Ce este NAS? Un ghid practic

Stocarea atașată la rețea sau NAS este o modalitate excelentă de a stoca cantități mari de date, făcând-o accesibilă de oriunde. Aici, la Cloudwards.net, vă recomandăm ca un NAS să facă parte din orice strategie de rezervă completă, iar în acest articol vom parcurge ceea ce este NAS și, mai precis, ceea ce nu este un NAS.


Vom arunca o privire rapidă asupra a ceea ce poate și nu poate face un NAS, precum și modul în care îl puteți folosi în configurarea personală pentru a mări spațiul de stocare, păstrând în același timp datele pentru orice probleme mici care pot apărea. Totuși, nu vă gândiți că stocarea atașată la rețea este o soluție de rezervă singură: dacă doriți să vă păstrați datele în siguranță, consultați cele mai bune servicii de backup online sau cea mai bună copie de rezervă a noastră pentru articolul NAS.

Cum funcționează NAS

În esență, un NAS este un mini-server care stă pe birou. Îl puteți conecta direct la computer printr-un cablu USB, dar acest lucru ar anula principalul său beneficiu: rețeaua. Un NAS își creează o rețea mică pe care o poate accesa orice dispozitiv cu datele de identificare corecte (nume de utilizator și parolă). Un NAS este un pas de la utilizarea unui HDD extern extern și un pas către crearea propriului dvs. spațiu de stocare personal.

Dacă doriți să aflați mai multe despre diferențele dintre HDD-urile externe și NAS, precum și modul în care interacționează cu soluțiile de backup cloud, avem un articol de comparație care explică exact asta.

NAS – Cloud Storage

Dacă aveți o configurație NAS, puteți stoca date pe ea și apoi accesați-o de pe orice alt dispozitiv pe care îl dețineți, la fel ca la un furnizor de stocare în cloud. Pentru cei care vă întrebați de ce nu primiți doar un serviciu pe care îl plătiți 5 dolari pe lună, mai degrabă decât să cumpărați o cutie de 300 USD, principalele avantaje sunt viteza și lipsa unui terț.

NAS-urile sunt mai rapide decât un server cloud la distanță: în timp ce viteza de încărcare și descărcare către un server la distanță ar putea depinde de o serie de factori – de la conexiunea la Internet, la firmware-ul serverului etc. – viteza de conectare la NAS-ul dvs. este limitată doar de dvs. viteza rețelei și hardware-ul NAS. Dacă din orice motiv, rețeaua dvs. nu este suficient de rapidă, puteți doar să vă conectați computerul la NAS-ul dvs. direct folosind USB-ul și să transferați date la viteza de citire / scriere a HDD-ului dvs..

Celălalt beneficiu pentru un NAS este că găzduiești fișierele singur, fără ca o terță parte să aibă vreo legătură cu acesta. La fel ca oricare dintre cei mai buni furnizori ai noștri de cunoștințe zero, doar dețineți cheile datelor dvs. și niciodată nu aveți nevoie să vă faceți griji în privința mandatelor guvernamentale sau a intruziei corporative. Confidențialitatea este asigurată atunci când utilizați un NAS, atât timp cât vă mențineți protocoalele de securitate (mai multe despre asta mai târziu).

NAS într-o configurare Office

După cum vă puteți imagina, NAS este perfect pentru oricine gestionează cantități mari de date: pasionații audio și video, întreprinzători unici, chiar și întreprinderile mici și mijlocii pot beneficia de un NAS la birou. Toți cei care lucrează cu dvs. pot accesa NAS-ul și lăsați fișierele sau le ridicați și, cu software-ul potrivit, chiar editați și manipulați fișiere simultan.

Aspectul de colaborare de a avea un NAS în cadrul organizației dvs. îl face foarte atractiv, mai ales dacă NAS este conectat la o rețea LAN. Fără decalajul asociat cu software-ul de colaborare în cloud, poți să lucrezi mai repede ca niciodată în echipa ta și să investești într-un NAS robust ar trebui să însemne că vei vedea o productivitate maximă.

NAS și stocare

Nu că faptul că aveți un NAS înseamnă că puteți anula abonamentele de stocare în cloud: majoritatea NAS au atins limita lor la nota 10TB și, deși puteți configura un fel de tablou RAID în rețea pentru mai mult spațiu, poate fi mai bine să vă depozitați arhivele cu oricare dintre în schimb, cei mai buni furnizori de stocare în cloud. NAS-ul este excelent pentru stocarea proiectelor curente la care trebuie să accesați o picătură, iar cele mai vechi sunt probabil mai bine stocate într-o locație mai ieftină.

Rețineți că capacul de stocare este una dintre limitările unui NAS: dacă aveți nevoie de o cantitate uriașă de spațiu, poate doriți să luați în considerare configurarea unui server de fișiere (citiți articolul nostru despre cele mai bune servere accesibile pentru întreprinderile mici, dacă doriți să știți mai multe). Deși serverele de fișiere și NAS funcționează într-un mod foarte similar, un server este mult mai puternic și vă va oferi un control și mai mare asupra a ceea ce intră și iese. Cu toate acestea, costul crește, precum și nu numai că veți avea nevoie de un hardware mai specific, va trebui să plătiți pe cineva pentru a-l întreține.

Dacă conectivitatea nu este principala dvs. preocupare, configurarea unui tablou RAID ar putea fi, de asemenea, o opțiune dacă trebuie să stocați cantități uriașe de date. Probabil va fi mult mai ieftin decât configurarea unui server de fișiere sau a unui NAS și vă va oferi o viteză mare, deoarece este practic doar un hard disk imens. Pentru a afla mai multe, consultați articolul nostru despre RAID.

NAS și Securitate

Ca orice altceva conectat printr-o rețea, NAS este vulnerabil la atacurile exterioare ale unor cibernetici sau la spionaj de către agenții de informații precum NSA. În general, măsurile de securitate care vin cu un NAS sunt perfect adecvate, dar cumpărătorii ar trebui să fie conștienți de faptul că acest lucru nu este întotdeauna cazul. Un exemplu perfect este agentul Europol care a preluat fișierele confidențiale acasă și le-a depozitat pe NAS-ul său, care nu a venit automat cu protecție prin parolă.

O idioțenie birocratică deoparte, această poveste arată că merită să vă asigurați că ați respectat toate instrucțiunile atunci când configurați NAS-ul. Securitatea în cloud nu este o glumă și se plătește să verificați că ați făcut totul după carte. Pentru mai multe informații, asigurați-vă că consultați ghidul nostru de securitate NAS.

Sinologie și QNAP

Deși există o mulțime de producători și vânzători care oferă stocare atașată la rețea, consensul general pare să fie că QNAP Systems și Synology oferă cea mai bună soluție. Deși niciunul dintre acestea nu este deosebit de ieftin (prețurile încep de la 200 USD și urcă abrupt de acolo), ambele oferă o mulțime de clopote și fluiere, precum și măsuri de securitate îmbunătățite.

Cele mai ieftine NAS vin cu aproximativ 1 TB de stocare și sunt perfecte pentru persoanele care nu au nevoie de mult spațiu, dar doresc acces la serverul mic, personal, de la distanță. La câțiva pași în sus, vin golfuri mai mari, care se pot încadra până la 10 TB și sunt potrivite pentru organizațiile de dimensiuni medii. Orice este mai mare decât asta și te îndrepți către un teritoriu mai tehnic, unde HDD-urile pot fi schimbate în voie în tablouri din ce în ce mai mari.

Aici, la Cloudwards.net, suntem fani deosebit de mari ai Synology (motiv pentru care avem un articol dedicat celei mai bune backup-uri cloud pentru Synology) și am pus laolaltă un videoclip cu cinci sfaturi esențiale pe care trebuie să le știi atunci când folosești Synology DiskStation.

Software NAS

În ambele cazuri, însă, principala atracție este software-ul care vine cu NAS-ul. Synology și QNAP oferă un software performant, ușor de utilizat, care va facilita configurarea NAS-ului și utilizarea acestuia chiar mai mult. În plus, utilizatorii cu mai multă experiență își vor putea configura NAS-ul folosind acest software proprietar pentru a-și transforma micuța casetă în propriul lor spațiu de stocare personal.

Rețineți, totuși, că dacă stocarea în cloud personală este obiectivul final, poate doriți să luați în considerare utilizarea CloudBerry Backup. Acesta este un software foarte dezvoltat care vă va permite să vă configurați NAS-ul, să-l integrați cu orice spațiu de stocare existent pe care îl puteți avea și, de asemenea, să configurați backup-ul pentru întregul shebang. Pentru o privire mai detaliată la acest serviciu, consultați recenzia noastră de backup CloudCloud.

NAS și Backup

Vorbind despre backup, acest lucru ne aduce un cerc complet la începutul articolului: NAS sunt grozave și o alternativă minunată la stocarea în cloud, dar o soluție de rezervă nu sunt. Dacă ceva se întâmplă fizic cu NAS-ul tău (incendiu, inundații, suprasolicitare electrică), datele respective nu au mai rămas.

Cu toate acestea, un NAS poate ocupa locul de stocare în cloud într-o strategie de backup hibridă minuțioasă și există o mulțime de opțiuni grozave acolo pentru persoanele care doresc să facă backup pentru un NAS. Utilizarea oricăreia dintre cele mai bune copii de rezervă online pentru serviciile NAS vă va permite să vă odihniți cu ușurință, știind că datele dvs., ce pot fi, sunt salvate în siguranță undeva pe un server de la distanță și sigur. 

Concluzie

NAS sunt mașini minunate, perfecte pentru oricine dorește să stocheze cantități mari de date, dar dorește să-l poată accesa de oriunde. Dacă sunteți legat de computerul de acasă și accesați doar fișierele de acolo, este posibil să doriți să configurați un tablou RAID, mai degrabă decât un NAS, dar organizații de dimensiuni mici și mijlocii, precum și persoane care sunt adesea pe mișcarea în timp ce lucrează, va iubi flexibilitatea și viteza oferită de NAS.

Dezavantajele NAS sunt că modelele decente nu vin ieftine și securitatea trebuie să fie o preocupare de care trebuie să țineți cont în permanență. Recomandăm persoanelor care nu folosesc tehnologia de a-și face timp să-și creeze NAS-ul pentru a evita să ajungă la fel ca agentul nostru Europol menționat anterior. De asemenea, un plan de rezervă bun în loc nu doare niciodată.

Sunteți utilizator NAS? Împărtășește experiențele de mai jos în comentarii, ne-ar plăcea să auzim cum te ocupi de toate acestea. Vă mulțumim pentru lectură.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me