Če ste kaj takega kot jaz, ste paranoični na izgubo podatkov, ker ste slišali grozljive zgodbe prijateljev in družinskih članov, ki so dobesedno vse izgubili. In s številnimi podatki se lahko zgodi veliko stvari: 


Strategija varnostnega kopiranja za Mac OSX

  • Napake trdega diska
  • Kraja
  • Virusi
  • Ransomware napadi
  • Katastrofe

In seznam se nadaljuje …

Če pa niste takšni kot jaz in je varnostno kopiranje podatkov nekaj, o čemer imate dolgo časa vest, potem je ta članek za vas, ker vam v nekaj preprostih korakih pokažem, kako sem nastavil varnostno kopijo strategije na mojem računalniku Macintosh.

To strategijo lahko ponovite tudi s sistemom Windows, toda orodja imajo lahko različna imena.

Kako narediti varnostno kopijo datotek na Mac

Ta strategija je sestavljena iz dveh delov. Pogosti bralci našega spletnega mesta in naročniki našega YouTube kanala bodo to že vedeli, vendar je tako ključnega pomena, tega preprosto ne morem ponoviti dovolj:

Preden naredite še kaj, dobite lokalne varnostne kopije v redu Kliknite za tvit

Vsaka dobra strategija varnostnega kopiranja se mora začeti s pravilno lokalno varnostno kopijo.

Zakaj lokalne varnostne kopije? No, lokalno prenašanje datotek na zunanji trdi disk, pogon palca ali napravo NAS je še vedno najhitrejši način za popolno kopiranje in zagon celotne sistemske slike, zato ste pripravljeni v primeru katastrofe.

Premaknite datoteke zunaj mesta z varnostno kopijo v oblaku Kliknite za tvit

Drugi korak moje strategije je premikanje datotek izven kraja. V bistvu pomeni, da morate vsaj eno kopijo kakršne koli varnostne kopije, ki jo naredite, ločiti od tiste, v kateri deluje vaš glavni stroj. To je še posebej pomembno za zaščito podatkov pred krajo ali naravnimi nesrečami..

Varnostne kopije v oblaku se lahko izvajajo v ozadju, tudi če lokalna varnostna kopija še ni končana. Zato vam ni treba čakati, da se začnete prijavljati na storitev varnostnega kopiranja v oblaku. V tem članku vam pokažem ponudnika, ki ga osebno uporabljam in kliče Karbonit (in vidite, zakaj v samo nekaj sekundah).

Dva osnovna orodja za lokalno varnostno kopiranje

1. Rezervni trdi diski (notranji ali zunanji)


Potrebujete rezervni zunanji trdi disk z dovolj prostega prostora, ki ga lahko povežete prek USB-adapterja ali omrežne naprave. Imam oboje, vendar NAS uporabljam za večino svojih varnostnih nalog.

Pravzaprav ima moj NAS v sebi dva trda diska. Povezani so v RAID, kar v bistvu pomeni, če en trdi disk ne uspe znotraj mojega NAS, drugi ima še popolno kopijo teh podatkov, tako da lahko preprosto zamenjam pokvarjen trdi disk.

Uporaba NAS ima še nekaj drugih prednosti, ki ne spadajo v področje uporabe tega članka. Dovolj je reči, da gre za inteligenten trdi disk, ki ga lahko uporabite tudi za dostop do podatkov, če niste v pisarni ali v istem omrežju kot naprava za shranjevanje.

2. Časovni stroj (brezplačno) ali Carbon Copy Cloner (plačano)

Najlažji in najcenejši način je uporaba Applovega vgrajenega orodja za varnostno kopiranje, imenovanega Time Machine. Za nastavitev potrebujete le nekaj klikov:

Najprej odprite nastavitve Time Machine. Nastavitve → Časovni stroj.

Izberite disk z dovolj prostora na trdem disku. V mojem primeru je to skupna mapa v mojem NAS.


Zdaj se bo Time Machine samodejno varnostno kopiral, ko bo viden cilj na voljo.

3. Carbon Copy Cloner

Carbon Copy Cloner je v bistvu Time Machine na steroidih. Za vsako zadnjo nalogo lahko ustvarite posamezne naloge. Na primer, datoteke, do katerih ne dostopate ali jih pogosto ne spreminjate, lahko premaknete v varnostno kopijo, ki se izvaja samo enkrat na teden.

V mojem primeru sem ustvaril vsakodnevno opravilo za celotno varnostno kopijo sistemske slike, s katero lahko obnovim celoten sistem s preferencami, če se kaj zgodi z mojim glavnim računalnikom.

Rekel bi, da je CCC nekaj za ljudi, ki jim je mar za podrobnosti in resnično želijo končni nadzor nad varnostnimi kopijami. Time Machine je Apple podobna prostoročna rešitev, ki deluje bolj ali manj tiho v ozadju.

The Ace Up My Sleeve: Varnostno kopiranje v oblaku z karbonitom

Zdaj se moramo lotiti najpomembnejšega koraka v naši strategiji za varnostno kopiranje: premik datotek izven kraja. V tem primeru ne govorim o prenašanju trdega diska iz pisarne v vaš dom ali varnem trezorju, ampak bolj priročno prek oblaka.

Pregled varnostne kopije v oblaku Infocenter iz karbonita

Ilustriram varnostne kopije v oblaku s sistemom Carbonite, ker slučajno sam uporabljam to storitev in jo lahko priporočam ljudem, ki iščejo prostoročno rešitev.

Karbonit je ena od storitev, ki ponuja neomejeno varnostno kopiranje v oblaku za 59 dolarjev na leto. Carbonite počne skeniranje datotek v vašem sistemu in jih naloži na svoje strežnike. Glede na vašo internetno povezavo je to lahko počasno ali hitro, vendar lahko v povprečju pričakujete prenos nekaj gigabajtov na dan.

Če želite, si lahko moj poglobljeni pregled karbonita ogledate tukaj:

KORAK 1

V aplikaciji Carbonite izberite datoteke ali mape, ki jih želite varnostno kopirati. Ko ste naročeni na osnovni načrt, datoteke, večje od 4 GB, ne bodo samodejno varnostno kopirane. Večje datoteke morate izbrati ročno iz kontekstnega menija.


Opomba: začetne varnostne kopije lahko trajajo nekaj časa, dokler niso dokončane. Do datotek lahko dostopate, preden je začetna varnostna kopija pripravljena. 

2. KORAK

Počakajte, da se začetna varnostna kopija konča, nato pa Carbonite poskrbi za nadaljnje varnostne kopije, kadar koli shranite datoteko ali kaj novega v varnostno kopijo. Všeč mi je dejstvo, da vam ni treba zapomniti tipk, da bi varnostno kopirali datoteke. Karbonit teče v ozadju in čaka na spremembe.


Opomba: Carbonite ne morete uporabljati kot trdi disk v oblaku. Potrebuje lokalno kopijo katere koli datoteke v računalniku. Prostora na trdem disku ne morete “osvoboditi” tako, da datoteke naložite v Carbonite in jih nato izbrišete iz računalnika. Kljub temu pa bo izbrisane datoteke shranjene skupno 30 dni, če se premislite.. 

3. KORAK – Obnova datotek

Datoteke je mogoče enostavno obnoviti na zavihku »Obnovi«, kjer lahko poiščete posamezne datoteke ali opravite popolno obnovitev. Neštetokrat sem v svojem mobilnem telefonu iskal posamezne datoteke, da sem prišel do predstavitve, ki sem jo pozabil doma.


Opomba: Izberete lahko novo mapo za obnovitev datotek ali obnovitev na istem cilju.

Beseda o varnosti

Zdaj je še ena večja prednost varnostnih kopij v oblaku in zlasti karbonita.

Carbonite lahko prilagodite tako, da šifrira datoteke, preden jih pošljejo v oblak. To ščiti datoteke pred radovednimi očmi ali hekerji, ker imate samo zasebni ključ.

Vendar je ena od teh pomanjkljivosti: izguba ključa pomeni izgubo dostopa do datotek – to je celoten namen šifriranja od konca do konca. Zato ključ shranite nekje shranite.

Ko uporabljate lokalno varnostno kopijo brez oblaka, morate sami poskrbeti za šifriranje. Kaj pa, če nekdo dobi dostop do vašega varnostnega kopiranja trdega diska in shranite občutljive podatke, kot so pogodbe ali bančni podatki?

Trdna rešitev za varnostno kopiranje v oblaku to stori za vas.

Upam, da bi lahko pokazal, zakaj imeti dobro varnostno strategijo ni treba biti težaven.

Če bi lahko naredili samo eno stvar, bi predlagal poskusiti karbonit, ker je to od dveh rešitev, opisanih v tem članku, najbolj od rok..

Vseeno mislim, da je za najboljšo zaščito, vedno uporabljajte lokalne varnostne kopije in varnostne kopije v oblaku.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me