Priročnik za anonimno brskanje: Bodite varni na spletu leta 2020

Ko se naš tehnološki svet vse bolj povezuje in je zaradi tega bolj mesan, postane zasebnost večja skrb. S tehnološkimi titani, kot je Facebook, ki se hitro in svobodno igrajo s podatki ljudi, je treba podvomiti v integriteto podjetij, ki jim zaupamo svoje podatke. To celo zanemarja očitne težave z zasebnostjo, ki se pojavljajo tudi pri ponudnikih internetnih storitev in vohunskem vohunjenju.


V tem anonimnem priročniku za brskanje vam bomo posredovali znanje in orodja za zaščito vaših osebnih podatkov pred dvomljivimi praksami zbiranja in senzacionalno prodajo. Po korakih, ki jih predlagamo, ne boste mogli uživati ​​samo bolj odprtega interneta, ampak tudi tistega, v katerem vam ni treba gledati čez ramo.

Preden se potopite v podrobnosti, morate to vedeti: ni anonimnih načinov za anonimnost v spletu. Čeprav smo tu, da vas zaščitimo pred zlonamernim zbiranjem in izkoriščanjem podatkov v našem spletnem svetu, dejstvo, da uporabljate internet, pomeni, da pred vsemi ne morete biti varni.

Če želite resnično anonimnost, zaprite brskalnik in vrzite računalnik.

Čeprav pred vsemi ne morete biti varni, ste pred večino stvari varni. Resnična anonimnost je resnična sanje, vendar lahko blokirate zlonamerne oglase, sledenje svetilnikom, mreženje in drugo. Namen tega priročnika je nadzor škode.

Zakaj bi morali brskati anonimno

nadzor

Čeprav se lahko nasmehnemo smešnim vprašanjem, kongresniki in ženske zastavljajo tehnične titane, kot sta Mark Zuckerberg in Sundar Pichai, na Capitol Hillu niso brez razloga. Večina spletnih mest, vključno s Facebookom in Googlom, uporablja sledilce za beleženje, kako komunicirate z njimi. Ti sledilci vam lahko celo sledijo na spletnih mestih.

Podjetja uporabljajo podatke za boljšo prodajo oglaševalskega prostora, zadržijo svoje demografske podatke ali samo vidijo, katere funkcije so lahko koristne na njihovem spletnem mestu. Seveda je zbirka običajno opisana v pravilniku o zasebnosti in se s politiko zasebnosti strinjate z uporabo te storitve.

Ko se postavimo v to luč, se zdi koristno. Meja med preprostim raziskovanjem občinstva in zlonamernim iskanjem podatkov je zabrisana. Viralna zgodba o Forbes, na primer, delil, kako je Target vedela, da je mlado dekle zanosilo, preden je to storil njen oče.

Po spletnem nakupovanju in nakupu določenih izdelkov pri podjetju Target je njen avtomatizirani sistem določil, da je deklica morda noseča, in začel pošiljati oglase na njen dom, kjer je živela z očetom. Ogorčen je oče stopil proti Targetu in trdil, da je njegova marketinška ekipa hči spodbujala, da bi zanosila. Izkazalo se je, da že je.

Ta vrsta rudarjenja podatkov in pripisovanja profilov je poudarjena v New York Times članek “kako podjetja učijo vaše skrivnosti.” Tržniki želijo umazanih podrobnosti o vas in jih želijo zbrati brez vaše vednosti. Pravil o zasebnosti je težko razvozlati, napolniti z zakonitimi pravicami in zasnovane tako, da bodo organizacije lahko tako natančno oblikovale marketinški profil o vas, kot želijo.

To je očitno kršitev zasebnosti, vendar ni tako zoprno kot sledenje vladi. V ZDA je projekt PRISM v letu 2013 povzročil nemir, vendar šest let od tega nihče ni prevzel odgovornosti za ameriško nacionalno agencijo za varnost. Nekatere evropske države imajo boljše zakone o zasebnosti, vendar so številne prav tako slabe, če ne slabše.

Poleg tega je grozno. Tudi brez sveta Philippa K. Dicka zgoraj je zbiranje in sledenje nemoralno in grobo. Da bi se stvari poslabšale, tudi vaš brskalnik sledi več podatkov, kot si morda mislite.  

Kako vas brskalniki spremljajo

sledenje podatkov

Večina ljudi pozna piškotke. Na spletu so piškotki namenjeni mehanizmu, s katerim lahko spletna mesta zapomnijo podatke o uporabniku in beležijo njegovo brskanje. Na primer, piškotki se uporabljajo za shranjevanje vašega e-poštnega naslova ob prijavi ali zapomnitev določenih atributov o tem, kdaj ste nazadnje brskali po spletnem mestu.

Prvi piškotki, ki jih izdela in izvaja spletno mesto, ki ga brskate, so izključno za stranke, ki vodijo spletno mesto. Kljub temu boste našli tudi piškotke tretjih oseb, ki vas spremljajo na več straneh. Običajno jih injiciramo prek oglasnih omrežij.

Recimo, da obiščete spletno mesto, ki je v stranski vrstici oglaševalo Google AdSense. Nato zapustite to spletno mesto in pojdite na tisto, ki prodaja avdio opremo. To podjetje prodaja oglase v Googlu AdSense, zato teden dni kasneje od tega podjetja vidite prodajo pred vsakim YouTubovim video posnetkom.

V raziskavi univerze Prince so raziskovalci ugotovili, da je 482 najboljših 50.000 spletnih strani zabeležilo vse podrobnosti o vaših podatkih brskanja. To vključuje vaše ime, podatke o kreditni kartici, naslov, starost in še veliko več. Če želite vedeti podrobnosti o tem, kaj pošlje vaš brskalnik, priporočamo, da skenirate s Panopticlick.

Tudi brez dajanja osebnih podatkov se lahko prepoznate s prstnim odtisom brskalnika. Vaš brskalnik z vsako zahtevo pošlje veliko metapodatkov, vključno z vašim operacijskim sistemom, vtičniki brskalnika, ločljivost zaslona, ​​jezik, platforma, sistemske pisave, časovni pas in še več. V kombinaciji z vašim naslovom IP, s pomočjo katerega lahko določite, kje in kdo ste.

Izvedli smo test z izključeno zaščito zasebnosti za ta vodnik. Panopticlick je ugotovil, da je prstni odtis našega brskalnika edinstven med 154.045 testi, opravljenimi v predhodnih 45 dneh.

Zaščita brskalnika

varno brskanje

Prvi korak k anonimnemu brskanju je zaščita brskalnika. Čeprav vas to ne bo zaščitilo pred vohunjenjem vlade in ponudnika internetnih storitev, vas lahko zaščiti pred zlonamernim zbiranjem podatkov na spletnih straneh.

Blokiraj podatke brskalnika

Če želite preiti v preprost način, se splača, da se vrnete v brskalnik in uporabite varen, na primer Brave. Vendar je Chrome še vedno najbolj varen brskalnik med velikimi tremi in obstajajo orodja, ki jih lahko namestite, da boste še bolj pripomogli k temu.

Prvo orodje je zaviralec oglasov in sledilcev. Za celoten seznam si lahko preberete naš vodič o najboljših blokatorjih pojavnih oken, vendar priporočamo uBlock Origin. To je odprtokodni zaviralec oglasov, ki ga je mogoče najti v spletnih trgovinah Chrome, Firefox, Edge in Opera. Čeprav deluje dobro, uBlock Origin kaže tudi najmanjše število uhajanj zasebnosti iz najboljših zaviralcev oglasov.

uBlock Origin sicer ni najlepši ali najpreprostejši zaviralec oglasov, ki ga lahko uporabite. Če iščete več možnosti, preberite naš del o 99 brezplačnih orodjih, da zaščitite svojo zasebnost.

Poleg blokatorja oglasov lahko namestite še nekaj drugih razširitev. Na primer, zasebnost Badger je orodje za blokiranje nevidnih sledilcev na spletnih mestih. Razvil jo je Fundacija Electronic Frontier – ustvarjalec Panopticlick – in pošilja signal Ne sledite vsakič, ko vas piškotek poskuša slediti.

EFF ponuja tudi HTTPS Everywhere, ki prisili spletna mesta, da naložijo šifrirane strani. Številna spletna mesta privzemajo nešifrirane strani HTTP ali zahteve za preusmeritev na nezaščitene domene. HTTPS Povsod spremeni zahteve, ki jih pošiljate, samo naloži šifrirane spletne strani.

Obstaja veliko razširitev zasebnosti, vendar se večina zmanjša na blokiranje oglasov in sledilcev. Če želite, eksperimentirajte z različnimi, in dvakrat preverite, ali sodelujejo s Panopticlick. Če ne želite iti skozi težave, bi vam morala naša priporočila dobro služiti.

Skrijte svoje otroke, skrijte gesla

Brskalniki so postali bolj izpopolnjeni, saj se je povečalo število uporabnikov računov, shranjenih pri njih. Kljub temu je vgrajen upravitelj gesel v vašem brskalniku najslabša stvar, ki jo lahko uporabljate. Čeprav je integracija Safarija z iCloud Keychain boljša od Chromovega pomnilniškega gesla, je namenski upravitelj gesel boljši od obeh.

Upravitelji gesel omogočajo shranjevanje, organiziranje in polnjenje gesel v spletu. Omogočajo vam priročen dostop do poverilnic vašega računa in vam pomagajo ostati bolj varen v spletu, saj se izognete kibernetskim zločinom. Ker imate namensko mesto za shranjevanje gesel, lahko za svoje račune uporabljate dolge, edinstvene kombinacije, ki hekerju znatno otežujejo dostop do njih.

Najboljši upravljavci gesla shranjujejo vaše podatke tudi v šifrirani obliki, tako da je prek hekerja nemogoče vdreti. Naš najboljši izbor je Dashlane zaradi svoje enostavne uporabe, vrhunske varnosti gesla in številnih funkcij. Več o tem lahko izveste v našem pregledu Dashlane.

Če nimate denarja, je LastPass najboljši upravitelj brezplačnih gesel. Bliža se Dashlaneu – opazite, kako blizu je v naši primerjavi Dashlane vs. LastPass – vendar, kot lahko preberete v našem pregledu LastPass, se beležijo kršitve varnosti.

Zbrišite zgodovino iskanja

Obstaja veliko razlogov za izbris zgodovine iskanja – lahko si omislimo vsaj enega – vendar je to nadležno in zlahka sodi v kategorijo stvari, ki si jih želite, vendar nikoli niso sledili. Namesto, da to počnete ročno, je boljša možnost, da uporabite iskalnik, ki zgodovine ne ohranja na prvem mestu.

Iskalniki sodijo med najbolj dostopne storitve na spletu, Google pa je še posebej grozen kršitelj. Iskalniki, usmerjeni v zasebnost, običajno uporabljajo Google, Yahoo in Bing za združevanje rezultatov in njihovo prikazovanje. Ker se o vas nič ne zbira, tudi rezultati niso prilagojeni.

Morda je najbolj znan iskalnik, osredotočen na zasebnost, DuckDuckGo. Poleg tega, da svoje storitve ponuja brezplačno, je DuckDuckGo močan zagovornik zasebnosti in je v 11 letih poslovanja različnim organizacijam za zasebnost doniral več kot milijon dolarjev. V programu Safari in Firefox lahko to privzeto iščete, vendar ga Google ne preseneti..

Zagotavljanje vaših socialnih medijev

varni socialni mediji

Če želite biti anonimni, ne bi smeli imeti socialnih medijev. Če vodite podjetje ali se želite povezati s prijatelji in družino, je to nujno zlo. Večina korakov za zavarovanje družbenih medijev je enaka zaščiti brskalnika, zato se prepričajte, da začnete tam.

Če uporabljate vtičnik za preprečevanje sledenja, bi morali biti vključeni v družbene medije. Kljub temu ti blokatorji ne ščitijo podatkov, ki jih voljno dajete. Uporaba družbenih medijev še ne pomeni, da mora biti vse v vašem računu natančno. Lažni varnostni odgovori, rojstni datumi in naslovi so dobri načini, da v stroj za zbiranje podatkov vržemo ključ.

Vendar obstaja poseben vidik socialnih medijev: zunanje povezave. Na družabnih omrežjih vas čakajo zvite roke – lažne novice. Čeprav se Zuckerbergi sveta razbijajo na njem, boste morali še vedno uporabiti svojo sodbo, da ločite, kaj je resnično in kaj ne.

Na srečo obstajajo orodja, ki vam lahko pomagajo. Windscribe, ki je najboljši brezplačni VPN, vključuje orodje, ki omogoča preverjanje povezav, preden jih kliknete. Prikazali vam bodo informacije, kot je število oglasov in sledilcev na strani, in vam dali skupno oceno zasebnosti. Več o tem lahko izveste v našem pregledu Windscribe.

Zagotavljanje internetne povezave

VPN povezava varna

Zdaj, ko sta vaš brskalnik in družbeni mediji zaklenjena, je čas, da zaščitite vir. Nobena količina razširitev brskalnika in blokiranje sledilcev ne more zaščititi podatkov, ki se pretakajo prek vašega ponudnika internetnih storitev, pri spletnih ponudnikih, ki prodajajo zgodovino brskanja uporabnikov, pa je strašljiva misel.

Mnogi mislijo, da je uporaba proxyja najboljši način za zavarovanje vaše povezave, običajno zato, ker so na voljo brezplačni. Kot je razloženo v priročniku VPN vs. proxy v primerjavi s Torom, so pooblaščenci pooblaščenci za uporabo pri spletnih opravilih z majhnim tveganjem, kjer želite prikriti svoj IP naslov. Vendar so slaba možnost, ker ne omogočajo šifriranja in imajo lahko nenamerne posledice.

Boljša ideja je uporaba virtualnega zasebnega omrežja. VPN zavaruje vašo internetno povezavo s šifriranjem podatkov, ki jih pošiljate, in anonimizacijo, preden zahtevo premaknete v svojega ponudnika internetnih storitev in širšega spleta. Varnost VPN je zapletena tema, vendar je za namene tega priročnika najboljši način za zaščito internetne povezave.

Najboljši ponudniki VPN ponujajo vrhunsko 256-bitno AES šifriranje in stroge politike brez beleženja. Skratka, namesto usmerjanja zahtevkov do strežnikov DNS vašega ponudnika internetnih storitev se zahteve pošljejo ponudniku VPN za usmerjanje. Ker se tam ne hranijo dnevniki, v bistvu postanete nevidni pri uporabi interneta.

Žal ni tako preprosto kot izbira VPN-ja, ki trdi, da ne ohranja dnevnikov. Ponudniki, kot sta HideMyAss in IPVanish, trdijo, da ne, potem so ugotovili, da lažejo na sodišču. O teh incidentih se lahko naučite v našem pregledu HideMyAss in pregledu IPVanish.

Ponudniki, ki jih v naših VPN pregledih visoko uvrščamo, so dokazali, da ne vodijo dnevnikov. Naš najboljši izbor je ExpressVPN zaradi enostavne uporabe, varnosti in močne naravnanosti na zasebnost. Več o tem lahko izveste v našem pregledu ExpressVPN.

Končne misli

Čeprav bo uporaba interneta ogrozila vašo anonimnost, lahko sprejmete ukrepe za zaščito večine svojih osebnih podatkov. Najbolj žaljive prakse so sledenje med spletnimi stranmi in zbiranje podatkov s strani ponudnikov internetnih storitev in vladnih agencij. K sreči se lahko borite proti obema.

Blokatorji oglasov in sledilcev vam bodo ubrali nekaj poti, vendar je VPN bistveno orodje za spletno zasebnost. Ščiti vse na izvoru, zato vam ne bo treba skrbeti, da bodo prošnje zdrsnile skozi razpoke in razkrile svojo identiteto.

Katere korake izvajate za zaščito svojega brskanja? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map