Istoricul hard disk-ului

Din când în când, un hard disk de 5 MB pentru computerul dvs. v-ar fi setat înapoi în jur de 50.000 de dolari. Pentru a spune, este suficient să stocați un singur selfie cu rezoluție scăzută. Flash forward 65 de ani, iar acum un hard disk de 4TB (HD) vă va costa în jur de 100 USD. Aceasta este de aproximativ 200.000 de ori capacitatea de 0,2 la sută a costului, fără a ține cont chiar de ratele inflației.


Istoria hard disk-ului reprezintă nu doar o poveste fascinantă a evoluției tehnologiei, ci este direct responsabilă de lansarea erei informaționale. Suntem o societate bazată pe date și fără hard disk-uri de mare capacitate în computere, telefoane și centre de date, acest lucru nu ar fi posibil.

Lipiți-ne în timp ce ne orientăm în istoria hard-disk-ului pentru a descoperi de unde provine totul, de unde stă tehnologia de azi și unde ar putea fi îndreptată. Vă vom oferi, de asemenea, câteva indicatoare care completează hard disk-ul cu spațiu de stocare în cloud, vom face copii de rezervă cu datele de rezervă online și vă vom sugera unele instrumente de recuperare a datelor atunci când aveți probleme.

IBM și primul hard disk

Într-un fel, istoria hard disk-ului datează de fapt din 1889. Acesta a fost anul în care Herman Hollerith a primit un brevet care ulterior va duce la dezvoltarea unei mașini care să poată înregistra și să stocheze informații folosind carduri de perforare.

În timp ce această tehnologie a fost dezvoltată pentru a ajuta la eficientizarea eforturilor de recensământ ale Statelor Unite, ulterior a obținut popularitate pentru utilizarea în alte lucrări și a format o componentă cheie a industriei în creștere a procesării datelor. Compania lui Hollerith a fost redenumită mai târziu International Business Machines Corporation sau IBM. Inginerii IBM au construit primul hard disk cu ani mai târziu, în 1953.

În aceste zile, cei mai mulți dintre noi ducem în buzunar un hard disk. Acea primă acțiune, care ulterior a fost vândută comercial în RAMAC 305 deșeată, a cântărit peste o tonă și a necesitat spațiul unei întregi camere.

Costul, cu 10.000 USD pe MB, a fost atât de prohibitiv, încât numai corporațiile private militare și bogate din SUA își puteau permite RAMAC 305. Utilizarea principală a fost contabilitatea în timp real, deși nu era QuickBooks Online.  

Tehnologia din spatele hard disk-ului folosit de RAMAC 305 a fost totuși o primă iterație instrumentală a aceleiași tehnologii de stocare magnetică încă folosite în unitățile de hard disk (HDD). Avea un cap în mișcare pentru a înregistra și recupera date pe un suport magnetic.

Deoarece RAMAC 305 era atât de ingrozitor și nu avea nicio opțiune de personalizare a spațiului de stocare (la început IBM nu credea că cineva ar putea avea nevoie de mai mult de 5 MB), IBM a introdus platouri amovibile la începutul anilor ’60 cu schema principală IB 1301..

IBM 1311, lansat în 1963, ar putea conține șase discuri capabile să stocheze o cantitate de date de 2,6 MB. Mărimea discurilor de stocare au fost reduse, de asemenea, de la 24 inci la 14 inci. Prețul mainframe-ului a fost, de asemenea, redus foarte mult în acest punct.

În timp ce avansările densității de stocare au dus la scăderea costurilor și la o utilizare mai răspândită în universități și întreprinderi, aceste preluări ale HDD-ului au fost încă foarte scumpe. Progresul real nu a venit până când lucrurile nu au devenit personale.

Hard disk-urile și revoluția PC-ului

IBM a introdus primul HDD de 1 GB în 1980. Cu toate acestea, la un cost de 44.000 de dolari, nu avea un preț exact să găsească o cale de intrare în casa consumatorului mediu. Faptul că cântărea 500 de kilograme a prezentat o altă problemă destul de mare.

Seagate, încorporat în 1978, a schimbat cu adevărat lucrurile, datorită introducerii primului HDD de 5,25 inci în 1980, ST506.

Intrarea Seagate a stabilit un standard al industriei în ceea ce privește interfața și factorul de formă utilizat în anii 90. Costul a fost încă scump, la 1.500 USD pentru doar 5 MB de stocare. Acesta este echivalentul a peste 4.000 de dolari astăzi. Deși este greu de imaginat, este încă o reducere de 98% a costurilor din RAMAC 305.

O versiune de 10 MB a fost introdusă la doar câteva luni mai târziu, iar versiunea de 20 MB mai puțin după aceea. Lucrurile înnebuneau.

În timp ce mulți alți producători au lansat HDD-uri similare pe tocurile modelului său ST506, Seagate a devenit un furnizor major al liniei „IBM Personal Computer” în creștere a IBM, care a lansat 1981 și de unde provine termenul „PC”. După lansarea AT în IBM Personal Computer în 1984, hard disk-urile au devenit standard pentru toate computerele.

De asemenea, critică pentru creșterea hard disk-ului a fost o companie numită Rondime, care a dezvoltat primul HDD de 3,5 inci în 1983.

Fostul co-fondator Seagate, Finis Conner, a urcat la bordul mișcării de 3,5 inci, în 1985, după ce a format Periferice Conner, care s-a asociat cu Compaq Computers. În timp ce Rondime a încetat să devină profitabil un an mai târziu, Conner Peripherals a ajuns la vânzări de peste 1,3 miliarde de dolari până în 1990, devenind cea mai rapidă creștere din istoria Statelor Unite la acea vreme..

Apoi a apărut Prairie Tek, care a scos primul HDD de 2,5 inci în 1988, care, la fel ca HDD-ul de 3,5 inci, industria s-a consolidat în jur. Astăzi, majoritatea computerelor desktop folosesc HDD-uri de 3,5 inci, în timp ce laptopurile folosesc dimensiunile mai mici de 2,5 inci.

Desigur, au existat o serie întreagă de companii care se angajau să facă loc cu cotul în spațiul de pe hard disk. Aceasta include Tandon, care a fost achiziționată ulterior de Western Digital, cel mai mare concurent al Seagate astăzi.

Rezultatul tuturor acelei poziții de jostling a fost inovația mai rapidă și prețurile mai mici pentru consumatori. Un gigabyte de stocare în 1960 ar fi costat aproximativ 10.000.000 de dolari. În 1980, costul respectiv a fost redus la aproximativ 200.000 de dolari, iar până în 1990 a scăzut la aproximativ 8.000 de dolari pe gigabyte.

În conformitate cu standardele majorității oamenilor, sunt încă mulți bani. Cu toate acestea, tendința de scădere a prețurilor a continuat, iar până în 2005, costul pe gigabyte a scăzut la sub $ 1, mai ieftin decât o cană de cafea.

Backblaze, compania cloud din spatele selecției noastre pentru cea mai bună copie de rezervă online pentru servicii la domiciliu, a înregistrat costurile pe gigabyte de stocare a unității în ultimii ani. Începând cu 2009, prețul a scăzut constant de la 0,12 USD la puțin peste 0,03 dolari, opt ani mai târziu, cu doar o lovitură minoră în drum în 2011 din cauza inundațiilor din Thailanda.

Dimensiuni HDD astăzi

Alături de o scădere remarcabilă a costurilor pe gigabyte, capacitățile HDD au explodat încă din zilele de 20 MB de la scena PC-ului de la mijlocul anilor 1980.

Atât Seagate, cât și Western Digital realizează HDD-uri de 12TB, vândute între 400 și 500 dolari pe Amazon. Totuși, acest lucru se ridică la 0,04 USD pe gigabyte, așa că veți plăti un frigider mai mult decât spațiu de stocare dacă doriți un HDD 4TB mai accesibil pentru 100 USD.

Producător: Model: Capacitate: Cost: Cost pe GB:
acces la mareBarracuda2TBÎn jur de 60 $$ de 0.030
acces la mareBarracuda4TBÎn jur de 100 USD$ 0,025
acces la mareBarracuda6TBÎn jur de 170 $$ 0,028
acces la mareBarracuda8TBÎn jur de 200 $$ 0,025
acces la mareBarracuda12TBÎn jur de 450 $$ 0,038
Western DigitalWE Blue2TBÎn jur de 60 $$ de 0.030
Western DigitalWE Blue4TBÎn jur de 100 USD$ 0,025
Western DigitalWE Blue6TBÎn jur de 180 $$ de 0.030
Western DigitalWE Blue12TBÎn jur de 500 $$ 0,042

Acordate, acestea sunt costuri pentru HDD-uri de 3,5 inch. Dacă utilizați un laptop și puneți un disc HDD, este probabil mai degrabă 2,5 inch decât 3,5 inch, care rulează puțin mai scump. Totuși, mulți producători de laptopuri folosesc acum SSD-uri în loc de HDD-uri.  

Nașterea unității SSD (Solid-State Drive)

În timp ce HDD-urile folosesc un platou rotativ pentru a stoca date și un braț mecanic pentru a citi și scrie, SSD-urile folosesc memoria flash. Memorie flash înseamnă că datele sunt stocate în microcipuri în loc de platouri.

Unul dintre avantajele acestei abordări este că părțile mobile ale HDD-urilor sunt mai susceptibile de rupere. SSD-urile au o rată anuală de eșec mai mică de câteva zecimi la sută, în timp ce ratele pentru HDD-uri sunt estimate între patru și șase procente. 

Cel mai mare avantaj este însă că, deoarece nu au nevoie să se rotească și nu se bazează pe un braț mecanic care se mișcă încontinuu, SSD-urile sunt mult mai rapide decât HDD-urile. SSD-urile au timpi de acces de aproximativ 0,1 ms și pot efectua 6.000 de operații de intrare-ieșire pe secundă. Prin comparație, HDD-urile au timpi de acces de până la 8 ms și pot efectua doar aproximativ 400 de operații de intrare-ieșire pe secundă.   

Dezavantajul folosirii SSD-urilor decât HDD-urilor este costul. Prima unitate de alimentare solidă, inventată în 1991 de SanDisk, a avut o capacitate de 20 MB și a costat aproximativ 1.000 de dolari. Ca și în cazul HDD-urilor, capacitățile SSD au crescut de la acel moment, iar costurile pe gigabyte au scăzut dramatic.

Cu toate acestea, un SSD de 250 GB precum popularul Samsung 850 Evo costă încă în jur de 100 USD. La același preț, puteți obține un HDD 4TB. Între timp, un Samsung Evo de 1 TB costă în jur de 350 de dolari. De aceea, dacă cumpărați un laptop ultraslim, care tind să folosească SSD-uri, deoarece sunt, de asemenea, mai subțiri și mai ușoare decât HDD-urile, probabil că veți avea o capacitate de 128 – 500 GB..  

Toate cele spuse, cel mai mare hard disk realizat în prezent nu este un HDD, ci un SSD. Aceasta, oricum, în momentul acestei scrieri, este recent anunțată 100TB ExaDrive DC100 realizată de Nimbus Data. Din păcate, va avea prețul în gama de zeci de mii de dolari. Pentru moment, SSD-urile de mică capacitate sunt cele mai multe dintre consumatorii pe care își vor permite.

SSD-uri de capacitate redusă și stocare în cloud

Din fericire, capacitatea de stocare relativ redusă a SSD-urilor nu ar trebui să fie mare, datorită unuia dintre subiectele noastre preferate aici, la Cloudwards.net, cloud storage.

Popularizat de nume mari precum Dropbox, Google Drive și OneDrive, stocarea în cloud vă permite să stocați fișierele dvs. într-un centru de date la distanță în loc de pe computer. Atâta timp cât ai o conexiune la internet, le poți accesa acolo.

Dacă aveți nevoie de ajutor pentru a găsi spațiul de stocare în cloud potrivit pentru nevoile dvs., cel mai bun ghid al nostru de stocare în cloud ar trebui să ne descurce. Dacă sunteți în căutarea unui spațiu de stocare ieftin, avem de asemenea o recenzie a celor mai bune oferte în spațiul de stocare în cloud.

Favoritele noastre personale includ opțiuni mai mici, dar mai sigure, în Sync.com și pCloud, ambele oferind 2 TB de stocare pentru aproximativ 8 USD pe lună. Citiți articolul nostru din față în cap pentru a afla care dintre aceste servicii pot suplimenta cel mai bine hard disk-ul.

Copia de rezervă a hard disk-ului

Revenim puțin la acele rate de eșec anuale pe care le-am menționat, deoarece o rată de eroare de la patru până la șase la sută pentru HDD-uri ar trebui să ofere oricui o pauză. Indiferent dacă sunteți proprietar de SMB sau doar consumator de acasă, unitatea dvs. este probabil plină de fișiere pe care nu le pierdeți. Înregistrări financiare, documente academice, fotografii de familie: toate ar putea fi eliminate într-o clipă în cazul în care hard disk-ul dvs. se blochează.  

Chiar și cu unitățile SSD, eșecul este o opțiune. În plus, unitățile de computer și smartphone pot fi deteriorate în alt mod, cum ar fi prin căldură sau deteriorare a apei, sau pierdute sau furate.

Acesta este motivul pentru care, la fel de avansate pe cât ar putea fi hard disk-urile de astăzi, este la fel de critic ca întotdeauna să le faci copie de rezervă. Pentru aceasta, există două opțiuni: backup local și backup online.

Opțiunile locale de rezervă, cum ar fi dispozitivele de stocare atașate la rețea (NAS) sunt relativ ieftine în aceste zile, datorită scăderii prețurilor pe hard disk. Cu toate acestea, backup-ul online oferă mai multă fiabilitate, deoarece furnizorii tind să stocheze mai multe copii ale fișierelor dvs. pe diferite servere, care sunt ele însele adăpostite în centrele de date întărite.

Pentru o ușurință de utilizare și pentru a se acomoda cu viitoarele SSD-uri de 12 TB, vă recomandăm Backblaze ca soluție de rezervă online pentru uz casnic. Acest lucru se datorează faptului că vă plasează spațiu de rezervă nelimitat cu doar 5 USD pe lună. Citiți despre unele dintre celelalte funcții care ne plac, cum ar fi criptarea privată și backup-ul multithreaded, în recenzia noastră Backblaze completă.

Pentru utilizatorii de afaceri, CloudBerry Backup se situează ca una dintre opțiunile noastre preferate. Vorbim despre motivul pentru care în recenzia noastră Backup CloudBerry, dar câteva evidențieri includ backup hibrid, copiere de fișiere la nivel de bloc și backup bazat pe imagini.

Deși CloudBerry nu are un nor propriu, puteți asocia software-ul cu peste 50 de servicii cloud diferite, inclusiv opțiuni populare IaaS precum Amazon S3, Azure, Google Cloud și Backblaze B2. Ca și în cazul stocării în cloud, am creat un ghid al cumpărătorului pentru cei mai buni furnizori de backup online, dacă doriți să citiți unele dintre celelalte opțiuni.  

Software de recuperare hard disk

Deși copierea de rezervă a hard disk-ului este o idee inteligentă, este periculos să presupunem că majoritatea oamenilor nu vor înțelege până când nu au înregistrat pierderi de date. Sau, cel puțin așa a fost cazul unora dintre noi aici, la Cloudwards.net.

În cazul în care blocarea hard disk-ului dvs. sau un fișier sunt șterse accidental fără un plan de rezervă în loc, vestea bună este că nu se pot pierde toate. Puteți încerca norocul dvs. cu una dintre mai multe opțiuni software de recuperare a datelor disponibile. Aceste instrumente funcționează prin scanarea partițiilor hard disk-ului pentru a reconstrui documente, imagini, audio, video și alte fișiere.

Puteți afla despre instrumentul nostru preferat de recuperare în caz de dezastre, citind recenzia noastră de recuperare a datelor Stellar Phoenix. Aruncați o privire la cel mai bun ghid al nostru software de recuperare a datelor pentru a afla cum se compară Stellar Phoenix cu alte opțiuni.

Viitorul hard disk-ului

Deși SSD-urile pot fi alegerea în vogă pentru stocarea datelor cu caracter personal astăzi, HDD-urile primesc în continuare multă atenție din partea producătorilor inovatori. De exemplu, o companie numită Hoya face experimente cu platouri de sticlă pentru a înlocui substratul de aluminiu folosit în mod tradițional.

Datorită capacității de a realiza platouri care au jumătate din grosime și, astfel, se potrivesc mai multor platouri în interiorul unui HDD, este de așteptat ca avansarea tehnologiei Hoya să îmbunătățească capacitatea de stocare a HDD până la 20TB. Astfel de evoluții sunt critice, nu numai pentru că lumea continuă să producă exponențial mai multe date, ci și pentru că stocarea flash este scurtă.

Problema cu piața de stocare flash este că fabricarea costă miliarde de dolari și câțiva ani de construit. Nu pot ține pasul cu cererea de SSD-uri, datorită în mare parte creșterii industriei de smartphone-uri. Ca atare, HDD-urile nu mai merg nicăieri pentru o perioadă.

Gânduri finale

Că hard disk-ul a schimbat fundamental lumea este incontestabil. De la cadrele masive din anii 1950 până la dispozitivele portabile de astăzi, istoria hard disk-ului a înregistrat progrese de stocare a datelor de la simpli megabyte care costă mii de dolari până la gigabytes pentru bănuți.

Rezultatul a fost că omenirea a reușit să adune o cantitate astronomică de date, producând aproximativ 2,5 miliarde de octeți pe zi. Uimitor, aproximativ 99 la sută din aceste date au fost produse în ultimii ani.

Pana in 2025, cercetarile sponsorizate de Seagate prezic ca lumea va produce aproximativ 163 de zettabite pe an. Un zettabyte, pentru cei care nu sunt conștienți, echivalează cu un trilion de gigabyte. Și să ne gândim, motivul pentru care inițial IBM a rămas cu 5 MB de date în RAMOC 350 a fost acela că inginerii săi nu și-au putut imagina că cineva ar avea nevoie de mai mult.

Sperăm că v-a plăcut acest istoric al hard disk-urilor. Împărtășiți-vă gândurile cu privire la stocarea datelor în comentariile de mai jos și nu uitați să consultați instrumentul nostru de comparare în cloud dacă aveți nevoie de ajutor pentru a găsi un backup online sau un serviciu de stocare în cloud.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me