Држава облака, јануар 2019

Поздрав и добродошли у нову државу Цлоуд, месечна размишљања уредништва Цлоудвардс.нет-а о стању технике уопште и облаку посебно. Нећете бити изненађени када сазнате да ћемо гледати уназад 2018., као и само децембар, у првом СотЦ-у 2019. Плус, дат ћемо неколико наших предвиђања о томе која ће година напред може донети.


2018. година била је година у којој су се открила кршења приватности као никада до сада, стављајући у средиште лоше стање безбедности наших личних података. Била је то и година у којој су законодавци преузели велике технолошке фирме да се баве том лошом безбедношћу, као и начином на који су на изборе широм света утицале тролове војске које раде у сенци платформи друштвених медија..

Наравно, учинићемо више од тога да само брусимо своје уобичајене секире. Прећи ћемо и преко неких трендова које смо видели у облаку складиштења, мрежним резервним копијама и ВПН просторима, а ми ћемо предузети како ће та тржишта изгледати ове године. Ако желите да сазнате више о томе како смо развили веб локацију и желимо да је пратимо, препоручујемо да се пријавите за наш билтен у наставку.

Помоћу контура кренимо с најбољим начином да будемо у току са оним што се догађа у облаку.

Приватност и перфидија

Приватност 2019

2018 је била година у којој је свет уопште сазнао за прљаве игре које су се играле са подацима људи захваљујући Фацебоок скандалу (о којем први пут говоримо у априлском издању), као и мањим, али не мање озбиљним открићима.

Ми кажемо „свет уопште“ зато што се, посебно, Фацебоок већ одавно зна да се игра брзо и лагано са подацима људи. Уосталом, која фирма која нуди свој производ бесплатно такође се покреће као ИПО од сто милијарди долара? Основно правило капитализма је да ипак морате нешто да продате, и у овом случају су производ били Фацебоокови корисници.

Дубоко у својим срцима људи су то знали, али мало ко их је брига докле год је то било усмерено на циљање огласа на вас док сте претраживали Фацебоок. Они који су се једноставно одлучили да користе Фацебоок. На крају крајева, Гоогле је радио исту ствар и изгледа да никог није брига за то.

Наравно, циљање непарног огласа је једно, а поклањање приватних података људи истраживачким фирмама које их користе да би људи гласали на одређени начин је сасвим друго. Цамбридге Аналитица, која ни на кога није изненадила, банкротирала је неколико месеци након што се прича распала, била је, једноставно, веома застрашујућа компанија, а Фацебоок није имао посла да прекрши своје услове и услове да послује с њом..

За сада, тако лоше. Међутим, као што је често случај када се скандалозна лопта зачу, откривења су се почела вршити изнад реализација и брзо се испоставило да је Фацебоок радио све врсте ствари које нису изгледале прелепо када их је прегледавао обасјан јаком светлошћу дана . На пример, он и мноштво других дели податке корисника са свим врстама компанија и апликација и наставља да то ради.

Владина наоружања

Слух Зуцкерберг

Уза све оно што се догађало, владе су биле присиљене на корак. Технолошкој индустрији било је допуштено да се до одређеног тренутка саморегулише, вероватно и више зато што законодавци нису имали појма како технологија функционише него из осећаја поверења, него ситуације је измакао контроли.

Допустит ћемо читатељском цинизму да одлучи је ли интервенција мотивирана забринутошћу за добробит грађана или због тога што се чинило да популистичке странке отимају демократске изборе путем манипулације социјалним медијима.

Лако је повезати кршење приватности с изборним питањима – изгледа да то раде и сами политичари – али то су два различита проблема која су се истовремено догодила. Иако Фацебоок намјерно продаје податке људи, до сада нема доказа да је он или Гоогле, Твиттер итд. Помогао у ширењу дезинформација које су ометале демократски процес.

Упркос томе, они могу бити праведно оптужени да нису учинили много да то зауставе.

Иако се чинило да се многи коментатори углавном занимали да законодавци немају појма како технологија функционише – нисмо сигурни да би просечни амерички сенатор могао управљати тостером – поприлично сваки извршни службеник који је чуо признао да је мало учињено како би се зауставило дезинформације, а не да се безнадно муцало долазак са клупе није био смешан.

У посљедњих неколико мјесеци, компаније попут Твиттера и Фацебоока, почеле су појачавати и уклањати троллске рачуне. То значи да су то увек могли, једноставно се нису могли досадити. Исто важи и за Гоогле. Једном када је вршен притисак да учини нешто у вези са заваравајућим огласима и чудним резултатима претраге, почео је да их уклања.

То ће показати да, у неким случајевима, сви људи требају мало најезди, мада је забрињавајуће да се компаније за милијарду долара морају уложити у заштиту демократије и права корисника на исти начин као што изнервирана мајка добије свог тинејџерског сина ујутро из кревета.

Напријед: приватност и сигурност

2019 сигурност

Имајући у виду горе наведено, предвиђамо да ће се 2019. односити на приватност и сигурност. Иако се чини да се само малобројна мањина – а камоли законодавци и друга овлашћења која се буду загрејала испод огрлице, можда има довољно подстицаја за стварне промене.

Један пример је како изгледа да је Општа уредба о приватности података више од обичног папира. Иако је било који нов, важан пропис застрашујући, увек постоји вероватноћа да то није ништа друго него врући политички ваздух. ГДПР ипак није. Националне стражаре већ су издале казне, а Фацебоок би се могао суочити са озбиљним проблемима због кршења закона.

У исто време, законодавци широм света подстичу регулисање Биг Тецх-а, често у облику пореза, али и опште мере „приватности по дизајну“. Поред тога, јавно надмудривање кинеског претраживача Гоогле, названо Драгонфли, било је довољно да га компанија сахрани. Додајте претњу антимонополским акцијама у Европи, а снаге које технолошке компаније виде да су расположене против њих требало би да их спрече од њихових најгорих схенанигана.

Речено је да овај мач посеже оба пута. Иако се владе озбиљно баве како Биг Тецх упада у нашу приватност, постоји велика шанса да ће добити и алате да то ураде.

Чак и сада се врши притисак на ВхатсАпп и Фацебоок како би се омогућило позадини да уђу у своје сигурне апликације за размјену порука како би сигурносне агенције могле да читају поруке осумњичених. То није лоше ако иду за људима који кукају неку гадост, али ко треба да каже да неће доћи после бујица или других жеље? Клизне падине овде обилују.

ВПН ратови

ВПН-ови

Чињеница да технолошке компаније и владе долазе након наших приватних података вероватно је разлог зашто смо све више интересовали за наше ВПН прегледе него раније. Уосталом, ако вас нико неће заштитити, то ћете морати учинити сами. Виртуелна приватна мрежа један је од најлакших начина за то, па је добро место за почетак.

Овај пораст интереса, плус чињеница да постављање ВПН компаније није превише тешко – постављање добре ВПН је тешко, осредње, а не толико – вероватно зато не видимо само повећан износ ВПН-ова, али и појачана конкуренција у виду стрмо снижених цена и бољих функција, од проширених серверских мрежа до броја дозвољених уређаја.

Наравно, војници умиру у ратовима. Већ видимо услуге које су поставиле продавницу пре само неколико месеци. На пример, прочитајте нашу ВикингВПН рецензију, где је провајдер отишао у керплооеи, истовремено одржавајући веб локацију активном.

Очекујте много тога у 2019. години, као и све веће напоре у маркетингу и задржавању клијената. Добар показатељ је и количина нежељених коментара из замерних ВПН-ова које уклањамо свако јутро. То је само лудо.

Складиштење и резервне копије у 2019. години

Сигурност

Иако је врућина највећа међу ВПН-овима, немојте мислити да је наш други ослонац, складиштење и сигурносна копија тих. Ратови за складиштење су далеко иза нас, али још увек се дешава доста, а главна ствар је да компаније схватају да је складишни простор скуп.

Наш први сигнал се вратио у 2017. годину, када је ЦрасхПлан затворио своја врата за редовне кориснике да се усмере на мала и средња предузећа. Тада смо видели да све више провајдера уклања реч “неограничено” са својих страница или ставља звездицу поред ње.

Још један нови тренд је да цене снажно варирају, док се бесплатне понуде смањују.

О једном примеру можете прочитати у нашој рецензији МЕГА. Некада је нудила до 50ГБ бесплатно, али је то ефективно смањила на 15ГБ. Други пример је пЦлоуд, који је некад понудио 10 ГБ плус додатака за препоруку, али сада нуди само 2 ГБ бесплатно, а само 8 ГБ се може „зарадити“. Више о томе прочитајте у нашем прегледу пЦлоуд-а.

Иако су бесплатни планови све мањи, цене се увећавају и падају. Ако сматрате да је нешто превише скупо, сачекајте неколико недеља и понуда ће се променити. Као и обично, купац је краљ када се ратови с ценама настављају, па се исплати бити у потрази за падом квалитета. Редовно проверавајте наше коментаре о складишту у облаку за најновије информације о вашем омиљеном провајдеру.

Последње мисли

Иако желимо да будемо прецизнији у својим предвиђањима за 2019. годину, не желимо да упаднемо у замку предигравања предвиђања за следећу годину са стидљивим чланком који признаје колико смо грешили раније. Истовремено, сигурни смо да ће 2019. бити година препуштених технолошких корпорација, активистичких влада и бољих понуда за ВПН и кориснике складишта.

Мислите ли да имамо право? Или смо толико далеко од новца да није ни смешан? Јавите нам у коментарима испод. Као и увек, хвала вам на читању и имате предивну 2019. Надамо се да ћете стално пратити наше стање у облацима, као и други наш садржај. Чувај се.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me