Cum să criptați mesajele text în 2020

Serviciul de mesaje scurte a început să funcționeze comercial la începutul anilor ’90, iar utilizarea a crescut. Astăzi, o altă formă de mesagerie este preluarea unei părți din baza de utilizatori – mesagerie instantanee folosind aplicații pentru smartphone-uri, cum ar fi WhatsApp, care are 1,5 miliarde de utilizatori, și Facebook Messenger, care a fost de 1,3 miliarde.


Astfel de numere nu sunt surprinzătoare. Aplicațiile de mesagerie vă permit să ajungeți instantaneu pe cineva la jumătatea drumului. Puteți trimite texte, precum și imagini, audio și video. Acestea sunt ușor de instalat pe sistemele de operare pentru smartphone-uri, iar unele sunt disponibile pentru sistemele de operare pentru computer.

Știm cu toții că trebuie să ne protejăm parolele, să evităm site-urile web suspecte și să folosim software antivirus și antimalware, dar, în schimbarea peisajului actual, protejarea vieții private este primordială. Cu programe guvernamentale, precum agențiile PRISM și SUA, care vă citesc datele, este posibil ca textele dvs. să nu fie în siguranță, așa că vă vom arăta cum să criptați mesajele text.

Nu este nimic de temut dacă nu sunteți înclinat să faceți lucrări inutile legate de software. Vă vom oferi o listă de aplicații care vă criptează deja mesajele înainte de a transmite sau care necesită o muncă minimă. În continuare, vă vom arăta cum să criptați mesajele SMS dacă doriți să faceți acest lucru. Pentru o securitate mobilă și mai bună, vă recomandăm să utilizați și un VPN pentru mobil.

Cele mai bune aplicații de mesagerie sigură

Pentru a începe să trimiteți mesaje criptate, veți avea nevoie de o aplicație care să o poată face. Cei de pe lista noastră adoptă abordări similare cu privire la securitate și confidențialitate. Protocoalele de criptare funcționează în fundal, permițându-vă să vă concentrați pe mesajele dvs., astfel încât practic este același lucru cu trimiterea unui mesaj text obișnuit. Cu acest lucru, să aruncăm o privire asupra lor.

Semnal

Semnalizare Mesagerie securizată

Ca și restul aplicațiilor din această listă, Semnal este disponibil pentru sistemele Linux bazate pe Android, iOS, Windows, Mac și Debian. Există, de asemenea, o extensie Chrome. Deoarece este open-source, oricine se poate uita la codul sursă, ceea ce înseamnă că experții în securitate îl pot analiza pentru vulnerabilități. Este cea mai bună alegere pentru confidențialitate, în conformitate cu jurnaliștii și alți experți, inclusiv Edward Snowden.

Open Whisper Systems explică pe site-ul său web: „Semnalul este făcut pentru dumneavoastră. Ca un proiect Open Source susținut de subvenții și donații, Signal poate pune utilizatorii pe primul loc. Nu există reclame, nici marketeri afiliați, nici urmăriri înfiorătoare. Doar tehnologia deschisă pentru o experiență rapidă, simplă și sigură de mesagerie. Cum trebuie să fie.

Din moment ce este finanțat în acest fel, puteți, probabil, să aveți încredere în el mai mult decât companiile de aplicații care mor pentru a obține informațiile dvs. pentru a vă vinde anunțuri.

Confidențialitatea semnalului este asigurată cu criptare end-to-end, ceea ce înseamnă că conținutul chatului nu este vizibil pentru nimeni, dar pentru părțile din conversație. Apelurile sunt de asemenea criptate, astfel încât nimeni să nu poată asculta. Aplicația folosește protocolul Signal, pe care Open Whisper Systems a dezvoltat-o ​​în 2013.

Singura informație pe care o poate produce este data și ora la care un utilizator s-a înregistrat la Semnal și ultima dată la care s-a conectat utilizatorul.

De asemenea, puteți seta mesajele criptate să dispară după o perioadă de timp. Dacă o faceți, vor face acest lucru pentru toate părțile din conversație.

Mesajele semnal expiră-

Vom folosi Signal pentru exemplul nostru despre modul de configurare a unei aplicații pentru mesagerie privată:

Pasul 1: Obțineți aplicația Semnal de la Google Play Store sau iPhone App Store. Oricare ați folosi, procedura va fi similară. Va trebui să atingeți „acceptarea” pentru a da semnalului privilegiile de care are nevoie pentru a funcționa.

În timp ce veți împărtăși contactele dvs. cu Semnal, serverele sale extrag doar datele pentru contactele care îl folosesc. După aceea, șterge datele, așa că nimeni nu le poate obține.

Pasul 2: Aplicația are nevoie de numărul dvs. de telefon pentru a vă înregistra și verifica contul. Verificarea se face automat atunci când primiți un mesaj SMS cu un cod.

semnal-pas-telefon numărul

Puteți da acces semnalului la SMS pentru a citi codul și a permite acestuia să trimită mesaje SMS.

semnal-pas-permite-sms

Pasul 3: Semnalul vă va întreba dacă doriți să-l setați ca aplicație implicită de mesagerie.

semnal-pas-default-sms

Puteți trimite textul oricui, dar dacă nu utilizează Semnal, acesta va rămâne necriptat. Semnalul vă va spune că este un „SMS nesecurizat” atunci când se întâmplă acest lucru.

semnal-pas-nesecurizată-sms

Va trebui să invitați persoana pe care doriți să o contactați să utilizeze Semnal înainte de a putea trimite un mesaj criptat.

semnal-pas-invita-la-semnal

Pasul 4: Pentru a trimite un mesaj criptat, atingeți creionul în colțul din dreapta jos și alegeți un utilizator Semnal. Veți vedea „trimite mesaj de semnal”, ceea ce indică faptul că este criptat. Voilà, este nevoie de toate pentru a utiliza mesageria criptată.

semnal-pas-securizat-un mesaj

Poate ați observat că lista de contacte pe care puteți invita să o utilizați Semnal este mult mai lungă decât lista celor care o folosesc deja. Acest lucru se datorează faptului că nu o mulțime de oameni o fac, acesta fiind unul dintre cele mai mari dezavantaje ale sale.

Utilizabilitatea este un alt factor important de luat în considerare și este ceva ce oferă următoarea aplicație din lista noastră.

WhatsApp

Mesagerie securizată WhatsApp

Peste un miliard de oameni folosesc WhatsApp pentru a trimite mesaje, dar unii ar putea să nu știe că Facebook l-au cumpărat în 2014. Având în vedere scandalul cu Cambridge Analytica, furnizarea de date către gigantul de social media poate să nu fie în interesul dvs..

Acestea fiind spuse, WhatsApp folosește criptarea end-to-end în mod implicit – protocolul Semnalului, de fapt – dar nu criptează metadatele cu acesta. Nici Facebook nu stă pe loc, în timp ce WhatsApp a lansat o corecție în timp util care a împiedicat utilizarea unui exploit.

Metadata respectivă arată modul în care utilizați aplicația. WhatsApp este disponibil pentru Android, iPhone, Mac și Windows.

Telegramă

Telegram mesaje sigure

Telegram este un cloud, ceea ce înseamnă că vă puteți accesa mesajele de pe diverse dispozitive și de a păstra date în cloud. Vă permite să trimiteți mesaje criptate, fișiere și să participați la chat-ul în timp real cu grupuri de până la 100.000 de membri. Aplicația este în mare parte open source, iar compania dezvăluie cele mai importante părți ale criptării sale, numită mtProto.

Pentru a utiliza criptarea end-to-end, va trebui să utilizați un chat secret. „Chat-urile secrete sunt destinate persoanelor care doresc mai mult secret decât media,” spune întrebările frecvente de pe site-ul Telegram. Chaturile secrete vă permit, de asemenea, să vă setați mesajele să se autodistruge după un timp stabilit și sunt specifice dispozitivului, ceea ce înseamnă că nu le puteți accesa de pe dispozitivul de origine.

Telegram este gratuit și disponibil pentru mai multe sisteme și dispozitive, inclusiv Android, iOS, Windows și Mac.

Threema

Mesagerie sigură pentru Threema

Threema depășește caracteristicile standard, cum ar fi criptarea end-to-end, apeluri vocale și mesaje. Puteți utiliza Threema în mod anonim, deoarece nu vă solicită să furnizați numărul de telefon sau adresa de e-mail. În schimb, primiți un ID-ul Threema ale opt cifre aleatorii atunci când porniți aplicația pentru prima dată.

Aceasta este o parte a identității voastre. Al doilea este o pereche de chei – o cheie publică și o cheie privată care este necesară pentru criptare. Când cineva îți trimite un mesaj, îl criptează folosind cheia publică. Numai cheia dvs. privată, care rămâne pe dispozitivul dvs., o poate decripta. Nici nu trebuie să îi oferiți acces la agenda pentru a utiliza aplicația.

Ajută ca Threema și serverele sale să aibă sediul în Elveția, care are unele dintre cele mai bune legi de confidențialitate. Părți ale aplicației, inclusiv biblioteca sa de criptare, sunt open source. Pentru a vă bucura de beneficiile sale, va trebui să cumpărați Threema pentru 2,99 USD. Este disponibil pentru Android, iOS și Windows Phone.

Sârmă

Mesaje sigure prin cablu

Alternativa acceptată de Snowden la Signal, Wire, vă permite să vă înregistrați cu un e-mail în locul numărului de telefon. De asemenea, asigură criptarea end-to-end. Întrucât are sediul în Europa – compania este în Elveția, cu servere în Irlanda și Germania – este sub jurisdicția legilor de confidențialitate, în special a Regulamentului general privind protecția datelor.

Este și open source.

Funcționează pe toate platformele și browserele majore, iar planul său personal este gratuit. Abonamentul Pro vizează întreprinderile prin furnizarea de conferințe audio și video, precum și controale complete de administrare. Costă 4,60 USD pe utilizator pe lună.

Wickr

Wickr Secure Messaging

Wickr folosește criptarea end-to-end, nu vă poate accesa mesajele sau lista de contacte și nu necesită înregistrarea dvs. de e-mail sau de telefon. Aplicația nu stochează nici măcar metadate asociate comunicărilor dvs..

Singurul lucru pe care compania îl poate oferi autorităților este data creării contului, data ultimei utilizări, numărul de mesaje trimise sau primite și tipul de dispozitiv utilizat pentru crearea contului.

Rețineți că Wickr are sediul în S.U.A. și este sub jurisdicția legilor care guvernează acolo. Totuși, utilizatorii care locuiesc în Europa pot renunța la transferul datelor lor personale, ceea ce este convenabil. Acestea fiind spuse, este posibil ca unele caracteristici ale lui Wickr să nu funcționeze dacă faceți asta. Wickr este open source, așa că verificați singur codul de pe GitHub.

Wickr Me este destinat utilizatorilor personali și nu vă va costa niciun ban. Wickr pro costă 25 USD pe utilizator pe lună și este potrivit pentru echipe, deoarece vine cu multe funcții de colaborare. Pentru organizații, Wickr Enterprise va face trucul. Va trebui să contactați compania pentru o estimare. Consultați graficul său de comparație pentru a vedea care funcționează pentru dvs..

Alternativa SMS

Criptați mesajele text

Am fost acoperite folosind aplicații care trimit mesaje prin internet, dar este posibil să doriți să trimiteți un mesaj în timp ce nu aveți date în plan sau acces la WiFi. SMS-urile simple vor duce la bun sfârșit treaba, dar va trebui să o criptați mai întâi. Puteți face acest lucru cu o aplicație numită în mod corespunzător: SMS criptate.

Aplicația folosește „algoritmi de ultimă generație” – algoritmul ECDH pentru acordul cheie și un AES / CBC / PKCS5P adăugând cu un algoritm cheie de 256 biți pentru criptarea și decriptarea tuturor mesajelor – care garantează confidențialitatea și securitatea mesajelor tale. Sistemul de criptare se învârte în jurul cheilor de criptare publice și private, ceea ce este un mod sigur de gestionare a acestuia.

Pentru a trimite mesaje, persoana pe care încercați să scrie text trebuie să aibă instalat SMS criptat. Apoi, va trebui să schimbați chei publice pentru a configura un canal SMS criptat.

Puteți accesa funcții suplimentare, deși aplicația nu specifică ce sunt, pentru 1,87 USD.

Gânduri finale

Protejarea vieții private nu este o chestiune banală, mai ales dacă nu vorbești doar despre pisici și videoclipuri virale. Guvernele încearcă întotdeauna să obțină datele dvs. sub pretextul creșterii securității. Este o linie fină și este ușor de traversat. Ce poți face este să iei lucrurile în propriile mâini și să îți protejezi informațiile cât mai bine.

Aplicațiile pe care le-am menționat vă vor ajuta să faceți asta. Semnalul este în centrul atenției, dar necesită numărul de telefon și are puțini utilizatori. Acest lucru ar putea fi inacceptabil pentru unii, motiv pentru care alte aplicații, cum ar fi Threema, Wickr și Wire, sunt pe listă. Unele sunt potrivite și pentru mai mulți utilizatori. Dacă doriți să folosiți SMS-urile, avem acoperit SMS-urile criptate.

Ce părere aveți despre confidențialitate? Aveți de gând să comutați la o aplicație text mai sigură sau aveți de gând să rămâneți cu WhatsApp, Facebook Messenger sau SMS-uri simple? Spuneți-ne în comentariile de mai jos. Vă mulțumim pentru lectură.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map