Najbolj zanesljiv zunanji trdi disk v letu 2020

Pri izbiri najboljšega zunanjega vodnika trdega diska smo upoštevali veliko dejavnikov. Hitrost, kakovost izdelave, cena in podpora so bili v ospredju naših misli, nekateri drugi dejavniki, na primer zanesljivost, pa so se namestili nazaj. V tem priročniku za najbolj zanesljiv zunanji trdi disk bomo odpravili to težavo. 


S to drugačno osredotočenostjo si lahko privoščimo pogone, ki bodo preizkusili čas, tako glede zmogljivosti kot kakovosti izdelave. Izbrali smo pet možnosti iz naših zunanjih pregledov trdega diska, ki varujejo vaše podatke znotraj in zunaj ter nudijo odlično hitrost postopka. 

Najti zanesljive trde diske je težje, kot se zdi. Preden začnemo z izbiro, se pogovorimo o tem, kako smo se odločili.

Najbolj zanesljiv zunanji trdi disk 2020

Izbira najbolj zanesljivega zunanjega trdega diska

Pri izbiri zanesljivega zunanjega trdega diska je veliko. Disk v notranjosti je prva skrb. Čeprav je v proizvodnji trdih diskov vedno obstajalo in vedno bo, lahko nadaljujemo z nekaterimi številkami. 

Na primer Backblaze ponuja četrtletni povzetek napak pogona s svojo neomejeno spletno storitvijo varnostnih kopij (preberite naš Backblaze pregled). 

Od tega do njegovih zunanjih trdih diskov ne moremo potegniti ravne črte, saj Backblaze opaža napake pogona med diski, ki so narejeni za množično shranjevanje, vendar lahko nekaj splošnih zaključkov potegnemo. 

Na primer, Backblaze v zadnjem poročilu pravi, da je upokojil vse trde diske Western Digital in jih nadomestil s pogonom HGST, ki je v lasti Western Digital. Druga splošna opomba je, da je verjetno, da pogoni Seagate ne bodo uspešni kot pogoni Toshiba. 

To je le en del sestavljanke. Upoštevali smo tudi vrsto samega pogona. Tradicionalni vrti trdi diski imajo veliko večjo verjetnost, da ne bodo uspeli kot pogoni SSD. SSD diski uporabljajo pomnilniške čipe in utripajo podatke prek PCB, medtem ko pogoni trdega diska uporabljajo magnetno shranjevanje, ki bere in zapisuje podatke v vrsto plošč. 

Ker SSD diski nimajo gibljivih delov, je veliko manj napak. Edina težava s SSD diski je, ko se podatki zapisujejo in brišejo iz istega dela pogona znova in znova. K sreči lahko to težavo rešimo z izravnavo obrabe, ki jo vključuje večina sodobnih zunanjih SSD diskov. 

Z notranjimi pomisleki smo se obrnili na zunanjost. Zunanji trdi disk živi zunaj vašega računalnika, zato bi moral imeti možnost, da ravnate s tem, kar vanj vržete. Za razliko od ADATA SD600 in Toshiba Canvio Basics (preberite naš pregled ADATA SD600 in pregled Toshiba Canvio Basics), smo iskali pogone, ki so narejeni tako, da vzdržijo udarce.. 

Tudi grožnje kibernetske kriminalitete nismo prezrli. Poleg iskanja pogonov, ki so se zaščitili znotraj in zunaj, smo iskali tudi pogone, ki bi se lahko zaščitili na digitalni sprednji strani. To vključuje šifriranje strojne opreme in zaščito z geslom.

Najbolj zanesljiv zunanji HD: G-Technology G-Drive Mobile SSD

G-Technology G-Drive Mobile SSD je hiter, zanesljiv in robusten, ko gre za trdi disk z električno energijo. Prenosni SSD vam omogoča, da na poti zasedete do 2TB vsebine. Še pomembneje pa je, da je zgrajen kot rezervoar, s čimer zagotovite, da se vsebina, ki jo vzamete, nikoli ne izgubi.

g-pogon-mobilni-1

Zunanjost je dovolj skromna, toda G-Technology ima veliko zaščito, nameščeno tik pod pokrovom. Pogon ima IP67 zaščito pred vodo in prahom. “6” je namenjen zaščiti pred prahom, kar pomeni, da je pogon popolnoma zaščiten pred škodljivim prahom. To je najvišja ocena, ki jo mednarodna elektrotehniška komisija podeli za standard IP. 

“7” je za zaščito pred vodo, kar je eno stopnjo pod najvišjo oceno (izdelki z oceno IP68 so najboljši od najboljših). Kljub temu niste dovolj nemočni pred malo vlage. Ocena pomeni, da bo G-Drive Mobile SSD še vedno deloval, potem ko bo do 30 minut potopljen v do en meter vode. 

Kar se tiče standarda IP, je GD Drive Mobile SSD blizu vrha. Poleg tega ima G-Drive zaščito pred padcem in tlakom. Tudi pri delovanju pogon lahko prenese do 10-metrskega padca in 1.000 funtov pritiska. 

Drugi razlogi so nam všeč G-Technology G-Drive Mobile SSD

GD Drive Mobile SSD je v svojem razredu, ne samo glede zaščite, ampak tudi glede hitrosti. Gre za enega najhitrejših zunanjih trdih diskov, ki smo ga preizkusili, saj deluje z zaporedno hitrostjo branja 562,8 MB / s, zaporedno hitrostjo zapisa 515,6 MB / s, naključno hitrostjo branja 177,9 MB / s in naključno hitrostjo pisanja od 170,5 MB / s. 

Zaporedna uspešnost je solidna, vendar nas bolj navdušuje naključna uspešnost. Na podlagi naših rezultatov lahko pogon zelo hitro bere in piše podatke na več mestih v pomnilniških modulih. Med praktičnim testom smo ga opazili, ko je G-Drive Mobile SSD prenesel preskusno mapo 2,3 GB s hitrostjo 144 MB / s. 

Vse, kar naredi G-Drive GD Drive Mobile SSD, deluje dobro, vendar ga primanjkuje na enem področju. G-tehnologija ne vključuje šifriranja strojne opreme ali zaščite z geslom. Čeprav je razočaranje, druga področja pogona postanejo zasenčena zaradi pomanjkanja šifriranja. Celotne misli si lahko preberete v našem pregledu G-Drive G-Drive Mobile SSD.

Samsung T5

Samsung T5 ni zanesljiv na enak način kot G-Drive Mobile SSD. Zgrajena je dobro, vendar ne vsebuje nobenega certifikata IP (Samsung bo imel svoj trenutek nekoliko kasneje). Vendar žreb na tem pogonu ni surova zaščita. Dejstvo je, da je Samsung uspel narediti zanesljiv in lep prenosni disk. 

samsung-t5-1

Na voljo je v 250GB, 500GB, 1TB in 2TB. Prva dva modela sta v bledo modri barvi, različici 1TB in 2TB pa sta v črni barvi. Obe različici imata popolnoma kovinsko ohišje, ki je sicer robustno lahka. T5 tehta le 51 gramov in meri 74 mm za 57,3 mm, kar je manjše od vizitke. 

Čeprav bo veliko škodljivega prahu in vode hitro delalo T5, je zaščiten pred padci zahvaljujoč trdnostnemu notranjosti in kovinskim ohišjem. Verjetno se lahko spoprime tudi s spodobno količino pritiska, vendar Samsung na to ne postavlja nobenih specifikacij. Poleg tega vas T5 ščiti na digitalni sprednji strani. Ko prvič vklopite pogon, boste pozvani, da namestite Samsungovo programsko opremo za upravljanje. Tam boste morali vnesti geslo. Ko pogon ni odklenjen, so vsi vaši podatki šifrirani z AES-256 (preberite naš opis šifriranja, če želite izvedeti več o tem).

Drugi razlogi, ki so nam všeč Samsung T5

Tako kot G-Drive Mobile SSD je tudi T5 zelo hiter. Zaporedna zmogljivost je nekoliko boljša, s hitrostjo branja 562,4 MB / s in hitrostjo pisanja 520 MB / s, vendar je naključna zmogljivost bolj impresivna. Čeprav je naključno branje počasnejše, je T5 hitrejši od mobilnega SSD-ja G-Drive, kadar gre za naključno zapisovanje, pri našem testiranju znaša 195,7 MB / s.. 

Čeprav nismo omenili podpore, bi to lahko šteli za vidik tega, kar naredi zunanji trdi disk zanesljiv, na tej sprednji strani pa je T5 odličen. Ker Samsung proizvaja veliko izdelkov, ima že vzpostavljen močan sistem podpore, ki vam ponuja več možnosti, da najdete odgovore na vsa vprašanja, ki jih imate. 

Ker je naš najboljši zunanji trdi disk za Mac in najboljši zunanji trdi disk SSD, bi moralo biti presenečenje, saj toplo priporočamo Samsung T5. V našem pregledu Samsung T5 lahko izveste, zakaj nam je to najljubši disk.

SanDisk Extreme prenosni

Prenosni prenosnik SanDisk Extreme je narejen za dobro ekstremne situacije. Kompaktna, žepna zasnova ima luknjo za karabin in mehko gumijasto oblogo, kar bo preprečilo, da bi pogon zdrsnil po površinah. Vendar pa je tam na voljo tudi zaščita pred prahom in vodo, ocenjeno z IP55.

sandisk-ekstremno prenosljiv-1

Kot rečeno, prva številka v kategoriji IP je za prah, druga številka pa za vodo. Na sprednji strani prahu je dobro zaščiten prenosni računalnik SanDisk Extreme. Po tabeli za oceno IP “vdor prahu ni popolnoma preprečen”, vendar delovanje pogona ne bo posegalo niti v popolnem stiku s škodljivim prahom. 

Zaščita vode je manj impresivna, čeprav še vedno ni slaba. Prenosni prenosnik SanDisk Extreme ne prenese popolnega potapljanja, lahko pa deluje z močnimi vodnimi curki z šobo do 12,5 mm (približno pol palca) iz katere koli smeri. V praksi majhno pršenje vode ali hitra kapljica ne bi smela biti težava. 

Poleg tega je pogon odporen proti udarcem in vibracijam ter ima zaščito z geslom. Vključena programska oprema SecureAccess vam omogoča šifriranje podatkov na vaši pogon z AES-128. Čeprav je velikost tipk manjša kot pri Samsungu T5, mora biti moč AES dovolj velika, da datoteke zaščitite. 

Drugi razlogi so nam všeč prenosniki SanDisk Extreme

Hitrost je s prenosnikom SanDisk Extreme presenetljivo odlična. Na našem testnem modelu 250 GB smo opazili zaporedne hitrosti branja in pisanja nad 500 MB / s ter naključno branje in zapisovanje blizu 160 MB / s. Je počasnejši kot Samsung T5 in G-Drive Mobile SSD, vendar le rahlo. 

Lahko pa bi bilo veliko hitreje. SanDisk poleg različice z mehko gumo prodaja tudi aluminijasto različico Extreme Portable. Veliko dražje je, vendar uporablja NVMe SSD v notranjosti in za prenos podatkov prek USB 3.1 Gen 2. S to nastavitvijo lahko aluminijasta različica, ki je na voljo le v zmogljivosti 500 GB, bere zaporedne hitrosti branja do 1.050 MB / s. 

Če ste na poti in potrebujete zunanji pogon, ki lahko prenaša premagovanje, je SanDisk Extreme Portable za vas. Je nekoliko počasnejši od T5 in G-Drive, vendar je tudi veliko manjši in lažji. Več o pogonu lahko izveste v našem pregledu SanDisk Extreme Portable.

Prenosni SSD Samsung X5

Rekli smo, da bo Samsung čas osredotočil na kakovost gradnje, X5 pa je to. X5 je Samsungov zunanji SSD brez kompromisov, ki združuje odlično kakovost izdelave z enim od Samsungovih najhitrejših NVMe SSD-jev. Nedvomno je najboljši med najboljšimi, a prihaja s cenovno ceno.

samsung-x5-teardown

Pogon je na voljo v zmogljivosti 500 GB, 1 TB in 2 TB, pri modelu 2TB pa se lahko vključi več kot 800 USD. Vendar ta denar ne gre zapraviti. V notranjosti NVMe SSD lahko dobite zaporedne odčitke do 2800 MB / s in zaporedne zapise 2.300 MB / s, zaradi česar so vsi prej omenjeni SSD diski videti kot šala. 

Zgrajena je tudi kot cisterna, vendar tega na začetku morda ne veste. Samsung je navdih črpal iz športnih avtomobilov z dizajnom, ki je uporabljal eleganten sijajni siv vrh z rdečimi poudarki. Tik pod površino je okvir iz magnezijeve zlitine in hladilnik, ki bo med delovanjem ohranil pogon pod 45 stopinj Celzija in ga zaščitil pred padcem do dva metra. 

Poleg tega je X5 zaščiten z isto enkripcijo AES-256, ki ščiti T5. Ko nastavite pogon, boste pozvani, da namestite Samsungovo programsko opremo in nastavite geslo. Od tam lahko zaklenete svoj pogon, preverite, ali obstajajo posodobitve vdelane programske opreme in izklopite šifriranje. 

Drugi razlogi smo všeč prenosni SSD Samsung X5

Za zagotavljanje tako visoke hitrosti Samsung X5 uporablja povezavo Thunderbolt 3. Čeprav Thunderbolt 3 uporablja vtič USB-C, to ni USB 3.1. Thunderbolt 3 ponuja štirikratno pasovno širino USB 3.1, ki je potrebna za izjemno hitre hitrosti prenosa X5. 

Vsak sodobni Mac ima vsaj eno vrata Thunderbolt 3, tako da so uporabniki Applea zajeti. Z Windows se stvari vendarle neredijo. Thunderbolt je Intelova tehnologija in do nedavnega so morala podjetja plačati licenco. Intel je odtlej Thunderbolt 3 prejel brezplačno, vendar nobena matična plošča AMD do tega trenutka ni vključila. 

Skratka, če uporabljate sistem, ki temelji na Intelu – kar pomeni, da imate procesor Intel -, bi morali imeti možnost uporabe Thunderbolt 3. Če je AMD, boste morali počakati, da se sprosti nova serija matičnih plošč. To je težava, toda glede na to, kako hiter je Samsung X5, je to težava, s katero se je vredno ukvarjati.

LaCie Rogged Mini

LaCie je znan po tem, da izdeluje kakovostne trde diske, osredotočene na ustvarjalce. Serija Rugged, ki vsebuje enake privlačne srebrne pogone in ikoničen oranžni amortizer, je narejena tako, da ustvarjalcem omogoča, da podatke odnesejo kamor koli, kjer koli sežejo, in da preživijo po tem. Čeprav so pogoni zelo dragi, lahko z Rugged Mini zagotovite zaščito dokaj poceni. 

lacie-robusten-mini-1

Gre za vrteč se trdi disk, ki je po velikosti in zmogljivosti podoben kot je Seagate Backup Plus Portable (preberite naš pregled Seagate Backup Plus Portable). Vendar je zgrajena veliko bolje kot ti pogoni. Kakovost izdelave nudi zaščito pred padci do 4 metra, odpornost proti dežju in tlako do ene tone. 

V primerjavi z nekaterimi zgornjimi SSD diski zaščita ni tako impresivna. V primerjavi z drugimi trdi diski, ki se vrtijo, je. Kot že omenjeno, so predilni diski v slabši meri glede na zanesljivost zgolj zaradi tega, kako so zasnovani. Z LaCie Rugged Mini pa dobivate podobno zaščito. 

Tudi dveletne omejene garancije ne bi smeli spregledati. Čeprav so omejene garancije običajno le za zaščito pred proizvodnimi napakami, Rugged Mini ščiti tudi pred izgubo podatkov. S svojo vožnjo ste upravičeni do enega poskusa obnovitve podatkov v laboratoriju, dokler ste v garancijskem oknu. 

Drugi razlogi so nam všeč LaCie Rogged Mini

V primerjavi z zmogljivostmi, LaCie Rugged Mini ni odličen. Pri branju kot pisanju je vsekakor bolje, z zaporedno hitrostjo branja 133,9 MB / s in naključno hitrostjo branja 1,08 MB / s. Naključna zmogljivost je slaba, takt Rugged Mini ima naključno hitrost branja 27,89 MB / s in naključno hitrost zapisovanja 0,88 MB / s. 

Vendar fokus pogona ni na zmogljivosti, temveč na zaščiti. Podobno je z drugimi zunanjimi trdimi diski blackbox, ki smo jih pregledali, na primer Western Digital Elements (preberite naš pregled Western Digital Elements). 

Za razliko od teh pogonov, LaCie Rogged Mini ni narejen s poceni plastičnim pokrovom. Če to zveni kot nekaj, kar vas zanima, ne pozabite prebrati našega pregleda LaCie Rugged Mini.

Končne misli

Zanesljivost je pomembna, ko gre za zunanje trde diske. Vse zgornje možnosti bodo delovale prihodnja leta, tudi v najtežjih pogojih. Na splošno ponuja G-Technology G-Drive Mobile SSD najboljše razmerje med hitrostjo, zaščito in ceno. Če želite porabiti več denarja, je Samsung X5 odlična alternativa. 

T5 in Extreme Portable sta le različici G-Drive Mobile SSD-ja. Ponujajo podobne zmogljivosti, nekoliko nižjo ceno in nekoliko manj zaščite. Če ne nameravate pohoditi zunanjega trdega diska ali ga metati v jezero, bodo delovali v redu.

Kateri zunanji trdi disk ste šli? Je bila zanesljivost edini dejavnik, ki ste ga upoštevali? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Kot vedno hvala za branje. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me