Online Backup Battle Royale: IDrive proti CrashPlan proti Backblaze

Različni ljudje imajo različne potrebe, kar velja tudi za varnostno kopiranje v oblaku kot vse drugo. Najboljša varnostna pot v oblaku za eno osebo je lahko pogosto napačen zavoj za nekoga drugega. Še huje, napačna izbira na podlagi enega pregleda varnostnega kopiranja v oblaku vas lahko stane čas in denar.


Da bi vam pomagali sprejeti najboljšo varnostno odločitev za vaše potrebe, smo se odločili, da si obenem ogledamo tri naše najljubše varnostne rešitve: IDrive, CrashPlan in Backblaze. Na Cloudwards.net smo vsi za udobje.

Zakaj uporabljamo varnostno kopiranje v oblaku

Verjetno je dejstvo, da berete ta članek, pomeni, da ste že dojeli vsaj nekatere prednosti shranjevanja podatkov v oblaku.

Če želite zajeti tiste, ki so še vedno v temi, varnostno kopiranje v oblaku omogoča pošiljanje podatkov trdega diska v oddaljeni podatkovni center za varno hrambo. Z oddaljenim shranjevanjem podatkov zmanjšate verjetnost, da vas bodo napake na trdem disku, fizične poškodbe, tatvine, virusi ali odkupna programska oprema odstranili iz vaših dragocenih datotek.

Obstaja velika možnost, da že razumete ključne razlike med varnostno kopijo v oblaku in shrambo v oblaku. Čeprav so rešitve za shranjevanje v oblaku, kot sta Google Drive in Sync.com, fantastične za delovno storilnost, niso zasnovane za učinkovito zaščito vašega trdega diska.

Največja težava pri uporabi shranjevanja v oblaku za varnostno kopiranje je, da taka orodja običajno sledijo modelu Dropbox, s katerim lahko vse datoteke, ki jih želite zaščititi, premaknete v specializirano mapo za sinhronizacijo. Čeprav to racionalizira vaš potek dela, to ni dober način za varnostno kopiranje podatkov, saj olajša spregled pomembne vsebine.

Na drugi strani lahko rešitve za varnostno kopiranje v oblaku označite mape in datoteke za varnostno kopiranje, ne glede na to, kje so v vašem datotečnem sistemu. Mnogi, denimo Carbonite in Backblaze, celo avtomatizirajo postopek, tako da vam ni treba skrbeti, ali varnostno kopirate vsak posamezen dokument, video ali fotografijo na trdem disku.

Za razliko od rešitev za shranjevanje v oblaku, večina rešitev za varnostno kopiranje v oblaku vključuje tudi načrtovalce varnostnih kopij in druga orodja, s katerimi lahko upravljate postopek, tako da ne porablja virov in preprečuje, da bi vaše delo opravilo.

Tekma: IDrive proti CrashPlan proti Backblaze

Na voljo je veliko odličnih rešitev za varnostno kopiranje v oblaku. Dva favorita Cloudwards.net, super varen SpiderOak in uporabniku prijazen karbonit, v tem članku nista navedena. Vendar bodite prepričani, saj smo napisali veliko gradiva o obeh storitvah.

V tem članku smo se odločili za predstavitev IDrive, CrashPlan in Backblaze, saj predstavljajo fascinantno študijo primerov, kako se lahko pristopi k izdelkom za varnostno kopiranje v oblaku drastično razlikujejo, čeprav imamo isti cilj v mislih. Te razlike so delno poudarjene v našem najboljšem spletnem krogu varnostnih kopij za leto 2017.

V tem krogu so naše tri predstavljene storitve zaslužile najvišjo uvrstitev v štirih od petih kategorij:

 • Najboljša neomejena varnostna kopija: CrashPlan
 • Najlažja varnostna kopija v oblaku: Backblaze
 • Najboljša varnostna kopija v oblaku s sinhronizacijo: IDrive
 • Najboljša varnostna kopija poslovnega oblaka: IDrive

V naši lestvici za leto 2017 za najboljšo skupno varnostno kopijo v oblaku, ki jo najdete v istem članku, so IDrive, CrashPlan in Backblaze navedeni na prvem, drugem in tretjem mestu. Ne le, da so te tri rešitve v obliki varnostnih kopij najboljše možnosti za potrošnike, ki so na voljo, saj dobivajo najvišje ocene iz zelo različnih razlogov.

V nadaljevanju bomo v petih krogih analize po točkah preučili prednosti in slabosti vsake storitve: cenovne načrte, orodja, funkcije, hitrost in varnost. Če želite dobiti naslove o tem, kaj nam je všeč pri teh storitvah, si oglejte naše video preglede spodaj.

IDrive Video Review

Video pregled CrashPlan

Povratni video pregled

Prvi krog: Načrti cen

Najprej si bomo ogledali omejitve in stroške varnostnih kopij, da vam bomo pomagali ugotoviti, katera rešitev najbolje ustreza vašemu proračunu in potrebam po podatkih..

Jaz vozim

Morda je najbolj očitna stvar, ki IDrive loči od množice spletnih rezervnih storitev, da vsi njegovi načrti, od osnovnih do poslovnih, omogočajo varnostno kopiranje neomejenih naprav z eno samo naročnino. Večina ponudnikov vas omeji na eno napravo ali pa se prijavi na dražji načrt za več računalnikov. To vključuje CrashPlan in Backblaze.

Vendar vam IDrive ne zagotavlja neomejenega prostora za shranjevanje, kar je tudi odmik od modela, ki ga uporabljajo številne druge storitve varnostnega kopiranja vrhunskih oblakov. Čeprav ne razmišljate o tem, ni presenetljivo, saj ponudba neomejenega prostora za shranjevanje in neomejeno varnostno kopiranje ne bi bila najpametnejša poslovna strategija.

Vsi načrti IDrive imajo tudi ločena, vendar enaka vedra prostora za varnostno kopiranje in sinhronizacijo. Zelo malo konkurenčnih rezervnih storitev ponuja sinhronizacijo, ki je ključna komponenta shranjevanja v oblaku. Med izjemnimi izjemami so Livedrive, Sugarsync in SpiderOak.

IDrive ponuja brezplačen načrt, vendar glede na to, da je omejeno na 5 GB prostora za varnostno kopiranje (+ 5 GB prostora za sinhronizacijo), verjetno ne bo dovolj za večino varnostnih kopij na trdem disku. Dva temeljna osebna načrta pa bi morala opraviti delo.

Obe stopnji zahtevata plačilo leto vnaprej. Vendar IDrive trenutno ponuja 25-odstotne popuste na prvih 12 mesecev storitve. Prvo leto lahko prihranite petdeset odstotkov, če plačujete 24 mesecev vnaprej.

Z enoletnim popustom pri plačilu 1 TB, ki ga bo potrebovala večina uporabnikov, se to porabi na samo 4,34 dolarja na mesec – obračun v sektorju varnostnih kopij v oblaku.

Podjetja za mala in srednja podjetja ter IT strokovnjake bodo morda bolj zaslišali poslovni načrti IDrive, ki ponujajo dodatne funkcije, kot so podračuni, varnostno kopiranje strežnikov in prednostna podpora.

Na voljo so mesečne možnosti za štiri najdražje načrte, dobite pa dva prosta meseca, če plačate leto dni vnaprej. Trenutno IDrive ponuja dodatnih 25-odstotni popust pri naročninah na letni poslovni načrt.

CrashPlan

CrashPlan vam omogoča varnostno kopiranje neomejenih podatkov, vendar omejuje, koliko naprav lahko varnostno kopirate.

Točne brezplačne različice CrashPlana sicer ni, lahko pa ga odnesete na 30-dnevno preizkusno vožnjo in si ogledate, kako vam je všeč. Nato lahko še naprej uporabljate vmesnik CrashPlan za upravljanje lokalnega zunanjega pogona, vendar bo odrezan od spletne varnostne kopije.

CrashPlan ima dva osnovna načrta za potrošnike.

CrashPlan tudi dražji poslovni načrt, ki je po ceni 10 USD na mesec. S poslovnimi načrti dobite dodatne skrbniške in nadzorne plošče ter 24-urno podporo telefonu.

Backblaze

Struktura cen Backblaze-a je približno tako preprosta, kot se dobiva.

Prostega načrta ni, čeprav lahko tam poskusite Backblaze 15 dni, preden začnete. Backblaze prav tako ne ponuja nobenega družinskega načrta ali popusta za več računalnikov.

Vendar obstaja poslovni načrt, katerega cena je 50 dolarjev na leto na računalniku. To je enak strošek kot prijava na leto storitve osebnega načrta. Razlika je v tem, da vam poslovni načrt omogoča nekaj skrbniškega nadzora za sledenje obračunavanja in ustvarjanje poročil.

Misli 1. kroga:

Kot lahko vidite, obstaja nekaj cenovnih razlik med modelom določanja cen posameznih storitev. Povzeti:

 • IDrive ponuja zapleteno paleto možnosti oblikovanja cen
 • Backblaze ima minimalističen pristop
 • CrashPlan ponuja nekaj srednjega dela

Zanimivo je, da se ti trije pristopi k oblikovanju cen v bistvu usklajujejo z drugimi vidiki, kako se vsaka storitev približa varnostnemu poslu, kar bomo videli v naslednjih krogih.

Kateri je najboljši pristop, ko gre za vrednost? Če imate samo en računalnik za varnostno kopiranje, verjetno Backblaze. Mesečni načrt 5 mesecev se ujema z letnimi stroški CrashPlana. V primerjavi z lastnim letnim načrtom boste plačevali še 10 dolarjev na leto, če greste iz meseca v mesec. Kljub temu pa je razkošje, da lahko kadar koli prekličete nekaj, ki ga bodo nekateri uporabniki hrepeneli.

Če nimate nič proti plačilu za eno leto vnaprej, je letna cena Backblaze še vedno najboljša ponudba, če iščete varnostno kopijo le enega računalnika.

Če imate več računalnikov in imate manj kot 1TB skupnih podatkov, je IDrive bolj smiseln. Če imate na voljo tri ali več računalnikov za varnostno kopiranje in več kot 1TB, bi morali biti CrashPlan izbran. 13,99 USD na mesec za neomejeno varnostno kopiranje na 2-10 računalnikih je poceni.

Zmagovalec: IDrive

Drugi krog: Orodja

V drugem krogu si bomo ogledali podporo operacijskega sistema, orodja za namizja, brskalnik in mobilni dostop.

Jaz vozim

IDrive deluje s širšim razponom platform kot večina rešitev za varnostno kopiranje v oblaku, kar je lepa korist za storitev, ki omogoča varnostno kopiranje neomejenih naprav.

Namizne aplikacije so na voljo tako za Windows kot Mac, ne pa tudi za Linux. Sam vmesnik je poln funkcionalnosti.

Na očeh ni enostavno, toda udobje, če imate toliko funkcij, da kliknete ali kliknete dva, pomeni manj kopanja po menijih.

Na levi strani boste našli priročne zavihke za osnovne funkcije IDrive: varnostno kopiranje, obnovitev, načrtovalnik, sinhronizacijo, varnostno kopijo strežnika in nastavitve. V naslednjem krogu bomo preučili nekaj specifičnih lastnosti teh kartic. Upoštevajte, da je jeziček za varnostno kopiranje strežnika namenjen uporabnikom poslovnih računov.

Medtem ko se bo z večino vašega varnostnega kopiranja upravljalo prek namiznega orodja, je tudi spletni vmesnik IDrive bogat in opremljen in morda nekoliko lažji za uporabo.

Večinoma boste uporabljali spletni vmesnik za shranjevanje shranjene vsebine iz brskalnika, kar je koristno za računalnik, v katerem ni nameščena aplikacija IDrive..

Mobilni dostop do varnostnih kopij podatkov v oblaku lahko dosežete z naložljivimi aplikacijami za Android, iOS (iPhone, iPad) in Windows Phone.

Večina spletnih varnostnih kopij omogoča dostop do shranjenih podatkov le prek mobilne aplikacije, IDrive pa dejansko omogoča tudi varnostno kopiranje mobilnih podatkov. To vključuje:

 • Videoposnetki
 • Fotografije
 • Seznami stikov
 • Dogodki v koledarju

Uporabniki Androida lahko tudi varnostno kopirajo besedila, dnevnike klicev in aplikacije.

IDrive poleg vsebine naprav naredi še nekaj, česar večina drugih varnostnih kopij v oblaku ne počne: omogoča varnostno kopiranje računov v družbenih medijih. To vključuje tako Facebook kot Instagram.

Poslovni načrti IDrive vključujejo tudi možnost varnostnega kopiranja strežnikov Linux, da ne omenjam več priljubljenih poslovnih platform, kot so strežniki MS SQL Server, VMWare in Oracle.

CrashPlan

CrashPlan ima namizne aplikacije, ki so na voljo za Windows, Mac in Linux. Namizni vmesnik nudi lepo kombinacijo estetike in lastnosti.

Levo najdete zavihke menijev za varnostno kopiranje, obnovitev, nastavitve, zgodovino, prijatelje in cilje. Zaradi boljšega oblikovanja menijev na vsakem zavihku izkušnja ni skoraj tako presenetljiva kot delo z IDriveom. Dvobarvni videz je tudi lažji, kar pomaga zmanjšati odvračanje pozornosti.

CrashPlan omogoča tudi naročnikom dostop do brskalnika, tako da lahko dobite svoje podatke od koder koli, ne da bi morali prenesti namizje.

Spletni uporabniški vmesnik je precej preprost in intuitiven, tako kot namizno orodje.

CrashPlan mobilne aplikacije so na voljo tako za Android, iPhone kot iPad. Aplikacije za mobilne naprave delujejo dobro za dostop do vaše shranjene vsebine, vendar jih ni mogoče uporabiti za varnostno kopiranje podatkov v telefonu. Poslovnega načrta CrashPlan ni mogoče uporabiti za varnostno kopiranje strežnika Linux, Oracle, SharePoint ali drugih platform, ki jih podjetja podpirajo.

Backblaze

Backblaze podpira varnostno kopiranje za Windows in Mac. Namizni vmesnik za kateri koli operacijski sistem ima najbolj minimalistično zasnovo katere koli spletne storitve za varnostno kopiranje, ki smo jo preizkusili. To je velik razlog, da je zasedel prvo mesto na lestvici 2017 za najlažjo varnostno kopijo v oblaku.

Obstajajo gumbi za zaustavitev in zagon varnostne kopije, obnavljanje podatkov in spreminjanje nastavitev. Poleg nekaj vrstic osnovnih informacij, to je skoraj vse, kar boste našli.

Ta zelo racionaliziran pristop bo preprečil, da bi se uporabniki, ki niso dovolj tehnični, pretiravali. V kombinaciji z nekaj dodatnimi funkcijami, ki se jih bomo kmalu dotaknili, dizajn resnično pomaga narediti celoten postopek varnostne kopije čim bolj neviden.

Tako kot pri IDrive in CrashPlan je večinoma način, da shranite shranjene podatke iz brskalnika, če računalnik ni priročen ali se trdi disk zruši in resnično potrebujete datoteko.

Backblaze ima mobilne aplikacije za Android, iOS in iPad. Tako kot pri CrashPlan se aplikacije večinoma uporabljajo za ogled in skupno rabo shranjene vsebine.

Okrogla dva razmišljanja

Še enkrat več je ločitve naših treh predstavljenih rešitev za varnostno kopiranje, kot se vam zdi mogoče.

IDrive podpira več platform kot CrashPlan in Backblaze, vključno z mobilnimi varnostnimi kopijami. Več možnosti poslovne platforme pomeni tudi, da bo IDrive podjetjem verjetno bolj všeč kot druge dve storitvi, zato smo mu dali glavno kimanje v naši najboljši varnostni kopiji v oblaku za poslovne lestvice.

Kljub temu ima IDrive tudi bolj zapletene vmesnike kot večina drugih storitev varnostnega kopiranja v oblaku. To se lahko obrne na tehnično vključene uporabnike in tiste, ki radi sodelujejo pri nadzorovanju varnostnih kopij. Drugim se bo morda zdelo prenaporno.

Backblaze uporablja nasproten pristop z zmanjšanjem vmesnika na najmanjši minimum tistega, kar potrebujete, in to bo prijalo tudi mnogim ljudem. CrashPlan seveda doseže uravnotežen pristop in meša možnosti z racionaliziranim videzom.

Kljub zapletenosti je težko podpreti IDrive kroge na račun njegove mobilne podpore in možnosti poslovne platforme. Želimo le, da je imel njegov osebni načrt Linux namizno orodje.

Zmagovalec: IDrive

Tretji krog: Funkcije

Pogovarjali smo se o cenah in si ogledali orodja. V tem segmentu bomo razčlenili funkcije.

Jaz vozim

Kot vsaka dobra varnostna kopija v oblaku vam tudi IDrive omogoča načrtovanje rutinskih varnostnih kopij za noči. Načrtujte varnostne kopije na zavihku planerja IDrive.

Kot lahko pričakujete od IDrive-a, je razporejevalnik naložen z možnostmi. Nastavite lahko začetne in končne čase, omejite varnostne kopije na določene dneve v tednu in ustvarite obvestila, da boste obveščeni.

Poleg načrtovanih varnostnih kopij IDrive ponuja tudi obstojno varnostno kopijo za datoteke manjše od 500 MB. Storitve varnostnega kopiranja v oblaku navadno označujejo to funkcijo “neprekinjeno varnostno kopiranje.” Z IDrive lahko neprekinjeno varnostno kopiranje nastavite tako, da deluje skoraj v realnem času ali na vsakih 10, 30 ali celo 60 minut.

Ko namestite IDrive, bo samodejno označil določene mape za varnostno kopiranje in tako poskušal zajeti vse vaše dokumente, fotografije in video posnetke. Vendar ni nobenih omejitev glede vrste datoteke, ki jo je mogoče varnostno kopirati v IDrive. Na zavihku varnostne kopije lahko označite katero koli datoteko ali mapo, ki jo želite shraniti.

Namizna aplikacija vam omogoča, da te izbire pošljete tako v oblak IDrive kot na zunanji trdi disk. Uporabiti oboje je koristno: Pametno je hraniti lokalne in oddaljene kopije podatkov, pri tem pa lahko ločeno upravljate te procese..

Omenili smo, da IDrive daje uporabnikom ločeno podatkovno zbirko za “sinhronizacijo”. Sinhronizacija je funkcija produktivnosti dela, ki samodejno poravna vsebino v vaših napravah. Ideja je ta, da lahko skočite iz naprave na napravo, ne da bi vam bilo treba delovne vsebine prenašati s bliskovnim pogonom.

Vse datoteke, shranjene v varnostnem kopiranju ali sinhronizaciji, se lahko delijo tudi z ustvarjanjem povezave URL. Povezave lahko pošljete prejemnikom e-pošte ali jih delite na družbenih medijih.

IDrive podpira tudi različico datotek. Različica datotek vam omogoča, da se vrnete na prejšnje različice datotek. Tako boste odpravili neželene spremembe in zmanjšali tveganje za poškodbe datotek, vključno s tistimi, ki jih povzroča ransomware. IDrive obdrži 10 najnovejših različic katere koli datoteke, shranjene v varnostnem kopiranju ali sinhronizaciji. Izbrisani predmeti se hranijo tudi 30 dni.

CrashPlan

Za razliko od IDrive, CrashPlan privzeto nastavi neprekinjeno varnostno kopiranje in ne omejuje velikosti varnostnih kopij datotek neprestano.

Nenehno varnostno kopiranje zagotavlja, da nikoli ne izgubite datoteke in CrashPlan opravi lepo delo s stiskanjem datotek, s čimer zagotovi, da postopki varnostnega kopiranja ne vplivajo na sistemske vire. Tisti z manj računalniške moči pa se bodo morda želeli obrniti z načrtovanimi varnostnimi kopijami, ki so tudi možnost.

CrashPlan-ov razporejevalnik je precej preprost. Nastavite lahko čas začetka in konca ter omogočite ali onemogočite dneve v tednih, v katerih se izvajajo varnostne kopije.

CrashPlan označi določene mape za varnostno kopiranje, ko ga namestite. Tudi pri CrashPlan ni omejitev za vrste datotek. Označevanje za varnostno kopiranje se doseže z drevesom datotek na zavihku varnostne kopije.

Tako kot IDrive je lahko postopek izbire nekoliko mučen. Poleg tega je zelo enostavno spregledati datoteke in mape, ki jih želite shraniti. CrashPlan vam kljub temu omogoča upravljanje varnostnih kopij zunanjega pogona z namiznega orodja, kar je velik prihranek časa.

CrashPlan lahko uporabite tudi za varnostno kopiranje podatkov na trdem disku v prijateljev računalnik, kar je edinstvena funkcija te storitve. Vaš prijatelj ne bo imel dostopa do teh datotek, razen če jih ne želite tudi vi, in sami ne smejo biti CrashPlan naročnik.

Druga stvar, ki jo imamo radi pri CrashPlanu, je ta, da ne varčuje z neomejenimi podatki. Lahko varnostno kopirate datoteke neomejene velikosti in celo obdržite neomejene različice katere koli datoteke. Izbrisane datoteke lahko celo obdržite v nedogled. Ta prilagodljivost je pomagala CrashPlan osvojiti našo kategorijo za najboljšo neomejeno varnostno kopijo v oblaku za leto 2017. CrashPlan pa ne podpira skupne rabe datotek.

Backblaze

Backblaze vam omogoča neprekinjeno varnostno kopiranje podatkov, nastavitev dnevnega urnika ali samo varnostno kopiranje. Stalno varnostno kopiranje je privzeto. Urnik Backblaze je skoraj preveč preprost, zato je eden redkih, ko se minimalistični pristop storitve vrne, da ga malo ugrizne.

Za razliko od drugih storitev varnostnega kopiranja v oblaku ne morete nastaviti dni v tednih. Določite čas začetka in konca – in to je to.

Postopek varnostne kopije z Backblaze izstopa s postopkom izbire datotek. Ni vam treba porabiti časa za iskanje datotek in datotek, ki jih želite označiti za varnostno kopijo. Backblaze namesto tega opravi delo tako, da samodejno najde in varnostno kopira vse datoteke določenih vrst, takoj ko se namestitev konča.

Vključene so privzete izbire datotek:

 • Fotografije
 • Videoposnetki
 • Glasba
 • Dokumenti
 • Podatki

Čeprav Backblaze ponuja neomejeno prostora za varnostno kopiranje, nekatere vrste datotek niso izbrane za varnostno kopiranje, da bi omilili ozko grlo pasovne širine. Sem spadajo različne sistemske datoteke in začasne internetne datoteke.

Če želite, lahko spremenite varnostne kopije datotek, tako da obiščete zavihek “izključitve” v nastavitvah.

Poleg varnostnega kopiranja trdega diska računalnika lahko varnostno kopirate tudi zunanje pogone, tako da jih povežete z računalnikom prek USB ali firewire. Vendar, za razliko od IDrive in CrashPlan, vmesnik Backblaze ne omogoča kopiranja teh pogonov. To boste morali rešiti ročno.

Še bolj razočarano je, da Backblaze podpira tudi različico datotek in hranjenje datotek do 30 dni. Glede na to, da gre za neomejeno storitev, bi bilo lepo videti Backblaze podvojeno z neomejeno različico, kot je CrashPlan.

Okrogle tri misli

Preprost pristop Backblaze k varnostni kopiji datotek je tisto, kar ga ločuje od vseh drugih storitev varnostnega kopiranja v oblaku. V tem pogledu se resnično približa le karbonit – in to ne zelo. Preprosto je razumeti, zakaj IDrive, ki omejuje, koliko uporabnikov podatkov lahko varnostno kopira, zahteva bolj omejen pristop, ki ga nadzoruje uporabnik. Vendar bi temu moral slediti CrashPlan.

Kljub temu je omejena različica Backblaze zaskrbljujoča, še posebej, če ste napadli napad z ransomware, ki poškoduje vsebino, ki ni bila nedavno posodobljena. Medtem ko CrashPlan prevzema več upravljanja, neomejeno različico in predloge za uničenje zaščite datotek.

Všeč nam je, da IDrive vključuje sinhronizacijo, ki mu omogoča, da ne tekmuje samo v varnostnem prostoru, ampak se postavi kot varen tekmec za shranjevanje v oblaku v kalupu Sync.com. (O varnosti bomo govorili v petem krogu).

Zmagovalec: IDrive

Četrti krog: Hitrost

Varnostno kopiranje lahko traja veliko časa, zlasti z osrednjo hitrostjo interneta in velikimi datotekami. Med tem krogom merimo, kako se naši trije tekmovalci seštevajo v tekmi za prenos datotek, tako da vam ni treba najti težke poti. Obljubimo, da bo hitro.

Primerjava hitrosti

Za testiranje vsakega ponudnika smo pripravili stisnjeno mapo v velikosti 500 GB, napolnjeno z različnimi vrstami datotek. Nato pustimo, da IDrive, CrashPlan in Backblaze poskusijo in naložijo mapo, eno za drugo.

Ti testi so bili izvedeni na istem stroju. Izklopili smo Wi-Fi in računalnik priključili neposredno v naš modem, da smo omejili nihanja pasovne širine. Da bi odpravili nihanja pasovne širine, smo te preizkuse izvajali z izklopljenim Wi-Fi-jem in računalnik priključen neposredno v modem domačega računalnika.

Po podatkih speedtest.net so hitrosti prenosa / prenosa v času testiranja znašale povprečno 120Mbps / 12Mbps.

Čas nalaganjaČas prenosa
Jaz vozim10:500:25
CrashPlan6.300:38
Backblaze8:400:42

Na splošno velja, da je čas nalaganja večji zalogaj za sistemski vir, zato dajte zmagi pri prenosu CrashPlana nekoliko večjo težo kot zmaga pri prenosu IDrive.

Postopno varnostno kopiranje in hitro ustavljanje

Surovi podatki, predstavljeni zgoraj, niso popolna slika.

Vse tri storitve vključujejo inkrementalno varnostno kopijo v svoji arhitekturi prenosa datotek. Postopno varnostno kopiranje pomeni, da bodo po prenosu datoteke prihodnji nakazili le, če se je datoteka spremenila. Še bolje, naloženi bodo samo tisti deli (ali bloki) datoteke, ki so spremenjeni.

Lepota inkrementalne varnostne kopije je v tem, da znatno zmanjša čas, potreben za varnostno kopiranje datotek.

Poleg tega vse tri storitve omogočajo ustavljanje hitrosti prenosa. Throttling je sredstvo za nadzor nad tem, koliko pasovne širine uporabljajo storitve. Če imate ročico na roki, je pravilo, če imate slabo internetno povezavo, lahko to ovira vašo sposobnost hkratnega vključevanja v druge spletne dejavnosti (na primer gledanje video vsebine Cloudwards.net).

Poštne storitve

IDrive pomaga tudi pri hitrem začetnem nalaganju in popolnih obnovitvah, skupaj s storitvijo IDrive Express.

IDrive vam bo poslal zunanji trdi disk do 3TB, popolnoma brezplačno. Podatke, ki jih želite varnostno kopirati, prenesete na ta pogon in jih pošljete nazaj. Tehnični podporniki IDrive bodo nato vaše podatke naložili na svoje strežnike. Glede na to, da lahko popolne začetne varnostne kopije trajajo dneve ali tedne, je to velika prednost. Če morate opraviti popolno obnovitev sistema, lahko IDrive naloži trdi disk z vsemi svojimi podatki in vam ga pošlje..

Backblaze ponuja podobno storitev, vendar samo za restavracije. Za razliko od IDrive-ja morate za trdi disk plačati vnaprej, vendar po ceni 189 dolarjev. Po povratku boste prejeli denarno nadomestilo.

Okrogle štiri misli

Če upoštevate poštno storitev IDrive, razglasitev zmagovalca v tem krogu postane nekoliko nejasna. Vendar večina uporabnikov verjetno ne bo nikoli uporabljala IDrive Express in vsakodnevne varnostne kopije so bolj odvisne od hitrosti prenosa / prenosa vsake storitve.

Nobena od treh storitev vas ne bo ubila ob prenosu, toda CrashPlan vsekakor ima prednost pri nalaganju.

Zmagovalec četrtega kroga: CrashPlan

Peti krog: Varnost

Ne glede na to, ali ste zagovornik zasebnosti, imate podjetje z občutljivo vsebino ali ste previden zasebni državljan, preučite, kako dobro mora vaša oblačna programska oprema za varnost narediti vaš seznam potrošnikov. Med zadnjim krogom bomo razčlenili, kako IDrive, CrashPlan in Backblaze zaščitijo vaše podatke med prevozom po internetu in na mirovanju na strani strežnika.

Jaz vozim

IDrive šifrira podatke med prevozom z varnimi SSL povezavami. Storitev vaše podatke šifrira tudi, ko sedite, shranjene v njihovih podatkovnih centrih, kar ščiti vašo vsebino pred kršitvami podatkov. V obeh primerih se vaši podatki zapisujejo s 256-bitno AES enkripcijo, protokolom, ki ga priporoča ameriški Nacionalni inštitut za standarde in tehnologijo..

Eden od načinov, kako se IDrive loči glede varnosti podatkov, je tako, da uporabnikom ponudi izbiro privzetega ali uporabniško ustvarjenega šifrirnega ključa.

Z nastavitvijo lastnega šifrirnega ključa lahko samo vi, uporabnik, dešifrirate svojo vsebino. To pomeni, da lahko IDrive deluje kot rešitev za varnostno kopiranje z ničelnim znanjem.

Čeprav vam v celoti priporočamo, da zaščitite svoje podatke z zasebnim šifrirnim ključem, vedite, da boste trajno odrezani od podatkov v oblaku, če boste pozabili geslo IDrive. To pomeni, da boste morali znova skozi začetni postopek varnostnega kopiranja.

Ne glede na to, ali greste s privzetim ključem ali nastavite svojega, se vse šifriranje izvede v računalniku pred prenosom. Mnoge storitve v oblaku nato dešifrirajo in skenirajo vaše podatke, preden jih shranijo na svoje strežnike. IDrive ne – pustijo ga šifriranega, dokler ga ne potegnete nazaj. Zaradi tega je IDrive storitev šifriranja od konca do konca.

CrashPlan

CrashPlan se ne širi, ko gre za šifriranje, poškodovanje podatkov s 448-bitnim Blowfishom, preden zapusti vaš stroj. Večina kriptografov meni, da je 256-bitni AES bolj varen, medtem ko Blowfish označujejo kot hitrejši protokol.

Glede na to se ne verjame, da je noben protokol blizu niti zmečljivega, zato ne skrbite preveč za razliko. Vaši podatki so še dodatno zaščiteni med premikanjem med računalnikom in oblakom zahvaljujoč predoru SSL, da preprečite prisluškovanje za vsak slučaj.

Običajno CrashPlan ustvari šifrirne ključe na mestu s generatorjem naključnih števil. Vendar pa, tako kot IDrive, tudi storitev omogoča izboljšanje zasebnosti podatkov z ustvarjanjem lastnega šifrirnega ključa.

Prav tako lahko ustvarite ločeno arhivsko geslo za obnovitev podatkov, ki se razlikujejo od gesla vašega računa.

CrashPlan vam daje tudi možnost, da omogočite dvofaktorsko preverjanje pristnosti. Če je ta funkcija omogočena, boste morali vnesti svoje tipične uporabniške poverilnice in enkratno kodo, poslano prek besedila ali e-pošte za dostop do vaših podatkov.

Backblaze

Backblaze “samo” uporablja 128-bitno AES enkripcijo. Vendar je to enaka raven šifriranja, ki jo uporablja večina finančnih institucij. Potrebnih bi bilo nekaj milijard let, da bi najnaprednejši superračunalniki na svetu izsiljevali AES-128.

Večina oblačnih storitev prekriva 256-bitno šifriranje, deloma za zaščito storitev pred prihodnjimi preboji, deloma pa za trženje.

Kot IDrive in CrashPlan, se vaši podatki šifrirajo, preden zapustijo računalnik in ostanejo šifrirani v podatkovnih centrih Backblaze. Vmes SSL ga ščiti med prevozom.

Backblaze običajno ustvari in zadrži šifrirni ključ za vas. Vendar pa, tako kot IDrive in Backblaze, uporabnikom ponujajo možnost, da ustvarijo svoj ključ.

Backblaze se še naprej ujema s CrashPlanom z izbirno dvofaktorsko avtentikacijo. V različici CrashPlana morate pred dostopom do podatkov vnesti šestmestno kodo, ki ste jo poslali v telefon.

Okrogle pet misli

Vse tri storitve opravljajo fantastično delo in uporabnikom omogočajo ustvarjanje zasebnih šifrirnih ključev, ki jih poznajo samo oni. Želimo, da je več možnosti storitev v oblaku vključilo to možnost. Kljub tveganju, da boste izgubili dostop, šifriranje ničelnega znanja najbolje zagotavlja, da vaši podatki nikoli ne bodo ogroženi. Če se bojite, da ne boste izgubili gesla, vam lahko pomaga upravitelj gesla v oblaku.

Medtem ko je IDrive edina storitev od treh, ki uporabljajo priporočeni 256-bitni protokol šifriranja AES, je tudi edina, ki ne ponuja dvofaktorne avtentikacije. Ta krog dajemo CrashPlanu, zahvaljujoč nekoliko boljšemu šifriranju kot Backblaze.

Vendar je vsebina blizu in res se ne bi smeli ukvarjati s tem, kako katera koli od teh treh storitev pristopi k varnosti.

Zmagovalec petega kroga: CrashPlan

Razsodba

Če bi šli zgolj z okroglimi zmagami, bi verjetno ta tekmi poimenovali vez med IDrive in CrashPlan. Obe službi sta trajali po dva kroga. Kljub temu dodelitev vrednosti kateri koli od teh treh storitev se močno razlikuje glede na vaše potrebe po osebnih podatkih.

Če iščete cenovno ugodno rešitev za varnostno kopiranje več računalnikov in pričakujete, da 1TB ne bo zmanjšal, CrashPlan-ov družinski načrt verjetno prinaša največ vrednosti. Če pa iščete varnostno kopijo samo enega računalnika in se ne želite bati podrobnostim, je Backblaze za vas verjetno najboljša možnost. Ne moremo si pomagati, kot da občudujemo njegov izrazito poenostavljen pristop k varnostnemu kopiranju v oblaku.

Ker verjamemo, da je večina bralcev uporabniki več naprav, ki bodo padli pod prag 1TB, moramo na koncu to bitko prepustiti IDriveu. Funkcije sinhronizacije IDrive, neomejeno varnostno kopiranje naprav in varnostno kopiranje za mobilne naprave so ključne lastnosti, ki jih pri večini rešitev v varnostnem kopiranju v oblaku ne boste našli. Čeprav je omejeno v tem, koliko podatkov lahko shranite, razen če rutinsko ne ravnate z ogromnimi datotekami, kot je video z visoko ločljivostjo, to ne bi smelo biti zaskrbljujoče.

Mislite, da smo narobe? Vedno smo odprti za druge vidike. Sporočite nam v spodnjih komentarjih, hvala za branje.

Končni zmagovalec: IDrive

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me