Држава облака, децембар 2019

Поздрав и добродошли у ову мјесечну колону државе Цлоуд, Цлоудвардс у којој гледамо вијести од прије мјесец дана, али је ипак именовајте по оној у којој смо. Новембар је као и први пут био необичан мјесечни вијест будући да смо започели ову серију у априлу 2018., уопште нећемо помињати Фацебоок, осим укратко у одељку „мање приче“ на крају.


Ово би требало изазвати изненађење међу нашим редовнијим читаоцима, а засигурно је увело и сумњу у нас када смо га први пут схватили, али ми то мислимо да значи да Зуцк коначно чисти свој чин. Не, само се шалимо, сигурни смо да ће се вратити својим уобичајеним триковима 2020. До тада, мада се догађа доста других ствари, па кренимо.

Цлоуд Гаминг Асцент

Играње у облаку је у успону, а чини се да свако име које вреди поменути је или истраживање могућности или активно развијање нове платформе која ће игре одвести у облак. Међутим, резултати нису увек сјајни. На пример, када се Гоогле Стадиа покренуо у новембру, разочарао је многе кориснике, укључујући нас када смо га прегледали.

Много је занимљивији Пројецт кЦлоуд, који ће бити Мицрософтов улазак на терен. Били смо у могућности да приступимо прегледу кЦлоуд-а, част нам је припала само неколико, а генерално смо били много импресиониранији. Међутим, то је за сада још увек у развоју, па ако заиста не можете да дочекате да започнете са играњем у облаку, најбоља алтернатива чини се Схадов, који делује супер.

Сузбијање Интернета

Цензура

То је, међутим, за сунчане и ведре вести из новембра. Упркос томе што Фацебоок није направио много таласа (озбиљно, први пут у готово две године), било је доста застрашујућих вести у супротном. 

Изгледа да је приватност шала већине оних на власти, што у 21. веку значи и владе и корпорације, а било је доста примера који смо одабрали од прошлог месеца.

На пример, руска влада тражи да сви телефони који се продају у домовини имају унапред инсталиране апликације одобрене од режима, које неће бити могуће уклонити. 

На западу бисмо могли да се кукамо због велике количине софтвера, али бар ствари на нашим телефонима неће довести до тога да на крају будемо затворени због мишљења. Још увек нема вести када ће овај нови закон ступити на снагу, али вероватно ћемо моћи да таласом хапшења кажемо да ће уследити његово доношење.

Из ове врсте гадости прелазимо директно на медијске нестанке. Иран је доживео протесте и нереде након масовног раста цена горива, мада је раст вероватно био више тачка деценијама изграђене фрустрације у земљама Блиског Истока. 

У покушају да спрече демонстранте да разговарају једни с другима – или бар да привуку међународну пажњу због полицијске бруталности која је проузроковала стотине смртних случајева, као што су то учиниле њихове колеге из Хонг Конга – Интернет у Ирану је једноставно затворен.

Иако смо знали да Иран има ту способност – о томе смо чак и накратко разговарали у нашем најбољем ВПН-у за Иран – то је још увек драстична мера коју треба предузети, посебно зато што нису само непристојни млади људи који користе веб, већ и предузећа и сама влада. Нема речи да је штета коју је режим нанео економији овим гашењем.

Пекинг Балонеи

Кина ВПН забрана

Друга земља која користи технологију да би побољшала људе који се не придржавају њених закона је, наравно, Кина. Вероватно захваљујући ономе што се дешава у Хонг Конгу, рефлектора је чврсто на Средњем Краљевству, а посебно током последњег месеца добијамо више извештаја о ономе што се дешава у крајњој западној провинцији Синђијанг, где живи мањинско ујгурско становништво. бити, па, држимо се асимилираних, хоћемо ли и ми?

Потпуни списак страхота које овај муслимански мањински народ подвргава предуго се не може поновити, али оно што је упечатљиво је улога коју технологија игра. Пекинг је искористио сву снагу технике за праћење током читавог времена, па је тако променио живот ових обичних људи у производњу 1984. године и претворио их у лабораторијске пацове у стварном животу.

Грозно је гледати да ико живи такво, али бринемо се да ће бескрупулозни политичари и полицајци у нашем шуму видети да су кинеске праксе примерак за опонашање, а не да се од тога скрећу. Само ће време, наравно, показати, али када остатак света осећа пуну силу погледа Великог Брата?

Слатка песма Нигхтингале-а

Гоогле-Евил-Еиес

Можда ћемо то сазнати и пре него што мислимо, иако власти у САД-у и Европи не воде владе, већ корпорације. Не само да су задовољни милијардама прихода – већина их је отпремљена у небеска уточишта, тако да се не може опорезивати – ове корпорације су пронашле нове начине да побољшају своје приходе потежући наша права.

Највећа прича која се засад појављује је Пројецт Нигхтингале, који изгледа означава тренд у којем су заиста застрашујуће идеје дате кодна имена тематска птица (за додатне доказе достављамо Пројецт Равен).

Нигхтингале је сарадња између Гоогле-а – који је прије много времена отпустио свој слоган „не буди зло“ – и Асценсион, америчког пружатеља здравствених услуга који води 2600 клиника и болница широм земље. Укратко, споразум укључује Узашашће предајући Гоогле-у десетке милиона досјеа пацијената, а Гоогле затим проналази нове начине за обраду тих података.

У почетку нам не звучи превише лоше, признаћемо, али онда прочитате чланак о Нигхтингалеу који смо повезали и почнете размишљати о свим лудим стварима које је Гоогле у последње време радио са подацима људи и, добро, ти дрхтави почињу да пузе. твоја леђа. 

Пацијенти су се сложили да ће Асценсион обрадити њихове податке, а не Гоогле. У политици о приватности највјероватније је постојала клаузула коју нико није прочитао прије него што је кликнуо „сложи се“, а која је трећим лицима омогућила и приступ подацима. Међутим, чак и да су ови пацијенти видели клаузулу, кладимо се да нико није претпоставио да ће трећа страна бити највећи узнемиравач података на свету.

Друго, ови подаци укључују веома осетљиве информације о људима. Неке од њих је вероватно само срамотно (деда је ухватио пљесак), али неки би то могли променити начин на који послодавци и осигуратељи мисле о вама. У сценарију ноћне море, преживели од рака могао би почети да добија огласе за алтернативна лечења и слично.

Стога није ни чудо што се регулатори веома занимају за овај посао, а текст вести наговештава да ће ове праксе размене података бити врло нејасне, посебно ако крше ХИПАА. Надамо се да ће то успети у корист пацијената Узнесења.

Мање приче

Приваци Приваци Фацебоок

Фацебоок апликација иПхоне се укључује и снима вас, чак и без прилога. Очигледно је та „буба“ брзо исправљена, али чини се да се питате шта су Зуцк и његови другари радили са свим тим подацима пре него што је неко открио да се нешто догодило. 

Према сопственим подацима, складиште Амазона у Статен Исланду, у Њујорку, има лошију стопу повреда од пилана и ливаре челика. То је довољно само по себи, али оно што га забрињава је то што не знамо да ли други Амазонови објекти имају боље или лошије стопе. 

У покушају да климатске промене постану хитније за грађане – јер урагани и врућа лета нису довољни за убедјивача – један институт користи ВР да би показао шта ће се десити са обалним заједницама ако се ствари ускоро не промене. Нифти се среће застрашујуће. 

Аппле-ова кредитна картица рекламирана је као начин да промени свет, али очигледно је да све то враћа, или бар у смислу женских права. Испада да су жене приликом подношења захтева за картицу добијале мање кредита од мушкараца, ситуација која је компанија обећала да ће отклонити када бијес због ових застарјелих пракси постане вирални.

Посљедње, али не најмање битно, Интерпол је изашао у новембру и најавио да је, што се тиче цјеловитог шифрирања на апликацијама за размјену порука и е-поште, све што треба учинити је заштита педофила. Свакодневно овај проглас – изненађење активиста за људска права и новинара свуда – наравно, стигла је препорука да се у све ове врсте апликација уграде задња врата. Надајмо се да ће успети тако тешко као и током последњег притиска.

Последње мисли

Новембар је био тмурни месец, како временски тако и вести, а засад децембар не изгледа тако боље. Надамо се да ће се следеће године плима моћи претворити у све ове нападе на приватност, али до тада ћемо припазити у име наших читалаца.

Шта мислите о свему овоме? Да ли Биг Бротхер постаје превише моћан или ипак није све тако лоше? Такође, да ли сматрате да смо пропустили неке велике приче из овог прошлог новембра? Јавите нам у доњим коментарима и, као и увек, хвала вам на читању.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me