VPN vs Proxy vs Tor: Anonymous Online in 2020

Obstaja veliko zmede okoli virtualnih zasebnih omrežij. Pogosto se zdijo veliko bolj zapleteni kot so, druge možnosti zasebnosti, ki opravljajo podobne funkcije, pa še bolj zasutijo vodo. Kljub temu VPN-ji služijo različnemu namenu, ki ga drugi triki o zasebnosti ne morejo posnemati.


V tej primerjavi VPN vs proxy in Tor bomo ločili tri glavna orodja o zasebnosti, ki jih ljudje uporabljajo. Razpravljali bomo o primerih uporabe vsakega od njih, pa tudi o njihovih pomanjkljivostih in koristih. Na koncu vam bomo dali priporočilo, katero orodje uporabiti.

Čeprav ima vsak svoj namen, bo večina uporabnikov pristala v kampu VPN. To je najbolj strežen in dobro zaokrožen trg. Proxyji in Tor imajo pomanjkljivosti pri storitvah skupnosti, medtem ko VPN-ji lahko izvajajo ustrezne varnostne in omrežne ukrepe za varno in zanesljivo povezavo.

Kaj je proxy?

Zastopnik

“Proxy” ima dobesedno definicijo v omrežnem prostoru. Ko se povežete s spletnim mestom, je vaša povezava poslana strežniku, na katerem gostuje spletno mesto. Ta strežnik lahko vidi množico informacij o vaši povezavi, vključno z vašim IP naslovom in relativno lokacijo. Proxyji se nahajajo med to povezavo, da bi bilo videti, kot da ste drugje.

Je “proxy” za vašo povezavo. Če deluje kot posredniška povezava, lahko proxy strežnik preusmeri spletni strežnik, da misli, da sta vaš IP naslov in vaša lokacija drugačna od tega, kar sta.

Za odpravo osnovnih filtrov vsebine so pooblaščenci proxy. Vsaka vrsta nizkih vlog na spletu, ki zahteva edinstven IP za lokacijo, je poštena igra. Proxyji se lahko uporabljajo za deblokiranje videoposnetkov v YouTubu, ki so na voljo samo v določenih regijah, ali za obisk spletnih mest, ki sicer ne bi bila dostopna.

Ključna je aktivnost z nizkimi vložki. Proxyji imajo očitno težavo, ker vaša povezava ni zaščitena. Medtem ko se vam zdi, da ste na drugem mestu, ko uporabljate proxy, bo osnovno sledenje poti, ki ga lahko preprosto opravite brezplačno prek spleta, razkrilo vaš resnični IP naslov in lokacijo.

Tudi vaše zahteve za izvor niso zaščitene. Če delate kaj dvomljivega – ne da vas obtožujemo kršitev zakona o avtorskih pravicah Digital Millennium – potem lahko to vidi vaš ponudnik internetnih storitev, vlada ali kdo drug, ki lahko dostopa do vašega toka podatkov.  

Kljub temu imajo pooblaščenci svoje mesto. Glede na to, kateri promet želite skriti, obstajajo različni strežniki.

Proxyji HTTP

Proxyji HTTP so namenjeni izključno spletnemu prometu. V nastavitve brskalnika vpišete IP naslov posrednika, s katerim se želite povezati, promet pa bo usmerjen prek tega strežnika. Drugi promet, na primer povezave med osebnimi računalniki, ni primeren za proxy HTTP.

Tudi šifriranja ni. Čeprav pooblaščenci ponavadi ne omogočajo šifriranja, ni podan tudi osnovni SSL / TLS. Razliko med temi se lahko naučite v našem vodiču SSL v primerjavi s TLS.

To pomeni, da boste morali poskrbeti za povezavo s spletnimi mesti, ki podpirajo TLS, še posebej, če vnašate občutljive podatke. To velja tudi za e-pošto. Več o omogočanju šifriranja e-poštnih sporočil lahko izveste v našem vodniku za varnost e-pošte.

SOCKS proxy

Proxy strežniki SOCKS so boljši od proxy HTTP, ker so prometni agnostiki. Preko proxy SOCKS lahko pošljete kateri koli promet, ne glede na to, ali gre za osnovni spletni promet, povezavo P2P ali povezavo FTP.

Poleg tega imajo pooblaščenci SOCKS enake težave kot HTTP. Nimate šifriranja zunaj tega, kar dobavljate, in prometni tok in hitrost sta v zraku. Poleg tega imajo proxy strežniki SOCKS več stroškov, tako da so ponavadi počasnejši od HTTP.

Skrbi proxy

Novice o kibernetski varnosti bodo pogosto dosegli brezplačen proxy v spletu kot način zaščite med prenosom nekaj filmov ali albumov. Brezplačni pooblaščenci imajo številne pomanjkljivosti, vključno z nedoslednim časom delovanja, počasnimi hitrostmi in v nekaterih primerih zlonamerno programsko opremo. Čeprav morda poznate lokacijo enega, je težko določiti, kdo jih vodi in njihovo integriteto do kibernetske varnosti.

Plačilo je najboljši način. TorGuard zagotavlja dobro VPN storitev (preberite naš pregled TorGuard), pa tudi posrednike za osnovni spletni promet in e-pošto. Čeprav povezave še ne zagotavljate, lahko proxy še vedno skrije vaš IP za spletna opravila z majhnim tveganjem.

Kaj je VPN?

VPN vs proxy

Če želite podrobne podatke o delovanju storitev, si lahko preberete naša varnostna navodila za VPN in VPN. V tem članku bomo zagotovili splošen pregled in primerjavo VPN-jev s proxyji in Torom.

VPN je podoben posrednik, ko se povezujete s posredniškim strežnikom, vendar je vaša začetna povezava šifrirana. Ponudniki, kot je NordVPN (preberite naš pregled NordVPN), uporabljajo najvišjo AES 256-bitno šifriranje pri povezavi z oddaljenim strežnikom, anonimizirajo vaš promet, ko pride do strežnika, in ga pošljejo na katero koli spletno mesto, do katerega poskušate dostopati..

Dokler uporabljate storitev, ki ne pušča – za primer preberite naš pregled v Mullvadu – boste brez beleženja spletne povezave. Sledenje poti postane skoraj nemogoče, vaša prvotna povezava pa izgine v eter.

Skrbi VPN

VPN-ji kljub temu ne pridejo brez kritike. Čeprav so namenjeni zaščiti vaše zasebnosti, lahko ponudnik VPN vidi vaš spletni promet in ga v nekaterih primerih zabeleži. Ponudnike, kot sta IPVanish in HideMyAss, so ujeli rdeči uporabniki beleženja podatkov uporabnikov in jih predali vladi.

Več o teh nezgodah si lahko preberete v našem pregledu HideMyAss in pregledu IPVanish.

Kljub temu je večina ponudnikov v naših pregledih VPN dokazala, da se beleženje ne izvaja. Astrill in Goose VPN sta primera ponudnikov, ki podpirajo varnost in zasebnost (preberite naš pregled Astrill in Goose VPN pregled).

Največje odvračanje je, da bo VPN skoraj v vsakem primeru stalo denarja. Obstajajo brezplačne možnosti, a kot vidite v našem najslabšem brezplačnem vodiču VPN, pridejo do nenamernih posledic. Edina izjema je Windscribe, ki je verjetno najboljši brezplačni VPN, kar lahko preberete v našem pregledu Windscribe.

Čeprav ni brezplačen, lahko dobite VPN poceni. Ponudniki, kot sta CyberGhost in zasebni dostop do interneta, ponujajo neomejene načrte pasovne širine za več naprav za samo nekaj dolarjev na mesec. Specifikacije se lahko naučite v našem pregledu CyberGhost in PIA.

Ugodnosti VPN

Dodatni stroški prinašajo dodatno varnost, zanesljivost in funkcije. StrongVPN, kljub težavam z uporabnostjo, v Windows-u ponuja stikalo za ustavljanje, ki vaši internetno povezavo, ko spustite z oddaljenega strežnika. To vas ščiti pred prepoznavnim uhajanjem podatkov, kot ste lahko prebrali v našem pregledu StrongVPN.

Poleg tega lahko VPN-ji zaobidejo tudi najstrožje gebloke. Popolna zasebnost se na primer vdre v Netflix, kar lahko vidite v našem pregledu Perfect Privacy. Čeprav ni najboljši VPN za pretakanje, se pretaka v pretočne platforme in ohranja spodobno hitrost.

VPN-ji so tudi edina prava rešitev za varne povezave P2P. Kot lahko vidite v našem najboljšem priročniku VPN za hudourništvo, VPN-ji zagotavljajo najboljše ravnovesje varnosti in hitrosti za povezave P2P, s katerimi se proxy in Tor borijo.

Kaj je Tor?

Tor

Tor naj bi bil vrhunec anonimnosti na internetu. Kot bomo videli, pa je to daleč od resnice. Deluje tako, da internetno povezavo odklopi iz več vozlišč ali relejev, ki jih vodijo prostovoljci. Zamislite si to kot uporabo več pooblaščencev hkrati.

Mnogi uporabniki gravitirajo Toru, ker ga je enostavno nastaviti in ga uporabljati brezplačno. Kot vsaka brezplačna storitev, pa tudi ta ima pomanjkljivosti. Tako kot pooblaščenci so tudi prepoznavna izhodna vozlišča Tor, ki so zadnji strežnik, s katerimi je povezava odklonjena, prepoznavna. Zaradi tega spletna mesta lahko na te sezname naslovijo IP in vašo povezavo.

Vozlišča Tor upravljajo tudi prostovoljci, zato je vprašanje vaše varnosti. Številna vozlišča so zlonamerna in dodajajo zlonamerne podatke v pakete, ki jih pošiljate. To bi lahko vplivalo na vas, čeprav ne veliko, če uporabljate najboljšo protivirusno programsko opremo. Večja je skrb za spletna mesta, do katerih dostopate.

Spletna mesta ne blokirajo vozlišč Tor, ker sovražijo anonimnost in želijo vse podatke o vas. To storijo, ker je njihovo blokiranje nevarno. Ni jasno, od kod prihaja promet in skozi katera vozlišča je šel, zato bodo spletna mesta blokirala vašo povezavo, ker je zaradi njih večja nevarnost okužbe.

Tor Varnost

Kar zadeva zasebnost, tudi tam ni vse dobro. Ponudniki VPN, kot je VyperVPN (preberite naš pregled v podjetju VyprVPN), dosledno trdijo, da je Tor resnična rešitev za resnično anonimnost in z dobrim razlogom. Raziskovalci s tehnološkega inštituta v Massachusettsu in drugi so lahko prekinili Tor, ne da bi pri tem zlomili šifriranje, ki ga uporablja.

Osnovna domneva je, da lahko nekdo, ki zaspi na povezavi s Torom, s prstnim odtisom prometa ugotovi, do katere vsebine uporabnik dostopa. Podatke lahko spremljamo in pakete štejemo, da ugotovimo, od kod prihaja povezava in kam gre.

Poleg tega je Tor pod stalnim nadzorom vladnih agencij, saj se pogosto uporablja za kibernetsko kriminaliteto. Kot lahko preberete v našem vodniku po globokem spletu, ki se razlikuje od temnega spleta, Tor uporabljajo spletnakriminala za povezavo s temnimi spletnimi spletnimi mesti, da bi prikrili svojo identiteto. Kibernetska varnost je razbita, osredotočenost na Tor pa je zato toliko bolj tvegana.

Ima tudi druge težave glede uporabnosti. Tor ne deluje za povezave P2P in je veliko počasnejši od proxyja ali VPN-ja. Še vedno šifrirate prvotno povezavo, vendar morate to povezavo prekiniti z več strežnikov, preden dosežete cilj.

Kateri bi morali uporabiti

VPN vs proxy

Edini način, da resnično zaščitite svoj spletni promet, vsaj iz teh treh primerov, je z VPN. Proxyji so rešitve za udobje in hitrost, ki so primerne za obhod osnovnih geoblokov, Tor pa se osredotoča na anonimnost s silovitim pritiskom za ceno ogromnih količin hitrosti. VPN-ji udarijo v sredino, kar vam omogoča dobre hitrosti, hkrati pa zagotavlja povezavo.

To je vse seveda v teoriji. Naokrog je veliko počasnih proxyjev in VPN storitev (poglejte si naš pregled BoxPN), vendar pri najhitrejših storitvah VPN skoraj ne pride do izgube povezave, še posebej, če se povežete na razmeroma blizu strežnika.

Povezava z VPN prek Tor je najboljši primer varnosti, saj bo vaša lokacija zasedena in povezava šifrirana. Kljub temu je dodajanje zapletenih algoritmov za šifriranje v kombinacijo z več odkloni strežnikov recept za počasne hitrosti. Če vas varnost najbolj skrbi, je to priporočljiva konfiguracija.

To je nastavitev, ki jo želite uporabiti, če poskušate zaobiti strogo cenzuro, kot je ta na Kitajskem. Najboljši VPN za Kitajsko pogosto podpira povezovanje s Torom in nato na strežnik VPN. Nekateri ponudniki, kot je AirVPN, to olajšajo, kar lahko preberete v našem pregledu AirVPN.

Če želite uporabiti konfiguracijo, se prepričajte, da se povežete s Torom in nato VPN, ne obratno. Tako lahko zagotovite dve plasti šifriranja, zaradi česar je skoraj nemogoče slediti vašim spletnim dejavnostim.

Če to storite obratno, ima nekaj pomanjkljivosti. Izhodna vozlišča Tor so pogosto blokirana, saj spletna mesta lahko ustvarijo črni seznam IP naslovov izhodnega vozlišča, vaš promet pa ob vstopu v izhodno vozlišče ni šifriran, kar odpira možnost okužbe z zlonamerno programsko opremo.

To ne upošteva poslabšanja hitrosti, ki bi nastalo pri uporabi VPN in Tor. Za večino naših bralcev VPN-ji ponujajo najboljše razmerje med hitrostjo in varnostjo. Tor lahko uporabljajo tisti, ki si morajo nenehno pogledati čez ramo, vendar ponudniki, kot je ExpressVPN, ki smo ga ocenili kot najboljšega ponudnika VPN, kažejo, da lahko zaupate storitvi, da anonimizira vaš promet.

Več o tem, zakaj ga najprej ocenjujemo, lahko izveste v našem pregledu ExpressVPN.

Končne misli

Za večino ljudi je VPN najboljša izbira, vendar to ne bi smelo biti veliko presenečenje. VPN-ji so razvijajoči se trg, na katerem so ljudje odgovorni za svoje varnostne prakse. Proksiji in Tor nimajo sistema odgovornosti, zato je o vaši varnosti prepuščen špekulacijam.

To pa še ne pomeni, da nimajo vrednosti. Povezava z VPN prek Tor je počasna, a učinkovita rešitev za resnično anonimnost, proxyji pa so hitra in poceni rešitev za osnovno maskiranje IP. Kot vsestranska rešitev so VPN-ji najboljši.

Se strinjate ali raje uporabljate kaj drugega? Sporočite nam svoje misli v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me