Opera vs Firefox: dva manjša brskalnika sta ju leta 2020 izstrelila

Opera in Firefox sta dva najstarejša aktivna spletna brskalnika, ki sta se v svoji dolgi življenjski dobi močno spremenila. Ves čas svojega obstoja sta zasedala nišni kotiček trga brskalnikov v primerjavi z bolj običajnimi brskalniki Google Chrome in Internet Explorerjem (preberite pregled našega Internet Explorerja) pred njim. 


Danes je čas, da predstavite Opera proti Firefoxu in ugotovite, katera je najboljša. Čeprav je bil Firefox že od nekdaj bolj priljubljena možnost, sta se tako on kot Opera v svojih posameznih pregledih odlično odrezala. Če želite podrobnejšo analizo vsake, si lahko ogledate naš pregled Firefox in Opera.

Nastavitev boja: Opera proti Firefoxu

Da bi ugotovili, kateri je boljši brskalnik, bomo dva tekmovalca vodili v petih krogih, pri čemer se bo vsak osredotočil na ključni vidik brskanja po spletu. Najprej so funkcije, sledijo enostavna uporaba, zmogljivost, varnost in zasebnost. Zmagovalec vsakega kroga prejme eno točko, brskalnik, ki doseže tri ali več točk, pa bo razglašen za skupnega zmagovalca.

1

Lastnosti

Kot vedno bomo začeli s funkcijami. Odločilni dejavniki tega kroga vključujejo glavne vgrajene funkcije, kot so blokatorji oglasov, knjižnice razširitev in medsebojno sinhronizacijo naprav, pa tudi manjše funkcije, kot so orodja za zajem zaslona in bralniki novic.

Opera

Medtem ko so se številni brskalniki preusmerili v minimalističen pristop in se odločili za čisto postavitev in preprosto uporabniško izkušnjo, namesto da bi uporabnika preplavili z možnostmi in funkcijami, je Opera šla v obratni smeri. 

Namesto da bi se za uporabo najbolj napredne funkcionalnosti zanašal na razširitve drugih proizvajalcev, se brskalniku prikaže veliko število funkcij s poti.

Opera vključuje podporo za najbolj priljubljene aplikacije za sporočila, kot sta Facebook Messenger in WhatsApp, kar vam omogoča enostavno uporabo teh platform, ne da bi za njih držali zavihek odprt. 

Brskalnik zlahka sinhronizira vse podatke brskanja med napravami, podpora za My Flow pa omogoča tudi pošiljanje šifriranih datotek. Obstaja nekaj manjših možnosti prilagajanja, kot so teme in temen način, vendar nič nenavadnega.

Opera-MessagingApps

V brskalnik je vgrajen tudi adblocker, kar je večina drugih večjih brskalnikov, ki se sploh ne trudijo, namesto na priljubljene zunanje proizvajalce, kot sta Adblock Plus in uBlock Origin. Bralec novic je še ena odlična majhna funkcija, saj omogoča hiter dostop do dnevnih novic, uporabljeni viri pa so popolnoma prilagodljivi.

Opera-NewsReader

Nekatere druge manjše praktične funkcije vključujejo orodje za snemanje slik, ki zagotavlja veliko večjo prilagodljivost pri fotografiranju zaslonskih posnetkov, pa tudi samodejno pretvorbo enot, kot so valuta, datum in čas ter meritve. 

Povedano je, da v seznamu dodatkov Opera ne smete ničesar iskati, saj ko svoje namenske dodatke združite s tistimi, ki jih lahko uporabi, če temeljijo na Chromiumu, na koncu dobite obsežno knjižnico.

Firefox

Za razliko od Opere, Firefox ni poln funkcij, vendar ogromna knjižnica dodatkov odlično nadoknadi to pomanjkljivost. Kar je Firefoxu resnično dobro, je prilagajanje, saj uporabniki prepuščajo veliko mero nadzora nad tem, kako naj brskalnik izgleda in se počuti, vključno z repozicioniranjem skoraj vsakega dela vmesnika..

Prilagoditev Firefoxa

Sinhroniziranje podatkov med napravami je preprost postopek, Firefox pa ima tudi številne zelo uporabne manjše funkcije, kot je orodje za zajem, podobno operaciji Opera, bralnik in več alternativnih iskalnikov.

Okrogla ena misel

Oba brskalnika sta v svojih ocenah v tej kategoriji dosegla zelo visoko oceno, vendar je viden razkorak glede funkcij, vgrajenih v vsak brskalnik. Firefox se odloči za čist vmesnik, ki uporabnika ne obremenjuje s funkcionalnostmi, namesto tega pa se zanaša na svojo obsežno knjižnico dodatkov, ki ponujajo bolj napredne funkcije.

Glede na to so njegove možnosti za prilagajanje le na strani Vivaldija (preberite naš pregled o Vivaldiju), velike prednosti pa so tudi bralni pogled, orodje za zajem in enostavno sinhronizacijo.. 

Ker pa Opera temelji na Chromiumu (preberite naš Chromium pregled), se lahko Firefox za dodatke zlahka ujema z združitvijo namenskih razširitev Opera s tistimi, ki so na voljo vsem brskalnikom, ki temeljijo na Chromiumu.

Poleg tega ima opera mnogo več funkcij, vgrajenih neposredno v brskalnik. Podpora aplikacijam za sporočanje, pa tudi bralnik novic, vnaprej nameščen adblocker, orodje za samodejno pretvorbo in My Flow daje jasno prednost v tej kategoriji.

Okrog: Značilnosti točka za Opera

Logotip Opera
Logotip Firefoxa

2

Enostavnost uporabe

Ko je Opera prevzela prednost, je čas, da se premaknete na enostavnost uporabe vsakega brskalnika. To pomeni pregled uporabniške izkušnje, postavitve, oblikovanja vmesnikov in navigacije.

Opera

Čeprav je Interov vmesnik nekoliko manj tradicionalen kot drugi brskalniki, je vseeno precej enostavno, da si ovijete glavo in se navadite. Osnove so podobne drugim Chromium brskalnikom, vendar obstaja nekaj pametnih dodatkov do uporabniškega vmesnika, kot sta hitri dostop do možnosti prilagajanja in vrstica bližnjic na levi strani zaslona.

Opera-CustomizationBar

Za zavihke ni horizontalnega drsenja, na voljo pa vam je spustni meni, ki vsebuje vse odprte in nedavno zaprte. V zavihkih lahko iščete tudi določene besede ali besedne zveze, kar olajša iskanje tistega, ki ga iščete. Še ena priročna funkcija je, da lahko kliknete aktivni zavihek, da se vrnete na vrh strani.

Opera-TabDropdown

Opera omogoča tudi odstranjevanje videoposnetkov, ki se pretakajo na spletnih mestih, kot je YouTube, kar vam omogoča gledanje videoposnetka na delu zaslona, ​​medtem ko uporabljate drug zavihek ali celo uporabljate drug del programske opreme v celoti.

Opera-DetachedVideo

Žal je glavni mobilni brskalnik Opera, operacijski sistem Touch Touch, zelo neroden, navigacijski gumbi so skriti za gumbom, ki ga morate pritisniti in pridržati za dostop, kar hitro postane moteče.

Firefox

Firefox ima tudi odličen in preprost vmesnik, ki je bil z leti izpopolnjen. Zavihki se lahko premikajo, kar omogoča njihovo upravljanje veliko lažje. Žal, ker je Chrome prevladoval na večini interneta, se lahko nekatera spletna mesta ali aplikacije soočajo s težavami na Firefoxu v primerjavi s brskalniki, ki temeljijo na Chromiumu.

Firefox-TabScrolling

V naslovni vrstici je tudi uporaben spustni meni, ki vam omogoča takojšen dostop do različnih nadomestnih iskalnikov in vseh vaših najnovejših iskalnih izrazov.

Okrogla dva razmišljanja

Ta kategorija je bila še eno tesno tekmovanje, saj imata oba brskalnika čiste vmesnike in prijetno uporabniško izkušnjo. Pomikanje po zavihkih v Firefoxu je odličen način za poenostavitev upravljanja kartic in je nekaj, kar si želimo, da bi posnemali več brskalnikov, vendar rešitev Opere z uporabo spustnega menija niti ni slaba in tudi možnost iskanja jezikov po besedah ​​in stavkih je odlična.

Zelo so nam všeč tudi snemljivi videoposnetki, saj je sledenje vodnikom in večopravilnost veliko lažje. Ko vse to sestavite, Opera prinese še eno zmago kljub nerodnemu Opera Touch na mobilnikih.

Okrog: Točka enostavnosti uporabe za Opera

Logotip Opera
Logotip Firefoxa

3

Izvedba

Opera je že na vrhuncu zmage v dveh krogih. Vendar še ni konec, saj se te bitke lahko hitro obrnejo, kot smo videli v naših tekmovanjih Firefox in Google Chrome. S tem smo usmerjeni v uspešnost, kjer bomo preučili porabo virov, hitrost in porabo podatkov vsakega brskalnika.

Opera

Opera je hiter brskalnik, zlasti na namizju, kjer je le nekoliko počasnejši od nekaterih najhitrejših brskalnikov na trgu, kot je Chrome (preberite Chrome pregled). V mobilnih napravah gre bolj za mešano vrečo, saj Opera Touch dosega zelo dobre rezultate, vendar Opera Mini deluje brezhibno, dosega nižje kot karkoli drugega, razen Microsofta Edge (preberite naš pregled Edge).

Kar zadeva vire stvari, Opera ni odlična. Njegova poraba RAM-a je primerljiva s Chromom, ki je eden najslabših brskalnikov na tem področju. Eden od operacijskih brskalnikov Opera, Opera Mini, je zasnovan tako, da zmanjšuje uporabo podatkov, a kot rečeno, je ta različica brskalnika lahko počasi počasna.

Opera-MiniDataSavings

Firefox

Firefox je eden izmed najhitrejših brskalnikov, ki so na voljo, saj ima samo Google Chrome in Vivaldi večjo hitrost na namizju. V tem pogledu je tudi v mobilnih napravah, kjer je to možnost za najhitrejše brskanje, čeprav ne veliko.

Medtem ko je poraba RAM-a na začetku velika, če imate odprte le nekaj zavihkov, način oblikovanja arhitekture brskalnika omogoča, da pusti bistveno manjši odtis kot drugi brskalniki, več odprtih zavihkov je glavni vzrok težav z RAM-om pri brskanju..

Okrogle tri misli

Hitrost je brez dvoma najpomembnejši dejavnik tega kroga, in čeprav sta oba brskalnika zelo hitra, Firefox prehiteva Opera tako na mobilnih kot namiznih napravah. Firefox deluje tudi veliko bolje kot Opera, kadar gre za porabo virov, saj uporablja znatno manj RAM-a, kadar imate odprtih veliko različnih zavihkov.

Kljub osredotočenosti Opera na varčevanje z mobilnimi podatki z Opera Mini, kar je odlična funkcija za tiste z omejeno pasovno širino ali podatkovnimi paketi, Firefox končno ujame točko zaradi svoje izjemne hitrosti in nižje hitrosti uporabe RAM-a.

Okrog: Točka uspešnosti za Firefox

Logotip Opera
Logotip Firefoxa

4

Varnost

Z zmago v uspešnosti Firefoxu uspe ohraniti bitko zanimivo in Opera zanikati zgodnjo zmago. Vendar je zdaj čas, da v četrtem krogu, ki pokriva varnost, preverimo, ali lahko Firefox to nadaljuje. 

Tu bodo igrale veliko vlogo varnostne funkcije – kot so baze podatkov o varnem brskanju, varnostna opozorila o povezavi in ​​pogostost posodabljanja, pa tudi adblockerji in blokatorji pojavnih oken..

Opera

Z varnostjo je nekaj, s čimer se Opera spopada, v primerjavi z drugimi velikimi brskalniki. Brskalnik namesto Googlovega varnega brskanja za zaščito uporabnikov pred zlonamerno programsko opremo in sistemom lažnega predstavljanja uporablja dve drugi zbirki podatkov, imenovani Yandex in PhishTank, obe pa sta bistveno manj učinkoviti kot Googlova bolj priljubljena alternativa.

Uporabniki prejmejo opozorilo, ko se povežejo preko nezanesljive povezave HTTP, in opozorilo je jasno in enostavno, saj vsebuje besedo „ni varno“ v nejasnem besedilu in ne le simbol.

Opera-HTTPOpozorilo

Pogostost posodabljanja je še ena od pomanjkljivosti varnosti družbe Opera, saj brskalnik prejme novo posodobitev vsakih štiri do šest tednov, kar je približno polovico manj kot osnovni Chromium. To je težava, saj kibernetskim kriminalcem omogoča začetek iskanja in izkoriščanja varnostnih vrzeli v osnovni kodi.

Ni pa vse slabo, saj Opera prihaja z vnaprej nameščenim adblockerjem in blokatorjem pojavnih oken. Oglasi in pojavna okna so med najpogostejšimi vektorji zlonamerne programske opreme, zato je to ogromno, še posebej za manj napredne uporabnike, ki morda ne želijo namestiti dodatkov drugih proizvajalcev, ki to ključno delo.

Opera-AdBlocker

Firefox

Za razliko od Opere, Firefox uporablja Google varno brskanje za zaščito uporabnikov pred zlonamerno programsko opremo in lažnim predstavljanjem, in kot rečeno, je to odlična izbira za varnost. Čeprav brskalnik vključuje vnaprej nameščen blokator pojavnih oken, vgrajenega adblockerja ni. 

Vendar pa je iskanje številnih adblockerjev med številnimi dodatki za Firefox enostavna naloga. Začnete lahko z našim seznamom najboljših blokatorjev pojavnih oken, ki tudi blokirajo oglase.

Firefox uporabnike opozori tudi, ko se povezujejo na spletno mesto prek nezanesljive povezave HTTP, vendar je to opozorilo težko opaziti, saj je to le klicaj in ne vsebuje besedila. 

Pogostost posodabljanja je odlična, varnostne luknje pa so običajno zakrpljene v enem dnevu odkritja. Poleg tega se redne posodobitve dogajajo pogosto, saj smo zapisali v našem zapisu, v katerem spletnem brskalniku je najbolj varen.

Firefox-HTTPOpozorilo

Vaša shranjena gesla se lahko zaščitijo z glavnim geslom, vendar mora biti to omogočeno ročno. Če ne nastavite glavnega gesla, nikogar, ki ima fizični dostop do vaše naprave, ničesar ne zaščiti podatkov o prijavi. Iz tega razloga razmislite o nalaganju enega izmed naših najboljših upravljalcev gesel, če uporabljate Firefox.

Okrogle štiri misli

Čeprav ima Opera boljšo varnost za shranjena gesla, so bolj pomembni dejavniki jasnejše opozorilo HTTP in vgrajen adblocker, pogostost posodobitve in zanesljiva zaščita pred zlonamernimi spletnimi mesti. Na teh frontah je odličen Firefox, ki si kljub drugim manjšim napakam prisluži zmago v tem krogu, zvečer pa rezultat 2-2.

Okrog: Varnostna točka za Firefox

Logotip Opera
Logotip Firefoxa

5

Zasebnost

Če je rezultat celo izenačen, bo zadnji krog o zasebnosti neodločen rezultat. V tem krogu si bomo ogledali, koliko podatkov zbira vsak brskalnik, koliko so zaupanja vredna vključena podjetja in seveda, katere zasebnosti imajo brskalniki..

Opera

Opera je bila v preteklosti veliko boljša na področju zasebnosti, vendar so kitajski vlagatelji to kupili leta 2016. Glede na uspeh kitajske vlade je to za brskalnik zaskrbljujoč razvoj.. 

Njegova politika zasebnosti ni nič boljša, saj izrecno navaja, da lahko podjetje zbira podatke o uporabnikih, vključno z imeni, IP naslovi in ​​iskalnimi izrazi ter podatke deli z vsemi, ki jih želi..

Vključen je VPN, toda podjetje, ki stoji za njim – SurfEasy – ima enako zaskrbljujočo politiko zasebnosti. Sedež ima tudi v Kanadi, član vohunske mreže Five Eyes. Ne glede na to, lahko nekaj nastavitev izklopite prek nastavitev in nadzor sledenja je spodoben. Kljub temu pa je bolje, da greste z enim izmed naših najboljših VPN-jev.

Nastavitve Opera-Privacy

Firefox

Firefox pa se po drugi strani odlično odreže po zasebnosti. Mozilla, podjetje, ki razvija brskalnik, je neprofitno, ki svojih prihodkov ne temelji na oglaševanju ali prodaji informacij o uporabnikih.. 

Politika zasebnosti Firefoxa je zelo jasna, saj zbira le minimalne podatke o uporabi, ki so popolnoma anonimizirani in se uporabljajo samo za notranje razvojne namene.

Poleg tega ima brskalnik odlične kontrole za sledenje, ki vam omogočajo natančno upravljanje s sledilniki in piškotki, ki jih želite podrobno blokirati. Čeprav je uporaba Firefoxa odličen prvi korak k zaščiti vaše zasebnosti, morate prebrati naš anonimni vodnik za brskanje, če želite izvedeti, katere druge korake lahko storite.

Nastavitve Opera-Privacy

Okrogle pet misli

Tako kot to stori proti Chromeu, je tudi Firefox v zadnjem krogu razbil Opera s svojo izvrstno naravnanostjo do zasebnosti uporabnikov. Mozillin ugled, stroga politika zasebnosti in pomanjkanje škandalov so v nasprotju z rekordom Opere, saj je bila družba prodana leta 2016, kar Firefoxu zagotavlja skupno zmago..

Okrog: Točka zasebnosti za Firefox

Logotip Opera
Logotip Firefoxa

6

Končne misli

To je bil hud boj med dvema starejšima državnikoma brskalniškega sveta. Za Opera je bilo videti zelo dobro, saj je zmagal tako v lastnostih kot v enostavni uporabi, toda Firefox je zmago iztrgal iz čeljusti poraza z močnim nastopom v preostalih treh kategorijah.

Zmagovalec: Firefox

Kaj menite o Opera in Firefox? Ali se strinjate z našo oceno, da je Firefox močnejša možnost ali imate raje Operove boljše funkcije in enostavnost uporabe zaradi zmogljivosti, varnosti in zasebnosti? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map