Pet oči, devet oči in štirinajst oči: vas Big Brother opazuje?

Tehnologija hitro raste in s tem raste zmogljivost vladnega nadzora. Mnogi se zavedajo, da se globalni nadzor dogaja, vendar želimo zagotoviti, da veste, kaj se dogaja. Sestavili smo priročnik o zavezništvu Pet oči, devetimi očmi in 14 očmi, da boste videli, kako invazivni so.


Ljudje vse bolj skrbijo, koliko je o njih znanega, od zgodovine brskalnika do zasebnih pogovorov z mamo. Navsezadnje si vsi želijo neke oblike zasebnosti. Žal svet, v katerem živimo, ne ponuja veliko. 

Mnoge države imajo nadzorne sisteme, vendar države v zvezah Pet oči, devet oči in 14 oči sodelujejo skupaj, da si izmenjujejo podatke v velikem obsegu. Povedano povedano, velik del tega nadzora se izvaja za boj proti terorizmu in organiziranemu kriminalu. To pa ne pojasnjuje, zakaj nedolžni ljudje vohunijo vsak dan. 

Vaši podatki se lahko zbirajo na več načinov. V nekaterih državah, na primer v Veliki Britaniji, je hramba podatkov obvezna. Ponudniki internetnih storitev lahko zberejo vašo zgodovino brskanja in z veliko ljudmi, ki uporabljajo VoIP in aplikacije za spletno sporočanje, se lahko prijavi še veliko več. Lahko se zbirajo telefonski klici, besedilna sporočila, e-poštna sporočila in celo zgodovina lokacij.

Skupine Five Eyes, Nine Eyes in 14 Eyes so veliki akterji v globalni nadzorni igri. Vsaka vpletena država lahko izvaja nadzor v določenih regijah in ga deli z drugimi v zavezništvu.

V tem članku si ogledamo, katere države so v teh zvezah in kaj lahko storijo.

Kaj je pet oči?

kaj-je-pet oči

The Five Eyes so ZDA, Velika Britanija, Kanada, Avstralija in Nova Zelandija.

Zavezništvo Five Eyes, znano tudi kot FVEY, je bilo ustanovljeno 14. avgusta 1941 in ga je mogoče zaslediti do druge svetovne vojne. Med drugo svetovno vojno je bila pomembna izmenjava obveščevalnih informacij med Združenim kraljestvom in ZDA, partnerstvo pa se je nadaljevalo tudi pozneje.

Leta 1946 je bil sprejet sporazum UKUSA, ki je formalno vzpostavil partnerstvo med Združenim kraljestvom in ZDA, ki je države povezal z mrežo poslušalnih mest, kar je omogočilo zbiranje in izmenjavo obveščevalnih informacij med njimi. Njihove nadzorne zmogljivosti so se od takrat okrepile. 

V naslednjih 10 letih so se zvezi pridružile Kanada, Avstralija in Nova Zelandija in do leta 1955 je bil sporazum posodobljen, da bi jih formalno vključil. Glede na to je bilo tako tajno, avstralski premier naj bi obstajal do leta 1973. Poleg tega dejstvo, da sporazum ni bil znan do leta 2005, njegova vsebina pa je bila objavljena šele pozneje.

Kaj lahko stori pet oči?

Obvestilo Five Eyes vključuje nadzorni sistem, ki so ga razvili, imenovan ECHELON, za zbiranje informacij s prestrezanjem. Prvotno je bil uporabljen za spremljanje komunikacij nekdanje Sovjetske zveze in vzhodnega bloka, zdaj pa se uporablja za spremljanje zasebnih komunikacij ljudi po vsem svetu.. 

To je močno orodje, ki lahko posluša vaše telefonske klice in prestreže drugo spletno komunikacijo. Lahko zbira in shranjuje milijone zapisov informacij. Dokazi o tem sistemu so sčasoma rasli, vendar sta ZDA in Velika Britanija zanikali njegov obstoj do poznih devetdesetih, ko je bil razkrit javnosti. 

Ker se je leta 2001 začela vojna proti terorizmu, so se nadzorne zmogljivosti Pet oči razširile, zlasti na spletu. Leta 2013 je nekdanji pogodbenik ameriške agencije za nacionalno varnost Edward Snowden razkril, koliko nadzora je bilo opravljenega in je na poti ujel navadne državljane, najslabši krivci pa so bili NSA in britanski vladni štab za komunikacije.. 

Uporabljena tehnologija spremljanja je invazivna in lahko zbere večino informacij, poslanih po kateri koli liniji ali signalu ali shranjenih v napravi, povezani z internetom. Snowden je izpostavil številne programe nadzora, vključno z:

 • THINTHREAD, ki je orodje, ki analizira odnose in vzorce. Monitorjem sporoča, katere klice naj poslušajo in na kaj naj iščejo.
 • XKEYSCORE, ki je orodje za analizo, ki indeksira informacije, kot so e-poštni naslovi, IP naslovi, telefonske številke, metapodatki in tako naprej, shranjene na več svetovnih spletnih mestih.
 • TEMPORA, ki je program, ki zbira inteligenco iz podvodnih optičnih kablov.

Sporazum Five Eyes vključuje tudi zbiranje obveščevalnih informacij, ki niso obveščevalne. Obstaja veliko načinov, kako to storiti:

 • SIGINT zbira podatke iz komunikacijskih sistemov, orožnih sistemov in radarjev, s čimer se zavezništvo primarno ukvarja. Za vas to pomeni, da je mogoče nadzorovati vsako elektronsko komunikacijo z nekom.
 • HUMINT, ki vključuje podatke, zbrane iz človeškega vira. To bi lahko bili podatki, ki so jih zbrali vohuni in zasliševalci.
 • GEOINT, kjer se uporabljajo satelitski posnetki, zemljevidi in načrti za pridobivanje informacij o človekovi dejavnosti.

Čeprav večina držav svojim vladam prepoveduje vohunjenje za svoje državljane, če ni opravljeno s pregledom, sporazum s petimi očmi zagotavlja vrzel. Preko nje lahko druge države vohunijo za državljane te države in delijo informacije, ki jih dobijo. Malo je dokazov, kako pogosto se to zgodi, vendar obstajajo primeri, ki kažejo, da je tako.

Skratka, zavezništvo Five Eyes je dom najmočnejših nadzornih agencij na svetu.

Kaj je devet oči?

kaj-je-devet oči

Zavezništvo Nine Eyes sestavljajo države Pet oči, ter Danska, Francija, Nizozemska in Norveška. Čeprav obstajajo dokazi, da Devet oči in 14 oči obstajajo, je malo znanega, kaj lahko in česa ne morejo storiti.

Vemo, da je skupina Nine Eyes razširitev zavezništva Five Eyes s podobnim sodelovanjem pri zbiranju informacij in množičnem nadzoru. Ta izmenjava obveščevalnih podatkov je za dodatne partnerje bolj omejena, vendar se na Nizozemskem govori, da je dom vsaj enega vohunskega sklopa, kot lahko preberete v našem najboljšem VPN-ju za nizozemski del.

Čeprav imajo države s petimi očmi med seboj avtomatske sporazume o izmenjavi podatkov, se druge države štejejo za tretje članice in imajo manj dovoljenja. To pomeni, da so zmožnosti izmenjave obveščevalnih podatkov ožje, vendar lahko še vedno sodelujejo v nadzoru.

Kaj je 14 oči?

Zavezništvo 14 oči sestavljajo države Devet oči in Nemčija, Belgija, Italija, Španija in Švedska. Gre za razširitev zavezništva Five Eyes in Nine Eyes, vendar je njegovo dejansko ime SIGINT Seniors Europe. 

Njegov namen je uskladiti izmenjavo obveščevalnih podatkov vojaških signalov med svojimi pripadniki. Inteligenca, ki je v skupni rabi, so lahko neobdelani podatki, ne le končana poročila. Čeprav vemo, da obstaja, je malo informacij o tem, kaj počne zveza 14 Oči.

Druge države, ki se bodo pridružile petim očem

Nekatere države v mreži tretjih so bile ali so zainteresirane za pridružitev zavezništvu Five Eyes.

ZDA so predlagale, naj se Francija pridruži zavezništvu Five Eyes, da bi postala Šesto oko. Francoski predsednik Nicholas Sarkozy je želel dobiti enak status kot drugi zavezniki. To bi moralo vključevati podpis no-vohunskega sporazuma za zagotovitev, da se države ne zbirajo medsebojno.

Direktor NSA je zahtevo odobril, a direktor CIA in predsednik Barack Obama tega nista storil, zato je Francija to zavrnila. Kljub temu novejša poročila kažejo, da Francija tesneje sodeluje z njimi.

Poročalo se je tudi, da se je Nemčija zanimala za prestop v skupino Devet oči, morda celo na Pet oči. 

Druge države so s Petimi očmi vzpostavile nadzorna partnerstva, kot je 43 Oči, kar je 14 Oči plus pripadniki mednarodnih sil za varnost v Afganistanu. To je bilo oblikovano za varnostno misijo v Afganistanu pod vodstvom Nata. 

Poleg tega obstaja Club de Berne, ki je forum za storitve izmenjave obveščevalnih podatkov v 28 državah v EU, ki je bila ustanovljena leta 1971. Vendar temelji na prostovoljnih izmenjavah, ZDA pa niso članice.

Varnostna vprašanja okoli Huaweija 

Obstaja resna zaskrbljenost zaradi sodelovanja družbe Huawei pri gradnji omrežij 5G. Kitajski telekomunikacijski velikan ni v državni lasti, vendar dokazi kažejo, da je Pekingu omogočil, da na svoje telefone namesti vohunsko programsko opremo. Poleg tega Huawei izdeluje veliko delov za drugo telekomunikacijsko opremo, tako da kdo ve, kaj se še dogaja.

Kako slaba je Kitajska, ni dobro, da kitajsko podjetje vključi v gradnjo tako pomembne infrastrukture. Ni mogoče vedeti, kaj bo država lahko storila, ko bo tehnologija uvedena. Kitajski bi lahko omogočil nadzor nad vsemi. 

Kljub temu je Huawei eno redkih podjetij, ki proizvaja opremo, potrebno za infrastrukturo 5G, zato ni veliko možnosti. 

Zaradi teh pomislekov so ZDA ponovno ocenile, kako se lahko delijo informacije in kako je povezana z zavezniki, ki uporabljajo opremo, kar bi lahko vplivalo na zavezništvo Five Eyes.

Končne misli

Ne moremo ubežati vašemu obvestilu, da nas opazujejo, vendar upamo, da vam je ta članek podrobneje predstavil, kaj se dogaja. Brez žvižgačev in hekerjev ne bi vedeli za polovico nadzora, ki ga izvajajo naše vlade.

Ko se tehnologija izboljšuje, se povečujejo tudi zmogljivosti za nadzor. Vaša najboljša stava je, da se oborožite z varnim VPN, ki vam bo pomagal ostati anonimen. Oglejte si našo varnostno knjižnico za bolj koristne članke o varnem spletu. Če smo kaj izpustili, nam to sporočite v razdelku za komentar. Hvala za branje. 

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map