TunnelBear proti NordVPN: Bitka za krono leta 2020

NordVPN je že nekaj časa zasedel drugo mesto na naši lestvici VPN. Kot lahko preberete v našem pregledu NordVPN, ponuja odlične dolgoročne cene, ki uporabnikom nudijo veliko vrednost za denar. Ima tudi uporabniku prijazen vmesnik s ravno dovolj funkcijami za povprečnega uporabnika. Kjer je padlo ravno, pa je bila hitrost. 


Po drugi strani je TunnelBear uvrščen veliko nižje kot NordVPN, tako da se to na prvi pogled zdi kot neskladje. Če pa preberete naš pregled TunnelBear, boste opazili, da ima številne prednosti in slabosti NordVPN-a. 

Ponuja dobro ceno, velik prosti načrt in dober videz, uporabniku prijazen vmesnik, vendar pa se je izkazalo, da ga je med testiranjem v oddelku za hitrost premalo. Mislili smo, da bi bila to dobra priložnost, da NordVPN primerjamo s ponudnikom, ki ima enake prednosti in slabosti, da bi videli kakšno vrednost v resnici ponuja. Preberite si v naši primerjavi s Tunnelbear vs NordVPN, če želite izvedeti več.

Nastavitev boja: TunnelBear proti NordVPN

Da bi pošteno primerjali TunnelBear in NordVPN, smo zasnovali nabor pravil, ki bi nam omogočila, da pogledamo na najpomembnejše vidike vsakega VPN-ja. Stvari smo razdelili na pet krogov, kar je manj od devetih, ki jih uporabljamo za popolne preglede VPN. 

V razdelkih namenskih pregledov VPN je več delov, kot sta zasebnost in varnost. Pet kategorij, ki jih gledamo, so funkcije, cene, enostavna uporaba, hitrost in varnost.

V vsakem krogu bomo na kratko orisali, kaj iščemo in pričakujemo, nato pa bomo pogledali, kaj lahko ponuja vsaka VPN na tem področju. Po tem združimo vse, da primerjamo obe možnosti in izberemo zmagovalca za krog. Zmaga v krogu je vredna eno točko in VPN z največ točkami na koncu je skupni zmagovalec.

1

Lastnosti

Za začetek si bomo ogledali funkcije, ki jih ponujata TunnelBear in NordVPN. Funkcije so temeljni del tega, kakšna bo uporaba VPN, nekatere pa so nujne. 

Funkcije, ki se nam zdijo bistvene, vključujejo stikalo za uničenje in možnost samodejne povezave ob zagonu. To so najbolj kritične stvari, ki jih iščemo v razdelku s funkcijami, saj pomembno vplivajo tudi na varnost stranke. 

Funkcije, ki jih vključuje tudi VPN, poleg tistih, ki jim prinašajo dodatne točke in omogočajo bolj konfiguracijo. Oglejmo si tudi, do katerih storitev pretakanja lahko dostopa vsak ponudnik v tem razdelku, da vidimo, katera je najboljša VPN za Netflix.

TunnelBear

V nastavitvah odjemalca TunnelBear boste našli najpomembnejše stvari, ki smo jih omenili, vključno s stikalom za odstranjevanje in zagonom odjemalca ob zagonu. Kar zadeva samodejno povezovanje, ki se obravnava na kartici »zaupanja vredna omrežja«. 

Tunnelbear-OS

Tam lahko TunnelBearu rečete, da se samodejno poveže, ko niste v enem izmed zaupanja vrednih omrežij. To je odličen način, da ostanete varni pri povezovanju z javnim WiFi, če ne nameravate uporabljati VPN, ko ste v domačem omrežju. Druga možnost je, da omrežij na seznam, ki mu zaupate, preprosto ne dodate kot način, da se VPN vedno samodejno poveže.

OpenVPN je edini protokol, ki je na voljo, vendar je TCP preglasovan za stabilnejšo povezavo. Stikalo TunnelBear kill se tudi samodejno ponovno poveže, če se povezava izgubi, kar je priročno.

TunnelBear ponuja programe in aplikacije za vse glavne operacijske sisteme, vključno z iOS, Android, macOS in Windows, pa tudi razširitve brskalnika. 

Končno pri našem testiranju nismo uspeli pripeljati nobene od večjih storitev pretakanja. Netflix, Hulu, Amazon Prime Video in BBC iPlayer so odkrili, da uporabljamo VPN, in nas zaklenili. Če želite izvedeti o odličnem pretočnem VPN-ju, si oglejte naš pregled CyberGhost.

NordVPN

Meni nastavitev NordVPN je bolj naseljen z možnostmi kot TunnelBear. Za začetek obstaja stikalo za uničenje in možnost zagon odjemalca ob zagonu. Svojo napravo lahko naredite tudi nevidno za druge naprave v omrežju, kar je super za dodajanje varnosti v javnih omrežjih.

nordvpn-review-settings

Obstaja tudi stikalo za odstranjevanje aplikacij, s katerim lahko nastavite seznam programov, s katerimi se NordVPN prekine, če se povezava prekine. Na voljo je zavihek za nastavitve samodejnega povezovanja, ki vam omogoča, da izberete, ali se VPN poveže, ko se zažene in kje se poveže. 

Tako kot pri TunnelBear je tudi OpenVPN edini protokol, ki je na voljo, vendar uporabniki dobijo izbiro med UDP in TCP, kar lahko pomaga pri odpravljanju težav z grobo povezavo. Kljub temu na spletnem mestu NordVPN obstaja vodnik o uporabi IKEv2 za tiste, ki jih zanima ta protokol. Obstaja tudi možnost DNS po meri, ki si jo bomo podrobneje ogledali v razdelku »varnost«.

NordVPN je svojemu odjemalcu nedavno dodal novo funkcijo, imenovano CyberSec, ki deluje kot filter zlonamerne programske opreme in blokira oglase, sumljive datoteke in poskuse lažnega predstavljanja. Med testiranjem nismo opazili veliko razlike. Poleg tega ljudem, ki jih tovrstne grožnje priporočajo, priporočajo uporabo nameščene protivirusne programske opreme namesto tiste, ki je vgrajena v njihov VPN. 

NordVPN zajema iste operacijske sisteme kot TunnelBear, vključno z iOS, Android, macOS in Windows, vendar podpira tudi Linux in Android TV. NordVPN tudi pri predvajanju streaminga premaga TunnelBear, ker se je lahko izognil odkrivanju na vsaki storitvi, ki smo jo preizkusili, zato si je prislužil mesto na vrhu našega najboljšega VPN-ja za seznam pretakanja.

Okrogla ena misel

TunnelBear in NordVPN še zdaleč nista najbolj bogate funkcije VPN-jev, kar smo jih videli, in niti približno ne ponujamo izkušenj, ki jih ponuja ExpressVPN, o čemer si lahko več preberete v naši tekmi ExpressVPN proti NordVPN. 

Kljub temu NordVPN med obema izkorišča prednost zaradi močnejšega stikala za ubijanje in možnosti samodejnega povezovanja. Vključuje tudi zaviralec zlonamerne programske opreme in se je pojavil na vsakem spletnem mestu za pretakanje, ki smo ga preizkusili, medtem ko TunnelBear tega ni storil.

Okrog: Značilnosti točka za NordVPN

Logotip TunnelBear
NordVPN Logotip

2

Cena

Kar se tiče VPN-jev, cene niso tako preproste, kot se morda zdi. V tem razdelku ne samo pregledujemo, katere načrte ponujajo in koliko stanejo, ampak tudi preučimo pravilnik o vračilu, ki ga ponuja vsak VPN, katere načine plačila sprejemajo in ali obstaja brezplačna preizkusna različica.

TunnelBear

Kot lahko preberete v našem brezplačnem paketu storitev VPN, TunnelBear ponuja velikodušen brezplačen načrt. Uporabnikom daje 500 MB na mesec brezplačno, kar je odličen način, da preizkusite storitev, ali preverite, ali je pravi za vas. Obstaja tudi možnost dodatnega gigabajta pasovne širine z objavo tvita, povezanega s TunnelBear. 

Če vam je všeč tisto, kar ste dobili od preizkusa, se lahko premaknete na plačljivi načrt, ki je cenovno konkurenčen drugim VPN-jem višjega cenovnega razreda. Lahko se prijavite na mesec ali celo leto, pri čemer enoletna možnost ponuja pomemben popust. Če vas zanimajo cenovno dostopnejši VPN-ji, preberite naš pregled Windscribe in preberite naš Windscribe vs. NordVPN ali Windscribe vs. TunnelBear, če želite videti, kako se primerjajo.

Ne glede na načrt, ki ga uporabljate, je vaš račun omejen na pet hkratnih povezav, vendar vam plačani načrti dajejo neomejene podatke. TunnelBear daje uporabnikom tudi 30 dni časa, da vrnejo svoj denar, če iz katerega koli razloga niso srečni.

TunnelBear za plačilo sprejema kreditne kartice in bitcoin, vendar je slednji samo za tiste, ki se prijavijo na letni načrt. 

NordVPN

NordVPN ne ponuja brezplačnega načrta ali preskušanja. Velja za isto obdobje 30 dni vračila, ki ga ponuja TunnelBear, kar pomeni, da obstaja vsaj kakšen način, da zagotovite, da vam je storitev všeč, ne da bi izgubili denar.

Za razliko od TunnelBear, NordVPN ponuja štiri časovna obdobja za prijavo. Prva dva sta mesečno in letno in prihajata v nekaj več kot možnosti TunnelBear za isti časovni okvir. Kljub temu NordVPN ponuja tudi dvoletne in triletne načrte, ki povprečno mesečno ceno znižajo precej pod najboljšo ponudbo TunnelBear. 

Poleg tega načrti NordVPN omogočajo do šest hkratnih povezav. Sprejema tudi več oblik plačila, vključno s kreditnimi karticami, Amazon Pay, UnionPay in kripto valutami, vključno z bitcoini, Alipay in drugimi. 

Okrogla dva razmišljanja 

Ta krog je težko doseči, saj razlike med NordVPN in TunnelBear naredijo vsakega za vabljivo možnost. 

TunnelBear ponuja boljše kratkoročne cene in brezplačen načrt z omejeno pasovno širino. NordVPN na drugi strani zagotavlja odlično vrednost v večletnem časovnem okviru in več povezav na račun. Sprejema tudi več načinov plačila. 

Na koncu dneva se model oblikovanja cen, ki za vas deluje bolje, spusti do tega, kako nameravate plačati in uporabljati svoj VPN. Zaradi tega to krog razglasimo za neodločen in dodelimo po eno točko vsakemu ponudniku. 

Krog: Cena Brez jasnega zmagovalca, točke za oba

Logotip TunnelBear
NordVPN Logotip

3

Uporabniku prijaznost

Prijaznost do uporabnika lahko razlikuje med spodobnim VPN in odličnim. Slabo zasnovane stranke lahko s programsko opremo storijo težave, medtem ko prefinjena aplikacija uporabnikom daje, kar želijo, na enostaven za uporabo in estetski način.

V tem krogu si bomo podrobneje ogledali, kaj naj bi uporabljali TunnelBear in NordVPN, da bi ugotovili, katera ponuja uporabniku prijaznejšo izkušnjo. 

TunnelBear

Odjemalec TunnelBear je oblikovan tako, da je prijazen do blagovnih znamk, s tonami medvedov in tunelov, razporejenih po zemljevidu sveta. S klikom na enega od tunelov se lahko na tem mestu povežete s strežnikom VPN.

Tunelbear-odjemalec

Lahko pa s spustnim menijem na vrhu okna izberete svojo lokacijo in se nato povežete s klikom na preklopno stikalo, ki je tudi na vrhu okna. Pravzaprav lahko tisti, ki jim ni vseeno za čudovito temo medveda, kliknejo majhne puščice v spodnjem levem kotu stranke, da program postavijo v minimalističen način, ki skriva zemljevid in druge dodatke v oblikovanju.

Zemljevid bi lahko, poleg stila z medvedom, delo uporabljal tudi za bolj funkcionalno delovanje. Za eno miško ne morete uporabiti miške za povečavo in pomanjšanje. Če kliknete in povlečete po zemljevidu, je potegnjeno nekaj poteg, kar lahko dopolni dejstvo, da se zemljevid ne ovija.

Če bi bili v Kaliforniji in bi se želeli povezati z Japonsko, bi se morali obrniti na vzhod, da bi jo dosegli. Ne morete se pomakniti zahodno mimo pacifiške obale Ameriške države, kar pomeni, da kdor živi tam, mora vzeti več dolgih vlek v desno, da pride do cilja. 

To so relativno majhne pritožbe, ki jih navajamo le zato, ker je odjemalec TunnelBear funkcionalen, dobro videti in uporabnikom prijazen na splošno. Meniji z nastavitvami so dobro razporejeni in enostavni za krmarjenje, kot je spletno mesto. 

NordVPN

Kot smo videli v naši tekmi NordVPN proti CyberGhost, ima NordVPN zelo dobro oblikovano namizno aplikacijo. NordVPN na namiznem odjemalcu uporablja podobno postavitev kot TunnelBear’s. Večino desne strani zaslona zavzame zemljevid, le da NordVPN ni tako stiliziran in pod blagovno znamko.

nordvpn-pregled-strežnik-navigacija

Na številnih državah na zemljevidu so majhni mehurčki, ki jih lahko kliknete, da se povežete s to lokacijo. Na levi strani zaslona je prikazan tudi seznam lokacij. Na vrhu je vrstica za iskanje, da boste lažje našli tudi želeno lokacijo.

Na seznamu strežnikov so tudi specializirane možnosti, na primer “čebula prek VPN”, vendar jih bomo pogledali v razdelku “varnost”. Na dnu zemljevida je bela vrstica z besedilom, ki označuje, ali ste povezani s VPN.

Zemljevid NordVPN vam omogoča, da se pomikate navzven in navzven, kar omogoča lažje drsenje poti do oddaljenih lokacij in pomaga pri kliku na pravo lokacijo, ker so nekateri mehurčki v Evropi gosto natrpani.

Meniji nastavitev NordVPN so bolje postavljeni in možnosti so zapisane bolj jasno, kot so v stranki TunnelBear. Glede na to spletno mesto NordVPN sledi predlogi, ki jo uporablja TunnelBear in večina drugih ponudnikov VPN.

Krog: točka prijaznosti do uporabnikov za NordVPN

Logotip TunnelBear
NordVPN Logotip

4

Hitrost

Za razliko od zadnjega odseka je hitrost objektivna zadeva, ki jo je enostavno izmeriti in preizkusiti. Vendar imamo nekaj stvari, na katere imamo v mislih med testiranjem.

Vsak VPN testiramo z uporabo protokola OpenVPN in istih petih lokacij z vsega sveta. Poleg testiranja hitrosti uporabimo VPN, da vidimo, kako deluje med brskanjem po spletu in pretakanjem videov. 

TunnelBear

TunnelBear je bil v našem testiranju nedosleden glede hitrosti in številke na papirju so bile le začetek. Na treh od petih strežnikov, ki smo jih preizkusili, smo videli dobre rezultate, vendar Švica in Japonska nista dobro opravili. 

Lokacija: Ping (ms) Prenos (Mbps) Nalaganje (Mbps)
Nezaščiten (Virginija, ZDA)1672.025.82
Združene države3354.515.12
Združeno kraljestvo19824.041,60
Švica22062,852,56
Japonska35223.861,35
Brazilija29567,991.91

Čas, ki je potreben za vzpostavitev povezave, bi lahko bil poleg lokacij, ki slabo delujejo, od nekaj sekund do 30 sekund. Potem, ko je stranka rekla, da ste povezani, sta bili takojšnja kakovost in stabilnost povezave pogosto vprašljivi.

Pogosto bi spletna mesta, na katera smo prišli v prvi minuti od vzpostavitve povezave, potekla med poskusom nalaganja ali nalaganja elementov strani, ki manjkajo. Čeprav smo že v preteklosti testirali TunnelBear, stvari niso bile tako slabe, kot so bile tokrat.

Ko se je povezava zgladila, je bila izkušnja brskanja spodobna na strežnikih, kjer smo videli japonsko in švicarsko strezljivo počasno, saj so številke, ki smo jih videli na papirju, nakazale, da bo to. 

NordVPN

Razlika na papirju med NordVPN in TunnelBear je opazna takoj. NordVPN je od ene lokacije do druge veliko bolj zanesljiv. Čeprav so bili časi pinga med dvema ponudnikoma primerljivi, so bile hitrosti prenašanja in nalaganja, ki smo jih videli od NordVPN, bolj dosledne in hitrejše, podobno kot v našem komadu NordVPN proti IPVanish.

Lokacija: Ping (ms) Prenos (Mbps) Nalaganje (Mbps)
Nezaščiten9165.510.57
ZDA št. 247923133.538.87
Združeno kraljestvo # 20115334,786.06
Nizozemska # 6614566,915.39
Japonska # 69159132,833.31
Dvojni VPN (od ZDA do Kanade # 4)7920.488.64

NordVPN je šel tudi bolje, ko je šlo za vzpostavitev povezave in brskanje. Za povezavo VPN je trajalo približno 10 sekund in povezava je bila takoj stabilna. Spletna mesta so pravilno naložena in brskanje po spletu se je odzvalo. 

Gledanje videoposnetkov je prav tako dobro delovalo, zato smo jih lahko pretakali pri 1080p brez zaostanka ali pufranja. 

Okrogle štiri misli 

NordVPN ni bil le boljši na papirju v smislu hitrosti, ampak je bil lahko tudi bolj odziven. TunnelBear je nastopal nedosledno in včasih ni uspel vzpostaviti stabilne povezave.

NordVPN je po drugi strani lahko zanesljivo vzpostavil trdno povezavo z dobrimi hitrostmi in odzivnim spletnim brskanjem, ne glede na to, kje na svetu se želimo povezati. Čeprav NordVPN ni bil dovolj hiter, da bi zmagal proti ExpressVPN v naši tekmi ExpressVPN proti NordVPN, je še vedno dovolj hiter, da premaga TunnelBear.

Okrog: Točka hitrosti za NordVPN

Logotip TunnelBear
NordVPN Logotip

5

Varnost & Zasebnost

Na koncu bomo preučili varnost in zasebnost, ki ju ponujata TunnelBear in NordVPN. Varnost in zasebnost je tisto, kar večino ljudi motivira, da začnejo uporabljati VPN, zato pazimo, da jih testiramo. Ko gre za kritiziranje varnosti, si ogledamo, kateri protokoli so na voljo, kateri algoritem šifriranja se uporablja in preizkusimo, ali obstajajo puščanja DNS.

Zaradi zasebnosti beremo pravilnike in pogoje zasebnosti ponudnika VPN, da vidimo, kakšne informacije se zbirajo o vaši uporabi VPN in kako se uporablja. 

TunnelBear

Čeprav ne ponuja veliko izbire v smislu protokolov, so tisti, ki se uporabljajo, trdni. Privzeto bodo odjemalci sistema Windows, macOS in Android uporabljali OpenVPN. Uporabniki iPhone pa bodo uporabljali IPSec. To so varni protokoli, vendar je OpenVPN boljši od obeh. 

Kljub razliki v protokolih stranke TunnelBear na vseh napravah uporabljajo AES 256-bitno šifriranje, ki je varno in bo zaščitilo vaše podatke pred kibernetskimi kriminalci in vladnimi agencijami. Če vas zanima več o šifriranju, si oglejte našo šifriranje. 

TunnelBear ima razmeroma jedrnato in jasno politiko zasebnosti, ki strankam omogoča dobro predstavo o tem, kateri podatki se beležijo in uporabljajo. Za začetek se ne zbirajo identifikacijski podatki o vaši uporabi VPN. Seznam nezabeleženih informacij vključuje naslove spletnih strani, ki jih obiščete, poizvedbe DNS in IP naslove.

Zbrano vključuje določene operativne podatke, na primer, kateri operacijski sistem uporabljate in koliko podatkov uporabljate. Te informacije se uporabljajo za pomoč TunnelBearu na učinkovit način vzdrževati svojo strežniško infrastrukturo.

NordVPN

Tako kot TunnelBear tudi NordVPN ponuja omejene možnosti protokola. OpenVPN bo namestil samo sam, vendar ga je mogoče nastaviti tudi za uporabo IKEv2. To so vrhunski protokoli, kot lahko preberete v razčlenitvi protokola VPN, toda OpenVPN je tisto, kar iščemo in predlagamo, da se večina ljudi drži. 

Šifriranje je tudi dobro, saj je 256-bitna AES edina možnost. 

Pravilnik o zasebnosti NordVPN je eden najkrajših, kar smo jih videli, in je napisan jasno, brez preveč pravnega žargona, da stvari zapletejo. 

NordVPN zbira in beleži absolutno najmanjšo količino informacij o uporabnikih. Če želite dobiti račun, je vse, kar morate dati, e-poštni naslov in način plačila, ki ga lahko upravljate z bitcoinom in e-poštnim naslovom, ki ga je mogoče zavrniti.. 

Na svoji spletni strani NordVPN s piškotki spremlja, kako ljudje uporabljajo spletno mesto. Te informacije se uporabljajo za vzdrževanje in izboljšanje spletnega mesta. VPN ne zbira identifikacijskih informacij in edina stvar, ki jo nadzorujejo v omrežju VPN, je nalaganje strežnika. 

Okrogle pet misli 

TunnelBear in NordVPN ponujata primerljivo raven varnosti z zlatim združevanjem OpenVPN in AES 256-bitnih. Poleg tega imajo natančne in jasne politike zasebnosti, ki uporabnikom omogočajo dobro predstavo o dogajanju z njihovimi informacijami v ozadju.

Kljub temu TunnelBear zbira več operativnih informacij, vključno z uporabo podatkov in operacijskim sistemom. Ker NordVPN ne zbira tovrstnih informacij, je na koncu zadnja točka. 

Krog: Varnost & Točka zasebnosti za NordVPN

Logotip TunnelBear
NordVPN Logotip

6

Končne misli

TunnelBear ima konkurenčne cene, vendar omejuje uporabnike, ko gre za možnosti prijave. NordVPN ponuja več časovnih okvirov za naročnine, pa tudi globoke popuste za tiste, ki iščejo VPN, ki ga bodo uporabljali za prihodnja leta. 

Zmagovalec: NordVPN

Čeprav je TunnelBear po zaslugi kratkoročnih cen in prostega načrta lahko osvojil točko pri izenačenju, ga je NordVPN v vsaki drugi kategoriji prekašal, saj je NordVPN končno ocenil pet točk. NordVPN je ponudil zanesljivejše hitrosti, bolj izpopolnjen vmesnik in več funkcij. 

Če ste uporabljali TunnelBear ali NordVPN, nam v spodnjih komentarjih sporočite svoje izkušnje. Kot vedno hvala za branje. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map