Safari proti Chromu: Cupertino proti Mountain View leta 2020

Glede na statistiko uporabe sta Safari in Chrome dva najbolj priljubljena spletna brskalnika na svetu. Čeprav Chrome prevladuje nad številkami na namizju, sta brskalnika, ko gre za mobilne uporabnike. V tej bitki za Chrome proti Safariju bomo ugotovili, ali je Safari zaslužil svoje število uporabnikov ali je to zgolj posledica predhodne namestitve vseh Apple naprav.


V tem članku se bomo posebej osredotočili na to, kar ločuje oba brskalnika, tako da, če ne želite izpustiti nobenih podrobnosti, ki niso primerne za to primerjavo, ne pozabite prebrati Chrome pregled in pregled Safari za celotno sliko.. 

Ker je najbolj priljubljen brskalnik, se je Chrome predstavil tudi v več bitih brskalnikov, med drugim Firefox vs. Chrome in Opera proti Chrome.

Nastavitev Fight: Safari vs. Chrome

Kot vedno bo bitka sestavljena iz petih krogov, od katerih se bo vsak osredotočil na bistveni del brskalniške izkušnje. Zato so te runde funkcije, enostavnost uporabe, zmogljivost, varnost in zasebnost. Brskalnik, ki zmaga v treh krogih ali več, bo razglašen za zmagovalca, vendar bomo nadaljevali do konca, tudi če bo eden dosegel zgodnjo zmago, kot smo videli v naši bitki Edge vs. Chrome.

1

Lastnosti

Najprej so funkcije. Na splošno velja, da ta krog zajema vse, kar vam omogoča brskalnik, od prilagajanja videza in občutka do knjižnic razširitev, sinhronizacije med napravami in manjših funkcij, kot so seznami za branje, orodja za pretvorbo PDF in tako naprej..

Safari

Zunaj osnovne funkcionalnosti pa o Safariju ne moremo kaj dosti reči, ko gre za funkcije. Za številne brskalnike, kot sta Firefox (preberite naš pregled Firefox) ali Opera (preberite naš pregled Opera), to ni velika težava, saj jih dopolnjujejo velike knjižnice razširitev (v primeru Firefoxa) ali pa jih lahko ustvarijo. uporaba razširitev za Chrome (v primeru Opera).

Safari-razširitve

Žal Safari nima tega, da bi spet zašel. Čeprav je v trgovini z aplikacijami na voljo nekaj razširitev, je izbira neverjetno omejena, zlasti v primerjavi z drugimi priljubljenimi brskalniki. To težavo zaostruje Apple-jeva oblikovalska filozofija o omejevanju uporabniškega nadzora, saj je v načinu prilagajanja zelo malo..

Tudi sinhronizacija med napravami Safari ni odlična. Namesto da bi to storili neposredno prek brskalnika, se vaši podatki sinhronizirajo preko iCloud (za zaznamke in zgodovino brskanja) in Keychain (za gesla). Čeprav ga razdelite tako, je postopek bolj zmeden in tudi ni mogoče sinhronizirati stvari, kot so nastavitve in odpreti zavihke..

Priročna namizna funkcija, za katero si Safari zasluži nekaj zaslug, je zmožnost posnemanja naprav iOS. To je odlično, če morate preizkusiti spletno mesto ali storitev ali če želite dostopati do nečesa, kar je zasnovano za mobilne naprave, medtem ko ste na računalniku Mac.

Safari se nekoliko bolje podaja na mobilne naprave, saj je to eden redkih brskalnikov, ki vključuje podporo za razširitve in dodatke za iOS. Mnogi drugi brskalniki se s tem preprosto ne trudijo, saj so zahteve za razvoj razširitev za platformo pogosto prestroge, da bi bilo vredno truda.

Blokatorji vsebine Safari

Obstaja tudi seznam za branje, ki vam omogoča dostop brez povezave do spletnih strani, pa tudi presenetljivo kompetentno orodje za pretvorbo PDF, ki ga lahko uporabite za pretvorbo katere koli spletne strani v PDF. Zahtevate lahko tudi namizno različico spletnega mesta, vendar način ni obstojen, zato vas to prisilite vklopiti za vsako posamezno spletno stran.

Safari-bralni seznam

Chrome

Čeprav Chrome nima veliko funkcij, ki so vključene med začetne poteze, pa njegova množična knjižnica razširitev to omogoča še bolj odpustljivo. 

Pravzaprav bi lahko trdili, da so Chromeove redke funkcije namerna oblikovalska odločitev v prid čistega in nečistega oblikovanja, hkrati pa uporabnikom še vedno omogočajo izbiro med številnimi različnimi funkcijami v obliki razširitev.

Približno lahko sinhronizirate vsak del brskanja po napravah, vključno z zgodovino, nastavitvami, samodejnim izpolnjevanjem vsebin, odprtimi zavihki in še več. Postopek je tudi hiter in enostaven za nastavitev in brskalnik se samodejno sinhronizira z vašim Google profilom v trenutku, ko se prijavite v novo napravo.

Chrome-ManageSync

Chrome je prav tako dobro povezan z Googlovimi različnimi storitvami. Google Translate – zagotovo najboljša brezplačna programska oprema za prevajanje – je vgrajena, tako tudi aplikacije za Google Dokumente in Drive, pa tudi Gmail.

Chrome-GoogleTranslate

O mobilnem telefonu je malo povedanega, saj zunaj osnov ni veliko funkcij. Chrome ima tudi seznam za branje, ki vam omogoča dostop brez povezave do spletnih strani, ki jih shranite, pa tudi način namizja, ki ostaja obstojen, s čimer vam prihranite težave pri ponovnem aktiviranju vsakič, ko odprete novo spletno stran.

Chrome-DesktopMode

Okrogla ena misel

Zunaj vrat je Chrome prevladujoč, saj Safari v svojih lastnostih preprosto premaga funkcije zaradi obsežne knjižnice razširitev in robustne sinhronizacije med napravami. 

Čeprav noben brskalnik nima veliko vgrajene funkcionalnosti ali prilagoditve, je to za Safari veliko večji problem kot Chrome, saj se slednji lahko zanese na tisoče razširitev, ki uporabnikom omogočajo, da drastično spremenijo svojo izkušnjo brskanja..

Okrog: funkcije funkcije za Google Chrome

Logotip Safari
Logotip Google Chrome

2

Enostavnost uporabe

Zdaj, ko smo pokrivali funkcije, je čas, da si omislimo preprosto uporabo. To je daleč najbolj subjektivna kategorija in se osredotoča na to, kako brskalnik se počuti enostavno in prijetno. Tukaj je seveda pomembna zasnova vmesnikov, vendar je prav tako pomembna priročnost. To pomeni, da imajo stvari, kot so upravljanje zavihkov, postavitev in manjše lastnosti kakovosti življenja, tudi veliko vlogo.

Safari

Začenši z dobrim, upravljanje kartic Safari je dobro. Namesto da zavihke zmanjša na stopnjo nečitljivosti, Safari izvaja horizontalno drsenje, ko dosežete določeno število zavihkov. Poleg tega ima brskalnik pregled, ki vam predstavlja zavihke z velikimi ikonami, kar omogoča preprosto prepoznavanje in razlikovanje med seboj.

Safari-Tab-Pregled

Na žalost se tudi brskalnik počuti precej nerodno. Obremenjena je z bliskovitimi, a nepotrebnimi in okornimi animacijami tudi za najpreprostejša dejanja. Poleg tega je vrstica z zavihki popolnoma skrita, če imate odprt samo en jeziček. To je po nepotrebnem zmedeno, saj nikoli niste povsem prepričani, če ste vrstico zavihkov onemogočili po naključju.  

Tudi vmesnik se ne zdi odličen za uporabo v mobilnih napravah. Namesto bolj tradicionalnega menija zavihkov Safari poskuša narediti zavihke kot krog kart. 

Čeprav se je to verjetno slišilo kot pametna ideja oblikovanja na papirju, to v praksi pomeni, da lahko hitro, ko se pomikate po odprtih zavihkih, vidite samo zgornji del vsake strani, zato jih je veliko težje razlikovati..

Safari-Mobile-Tab-Menu

Nastavitve so tudi zunaj brskalnika. To je namerni standard, ki ga Apple poskuša spodbuditi k uporabi vseh aplikacij, vendar jih drugi brskalniki na splošno prezrejo, ki imajo večino svojih nastavitev znotraj same aplikacije, kar menimo, da je veliko boljši pristop.

Safari-Mobile-Settings

Chrome

Zaradi prevlade Chromovega trga je njegov uporabniški vmesnik zdaj zelo tradicionalen. To sicer ni nič hudega, saj je večinoma posledica drugih brskalnikov, ki ustrezajo Chromovim standardom, in ne len dizajn. 

Nastavitev in brskanje s Chromom je tako preprosta, kot je lahko, in brskalnik zaradi svoje odvisnosti od razširitev drugih proizvajalcev predstavlja neomejeno postavitev, ki jo je enostavno krmariti.

Chrome-BasicUI

Ena fantastična praktična funkcija, ki se izstopa v Chromu, je možnost takojšnjega povratnega iskanja po Googlu na kateri koli sliki. Sliko preprosto kliknite z desno miškino tipko, da odprete kontekstni meni, kjer boste lahko iskali povratno iskanje slik. To vam omogoča enostavno iskanje podobnih slik ali izvirnega vira slike.

Chrome-Reverse-Image-Search

Okrogla dva razmišljanja

Čeprav ta krog zagotovo ni bil toliko slamunk za Chrome kot prejšnji v funkcijah, je bil Google še vedno dokaj lahka zmaga. 

Kljub vrhunskemu upravljanju zavihkov Safari zaradi vodoravnega drsenja in priročnega menija za pregled jezičkov na Macu je njegov neroden dizajn tako na namizju kot mobilnem telefonu izjemno kontrast Chromeu, ki je v mnogih pogledih postavil industrijski standard za uporabniške uporabniške nastavitve brskalnika.

Okrog: točka za enostavnost uporabe za Google Chrome

Logotip Safari
Logotip Google Chrome

3

Izvedba

Z oceno dva na nič v prid Chromu je Googlov brskalnik brskalnika že na vrhuncu zmage. Če pa ste prebrali naš pregled, veste, da je naše naslednje merilo – uspešnost – nekaj mešane vrečke za Chrome. 

Tu se bomo osredotočili na hitrost, porabo virov in nalaganje pasovne širine, da bomo ugotovili, kateri brskalnik si zasluži zmago v tem krogu.

Safari

Zmogljivost je zagotovo največja moč Safarija. Različica brskalnika Mac je hitra, čeprav ne najhitrejša, saj jo brskalniki, kot sta Firefox in Vivaldi (preberite naš pregled o Vivaldiju), prekašajo. 

Vendar pa je v iOS-u Safari enostavno najhitrejši brskalnik, ki smo ga preizkusili, kar verjetno ima veliko opravka s tem, da je brskalnik razvil Apple sam in tako popolnoma optimiziran za platformo.

Safari uporablja tudi zelo malo RAM-a v primerjavi z drugimi brskalniki, zlasti tistimi, ki temeljijo na Chromiumu (preberite naš pregled Chromium), kar je velik bonus za starejše naprave ali uporabnike, ki radi obdržijo veliko zavihkov odprtih hkrati.

Chrome

Chrome se tudi dobro odreže glede zmogljivosti. Na namizju je eden najhitrejših brskalnikov, ki je na voljo, le Vivaldi je bistveno hitrejši. Enako velja za mobilne naprave, kjer dosega tudi zelo dobro hitrost, čeprav ne tako dobro kot Safari.

Na žalost je tudi uporaba RAM-a zelo velika, kar je težava, zaradi katere je Chrome – tako kot drugi brskalniki, ki temeljijo na Chromumu – zloglasen za.

Okrogle tri misli

Tako Chrome kot Safari sta zelo hitra brskalnika. Chrome je hitrejši od obeh na namizju, medtem ko Safari dosega večje hitrosti v iOS-u. 

Tako se ta krog spušča do porabe virov, kjer je Safari zlahka zmagovalec, pri čemer pogosto uporabi kar polovico RAM-a, ki ga Chrome doseže za enake rezultate. Zaradi tega Safari končno doseže točko in s tem zagotavlja, da se ta boj še ni končal.

Krog: Točka uspešnosti za Safari

Logotip Safari
Logotip Google Chrome

4

Varnost

Zdaj, ko se je Safari z zmago v uspešnosti izognil zgodnjemu knockoutu, ima Chrome še eno priložnost za zmago, ko prehajamo na varnost brskalnika. 

Varnost je pogosto spregledan, a izjemno pomemben vidik spletnih brskalnikov, zato bomo posebno pozornost namenili stvarem, kot so varno branje podatkovnih baz, blokiranje vsebine, pogostost posodabljanja in opozorila za nezanesljive povezave.

Safari

Kot mnogi drugi brskalniki tudi Safari uporablja Googlovo bazo podatkov o varnem brskanju za zaščito svojih uporabnikov pred spletnimi mesti, ki vsebujejo zlonamerno programsko opremo ali sisteme lažnega predstavljanja. To je naloga, ki jo baza podatkov dobro opravlja, čeprav Googlu pošilja velike količine informacij o vašem brskanju, kar je resna težava glede zasebnosti.

Pogostost posodabljanja je zagotovo eden najpomembnejših vidikov varnosti brskalnika, saj kibernetski kriminalci nenehno lovijo za izkoriščanjem novih slabosti kode. Zaradi tega bi spletni brskalniki v idealnih razmerah najmanj dva ali tri tedne prejemali varnostno posodobitev, a Safari žal žal ne dosega tega..

Večje izdaje Safarija so vezane na posodobitve osnovnega operacijskega sistema OS X, kar je podoben pristop kot Microsoftov Edge (preberite naš pregled Edge). To ne bi bil težava, če ne bi bilo dejstva, da je celo manjših varnostnih popravkov malo in so daleč med njimi, ki praviloma prihajajo enkrat na dva meseca.

Glede blokiranja vsebine je Safari spodoben, a ni odličen. Pojavna okna so privzeto blokirana, omogočite pa lahko tudi blokiranje JavaScript. Če želite blokirati oglase, boste morali prenesti razširitev, zato je izbira blokatorjev oglasov za Safari veliko bolj omejena kot za druge brskalnike zaradi majhne knjižnice dodatkov.

Safari-varnost-nastavitve

Poleg tega je edino opozorilo, ki nakazuje, da se povezujete preko nezanesljive povezave, odsotnost zelenega omarice. To je grozen način, kako uporabnike opozoriti, da so ranljivi, saj je zelo enostavno zgrešiti dejstvo, da ključavnice ni, čeprav ste pozorni.

Safari-HTTPS-Padlock

Zaradi tega se zlahka znajdete v situaciji, ko vaše podatke brskanja lahko zbirajo in manipulirajo zunanje stranke, ne da bi se sploh zavedali tveganja..

Chrome

Chrome je eden najbolj varnih spletnih brskalnikov, zato ne preseneča, da brskalnik uporablja tudi Google Varno brskanje za blokiranje senčnih ali zlonamernih spletnih mest. Kot smo opisali zgoraj, je to zanesljiva izbira za varnost, vendar ima svoj delež skrbi glede zasebnosti.

Vendar je Chromova pogostost posodabljanja med najboljšimi, saj brskalnik na splošno prejme varnostno posodobitev v dnevu ali dveh, ko je odkrita šibkost, pa tudi splošnejši popravek na vsaka dva do tri tedne, kar je odlično.

Pojavna okna so privzeto blokirana, vendar boste vseeno želeli prenesti enega naših najboljših blokatorjev pojavnih oken, saj so ti veliko bolj kompetentni kot privzeta možnost za Chrome. Za blokiranje oglasov bo potreben prenos priponke, vendar Chromeova obsežna knjižnica pomeni, da imate v tem pogledu veliko možnosti.

Chrome-Popups

Končno Chrome tudi jasno pove uporabnikom, ko obiščejo spletno mesto, ki uporablja nezanesljivo povezavo HTTP, prikaže opozorilo, ki vsebuje tako simbol kot besedilo “ni varno”, zaradi česar je težko zamuditi.

Chrome-HTTPSOpozorilo

Okrogle štiri misli

Čeprav med varnostnimi brskalniki med brskalniki obstaja več podobnosti, Safari na koncu ni imel resničnih možnosti za zmago v tem krogu. 

Kljub uporabi iste baze podatkov o varnem brskanju in uporabnikom omogoča, da blokirajo pojavna okna in JavaScript, Safarijeva majhna izbira zaviralcev oglasov, njegova ledeniška pogostost posodabljanja in grozljivo opozorilo HTTP prinaša Chrome pomembne prednosti. Oba brskalnika uporabljata tudi sistemske poverilnice za zaščito gesel, vendar boste vseeno želeli uporabiti enega najboljših upravljalcev gesel.

Okrog: Varnostna točka za Google Chrome

Logotip Safari
Logotip Google Chrome

5

Zasebnost

Ker je Chrome v zadnjem krogu dosegel svojo tretjo točko, si je v tej bitki že zagotovil skupno zmago. Vendar bomo še vedno nadaljevali svoj zadnji krog, da bomo videli, kako se brskalniki primerjajo glede zasebnosti, kar je kategorija, ki jo Chrome še ni osvojil v nobeni od svojih primerjav.. 

Pomembne stvari, ki jih morate upoštevati v tem krogu, so politike zbiranja podatkov, rezultati vsakega podjetja in nadzor zasebnosti.

Safari

Čeprav Safari omogoča blokiranje piškotkov in sledilcev, je to vse ali nič. V idealnem primeru bi morali uporabniki imeti možnost izbiranja vrst piškotkov, saj so nekatere vrste veliko manj zlonamerne kot druge..

Safari-zasebnost-nastavitve

Presenetljivo je, da ima Apple v resnici precej čiste izkušnje glede zasebnosti v primerjavi z drugimi tehnološkimi velikani. Pomembni škandali z zasebnostjo so za podjetje majhni in so daleč med seboj, pri tem pa se je celo odzval na pozitivno vprašanje, ko ni hotel sodelovati z organi pri odklepanju šifriranih naprav. 

Zelo možno je, da je šlo samo za kaskaderski PR, saj obstajajo dokazi, da podjetje sodeluje s PRISM programom nedržavnih akterjev.

Po drugi strani pa njegova politika zasebnosti ni odlična. Tako kot druga tehnološka podjetja z veliko paleto izdelkov, pravilnik ni specifičen za noben program. Ta splošni pristop pomeni, da je precej težko razbrati, kaj točno velja za sam Safari in kaj velja za preostali Apple-ov programski paket.

Glede na to politika jasno kaže, da lahko Apple zbira vse vrste informacij o ljudeh, ki uporabljajo njegove izdelke, vključno z imeni, IP naslovi, fizičnimi lokacijami in še več. 

Prav tako si pridržuje pravico, da te podatke deli iz različnih nejasnih razlogov, ki bi jih bilo mogoče zlahka uporabiti za skoraj vsak scenarij. Iskalne poizvedbe zbira tudi Apple, vendar podjetje trdi, da te niso vezane na določene uporabnike.

Chrome

Malo zasebnih podjetij je tako zasebnih kot Google. Ker podjetje večino svojih prihodkov in poslovnega modela temelji na distribuciji oglasov, je zbiranje in uporaba podatkov brskanja ključnega pomena za njegovo poslovanje. 

Čeprav Google trdi, da teh informacij ne prodaja popolnoma, pa odkrito priznava, da je svojim uporabnikom ustvaril oglaševalske profile, da bi jim prikazoval ustreznejše oglase.

Tudi Google je glede tega vprašanja neverjetno nezanesljiv in vse, kar pravi, je treba vzeti z velikim zrnom soli. To je zato, ker so se v preteklih letih izkazale za nepoštene, na primer takrat, ko je še naprej zbiral podatke o lokaciji uporabnikov, ki so se odpovedali, ali takrat, ko je s svojimi avtomobili s pogledom na ulico obrisal nezaščitena omrežja WiFi.

Podjetje je bilo vključeno tudi v program PRISM NSA, kar pomeni, da vas Google večkrat z veseljem proda organom. Prav tako je njegova politika zasebnosti nejasna in zmedena, zato je skoraj nemogoče določiti, kateri deli se nanašajo posebej na Chrome, namesto na druge programske opreme podjetja.

Privzeto je omogočeno tudi več Googlovih funkcij, ki ogrožajo zasebnost, na primer napoved iskanja in predlogi URL-jev. Vedno jih lahko izklopite, vendar je težko reči, ali to dejansko pomaga, saj je Googlu nemogoče sprejeti besedo. Čeprav Chrome ponuja nekaj nadzora zasebnosti, niso tako prilagodljivi, kot bi lahko bili.

Chrome-PrivacyControls

Čeprav Google uporabnikom ponuja način, da izbrišejo, kaj ima podjetje na njih – kar lahko storite tako, da sledite našemu vodniku, kako izbrisati svojo zgodovino Google – še enkrat, je težko popolnoma zaupati, kako učinkovito je to.

Chrome-GoogleServices

Okrogle pet misli

Na koncu dneva niti en brskalnik ni odlična izbira za zasebnost. Obe upravljata tehnični velikani, ki sodelujejo z oblastmi, če mislijo, da jih nihče ne išče, in njihove ustrezne politike zasebnosti so enako nejasne. 

Ne glede na to, kateri od teh brskalnikov uporabljate, njihova naravnanost do zasebnosti pomeni, da si oglejte naš anonimni vodnik za brskanje.

Glede na to, da se Googlov celoten tok prihodkov opira na oglase, so vaši podatki o uporabniku za to podjetje veliko bolj dragoceni kot za Apple. To v kombinaciji z jasnim kontrastom med številnimi Googlovimi škandali z zasebnostjo in Apple-jevim presenetljivo čistim uspehom pomeni, da Safari odnese točko za zasebnost, rezultat pa je 3-2.

Krog: Točka zasebnosti za Safari

Logotip Safari
Logotip Google Chrome

6

Končne misli

S tem je naša bitka končana. Chrome se je odlično začel, saj je Safari v svojih lastnostih in enostavni uporabi enostavno premagal Safari, a je nato izgubil nekaj zagona, ko je Safari dosegel zmago v zmogljivostih zaradi svoje izjemno nizke porabe virov. 

To pa ni bilo dovolj, da bi Safari rešil, saj je bila grozljiva varnost brskalnika zadnji žebelj v krsti, kljub uspehu v zadnjem krogu o zasebnosti.

Zmagovalec: Chrome

Kaj menite o Chromu in Safariju? Ali se strinjate, da se Apple-ov brskalnik počuti neroden in preoblikovan, ali ste ljubitelj njegovega vmesnika? Ali se bolj ukvarjate z zmogljivostjo in zasebnostjo kot s funkcijami in varnostjo in ste zato raje Safari? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map