ова оцјена је, међутим, била довољна да многи читаоци испробају ТхундерДриве, није изненађење у индустрији која се увек развија и у којој многи дигитални складишта траже најбољи могући посао. 

Међутим, како су месеци пролазили, негативни коментари су се почели брзо прикупљати испод прегледа. Они су се кретали од уобичајених притужби „не од онога што сам очекивао“, што није уобичајено за нову услугу, до јасних оптужби за превару од стране компаније.. 

„Превара“ је тешка реч коју не треба бацати прејако, али чини се да постоји оправдање за то. Мање поента је да ТхундерДриве покреће скрипту звану БеДриве како би напајао свој сервис док користи Амазон за складиштење, с чим нико стварно нема проблема, али онда директно негира да га користи упркос доказима о супротном. То није највећи посао, али то постаје када га одбијете да признате.

Међутим, оно што је под било којим околностима најважније питање није поштовање гаранције за поврат новца. Према нашем мишљењу, овај огроман не-дисквалификује било коју услугу од коришћења, а ТхундерДриве је један од најгорих преступника на које смо наишли откад смо започели рад.

У једном примеру, наш читалац Алекс послао је захтев за повраћај новца и оптужен је да је „ментални инвалидитет“ од стране помоћног особља током размене која је уследила (као и размештања уобичајене одбране „нисмо ми“). 

Немамо речи. Озбиљно, ниједан. То радимо већ неколико година и нико од нас није могао да изговори више од мрмљања узвика када види доњу слику.

Дакле, осим ако вас не одузму и злоупотребе, препоручујемо да се клоните ТхундерДриве-а. Прилагодили смо све оцене у нашој рецензији све док не успемо да правилно напишемо читаву ствар, али сумњамо да ће из тога изаћи било шта боље од камена дна. Као што можда очекујете, од ТхундерДриве-а нисмо добили никакву реакцију ни о једном од ових питања.

Живим у БокПН-у

БокПН-лого

На жалост, ТхундерДриве фијаско није једино искуство купца у овом ступцу. Недавно нас је контактирао Јохн, дугогодишњи купац ВПН услуге БокПН, који је имао узнемирујућу причу. 

Недавно се преселио, али због коронавирусне епидемије није могао да прикупи свој редовни интернет и одлучио је да уместо тога користи 5Г везу. Међутим, БокПН се не би повезао, што је значило да је Јохн морао да реши неке проблеме. Међутим, пријавом на своју контролну таблу БокПН, брзо је схватио да је пријављен на туђи налог.

Сада вам не треба бити хакер из 1337 да бисте схватили да је ово заиста лоше. Чињеница да се то догодило помоћу ВПН-а – услуге која је изричито усмерена на то да вас заштити – само је горка иронична вишња на врху прилично гадног колача.

Међутим, Јохн је добар грађанин, па је уместо брисања података са кредитне картице ове непознате особе или преузимања огромних количина материјала заштићених ауторским правима преко њиховог налога – било што од тога што је лако могао учинити – пријавио је БокПН подршку. Међутим, у документима које је видео Цлоудвардс нису изгледали ништа посебно озбиљно.

Не само што су поох-поох покренули безбедносни проблем (заиста, о томе нема друге речи), већ су и успели да пребаце кривицу на Јохна који није урадио ништа друго него да се пријави на свој налог. Након кратке размене, одлучио је да БокПН више неће бити услуга за њега, након чега је сазнао да заправо не може затворити рачун, отказати само плаћање и пустити га да истекне.

Чудна прича, уопште, и захваљујемо Јохну што нас је поделио, поготово јер то значи да у потпуности повлачимо нашу кратку препоруку за БокПН и препоручујемо вам да овај чланак потражите на најбољим ВПН услугама.. 

Последње мисли

С том причом о потрошачким јадима оставићемо вам током месеца, у нади да ћете од свог спуштења у карантени постати мало мудрији – као и неколико смешка. Април се обликује као занимљив месец јер индустрије које покривамо заправо доживљавају пораст упркос неуспешној економији, и ми се радујемо дељењу било каквих скандала који изађу..

Надамо се да ћете сви остати сигурни у овим немирним временима и да ћете стално делити било какве и чудне приче које излазе из света технологије. Хвала вам за читање.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me