ProtonVPN proti NordVPN: Težka meja leta 2020

NordVPN trenutno stoji na mestu srebrne medalje na našem najboljšem seznamu VPN. Če se vrnete na naš pregled NordVPN, boste videli, da smo navdušeni nad skoraj vsemi njenimi vidiki. Varnost je zanesljiva in ponuja številne funkcije za skoraj vsakogar, hkrati pa je še vedno enostavna za uporabo. 


ProtonVPN sedi na lestvici, vendar ponuja nekaj stvari, ki jih NordVPN ne. Kot lahko preberete v našem pregledu ProtonVPN, ima brezplačen načrt z neomejenimi podatki in dobro izdelan sistem razcepljenega tuneliranja..

Želimo preveriti, ali bodo te dodatne funkcije dovolj, da se ProtonVPN lahko spopade pri tekmi med seboj in NordVPN, in upamo, da ste tako radovedni kot mi, saj je treba veliko govoriti. Potopimo se med primerjavo ProtonVPN in NordVPN.

Nastavitev boja: NordVPN proti ProtonVPN

Kot pri vsaki konkurenci moramo tudi tukaj najprej določiti pravila. Ta tekma bo razdeljena na pet krogov, ki so po vrstnem redu lastnosti, cene, enostavna uporaba, hitrost in varnost. 

Vsako rundo na kratko predstavimo z razlago, kaj iščemo in česa se želimo izogniti. Nato bomo za to kategorijo podali poglobljen potek vsakega VPN-ja. Na koncu vsakega kroga bomo dokončno zaključili in razglasili zmagovalca. Vsak krog je vreden ene točke, VPN z največ točkami do konca zmaga.

1

Lastnosti

Tako kot pri naših namenskih pregledih VPN je prva stvar, ki jo radi pogledamo, funkcije, ki jih ponuja vsak VPN. Če pogledamo funkcije najprej, je odličen način za skok v meso primerjave in na splošno daje dobro predstavo o tem, kako se bodo igrali preostali del tekme. 

Na tržišče VPN obstaja veliko edinstvenih funkcij. Ti vključujejo lastniške protokole, o katerih si lahko več preberete v našem pregledu VyprVPN ali različne vrste zaviralcev oglasov in filtriranje groženj, kot bomo videli v NordVPN v tem razdelku.. 

Čeprav so zvonovi in ​​piščalke odlični, obstaja ožji izbor kritičnih lastnosti, ki vplivajo na varnost VPN. Ti vključujejo stikalo ubijanja in način samodejne povezave z VPN ob zagonu. Vsak VPN brez tega bo takoj izgubil glavne točke.

NordVPN

Odpiranje nastavitev na namiznem odjemalcu NordVPN hitro razkrije, da so vse glavne funkcije zajete. Pravzaprav je NordVPN-jeva uporaba stikala za ustavljanje in funkcijo samodejnega povezovanja nekaj najboljšega tam.

Za začetek sta na prvi strani nastavitev NordVPN na voljo dva stikala za ustavljanje. Prvo, označeno kot “internet kill switch”, deluje tako kot katero koli drugo standardno stikalo za odstranjevanje, prekine ves internetni promet, če se izgubi povezava VPN.

Drugo stikalo ubijanja se imenuje “app kill” in naredi natanko tako, kot se sliši. Določite lahko seznam programov, ki bodo prekinjeni, če se izgubi povezava VPN. 

To je odlično, če med uporabo VPN-a delate na nečem, za kar morda ne želite izgubiti napredka, ker niste bili povezani. Nastavite lahko stikalo za uničenje aplikacij, da na primer zaprete program hudournika, medtem ko Chrome ne vpliva. Ta funkcija je NordVPN-ju pomagala osvojiti prvo mesto na našem najboljšem VPN-ju za torrenting krog. 

nordvpn-review-killswitch

Poleg dvojnih stikal za odstranjevanje nastavitev celotna stran posveti nastavitvam samodejnega povezovanja. Izberete lahko, ali se VPN poveže ob zagonu ali samo v brezžičnih omrežjih. To je odličen način, da se izognete nevarnostim javnega WiFi. 

Izberete lahko tudi, v katero državo se želite samodejno povezati ali pa širše izberete regijo, s katero se boste povezali, če ne potrebujete določene države. 

Ko se je pomaknil mimo kritičnih lastnosti, NordVPN ima nekaj dodatnih funkcij. NordVPN ponuja dvojno možnost VPN, ki pošlje vašo povezavo prek več strežnikov VPN, da še dodatno skrije svojo identiteto v spletu. 

Na voljo je tudi nekaj možnosti DNS, ki jih bomo podrobneje pogledali v razdelku »varnost«, pa tudi nova funkcija, imenovana CyberSec. Ta deluje kot zaviralec oglasov, hkrati pa vas ščiti pred zlonamerno programsko opremo, lažnim predstavljanjem in drugimi grožnjami.

CyberSec to stori tako, da preprosto blokira spletna mesta, ki vsebujejo potencialno zlonamerno programsko opremo ali phishing napadov, kar je nekoliko močan način za zagotavljanje varnosti uporabnika, vendar bo to veliko ljudi, ki ga bodo gotovo cenili. Poleg tega, če vas moti, da se blokirate ali morate uporabljati blokirano spletno mesto, je to funkcijo enostavno izklopiti.

ProtonVPN

Za razliko od NordVPN, ProtonVPN možnosti samodejnega povezovanja postavi na prvi zavihek v meniju z nastavitvami. Imate možnost izbire, ali se VPN samodejno poveže ali ne, in lahko izberete med najhitrejšim dostopnim strežnikom ali naključnim, če se odločite za samodejno povezavo.

Iz nekega razloga je stikalo za odstranjevanje protonVPN postavljeno na zavihek “Napredno”, skupaj z zaščito pred puščanjem DNS in nekaj zelo impresivnega, ki ga NordVPN nima: deljenega tuneliranja.

Razdeljeno tuneliranje ProtonVPN je zelo dobro izvedeno in vam omogoča, da izberete, ali želite določiti seznam programov, ki bodo izključeni iz povezave VPN, ali obratno, določite seznam programov, ki bodo uporabljali VPN, tako da kateri koli program ni vklopljen seznam je samodejno izključen.

protonvpn-pregled-delitev-tuneliranje

Razdelitev tunelov je zelo priročna funkcija, ki je trenutno nima preveč VPN-jev – čeprav je naš najboljši izbor, ExpressVPN, kot lahko preberete v našem pregledu ExpressVPN – tako ProtonVPN zasluži vsaj nekaj zaslug. ProtonVPN ima tudi tako imenovano “varno jedro”, ki deluje tako kot sistem z dvojnim VPN-jem NordVPN, da doda malo dodatne varnosti. 

In končno, opazili smo, da pri preverjanju programske opreme in menijev obstaja stikalo, ki je preprosto označeno kot “zgodnji dostop.” Preklop tega stikala ni spremenil ničesar, kolikor bi lahko rekli. Novih nastavitev ali funkcij, ki jih lahko najdemo, kljub našim bogatim izkušnjam z igrami “spot-razlika” ni bilo mogoče najti. 

Okrogla ena misel

V tej tekmi sta oba VPN-ja zanihala, pri čemer je vsak kandidat ponudil obliko dvojne VPN releja, stikala za ubijanje in možnost samodejne povezave. Vsak VPN je ponudil tudi nekaj stvari, ki jih drugi ne. 

Čeprav ima ProtonVPN trdno razdeljeno funkcijo tuneliranja, ki je manjka NordVPN, NordVPN ProtonVPN preprosto premaga s količino in kakovostjo svojega nabora funkcij. 

Na primer, ni preprostega načina, da izberete, kam se samodejno povežete s ProtonVPN, medtem ko vam NordVPN omogoča, da ga konfigurirate na več načinov. Stikalo za odstranjevanje ProtonVPN prekine internet, medtem ko lahko NordVPN stori enako ali prekine posebne aplikacije. Na koncu je CyberSec lep dodatek in NordVPN pomaga, da si zagotovi točke za ta krog.

Okrog: Značilnosti točka za NordVPN

Logotip ProtonVPN
NordVPN Logotip

2

Cena

Cene so odličen odsek za pregled funkcij, saj je pogosto lahko nihajna točka. Ponudniki VPN, ki se glede na funkcije ne ujemajo, se lahko pogosto pomerijo in zmagajo v tem krogu, saj ponudijo boljšo vrednost.

Povedano, stroški niso edina stvar, ki jo upoštevamo v razdelku o »cenah«. Za finančno prepričljiv VPN je več kot s stališča finančnih stroškov, kot da stanejo manj kot pri konkurentih. Upoštevamo tudi, kakšni načini plačila so na voljo, kakšna politika vračila je na voljo in ali je na voljo kakšna preizkusna različica.

NordVPN

NordVPN ima dokaj preprost model cen s štirimi možnostmi, ki so v osnovi enake, omogočajo do šest hkratnih povezav in neomejeno pasovno širino.

Kako se te možnosti določanja cen razlikujejo, je odvisen od časovnega okvira. Medtem ko mesečne cene niso velike, pa načrti hitro postanejo cenovno dostopni, ko pogledate letne, dvoletne in triletne načrte.

V triletnem obdobju je NordVPN eno najcenejših VPN-jev na trgu, saj stane le nekaj dolarjev na mesec. Vendar pa obstajajo boljše možnosti VPN za tiste, ki želijo prihraniti kar največ, kot so triletne cene CyberGhosta, o katerih lahko več preberete v našem pregledu CyberGhost.

Kljub temu noben VPN, ki premaga ceno NordVPN-a, verjetno ne bo mogel biti v koraku s funkcijami, ki jih ponuja. Obstaja tudi 30-dnevna politika vračila, kar je odlično in sprejema najrazličnejša plačila, vključno s PayPalom, kreditno ali debetno kartico in celo bitcoin. 

NordVPN je uspel doseči veliko razmerje med vrednostjo in uspešnostjo, vendar še vedno nima enega samega vidika. Žal ni mogoče preizkusiti NordVPN brez plačila denarja. Brez brezplačnega preizkusa bodo mnogi ljudje bolj neradi odložili pavšalni znesek, ki je potreben za doseganje boljših ponudb dolgoročnih načrtov.

ProtonVPN

ProtonVPN ima eno najpogostejših struktur cen vseh VPN. Na voljo so trije različni načrti, vsak pa se lahko kupi mesečno ali letno.

Za začetek obstaja brezplačen načrt, ki je zelo radodaren in omogoča neomejeno količino uporabe. Ker je večina brezplačnih VPN-jev zgolj preskus, ki je omejen s časovnim okvirom ali omejitvijo podatkov, ta neomejen brezplačni načrt zasluži ProtonVPN mesto na našem najboljšem seznamu brezplačnih storitev VPN. 

Seveda ima ta brezplačni načrt nekaj omejitev. Prostim uporabnikom so na voljo samo tri lokacije, hkrati je mogoče povezati samo eno napravo in omejiti hitrosti, vendar z neznano omejitvijo. 

Če se pomaknete do prve možnosti, ki je označena kot “osnovni” načrt, dobite dostop do vseh držav v omrežju ProtonVPN, lahko povežete dve napravi in ​​ne eno in hitrostni pokrov se odstrani. Poleg tega brezplačni načrt prepoveduje skupno rabo datotek P2P, kot je hudourništvo, medtem ko “osnovni” načrt in naprej omogočata to. 

Cena osnovnega načrta ni slaba, a tudi letna možnost je dražja, če se razčleni na mesečno ceno, v primerjavi s triletnim načrtom NordVPN, ki ponuja več, vključno s trikratnim številom povezanih naprav.

Naslednji načrt, možnost „plus“, doseže cene skoraj na ravni mesečnega načrta NordVPN. Ta načrt omogoča pet naprav (še vedno manj kot NordVPN) in vam omogoča varno jedro in dostop do nekaterih ekskluzivnih strežnikov, ki bi morali biti hitrejši in manj prodani, pa tudi do strežnikov Tor.

Končno je tu še tisto, kar se imenuje “vizionarski” načrt, zaradi njegove vključitve ProtonMail, ki šifrira vaša e-poštna sporočila za dodatno varnost. Če to nameravate uporabiti, bi to lahko ponudilo dober posel. Za tiste radovedne o ProtonMailu lahko izveste več v našem najbolj varnem članku po e-pošti. 

Vendar pa je samo po sebi kot načrt VPN »vizionarsko« oblikovanje cen previsoko. Ta načrt tudi poveča vašo omejitev povezave na 10, vendar to preprosto ni dovolj, da nadomestite smešno ceno tega načrta..

Okrogla dva razmišljanja

Ta krog je veliko lažje doseči kot prvi. NordVPN je tu nedvomno zmagovalec z boljšimi cenami in večjo ponudbo v načrtu kot večina načrtov ProtonVPN. 

Čeprav NordVPN nima brezplačnega preskusnega programa in ima ProtonVPN enega najbolj radodarnih brezplačnih načrtov v obstoju, to preprosto ni dovolj, da odtehta prekomerno zapletene ProtonVPN in na višjih ravneh prenizke cene.

Okrog: Cena za NordVPN

Logotip ProtonVPN
NordVPN Logotip

3

Enostavnost uporabe

Tretji krog je enostaven za uporabo. Seveda je to nekaj subjektivnega, vendar se trudimo, da ponudimo dobro predstavo o tem, kakšna je izkušnja z uporabo vsakega VPN-ja in kako nemoteno potekajo stvari. 

Nerodna postavitev lahko stvari težko najde, težave pri uporabi ali v najslabšem primeru povsem neuporabne. Zgornja stran tega kovanca je, da dobro zasnovana programska oprema in meniji lahko nudijo prijetno izkušnjo, ki se počuti breztežno in intuitivno. Glede na to si poglejmo, na katero stran tega spektra spadata NordVPN in ProtonVPN. 

NordVPN

Kot lahko preberete v naši tekmi ExpressVPN proti NordVPN, odjemalcu NordVPN uspe ponuditi veliko vizualne stimulacije, hkrati pa videti elegantno. Na desni strani zaslona je velik zemljevid sveta z mehurčkom, ki prikazuje, kje se nahajajo strežniki.

nordvpn-review-marker-izbor

Če kliknete na te, vas bo povezala s strežnikom na tej lokaciji. Zemljevid je čudovit in je lahko lep način za iskanje in izbiranje strežnika, na levi strani zaslona pa je tudi tradicionalni seznam strežnikov.. 

V zgornjem desnem kotu seznama strežnikov je gumb, s katerim zaprete del zemljevida v oknu in prikaže samo seznam strežnikov, za tiste, ki želijo prihraniti prostor na zaslonu in želijo nekaj čisto funkcionalnega.

NordVPN je eden vodilnih na področju VPN, medtem ko je ProtonVPN zgradil majhno, a izredno zvesto sledilce. V tej bitki ProtonVPN proti NordVPN se dve službi borita, da bi videli, kdo je najboljši. Povedano, zemljevid in postavitev NordVPN sta zelo dobro narejena in ničesar v vmesniku ni nikoli zmedeno. Tudi pri nastavitvah in menijih programske opreme se zdijo stvari čiste in rafinirane. 

Zavihki imajo smisel in vse, kar je znotraj nastavitev, je videti, da je na pravem mestu. Stvari je enostavno najti, VPN pa je lahek za vsakogar, ki ga uporablja, tudi tisti, ki niso seznanjeni z VPN-ji ali tehnologijo.

ProtonVPN

ProtonVPN ima kul črno-zeleni vmesnik, ki je videti kot nekaj iz filmov The Matrix. Pozdravlja vas postavitev, podobna NordVPN, z zemljevidom na desni in strežniki na levi.

vmesnik za pregled protonvpn

Zeleni trikotniki, obrnjeni navzdol, na zemljevidu pokažejo, kje se nahajajo strežniki, na VPN pa se lahko povežete tako, da kliknete na njih ali preprosto najdete želeni strežnik s seznama. ProtonVPN vam tudi omogoča, da zaprete okno zemljevida, tako kot NordVPN, če želite maksimirati zaslonske nepremičnine.

Spodaj na zemljevidu je nekaj dodatnih informacij o vaši povezavi, ki jih NordVPN ne vključuje, na primer časovnik seje in graf hitrosti povezave, kar dodaja občutek, da ste heker med uporabo te temne programske opreme. 

Čeprav je ta glavna stran odjemalca videti kul in moderna, se pojavijo težave pri postavitvi menija z nastavitvami. Majhne stvari, kot je vstavljanje stikala kill na “napredni” zavihek nastavitev, stvari naredijo le nekoliko težje, kot bi morale biti. 

Poleg tega se zdi, da določena preklopna stikala ne delajo ničesar, kot je možnost zgodnjega dostopa, nekatera pa sploh niso preklapljiva, na primer, da je zaščita pred uhajanjem DNS zaklenjena v položaju “vklop”. 

Okrogle tri misli

Medtem ko je vmesnik ProtonVPN nedvomno privlačen na distopičen, futurističen način, postavitev odjemalca pa še zdaleč ni slaba, imajo nastavitveni meniji nekaj težav, ki jih je treba razviti. 

NordVPN na drugi strani ponuja tako brezhibno uporabniško izkušnjo, ki jo lahko pričakujete od katere koli programske opreme. V poglavju o hitrosti si bomo ogledali nekaj težav, vendar je konec koncev z vidika prijaznosti do uporabnika NordVPN približno tako dober.. 

Okrog: točka enostavnosti uporabe za NordVPN

Logotip ProtonVPN
NordVPN Logotip

4

Hitrost

Naslednji del je odmik od subjektivnega sveta enostavne uporabe veliko bolj znanstven in kliničen. Da bi primerjali hitrost vsakega VPN-a, smo vsakega ponudnika postavili skozi petasto ročico na petih lokacijah in posneli hitrost pinga, prenosa in nalaganja. 

Te podatke lahko primerjamo s kontrolnim merjenjem naših internetnih hitrosti brez VPN, da dobimo dobro predstavo o tem, kaj je vsak ponudnik sposoben glede hitrosti. Tu naredimo tudi malo testiranja v resničnem svetu, da potrdimo, ali VPN dejansko deluje tako, kot kažejo številke na papirju.

NordVPN

Kot smo omenili v naši tekmi med NordVPN in CyberGhost, ima NordVPN nekaj težav z doslednostjo, ko gre za hitrost. Zdi se, da je sistem za izbiro strežnika na določeni lokaciji podoben risanju naključnega sklopa iz klobuka in kateri strežnik, ki ste ga dali, je lahko odličen ali popolnoma neuporaben. 

Lokacija: Ping (ms) Prenos (Mbps) Nalaganje (Mbps)
Nezaščiten9165.510.57
ZDA št. 247923133.538.87
Združeno kraljestvo # 20115334,786.06
Nizozemska # 6614566,915.39
Japonska # 69159132,833.31
Dvojni VPN (od ZDA do Kanade # 4)7920.488.64

Ob vsej tej negativnosti se stvari ali zdijo, da se izboljšujejo, ali pa smo tokrat le imeli srečo s strežniki. Štirje od petih strežnikov, ki smo jih preizkusili, smo videli solidne hitrosti, pri čemer je samo en – Južna Afrika – padel popolnoma ravno na obraz. 

Kljub slabi uspešnosti na papirju se je ta strežnik še vedno zdel uporaben za brskanje po spletu in celo YouTube. Konec koncev je običajno učinkovito prekiniti povezavo in ponovno povezati, da narišete nov sklop, tako rekoč, in poskusite vzpostaviti povezavo z boljšim strežnikom. Na splošno pa NordVPN ponuja solidne, če ne nujno zanesljive, hitrosti. Preberite si naš del NordVPN proti IPVanish in si oglejte, kako se primerjata.

ProtonVPN

Če pogledamo obe tabeli, je takoj razvidno, kateri od teh dveh VPN je hitrejši. Hitrosti ProtonVPN-a so bili najmanj impresivni.

Lokacija: Ping (ms) Prenos (Mbps) Nalaganje (Mbps)
Nezaščiten (St. Louis)983.1420.49
Illinois, ZDA # 16 (priporočen strežnik)1551.1320.51
Ameriški Illinois številka 1 (varno jedro)2793.23,56
UK # 1410216.3410,99
Japonska # 2126417.917.45
Avstralija # 2125684.2810,87

Medtem ko je bližnji ameriški strežnik uspešno deloval in Velika Britanija je opazila tudi hitrost, sta Japonska in Južna Afrika poslovali slabo. Ti brskalniki so bili med brskanjem opazno počasni, tako da NordVPN ni bil, niti v najslabšem primeru. 

Poleg tega časi pinga, ki smo jih videli med testiranjem, to popolnoma izključujejo za nekaj, kot je VPN za igranje iger (kljub kul videzom). Če Južna Afrika presega pol sekunde časa pinga, Japonska pa se ji tudi približa, brskanje po spletu je nekoliko podobno uporabi klicanja, če primerjamo občutek NordVPN-a, tudi na najpočasnejšem strežniku, ki smo ga preizkusili.

Okrogle štiri misli

Kot smo rekli na začetku, je ta odsek ponavadi najbolj razrezan in suh. Če pogledamo podatke, je NordVPN objektivno in bistveno hitrejši od ProtonVPN na skoraj vsakem strežniku.

Uspešnost vsakega VPN-ja na papirju se prenese tudi v resnično uporabo, NordVPN pa se pri nalaganju na spletna mesta ali videoposnetke počuti opazno hitreje kot ProtonVPN..

Okrog: točka hitrosti za NordVPN

Logotip ProtonVPN
NordVPN Logotip

5

Varnost & Zasebnost

V petem in zadnjem krogu si ogledamo, kaj bi večina ljudi štela za najpomembnejše funkcije katerega koli VPN-ja: varnost in zasebnost. Da bi to ugotovili, testiramo vsako VPN na puščanje DNS, puščanje IP ali katero koli drugo vrsto kršitve varnosti.

Ogledamo si tudi, katere protokole in šifriranje ponuja vsak VPN, da ugotovimo, kako varna je. Poleg tega preberemo pravilnik o zasebnosti vsakega ponudnika, da vidimo, ali je eden od uporabnikov s podatki o uporabnikih. 

NordVPN

NordVPN uporabnikom ne ponuja izbire protokola ali šifriranja, temveč vas zaklene v nastavitve, za katere je znano, da so varne. Uporablja OpenVPN, seznanjen s šifriranjem AES-256, ki je trenutno najbolj varna kombinacija, ki jo lahko uporabi VPN. 

Kar zadeva zasebnost, ima NordVPN eno izmed krajših pravil o zasebnosti, ki smo jih videli. Prav tako ima strukturo, ki omogoča enostavno brskanje in iskanje odgovora na posebna vprašanja, če morate vedeti, kako se uporablja določen podatek. 

Na splošno NordVPN dobro opravlja zbiranje čim manj informacij, medtem ko zagotavlja svojo storitev. Edina stvar, ki jo potrebujete za ustvarjanje računa, je e-poštni naslov in način plačila. 

Če ste nekdo, ki želi povečati vašo anonimnost, potem lahko uporabite e-poštno sporočilo in bitcoin, da bi ga naredili tako, da NordVPN nima dejanskih identifikacijskih podatkov o vas. 

Poleg tega se podatki zbirajo, ko prejmete pomoč od službe za stranke, vendar so to vsi podatki, ki jih potrebujete za voljo v procesu sodelovanja s službo za stranke. Nekaj ​​podrobnosti je zbranih tudi iz piškotkov na spletnem mestu, vendar te informacije niso identificirane in se uporabljajo samo za pomoč pri optimizaciji in vzdrževanju spletnega mesta.

ProtonVPN

ProtonVPN, tako kot NordVPN, ne ponuja možnosti, ko gre za protokol ali šifriranje. Namesto tega uporablja OpenVPN za namizni odjemalec in IKEv2 / IPSec na mobilnih napravah. Za šifriranje uporablja AES-256, o katerem si lahko več preberete v našem opisu članka za šifriranje. 

Kot smo rekli za NordVPN, so to zelo varne možnosti, protokolov, kot je PPTP, pa se izognemo njihovi pomanjkljivi varnosti, o čemer lahko preberete v naši razčlenitvi protokola VPN. 

Če nadaljuje na politiko zasebnosti, ima ProtonVPN podobno dolžino kot NordVPN. ProtonVPN zbira e-poštni naslov in način plačila, da ustvari svoj račun, vendar v tem primeru zaračunavanje obračuna tretja oseba. 

To pomeni, da tudi če ne želite imeti težav z uporabo bitcoina za nakup VPN-ja, ProtonVPN še vedno nima identifikacijskih podatkov o vas. Da bi vas nekdo povezal z VPN, bi moral pridobiti zapise tako od ProtonVPN kot od tretje osebe, ki upravlja z obračunavanjem. 

Poleg tega ProtonVPN zbira časovni žig le ob vsaki povezavi. Ta časovni žig se vsakič, ko se povežete, prepisuje in ne prepozna. To je precej zbiranje informacij z golimi kostmi. Poleg tega ProtonVPN ima sedež v Švici, ki ima nekaj najboljših zakonov o zasebnosti na svetu, zaradi česar je to izvedljiva izbira za uporabnike, ki se zavedajo zasebnosti. 

Okrogle pet misli

Oba VPN ponujata enake protokole in šifriranje, pri čemer se ProtonVPN na mobilnih napravah razlikuje z uporabo IKEv2 / IPSec, medtem ko NordVPN uporablja OpenVPN po vsej plošči. Oba VPN-ja sta prestala vsak preizkus uhajanja DNS-a in IP-ja, ki smo ju vrgli in nudili zanesljivo varnost.

Oba imata tudi trdne politike zasebnosti z nekaj razlike tu in tam. Medtem ko ProtonVPN uporablja tretjo osebo za obdelavo plačil, tako da nikoli nima teh identifikacijskih podatkov, NordVPN uporabnikom, ki skrbijo za zasebnost, ponuja možnost plačila v bitcoinu, da ohranijo anonimnost. 

To je preblizu za klic, saj oba ponujata odlično varnost in zasebnost, zato moramo tega poimenovati neodločeno in dodeliti točko obema VPN.

Krog: Varnost & Zasebnost Brez jasnega zmagovalca, točke za oba

Logotip ProtonVPN
NordVPN Logotip

6

Razsodba

S končnim rezultatom pet proti ena je NordVPN nesporni zmagovalec v tej tekmi. Čeprav ProtonVPN ponuja nekaj vabljivih koščkov, kot je brezplačni načrt, se splošne cene ne morejo ujemati z vrednostjo, ki jo ponuja NordVPN.

Da bi bilo stanje ProtonVPN še slabše, njegovo razdeljeno tuneliranje ne odpravlja neskladja v čisti količini funkcij, ki jih ponuja NordVPN, da ne omenjam superiorne hitrosti in enostavnosti uporabe NordVPN. 

Zmagovalec: NordVPN

Če ste že prej uporabljali katerega koli od teh VPN-jev, bi radi v komentarjih slišali, kako se vaša izkušnja primerja z našo. Kot vedno hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map