Varnostno kopiranje glasbe v oblaku: težava z iTunes Match

Iščete storitev oddaljenega varnostnega kopiranja za svojo glasbo? Če uporabljate izdelke Apple, morda razmišljate o iTunes Match. Toda tu je težava. iTunes Match ni storitev za shranjevanje datotek v oblaku. Mnogi se uporabniki preprosto ne zavedajo, da ne gre za resnično varnostno kopijo rešitve iTunes.


Vsi vemo, da so varnostne kopije v oblaku smiselne, in vsi želimo zagotoviti, da se naši najpomembnejši podatki kopirajo na vsaj enem drugem mestu. Oblak ponuja ogromne količine dostopnega prostora za shranjevanje, ki so idealne za prav to.

Zakaj varnostno kopirati glasbo?

Sčasoma je večina od nas nabrala ogromno glasbenih zbirk na svojih prenosnikih, pametnih telefonih, glasbenih predvajalnikih in tablicah. Če ste porabili ure za pretvorbo CD-jev v MP3 ali celo snemanje dragocenih vinilnih plošč v računalnik, boste želeli zagotoviti, da se te datoteke podvojijo v oblaku, če je predvajalnik glasbe predvajan ali trdi disk zruši.

Apple Music
Apple Music

Toda varnostno kopiranje glasbe je čudna nenavadno. Ima omejitve, zaradi katerih je lahko zelo slaba izbira. Bizarno, Applova lastna storitev v oblaku, iTunes Match, preprosto ni primerna za resnično varnostno kopiranje glasbenih datotek na daljavo. Ključno je, da razumete njegove omejitve. Ko se prijavite za iTunes Match, ne morete dobiti povračila. In če tega ne razumete v celoti, boste morda izgubili glasbo za vedno.

iTunes Match: Kaj je

Apple je predstavil iTunes ujemanje kot način za sinhronizacijo glasbe v več napravah v oblaku. Analizira datoteke v vsaki napravi in ​​jih omogoči na voljo vsem ostalim, z uporabo spletnega shranjevanja datotek v oblaku kot osrednjega skladišča.

Njegova največja prodajna točka je samodejna nadgradnja datotek 128kbps na kakovost 256kbps. Prav tako iTunes Match omogoča dostop do katere koli datoteke v knjižnici iTunes od koder koli, pod pogojem, da imate povezavo z oblakom in napravo iOS, registrirano na vaš račun.

Ujemanje iTunes: Kaj ni

Tukaj je pomemben del: iTunes Match lahko ponuja vrsto spletnega shranjevanja datotek, ni pa storitev oddaljene varnostne kopije glasbe v oblaku. iTunes Match ne ustvari podobnih kopij datotek v oblaku. Odloča, kako obdelovati knjižnico brez vašega posredovanja.

Ko se glasba sinhronizira v oblak in iz njega, iTunes Match meša svoje kopije datotek s svojo lastno raztrgano ali uvoženo datoteko, včasih ustvari nerodno kombinacijo. Lahko izgubite skladbe z istim naslovom ali metapodatki kot Applova različica. Na primer, posnetek v živo se lahko nepravilno ujema z različico albuma v oblaku. Ko ga poskusite prenesti, izvirnika ni več.


© FutUndBeidl

Pesmi z izrecnimi besedili občasno zamenjamo s cenzuriranimi različicami, ko jih naložimo iz oblaka. 

Če glasbo izbrišete iz svojih naprav, ni zagotovila, da boste lahko tudi v prihodnje to glasbo poiskali iz oblaka. Če Apple izklopi iTunes Match ali iz nekega razloga onemogoči vaš račun, vam glasba ne bo več več. Sliši se malo verjetno, kajne? Toda en uporabnik Amazon Kindle je izgubil vso kupljeno vsebino, ko je bil njen račun onemogočen. Te stvari se žal zgodijo.

Namesto iTunes Match

Ko razumemo omejitve iTunes Match-a, je enostavno videti, da ne gre za resnično varnostno kopiranje glasbe. Potrebuje nekaj bližnjic in morda ne boste zadovoljni s kompromisi, ki jih ima zaradi udobja.

Kakšne so torej alternative? Tu sta res dva izbira. Rešitev za shranjevanje datotek v oblaku, kot je Dropbox, ki ponuja oddaljeno varnostno kopiranje in sinhronizacijo datotek. In Backblaze, ki ponuja. enosmerna varnostna kopija v oblak. 

Spletna shramba

Obe sta običajni varnostni kopiji datotek. In na prvi pogled jih morda ne smatrate kot primerne za službo. V resnici pa vam ponujajo veliko več kot iTunes Match. CrashPlan Pro je bolj tradicionalen, cenovno dostopnejši, a verjetno manj vsestranski. Vendar pa lahko varnostno kopijo datoteke z zunanjih trdih diskov v oblak, kar je zelo dobra rešitev za velike knjižnice iTunes.

Storitve, kot je Dropbox, ponujajo številne dodatne prednosti, ki vam z nekaj dodatki približajo izkušnjo iTunes Match: ohranite več nadzora nad postopkom varnostnega kopiranja. Na primer, lahko odstranite datoteke, ki jih nočete deliti z nikomer, na primer svoje osebne posnetke.

Niste povezani z Googlovim ali Applovim ekosistemom. Če ne želite uporabljati iTunes, je to sam po sebi velik plus. Ni omejitev za naprave: aplikacije lahko namestite na katero koli napravo in na katero koli platformo. Omejitev velikosti datotek ni, ob predpostavki, da kupite dovolj prostora za shranjevanje v oblaku, da lahko shranite svojo glasbo.

Zaključek

Glasbo lahko pretakate z Dropboxa s pomočjo storitev drugih ponudnikov, kot sta Tunebox (iOS) ali MusicDropNPlayLite (Android). Seveda je odkup strošek. Medtem ko iTunes Match stane 24,99 USD letno za 25 000 skladb, Dropbox ponuja na voljo dovolj za 480 pesmi v svojem brezplačnem načrtu 2 GB. Razen če ne plačate 0,99 USD za 200 GB (kar približno vsebuje približno 20 000 visoko kakovostnih skladb)

Prednosti storitve, kot sta Dropbox ali Backblaze, so jasne, dodatno gotovino pa bi bilo morda vredno porabiti za resnično varnostno kopiranje glasbe v oblaku. Želite izvedeti več o varnostnem kopiranju knjižnice iTunes? Oglejte si naš priročnik.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me