Kako formatirati zunanji trdi disk na enostaven način v letu 2020

Če imate težave s trdim diskom, je oblikovanje eden prvih korakov, da ga odpravite. Oblikovanje vam omogoča prepisovanje vseh podatkov na trdem disku, ponastavitev strukture datotek in interakcijo pogona z operacijskim sistemom. Uporabite ga lahko tudi za pripravo trdega diska za uporabo v drugem operacijskem sistemu. 


V tem priročniku o formatiranju zunanjega trdega diska vam bomo pomagali zagotoviti, da vaš prenosni disk deluje z vsem. Pokazali vam bomo, kako formatirati trdi disk v sistemu Windows in macOS in razložili ključne nastavitve v vsakem operacijskem sistemu. 

Preden pridete do tega, je pomembno razumeti, kaj je oblikovanje trdega diska. Pogovorimo se o oblikovanju trdega diska, datotečnih sistemih in o tem, kako formatiranje ni nujno, da najprej izbrišete vse podatke s trdega diska.

Kaj je oblikovanje trdega diska?

Večina ljudi povezuje oblikovanje trdega diska z brisanjem trdega diska. Čeprav je to v določeni meri res, to ni edini namen postopka. Namesto tega se za formatiranje trdega diska uporabi stanje, v katerem ga lahko uporablja računalnik, zaradi česar so vsi izbrisani podatki izbrisani s pogona. 

formatiranje na trdem disku

Podatki se ne izbrišejo v celoti, vendar se jih bomo dotaknili kasneje. Večina zunanjih trdih diskov je pripravljena za uporabo v računalniku, v redkih primerih pa boste morali formatirati trdi disk. Pravzaprav je to eden od priporočenih korakov za odpravljanje težav pri odpravljanju navodil za zunanji trdi disk, ki se ne prikaže. 

Zunaj formatiranja za prvotno uporabo boste morda morali preoblikovati trdi disk, če naletite na napake. Na enak način lahko nova namestitev operacijskega sistema reši večino težav, preoblikovanje trdega diska je ključni korak pri odpravljanju težav. Prepričajte se, da so vaši podatki predhodno varnostno kopirani s spletno storitvijo varnostnih kopij, kot je Backblaze (preberite pregled Backblaze). 

Preden začnete s procesom oblikovanja, je pomembno, da preučite, s čim boste formatirali trdi disk: datotečni sistem.

Datotečni sistemi

Datotečni sistemi so tisto, kar operacijski sistemi uporabljajo za shranjevanje podatkov v pomnilniško napravo. Na žalost ni nobenega dejanskega datotečnega sistema, ki bi ga uporabljali vsi trdi diski. Tisti, ki ga uporabljate, je v veliki meri odvisen od pogona in operacijskega sistema, ki ga uporabljate. Zaradi tega bomo prešli najpogosteje uporabljene datotečne sisteme, tako da boste vedeli, kaj je kaj.

 • NTFS: Windows uporablja privzeto NTFS. Kot večina datotečnih sistemov je tudi ta omejen, ko se premaknete zunaj sistema Windows. Lahko berete in pišete na platformah Windows, toda uporabniki macOS-a in Linuxa bodo lahko brali podatke le s pogona, formatiranega v NTFS. 
 • ExFAT: ExFAT ni ekskluziven za noben OS. Windows in macOS lahko vanj berejo in pišejo podatke. Čeprav ni tako razširjen kot NTFS, pogosto najdete bliskovne pogone in zunanje pogone SSD, formatirane v programu ExFAT, ker je podpora za več platform in pomanjkanje omejitev velikosti datoteke idealna izbira za plug-and-play nastavitve. 
 • FAT32: FAT32 je starejši, grdi bratranec ExFAT-a. Tako kot ta datotečni sistem deluje tudi v Linuxu, Windows-u in macOS-u, v preteklih letih pa je bil to dejansko možnost za bliskovne pogone. Datoteke, večje od 4 GB, ne morejo shraniti, zato je v zadnjih letih izpadlo od nje. 
 • HFS Plus: Podobno kot NTFS je privzeti datotečni sistem za Windows, tudi HFS Plus je privzeti datotečni sistem za macOS. Na računalnikih z operacijskim sistemom Windows je omejen, vendar bodo uporabniki Apple lahko brez težav brali in pisali na pogone, oblikovane v formatu HFS Plus.

Upamo, da je zdaj jasno, zakaj je razumevanje datotečnih sistemov pomembno. Če ste si ogledali vodnik za stransko nalaganje, kot je naš Kodi vodnik za nakladanje, ste verjetno videli priporočila za oblikovanje v ExFAT ali FAT32. To je zato, ker ti datotečni sistemi delujejo na vseh platformah, medtem ko NTFS in HFS Plus ne.

Ne glede na datotečni sistem, ki ga dobite na trdem disku, morate uporabiti, če ne želite odstraniti vseh podatkov s pogona. Podatke na vašem pogonu lahko izstavite v storitev za shranjevanje v oblaku, kot je Sync.com, formatirate pogon in jih vrnete nazaj (preberite naš pregled Sync.com).

Kako formatirati zunanji trdi disk

Zdaj, ko smo že oblikovali osnove oblikovanja in datotečnega sistema, je čas, da vam pokažemo, kako formatirati zunanji trdi disk. Pokazali vam bomo, kako to storiti v sistemu Windows in macOS s pomočjo Samsung T5, ki je eden najboljših zunanjih trdih diskov, kot lahko vidite v našem pregledu Samsung T5. 

Izbrali smo T5, ker je oblikovan v polju ExFAT iz polja, kar pomeni, da deluje takoj z Windows in macOS. 

Kako formatirati zunanji trdi disk v operacijskem sistemu Windows

Formatiranje trdega diska v sistemu Windows je preprosta zadeva, še posebej, če vse pustite kot privzeto. Če želite spremeniti nastavitve, morate vedeti podrobnosti o njih.

čarovnik za oblikovanje oken

Preden začnete s temi, morate poiskati trdi disk, ki ga želite formatirati, tako da sledite tem korakom.

 

 1. Odprite File Explorer
 2. Pomaknite se do “mojega računalnika”
 3. Z desno tipko miške kliknite pogon, ki ga želite formatirati
 4. Kliknite “format” 

Nato bo Windows odprl čarovnika za oblikovanje. Potekali bomo skozi vsako nastavitev v čarovniku, da boste vedeli, katere nastavitve morate spremeniti. 

 • Zmogljivost: To kaže na zmogljivost pogona. Obstaja spustni meni, vendar je polna zmogljivost pogona običajno edina možnost, razen če imate nastavljene particije. Če se to sliši kot blebetanje, pustite nastavitev privzeto. 
 • Datotečni sistem: To je datotečni sistem, v katerega želite formatirati pogon. Obstaja privzeti datotečni sistem – običajno NTFS za notranje pogone in ExFAT za zunanje – zato je najbolje, da to pustite. Če želite spremeniti datotečni sistem, lahko to storite tukaj. Pomembno pa je upoštevati, da je mogoče notranje diske formatirati samo v NTFS. 
 • Velikost dodelitvene enote: Velikost enote za dodelitev je velika, kako velik je vsak shranjevalni blok na pogonu. Skoraj v vseh primerih je nastavitev privzete nastavitve najboljša možnost, vendar lahko preberete matematiko za njo, če poskušate optimizirati svoj pogon.
 • Oznaka glasnosti: To je tisto, za kar želite, da se pogon imenuje po oblikovanju. Če je neimenovan, mu bo Windows samodejno dodelil ime. 
 • Hitro formatiranje: Polje za hitro obliko je privzeto preklopljeno. To pomeni, da bo Windows izbrisal datotečno strukturo pogona, čeprav so podatki še vedno dostopni, če uporabljate orodja za forenziko trdega diska. Popolna oblika traja dlje, vendar bo prepisala vaše podatke in preiskala slabe sektorje.

Čeprav smo šli čez nastavitve, je najbolje, da jih pustimo privzeto. Ko je vse nastavljeno, morate samo klikniti “začni” in počakati, da se vrstica napredka napolni.

Kako formatirati zunanji trdi disk na macOS-u

Oblikovanje in obravnavanje zadev, povezanih s trdim diskom na splošno, je v macOS enostavno. Za razliko od sistema Windows macOS ponuja orodja za oblikovanje, particijo, obnovo in popravilo trdega diska z enega zaslona, ​​ki ga najdete v vaših pripomočkih.

macos-disk-pripomoček

Če želite najti zaslon, sledite tem korakom.

 

 1. Odprite Finder
 2. Sledite poti / aplikacijam / pripomočkom in kliknite »pripomoček za disk«
 3. Poiščite svoj pogon v levem meniju in ga kliknite
 4. Na glavnem zaslonu kliknite zavihek »zbriši«
 5. Izberite datotečni sistem, ki ga želite uporabiti, in pogonu podajte ime

Po tem ste končali. macOS vam ne daje toliko nadzora kot Windows, a kot smo pojasnili, je velik del tega nadzora nepomemben. Postopek oblikovanja je preprost, Apple pa sega tudi po navodilih po korakih nad možnostmi. 

Edino, na kar boste morda morali biti pozorni, so varnostne možnosti. MacOS privzeto formatira pogon tako, kot je hiter format v operacijskem sistemu Windows, kar pomeni, da se datoteka datotek izbriše, vendar so binarni podatki še vedno tam. Podatke lahko v celoti izbrišete z varnostnimi možnostmi. 

Kako v celoti izbrisati zunanji trdi disk

Kot je omenjeno v tem priročniku, oblikovanje trdega diska ne izbriše vseh podatkov iz njega. Binarni podatki morajo biti ves čas zapisani na pogon, zato namesto da bi ga odstranili, sistem OS izbriše datotečno strukturo, kar pomeni, da ne morete dostopati do podatkov na svojem pogonu.

kako popolnoma izbrisati zunanji trdi disk

Za vse namene in namene se vaši podatki izbrišejo. Na pogon lahko zapišete nove podatke in vaš OS bo pokazal, da je na voljo ves prostor. Če imate trdi disk, lahko nekdo še vedno dostopa do podatkov s pomočjo orodja za forenziko. V bistvu ta orodja ljudem omogočajo, da obidejo strukturo OS in združijo datoteke z uporabo binarnih podatkov. 

Kot smo rekli, je trdi disk vedno treba napolniti z binarnimi podatki. Edini način, da v celoti izbrišete svoje podatke, je, da z novimi binarnimi podatki prepisujete vse. Čeprav vgrajeni pripomočki v operacijskem sistemu Windows in macOS na nekaterih delih pomagajo, lahko heker obrne postopek za iskanje podatkov na pogonu. 

Možnosti za popolno odstranitev podatkov je malo. Če se znebite pogona, je klasična rešitev, da jo nekajkrat tapnete s kladivom, da razbijete diske v notranjosti pred recikliranjem. Če morate podatke hitro odstraniti in kljub temu želite, da pogon deluje, boste potrebovali ločen pripomoček. 

Eden najpogostejših je Darikov čevelj in Nuke. Gre za projekt z odprto kodo, ki podatke z vašega pogona prepiše z naključnimi procesi, da se prepriča, da jih ni mogoče obnoviti. Če želite začeti postopek, se lahko zaženete v DBAN namesto v OS, kar je idealno, če reciklirate ali prodajate računalnik.

Končne misli

Upamo, da smo razložili razlike med oblikovanjem in brisanjem zunanjega trdega diska. Formatiranje se ne uporablja samo za odstranjevanje podatkov na disku. Uporablja se tudi za izdelavo pogona, združljivega z drugim operacijskim sistemom. Na primer, Western Digital My Book je na primer oblikovan v NTFS, vendar ga lahko preoblikujete v ExFAT za uporabo z macOS (preberite naš pregled Western Digital My Book). 

Če želite dodati svoj repertoar za trdi disk, preberite naše zunanje trdne diskete. Tam boste našli svoje najljubše prenosne diske, vključno s prenosnim SSD-jem SanDisk Extreme (preberite naš pregled SanDisk Extreme Portable). 

Zakaj morate formatirati svoj pogon? Imate še kakšno vprašanje o postopku? Sporočite nam v komentarjih in kot vedno hvala za branje. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map