Pogoplug pregled

Trenutno večino svojih podatkov hranim na zunanjem trdem disku velikosti 1 TB, večina podatkov o delu pa je varnostno kopija Google Drive, za enostaven dostop. V svojih prizadevanjih, da bi našel popolno spletno varnostno rešitev, danes pregledujem Pogoplug.


Google Drive je predvsem orodje za sinhronizacijo datotek – ko izbrišete datoteko iz enega računalnika, bo ta odstranjena iz vseh drugih naprav, povezanih z vašim računom, in čeprav se za stalno varnostno kopiranje uporabljajo zunanji trdi diski, ki imajo čas za to?

Če se soočate z isto dilemo, je čas, da poiščete popolno spletno varnostno kopijo; morda bi bil Pogoplug odgovor?

O čemer je treba razmisliti, preden kupite spletno varnostno kopijo

Namesto, da bi samo enkrat začeli varnostno kopiranje, se lahko spletne storitve neprestano izvajajo v ozadju in tako poskrbijo, da se ustvari varnostno kopiranje vsake nove datoteke ali spremembe. S spletnimi storitvami varnostnega kopiranja so podatki varno zavarovani v oddaljenem podatkovnem centru, tako da tudi če trdi disk ne uspe, lahko do podatkov še vedno dostopate..

In da ne pozabimo, spletna varnostna kopija odpravi potrebo po nošenju trdega diska povsod. Zdaj, preden dobite spletno rešitev za varnostno kopiranje, navedite naslednje zahteve:

 • Koliko podatkov želite varnostno kopirati?
 • Ali potrebujete močno šifriranje?
 • Ali želite mobilni dostop?
 • Ali želite tudi sinhronizacijo datotek?
 • Koliko ste pripravljeni porabiti?

Pri večini varnostnih kopij v oblaku obstaja prednost in cena med cenami in funkcijami, ki jih zagotavljajo. Na primer, CrashPlan ponuja neomejeno varnostno kopiranje v oblaku za 59,99 USD na leto, po drugi strani pa IDrive ponuja sinhronizacijo za 1 TB in prostor za varnostno kopiranje za 52 USD na leto.

Za koga je Pogoplug?

Pogoplug je namenjen domačim uporabnikom, ki želijo uporabiti eno aplikacijo za varnostno kopiranje namizja in pametnih telefonov. Najbolje je za uporabnike, ki ne želijo veliko zapletenih funkcij, vse kar potrebujejo, je preprosta varnostna rešitev.

In Pogoplug se s to trditvijo popolnoma strinja. Vendar ni primeren za poslovne uporabnike, predvsem zato, ker ni lokalnega šifriranja, podatki se med prevozom varnostno kopirajo le z 256-bitnim SSL.

Moči & Slabosti

O Pogoplugu

Pogoplug sta marca 2007 ustanovila Ted Putterman (generalni direktor) in Gregory Smith (CFO). Do zdaj je podjetje prejelo 33,2 milijona dolarjev financiranja.

Poleg rezervnih rešitev nudijo tudi programsko opremo za sinhronizacijo v oblaku in Pogoplug Series 4, ki se vklopi v usmerjevalnik in uporabnikom omogoči gostovanje v zasebni shrambi v oblaku.

Načrti & Cenitev

Ko sem odprl spletno mesto za prijavo in prenesel njihovo namizno programsko opremo, sem opazil oranžni gumb z napisom »Pridobite Pogoplug brezplačno«, zato sem predvideval, da verjetno dajo nekaj gigabajtov brezplačno.

No, motil sem se. Sploh ni nobenega brezplačnega načrta, samo 15-dnevno preizkušanje in plačane načrte sem lahko videl šele, ko sem se prijavil na storitev. Pogoplug ponuja samo dve vrsti načrta cen – mesečno in letno. Vsak od njih ima neomejeno shranjevanje v oblaku.

Ocena – 75%

Lastnosti

Izstopalo me je preprostost namizne aplikacije in njen enostavno razumljiv vmesnik. Obstaja preveč zmede možnosti, ki bi zapletle uporabniško izkušnjo. Na drugi strani se lahko preprostost namizne aplikacije za nekatere izkaže.

Druga funkcija, ki mi je bila všeč, je bila možnost deljenja spletne aplikacije; datoteke lahko delite neposredno prek povezav ali po e-pošti, obstaja pa tudi možnost, da povezave onemogočite, če zapisov ne bo treba več deliti. To bi lahko bilo zelo koristno, če je treba datoteke deliti samo za dano obdobje.

Ocene – 60%

Hitrost & Izvedba

Preden razpravljamo o hitrostnih testih, govorimo o vprašanju, ki sem se ga spotaknil med raziskovanjem Pogopluga. Glede na članek Time, Pogoplug duši hitrosti prenosa po prvih 1TB vseh varnostnih kopij podatkov. Uporabniki so dosledno poročali o nizkih stopnjah in se za razlago obrnili na podporo.

Generalni direktor je končno poslal sporočilo, v katerem je priznal, da v resnici ustavljajo hitrosti nalaganja. Najslabši del je, da niti njihova pogosta vprašanja niti pogoji družbe niso o tem ničesar navedli. Tudi če nikoli ne preberem ToS-a katerega koli spletnega mesta, bi si želel, da bi bili ti izrazi jasnejši in bolj vnaprej navedeni. Kljub temu dejstvu so bili hitrostni preizkusi Pogopluga večinoma dobri.

Moja hitrost interneta pri testiranju je bila:

Prenesi – 3,7 mbps  Naloži – 0,5 mbps

Test 1

2. test

Največje število prenosov:

0,44 Mbps

0,39mbps

Največji prenos:

3.9mbps

3.69mbps

Povprečna

Skupni čas prenosa:

5 min

18-ih

5 min

4s

Skupni čas prenosa::

25s

36s

Ocene – 50% (za drobljenje)

Spletna varnostna kopija

Pridobivanje programske opreme Pogoplug je neverjetno enostavno; na dnu strani je zavihek »Prenos«, ki vas bo pripeljal do glavnega centra za prenos spletnega mesta. Na žalost Pogoplug podpira samo platforme Windows in Mac, prav tako pa nikjer ni ljubezni do Linuxa.

Takoj ko sem se prijavil v namizno aplikacijo, sem videl velik gumb »Start«, ki me je pošteno zmedel. Ali bi moral takoj začeti postopek varnostne kopije? Ali ni možnosti, da najprej izberem, kaj konkretno želim varnostno kopirati?

In potem sem videl možnost “Prikaži podrobnosti”, napisano z majhno pisavo. Če pustimo svoje naprave, Pogoplug neposredno začne varnostno kopirati mape Dokumenti, Slike, Glasba in Video. Vendar lahko uporabniki izberejo določeno mapo ali datoteko, ki jo želite varnostno kopirati, z uporabo možnosti »Dodaj več«.

Ciljna mapa je lahko glavna mapa ali katera koli druga, ustvarjena znotraj glavne mape. Čeprav bi si želel, da bi ob nalaganju takoj ustvarili novo mapo, kot je Google Drive.

Če že govorim o tem, je bilo nalaganje podatkov nemoteno in skoraj v trenutku sem lahko videl varnostne kopije podatkov v spletni aplikaciji. Med postopkom sem videl, katere datoteke se nalagajo, ne pa, kako hitro gredo.

V eno od naloženih map sem dodal novo datoteko, da vidim, koliko časa bo trajalo, da Pogoplug prepozna spremembo in začne nalagati, nove podatke pa je začel nalagati skoraj v trenutku.

Datoteko sem tudi spremenil, da sem videl, kako hitro bo sprožil postopno varnostno kopijo, in takoj, ko sem pritisnil shrani, začel varnostno kopirati spremembe. Zdaj pa razpravljamo o nekaj negativnih vprašanjih, ki sem jih opazil:

 • V namizni aplikaciji ni zavihka nastavitev; aplikacije za iOS in Android imajo zavihek konfiguracije, vendar ga nikjer v namizni različici.
 • Razpored načrtovanja varnostnih kopij tudi ni bil na voljo, postopek varnostnega kopiranja mora uporabnik začeti in ustaviti ročno.
 • Ni mogoče filtrirati datotek glede na vrsto datoteke, datum, velikost ali kaj podobnega.
 • Prav tako ni nobene različice datotek na krovu, niti Pogoplug ne more odstranjenih izbrisati datotek s svojih strežnikov.

Varnost

Pogoplug uporablja 256-bitno šifriranje SSL, kar pomeni, da se datoteke šifrirajo le, ko so v prometu. Za uporabnika ni šifriranja, vendar Pogoplug priporoča šifriranje datotek, preden jih naložite..

Moje vprašanje je, zakaj naj ločena programska oprema najprej šifrira moje podatke in jih nato naloži na Pogoplug, ko varnostne kopije storitev, kot so CrashPlan in Carbonite skoraj enako zaračunajte za neomejeno shranjevanje in tudi šifrirajte podatke z uporabniško definiranim ključem.

Obnova datotek

Obnavljanje datotek je mogoče storiti skozi;

 • Namizna aplikacija
 • Spletna aplikacija

Namizna aplikacija ima ločen zavihek Obnovi. Mape ali posamezne datoteke je mogoče obnoviti tako, da na njih kliknete z desno miškino tipko in izberete obnovitev, ali pa izberete več datotek in izberete možnost Obnovi na vrhu.

Spletna aplikacija ponuja tudi možnost nalaganja datotek in map, vendar s to možnostjo vse mape prenesemo kot datoteke Zip, medtem ko jih namizna aplikacija naloži neposredno v prvotno strukturo map.

Ocena – 80%

Sinhronizacija datotek in skupna raba datotek

Pogoplug je preprosta storitev za varnostno kopiranje, vendar zagotavlja ločeno orodje za sinhronizacijo v oblaku za sinhronizacijo datotek; vendar je skupna raba datotek na voljo v spletu in mobilnih aplikacijah.

Kot sem že povedal zgoraj, se datoteke lahko delijo prek povezav in te povezave se lahko pošljejo neposredno prejemnikom.

In ja, funkcija onemogoči povezavo je odličen dodatek, saj lahko datoteke kadar koli nehate deliti. Želel bi si, če bi uporabnike lahko povabili z e-poštnim naslovom namesto samo z javno povezavo.

Ob ogledu fotografij obstaja možnost, da jih delite prek povezav do Facebooka, Twitterja in Googla +. Skupna raba dejanskih slik na družbenih medijih (namesto samo njihovih povezav) bi bila boljša.

Mobilni dostop

Aplikacije so na voljo za iOS in Android, vendar na žalost ni podpore za telefone Windows. Odločila sem se, da bom aplikacije preizkusila drug proti drugemu in videla, ali je kakšna razlika.

Obe aplikaciji zahtevata, da takoj po prijavi naložite zvitek kamere, njuni vmesniki pa so zelo podobni.

Prva razlika, ki sem jo opazil, je bila datoteka »Team Folders« v aplikaciji za Android. Te mape nisem našel v aplikacijah za iOS, splet ali namizje. Težko sem poiskal v bazi znanja Pogoplug in ugotovil, da se za aplikacijo Pogoplug v oblaku za sinhronizacijo uporablja „Mape skupin“..

Mogoče je šlo le za napako, saj Pogoplug uporablja isto aplikacijo za varnostno kopiranje in sinhronizacijo v oblaku, edini način za razlikovanje pa je uporabnikova poverilnica.

Datoteke si lahko ogledate, jih daste v skupno rabo z različnimi aplikacijami, prikaže pa se lahko tudi diaprojekcija z vsemi slikami. Obe aplikaciji imata možnost ustvariti in obnoviti posnetek, začeti prenos telefona, aplikacija Android pa omogoča varnostno kopiranje sporočil na telefonu.

Na splošno sem bil nad naravnimi vmesniki in bogatimi funkcijami precej navdušen nad mobilnimi aplikacijami.

Ocena – 90%

Spletni dostop

Ker je namizna aplikacija tako omejena, sem moral preveriti spletno aplikacijo, da vidim, kaj ima v trgovini. Spletna aplikacija lahko prenaša naložene videoposnetke in prikaže diaprojekcijo vseh slik, vendar na njej nisem mogel pogledati svojih dokumentov, kar je bilo samo razočaranje.

(V mobilnih aplikacijah sem lahko videl poročila).

Če si želite ogledati dokument, ga je treba najprej prenesti. S klikom na stransko puščico na datoteke in mape je bilo predstavljenih več možnosti:

 • Prenesi
 • Kopiraj / premakni
 • Izbriši
 • Dobi povezavo
 • Pošlji povezavo

Možnost onemogoči povezavo pride šele, ko je za to datoteko ali mapo ustvarjena povezava, kar lahko storite tudi tako, da odprete Nastavitve in izberete možnost »Upravljanje povezav«.

V meniju Nastavitve obstaja možnost priloge e-pošte, ki ob aktiviranju uporabnikom omogoča nalaganje datotek tako, da jih pošljejo kot priloge na vnaprej določen e-poštni naslov Pogoplug..

Ocena – 85%

Podpora

V skladu s stranjo za podporo se lahko stranke obrnejo na osebje tako, da dvignejo vozovnico ali pa jih kontaktirajo na Facebooku ali Twitterju za sprotno rešitev.

No, Twitter profil se ni posodabljal od aprila 2015 in ko sem kliknil njihovo Facebook stran, ni obstajal.

Torej sem prek podpore za Zendesk dvignil vozovnico in preveril njihov odzivni čas, ki se je izkazal za devet ur, in mislim, da je bilo to precej spodobno.

Ocena – 90%

V povzetku…

Na splošno se mi je Pogoplug zdel precej povprečen. Všeč so mi spletni vmesnik in mobilne aplikacije, vendar namizni program nima bistvenih lastnosti, kot so načrtovanje varnostnih kopij in lokalno šifriranje. Zagotavlja neomejeno skladiščenje za isto ceno kot: CrashPlan, Carbonite in Backblaze. 

Ker pa Pogoplug duši hitrost nalaganja po prvem 1TB, ni razloga, da bi izbral to storitev med bolj uveljavljenimi in uglednimi varnostnimi storitvami. Čeprav bi ponovno obiskal Pogoplug, če bi se odločili dodati več funkcij v namizno aplikacijo.

Imate mnenja ali izkušnje, ki jih želite deliti o Pogoplugu? Ne pozabite jih pustiti spodaj v razdelku s komentarji.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map