Povprečni stroški urne odmora, ki segajo od 8.000 dolarjev za mala podjetja, 74.000 dolarjev za srednje velika podjetja in 700.000 dolarjev za velika podjetja, obnova po nesrečah postopoma postaja sestavni del mnogih poslovnih strategij. Na žalost, čeprav se zavedajo pomena strategije za obnovo po nesrečah, si 36% podjetij ne more privoščiti pokritja s tem povezanih stroškov.


[Video] Reševanje po nesrečah & Upravljanje z naravnimi nesrečami: Kako uporabiti varnostno kopijo v oblaku za obnovo kritičnih datotek o misiji 

In za podjetja, ki so že uvedla okvire za obnovitev, 40% njihovih direktorjev CIO nima zaupanja v svojo sposobnost, da bi se umaknili iz katastrofe. Na splošno približno 75% velikih in malih podjetij nima celovitega in zanesljivega sistema za reševanje po nesrečah.

To pomeni, da je veliko podjetij v velikem tveganju za drago izgubo podatkov. Na primer odkupna programska oprema je vse večja in razširjena grožnja. V zadnjih 12 mesecih je po raziskavi, ki jo je opravila raziskava Osterman Research, več kot 50% podjetij doživelo napade ransomware. Ti napadi zlonamerne programske opreme lahko zaklenejo sisteme in datoteke, dokler žrtve ne plačajo odkupnine za anonimne kibernetske kriminalce, ki jih distribuirajo. Mnoga podjetja so brez možnosti obnovitve čistih kopij poslovnih podatkov prisiljena plačati zahtevani odkupnino, da se vrnejo na poslovanje.

Kako torej podjetja preživljajo v tem vse bolj sovražnem okolju?

Resnica je, da veliko stvari ni. Raziskave kažejo, da 80% podjetij odpove poslovanje v 36 mesecih po znatni izgubi podatkov. Dejansko jih 40% sploh ne uspe v prvem letu.

Izvajanje načrta za obnovo po nesrečah

V nasprotju s splošnim prepričanjem celovit načrt upravljanja nesreč pravzaprav ni tako drag. Na voljo so različne možnosti uvajanja, pri čemer nekatere stanejo le nekaj dolarjev na mesec.

Podjetja vseh velikosti so se oprla na varnostno kopiranje v oblaku kot na cenovno dostopen in zanesljiv način za varnostno kopiranje podatkov brez porabe dodatnih dolarjev za vire IT, kot so osebje in podatkovni centri.

Karbonit, na primer, ima prilagodljiv načrt cen, ki udobno sprejme posameznike in podjetja z različnimi proračuni. Osebno jo uporabljam že nekaj let za varnostno kopiranje datotek, ki so kritične za delovanje, in se posledično zaščitim v primeru napada z odvzemom programske opreme ali kakršne koli druge vrste podatkov.


Karbonit ponuja prilagodljive možnosti obnove. Lahko obnovite posamezne datoteke ali celoten operacijski sistem.

Varnostno kopiranje kritičnih datotek je le en del načrtovanja za obnovo po nesrečah. Vaša specifična struktura ni odvisna samo od vašega proračuna, temveč tudi od vaše celotne nastavitve podatkov. Za učinkovito načrtovanje potrebujete izčrpno analizo celotnega omrežja in podatkovnega centra, ki ga zaščitite

Sestavite seznam vseh komponent vašega podatkovnega centra in določite podatke, ki so najbolj pomembni za vaše podjetje. Če se vaše podjetje opira na razmeroma majhno podatkovno središče, lahko razmislite o varnostnem kopiranju celotnega sistema v oblak in urejanje vseh datotek glede na njihovo pomembnost in pomen. Tako boste lažje ugotovili, kaj naj obnovite, da bo vaše podjetje nadaljevalo, ko v ozadju obnovite druge manj kritične datoteke.

Načrtovanje in nalaganje datotek v oblak je le prvi korak pri izvajanju celovitega načrta za obnovo po nesrečah. Drugi korak zahteva vztrajno spremljanje in oceno datotek varnostnih kopij. To pomeni, da posodobite svoje dnevnike in tako zagotovite, da so vse datoteke posodobljene in ustrezne za vaš sistem v določenem času.

Medtem ko lahko varnostne kopije izvajate ročno, storitve varnostnega kopiranja v oblaku, kot je Carbonite, prihajajo z možnostmi samodejnega varnostnega kopiranja, ki jih je mogoče načrtovati glede na spremembe sistema.

Tudi pri storitvi varnostne kopije v oblaku, ki redno posodablja varnostne kopije datotek, se morate še vedno prepričati o svojem načrtu za obnovitev po katastrofi. In to pomeni izvajanje testov za obnovo podatkov. Standardni test ne bi smel oceniti samo sposobnosti varnostne kopije v oblaku za obnovitev vseh datotek, temveč tudi hitrost obnovitve in nadaljevanja storitve. Čeprav hitrost prenosa oblaka pri tem igra pomembno vlogo, je vaš povprečni čas okrevanja bolj odvisen od vaše celotne strategije upravljanja nesreč.

In to nas pripelje do dejanskega procesa okrevanja. Kako torej učinkovito obnoviti podatke iz oblaka v primeru katastrofe?

Obnovitev podatkov iz varnostne kopije v oblaku

Ko doživite nesrečo, je prvi korak seveda ocena možne škode, preden določite naslednje korake za obnovitev. V primeru odkupa programske opreme je lahko celoten računalnik šifriran, če se je zlonamerna programska oprema lahko prebila skozi kateri koli račun z administrativnimi privilegiji. Najboljši način za obnovitev je oblikovanje celotnega računalnika, da začnete obnavljati datoteke, od najbolj kritičnih do manj pomembnih.

Ko ponovno namestite operacijski sistem, nadaljujte v spletnem računu za varnostno kopiranje v oblaku. Kot sem že omenil, sem uporabljal karbonit, zato je pošteno, da vas vodim skozi isti postopek.

Korak 1

Prijavite se, kliknite računalnik, ki ga želite obnoviti, in nadaljujte z »Pridobi datoteke«

Prejšnja

Naslednji

2. korak

V pojavnem oknu pojdite na “Popolna obnova”, nato kliknite “Naprej” in “Namestitev” za prenos in nastavitev karbonita v računalnik. Po sprejemu pogojev se odjemalec samodejno poveže z rezervnimi strežniki in zažene upravitelja obnovitve.

Prejšnja

Naslednji

3. korak

Če se Upravitelj obnovitev ne zažene, lahko do njega dostopate desno iz razdelka z zavihki na levi strani InfoCenter Carbonite.

4. korak

V oknu Restore Manager (Upravitelj obnovitve) kliknite »Restore all your files« (Nasveti vse datoteke), nato pa določite uporabniški račun za obnovitev. Če se ime vašega uporabniškega računa ujema z varnostno kopiranim uporabnikom, vam ni treba skrbeti za izbiro lokacije, ker bo Carbonite samodejno ustrezal za vas.

5. korak 

Kliknite »Naprej«, da določite posebno mapo za varnostno kopiranje, iz katere želite obnoviti.

6. korak

Kliknite »Naprej«, da izberete vrstni red obnovitvenih datotek. Da bi zmanjšali izgube po katastrofi, je priporočljivo obnoviti v določenem vrstnem redu in dati prednost najpomembnejšim datotekam.

7. korak

Kliknite »Naprej«, da pregledate vse možnosti, nato pa pojdite na »Začni obnavljati zdaj« in naložite vse datoteke, kot je določeno.

Če želite obnoviti postopek obnovitve, imejte računalnik vklopljen in spremljajte postopek obnove datotek, ko obnovite celoten poslovni okvir iz najbolj kritičnih datotek.

Ko je postopek končan, se lahko prijavite, da ste v celoti povrnjeni in iz nevarnosti. Tako preprosto in enostavno.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me