NordVPN proti TorGuardu: dva varna VPN-ja sta ju leta 2020 izstrelila

NordVPN je trenutno na drugem mestu na seznamu pregledov VPN z naslovom “najboljši VPN proračuna”. Če preberete naš pregled NordVPN, boste videli, da ga imamo radi zaradi njegovega elegantnega in enostavnega vmesnika ter odlične varnostne in zasebne politike. 


Zaenkrat TorGuard na naši skupni lestvici zaseda četrto mesto in prav tako uvršča nekaj naših najboljših seznamov, na primer naš najboljši VPN za skupino igralnih krogov. Če si želite prebrati več, se lahko obrnete na naš celoten pregled TorGuard. Njegova visoka hitrost in bogata funkcija sta tisto, kar si zasluži toliko vrhunskih točk v naših člankih. 

Kot kaže, sta hitrost in lastnosti nekaj najšibkejših točk NordVPN-a, enostavna uporaba pa TorGuardova. Zato smo mislili, da je čas, da povežemo ta dva najboljša tekmovalca in si omislimo, kako sta se odrezala v primerjavi z ena na ena v tej tekmi med NordVPN in TorGuard. 

Nastavitev boja: NordVPN proti TorGuardu

Za pošteno primerjavo NordVPN in TorGuard bomo uporabili nabor pravil, ki smo jih razvili, da bomo medsebojno usklajevali dve VPN-ju. Medtem ko so naši običajni pregledi VPN razdeljeni na devet razdelkov, smo tukaj stvari zmanjšali na pet krogov.

To je zato, ker smo združili nekatere odseke, na primer “varnost in zasebnost”, ki jih običajno v celotnih pregledih VPN razdelimo na dva dela. Tako vsak od petih krogov nosi približno enako težo. Pet krogov vključuje funkcije, cene, enostavnost uporabe, hitrost in varnost. 

Za vsak del bomo na kratko pregledali tisto, kar iščemo, in nato pogledali vsak VPN posebej. Na koncu kroga bomo primerjali dvojico in izbrali zmagovalca, ki si bo prislužil točko. VPN z največ točkami na koncu je razglašen za zmagovalca.

1

Lastnosti

Pomembnost funkcij, ki jih ponujata NordVPN in TorGuard, bo odvisna od tega, kako nameravate uporabljati storitev. Pri minimalnem pričakovanju pričakujemo, da bo imel vsak VPN stikalo kill in način za samodejno povezavo. To so obvezne funkcije, ker vplivajo na varnost VPN.

Poleg teh funkcij je vse ostalo v glavnem samo zaledenitev na torti, pri čemer so stvari, kot so razdeljena tunelizacija in možnosti protokola, le naredile aplikacijo bolj prilagodljivo in vsestransko uporabno. Te dodatne funkcije nam lahko pomagajo ugotoviti, ali je določen VPN usmerjen k standardnim uporabnikom, ki bodo morda želeli preprosto rešitev VPN, ali uporabnikom napajanja, ki želijo nadzor nad vsakim vidikom svojega VPN-ja.. 

NordVPN

Kot smo omenili v članku o NordVPN proti CyberGhostu, NordVPN odlično pokriva najpomembnejše lastnosti. Za začetek obstaja stikalo za prekinitev internetne povezave, če izgubite povezavo VPN. 

Poleg stikala kill je NordVPN na voljo tudi stikalo za odstranjevanje aplikacij, ki vam omogoča, da določite seznam programov, ki jih bo prekinila, če izgubite povezavo VPN. NordVPN vam daje tudi možnost, da ga zaženete ob zagonu sistema Windows. V menijih z nastavitvami za samodejno povezavo je ločen zavihek, ki vam omogoča, da izberete, ali se VPN poveže takoj, ko se aplikacija zažene, in če je tako, kje se poveže.

nordvpn-review-settings

Kar zadeva dodatne funkcije, ima NordVPN nastavitev, ki omogoča, da napravo spremenite v nevidno za druge naprave v omrežju, kar je odlično za zmanjšanje tveganja uporabe javnega WiFi. Odjemalec NordVPN ima tudi vgrajeno funkcijo, imenovano CyberSec, ki je nova zlonamerna programska oprema in zaviralec programske opreme. 

Čeprav je dobro, da NordVPN vključuje te funkcije, ne bodo nikoli tako dobre kot najbolj varna protivirusna programska oprema za tiste, ki jih tovrstna spletna grožnja skrbi. 

Na koncu je na zavihku “napredno” še nekaj možnosti, vključno z izbiro med protokoli TCP in UDP, ki jih bomo preučili v razdelku “varnost” v tem članku, pa tudi nastavitve DNS. Na splošno je NordVPN dobro delo, saj uporabnikom zagotavlja vse najpomembnejše funkcije na dostopen in lahko razumljiv način.

TorGuard

Prvi korak v meni z nastavitvami TorGuarda je lahko nekoliko zastrašujoč. Obstaja nešteto potrditvenih polj s množico možnosti in več kot pol ducata zavihkov na vrhu. 

Za začetek je nekaj prvih potrditvenih polj, ki jih boste videli, pomembne stvari, ki smo jih omenili. Obstaja polje za samodejni zagon VPN ob zagonu in polje za samodejno povezovanje, ko zaženete VPN.

nastavitve torguard-pregleda

Na voljo je tudi potrditveno polje za oboroževanje stikala za ubijanje, pa tudi lepo število škatel, ki se ukvarjajo s kozmetičnimi stvarmi in kako se aplikacija zmanjša in obnaša, ko je ne uporabljate. Tako kot NordVPN ima tudi TorGuard morilca aplikacij in stikalo za ubijanje prek interneta, kar vam omogoča, da prekinete nekatere programe, če izgubite povezavo VPN.

TorGuard tudi daje uporabnikom možnost zagnati skripte pred povezavo, po povezavi ali po prekinitvi povezave. Čeprav jih morate napisati sami, uporabnikom moči omogoča visok nadzor nad načinom delovanja in obnašanjem VPN. 

Na voljo je tudi niz omrežnih nastavitev, vključno z možnostmi DNS in izbiro med nekaj različnimi protokoli in šifriranji.

Okrogla ena misel

Niti NordVPN ali TorGuard nista znana po tem, da se spakirata v najboljše lastnosti, obema pa manjkajo stvari, kot je razdelitev tunelov. (O značilnem VPN-ju z razcepljenim tuneliranjem si lahko preberete v našem pregledu ExpressVPN.) 

Kljub temu TorGuard dobro naredi prilagajanje aplikacije, tako da lahko usposobljeni uporabniki napišejo svoje skripte. Poleg tega podpira več izbire protokola in šifriranja kot NordVPN. Ta dodatna konfiguracija osvoji TorGuard prvo točko.

Okrog: Funkcija točka za TorGuard

NordVPN Logotip
TorGuardov logotip

2

Cena

Primerjava katerega koli izdelka ali storitve je skoraj nemogoča, ne da bi pogledali ceno. Kot smo videli v naši tekmi ExpressVPN proti NordVPN, se NordVPN ponaša s konkurenčnimi cenami za to, kar ponuja. 

Vendar v tem razdelku ne gledamo strogo na ceno. Upoštevamo tudi, katere vrste plačila sprejema vsak VPN, pravilnik o vračilu in kakšne brezplačne preizkuse so na voljo, če obstajajo.

NordVPN

Model oblikovanja cen NordVPN vključuje en načrt s štirimi različnimi časovnimi dolžinami. Mesečni načrt je manj vabljiv, cenovno ugoden in postavlja NordVPN približno na enak način kot pri drugih VPN-jih višjega cenovnega razreda. Letni načrt pa ceno zniža na polovico, daljši načrti pa prihranijo še večje.

NordVPN ponuja dolgoročne, dvo- in triletne načrte, ki so zelo dostopni. Ti načrti so skladni s cenami, ki jih lahko vidite v našem pregledu CyberGhost, ki je eden najcenejših VPN-jev na trgu. Načrt vam omogoča, da hkrati povežete do šest naprav in vsem tem napravam daje neomejeno pasovno širino.

Za plačilo NordVPN sprejema kreditne kartice, kripto valute, vključno z bitcoinom, in peščico nejasnih možnosti, kot sta Alipay in UnionPay. NordVPN ima tudi 30-dnevno garancijo za vračilo denarja, vendar brez preizkusnega obdobja, zato lahko uporabniki to preizkusijo samo z VPN. 

TorGuard

TorGuard ponuja več možnosti načrta kot NordVPN kratkoročno. Mesečni načrt je nekaj dolarjev manj kot NordVPN. Naslednji korak v tem primeru je četrtletni in zniža stroške pošteno, zaradi česar je bolj primerljiv z letnimi cenami NordVPN, ko jih razdelite mesečno.

TorGuard ponuja tudi šestmesečne in letne načrte, ki imajo enake mesečne cene. To je boljše od letnih cen NordVPN, vendar še vedno ne premaga dvoletnega načrta NordVPN. Nazadnje TorGuard kupcem ponuja tudi dveletno možnost, ki še vedno ni boljša od dvoletnega načrta NordVPN.

Poleg običajne naročnine lahko opravite številne dodatne nakupe. Približno toliko kot sama naročnina na mesec lahko na seznam držav dodate statični IP po lastni izbiri, kar vam lahko pomaga, ko poskušate zanesljivo pretakati geo-blokirano vsebino. 

TorGuard ima na splošno manj možnosti, ko pride čas za plačilo naročnine, vendar še vedno zajema kreditno kartico, PayPal in več oblik kripto valute. Nazadnje TorGuard trdi, da ponuja sedemdnevno brezplačno preskusno različico, če jim pošljete račun z druge VPN. Vendar tudi po pošiljanju računa in spremljanju tega preskušanja nismo mogli dobiti. TorGuard ima sicer sedemdnevno politiko vračila, kar pomeni, da lahko novi uporabniki vsaj preizkusijo storitev.

Okrogla dva razmišljanja

Medtem ko TorGuard zelo težko premaga NordVPN, ko gre za kratkoročne cene, NordVPN v večletnem časovnem okviru zmaga nad TorGuardom. Poleg tega, čeprav niti NordVPN ali TorGuard ne ponujata brezplačne storitve VPN, 30-dnevna politika vračila NordVPN premaga zgolj TorGuardovih sedem dni.

Končno NordVPN sprejema več oblik plačila in ne poskuša vključiti pretočnih dodatkov pri odjavi. Zaradi tega je NordVPN močan zmagovalec v tem razdelku in vsakič prikloni trenutni rezultat.

Okrog: Cena za NordVPN

NordVPN Logotip
TorGuardov logotip

3

Enostavnost uporabe

Zdi se, da je pri oblikovanju programske opreme stalna bitka. Nekatera podjetja radi dajejo moč v roke uporabnika, vendar pogosto s ceno bolj zmedenega vmesnika. Po drugi strani se nekatera podjetja odločijo za neverjetno preprost izdelek, vendar za ceno funkcij.

V tem razdelku si ogledamo, kako dobro je vsak ponudnik VPN svojo stranko oblikoval tako, da je ponudil prijazno uporabniško izkušnjo. Prav tako obiščemo spletno mesto vsakega ponudnika, da preverimo njegovo navigacijo.

NordVPN

Odjemalec NordVPN je eden najboljših na trgu, kar se tiče oblikovanja in enostavne uporabe. Ko odprete stranko, je okno z zemljevidom sveta, da vas pozdravi. 

Kot lahko vidite v članku o TunnelBear vs. NordVPN, TunnelBear uporablja zelo podobno postavitev, vendar NordVPN to izvaja veliko bolje. Namreč zato, ker vam NordVPN omogoča, da z drsnim kolesom povečate in pomaknete zemljevid, s čimer olajšate pogled po svetu in natančno kliknete strežnik, ki ga želite.

nordvpn-review-marker-izbor

Če ne želite, da na svetu najdete želeno lokacijo, je na levi strani tudi abecedni seznam, ki ima funkcijo iskanja. Stvari so še naprej organizirane in vizualno prijetne v meniju z nastavitvami, kjer so možnosti zapisane jasno in pod njimi vsebujejo majhne razlage. Tako tudi neizkušenim uporabnikom VPN-ja enostavno konfigurirajo aplikacijo po svojih željah. 

Spletno mesto NordVPN je poenostavljeno in sledi precej standardni postavitvi spletnega mesta, ki jo uporablja veliko VPN-jev. Obstaja več svetlih gumbov za registracijo, registracija računa pa je hitra in enostavna. 

TorGuard

Stranka TorGuarda je na prvi pogled veliko manj vabljiva. Ko odprete aplikacijo, vidite temen zaslon z nekaj spustnimi meniji. Ti omogočajo izbiro stvari, kot so protokol in šifriranje, medtem ko nekoliko skrit gumb »select server« v zgornjem desnem kotu omogoča izbiro želene lokacije.

torguard-vmesnik za pregled

Če si upate napotiti nastavitve, se stvari še poslabšajo. Število zavihkov in potrditvenih polj je na začetku prenaporno, nekatere možnosti pa so nenavadno zapisane. Možnosti ni nobene razlage – za razliko od NordVPN – naredite TorGuardove nastavitve še bolj nevsiljive. 

Veliko možnosti, ki jih najdemo v menijih TorGuard, je – kot smo omenili v razdelku »Funkcije«, bolj usmerjeno v usposobljene uporabnike. Naložite lahko svoje skripte in celo sestavite in shranite datoteke za odpravljanje napak na trdi disk. Vendar to pomeni tudi, da bo veliko možnosti presegalo tisto, kar išče večina uporabnikov. 

Spletno mesto TorGuard je tudi manj rafinirano kot NordVPN. Medtem ko so stvari racionalizirane in je krmarjenje po spletnem mestu dovolj enostavno, je postopek odjave bolj vključen kot NordVPN.

Okrogle tri misli

Ker je TorGuard očitno namenjen uporabnikom, ki dobro poznajo tehnologijo in so pripravljeni kar najbolje izkoristiti svoj VPN, je uporabniška izkušnja manj rafinirana. Nima estetsko prijetnega zemljevida ali menijev, kot je NordVPN.

NordVPN ima bolj »plug-and-play« slog, ki uporabnikom omogoča, da se zlahka spustijo od tal, medtem ko TorGuard pri uporabniku naloži številne pomembne in tehnične možnosti, ko se sooči s programsko opremo. Čeprav gre pri tem za prednost, ko gre za preprosto uporabo in uporabniku prijazen dizajn, je NordVPN težko premagati..

Okrog: točka enostavnosti uporabe za NordVPN

NordVPN Logotip
TorGuardov logotip

4

Hitrost

Ko smo v preteklosti testirali NordVPN glede hitrosti – na primer v naši tekmi NordVPN proti PureVPN – smo ugotovili, da deluje dovolj zanesljivo za pretakanje in običajno uporabo. Kljub temu pa je pogosto samo sramežljivo, da bi bili dovolj hitri, da bi prišli na naš najhitrejši krog VPN. 

TorGuard nam je po drugi strani pokazal izjemno hitrost, ko smo jo preizkusili v preteklosti, tako da bo v tem krogu boj za NordVPN zelo zahteven. Vsak VPN smo postavili za uporabo enakih protokolov in šifriranj, nato pa preizkusili hitrost vsakega ponudnika na istih petih lokacijah po svetu, da smo dobili celovito predstavo o uspešnosti, ki jo ponuja vsako omrežje VPN.

NordVPN

NordVPN je v našem testiranju opravil čudovito, saj nam je večina strežnikov poskušala vrniti večino pasovne širine. Časi pingov so bili na vseh razdaljah razmeroma nizki in brskanje po spletu – tudi ko ste povezani z oddaljenimi strežniki – je bilo občutljivo odzivno in hitro.

Lokacija: Ping (ms) Prenos (Mbps) Nalaganje (Mbps)
Nezaščiten9165.510.57
ZDA št. 247923133.538.87
Združeno kraljestvo # 20115334,786.06
Nizozemska # 6614566,915.39
Japonska # 69159132,833.31
Dvojni VPN (od ZDA do Kanade # 4)7920.488.64

Na splošno so bile hitrosti NordVPN zanesljive od enega do drugega strežnika, z izjemo izjem je Južna Afrika, ki je izgubila več kot polovico prvotne pasovne širine. Tudi ta strežnik nam je kljub uspešnosti na papirju kljub temu ponudil trdno brskanje po spletu in enakomerno pretakanje. 

Medtem ko NordVPN ni nujno najhitrejši VPN v številkah, vendar deluje dovolj dobro za večino opravil in ponuja izjemno hiter internet, da postane močan kandidat.

TorGuard

TorGuard je bil na splošno manj dosleden kot NordVPN in oba trgovanja sta strela od strežnika do strežnika. NordVPN ima prednost na ameriškem strežniku, medtem ko je TorGuard bolje opravil pri hitrostih prenašanja na strežnik v Veliki Britaniji.

Lokacija: Ping (ms) Prenos (Mbps) Nalaganje (Mbps)
Nezaščiten (St. Louis)884.2822.01
Dallas (priporočljivo)4863,5117.7
Chicago4264.212
London2793.120,64
Tokio29622.4818.89
Sydney44511.6814.51

NordVPN pa je bil boljši na japonskih in južnoafriških strežnikih, medtem ko je TorGuard v Braziliji dobil večje hitrosti. Južna Afrika je bila tudi najbolj težavna lokacija za TorGuard, saj je izgubila večino pasovne širine.

TorGuard je videl nekoliko boljše čase pingov na bolj oddaljenih lokacijah, kot so Japonska, Južna Afrika in Brazilija, vendar med brskanjem ni bilo opaziti večjega učinka. Kljub temu NordVPN in TorGuard ponujata odlično izkušnjo brskanja.

Okrogle štiri misli

Tako NordVPN kot TorGuard ponujata hitro brskanje po spletu, na katerega bi lahko vsakdo računal, da bo deloval dovolj dobro pri pretakanju ali izvajanju katerega koli običajnega spletnega opravila. Kljub temu sta imela NordVPN in TorGuard nekaj težav, pri čemer sta se obe možnosti najbolj borili v Južni Afriki. 

NordVPN je bil hitrejši, ko je šlo za prenos hitrosti na treh od petih lokacij, ki smo jih preizkusili, poleg tega pa je imel manjše razlike v zmogljivosti z enega strežnika na drugega. Zaradi tega NordVPN dajemo točko za hitrost.

Okrog: Točka hitrosti za NordVPN

NordVPN Logotip
TorGuardov logotip

5

Varnost in zasebnost

Kot smo že videli, na primer NordVPN v primerjavi z IPVanish tekmovanjem, ima odlična varnost, trdno politiko zasebnosti in dobre rezultate. Ko gre za varnost, je težko premagati. Kot smo videli v razdelku s funkcijami, pa TorGuard ponuja več možnosti za konfiguriranje varnosti, kar bi ji lahko dalo prednost.

V tem razdelku ocenjujemo varnost vsakega VPN tako, da pogledamo, katere vrste protokolov in šifriranja uporabljajo in preverjamo, ali puščajo DNS. Tudi zasebnost vsakega ponudnika ocenjujemo tako, da preučimo vsako politiko zasebnosti in se ozremo v zgodovino vsakega podjetja, da ugotovimo, ali je kateri od uporabnikov kdaj posredoval podatke o strankah ali organom kazenskega pregona (o čemer lahko preberete v našem pregledu PureVPN).

NordVPN

Kot smo že povedali, NordVPN uporabnikom ne ponuja veliko različnih možnosti, ko gre za varnost. Obstaja stikalo ubijanja in odjemalca lahko ob zagonu samodejno povežete, kar sta obe bistveni lastnosti.

Vendar NordVPN zaklene šifriranje v AES-256 in ponuja samo izbiro protokola med dvema oblikama OpenVPN: TCP in UDP. Čeprav uporabnikom to ne daje veliko možnosti, je ta kombinacija tisto, kar velja za zlati standard, ko gre za varnost VPN. Med testiranjem NordVPN nismo našli nobenega uhajanja DNS ali podatkov.

Kar zadeva zasebnost, ima NordVPN eno najbolj jedrnatih politik zasebnosti katerega koli ponudnika VPN na trgu. Napisana je na lahko razumljiv način in je dovolj kratka, da jo ni težko prebrati in razčleniti, katere podatke NordVPN zbira.

Za začetek NordVPN za vzpostavitev računa potrebuje e-poštni naslov in način plačila. Tisti, ki jih skrbi spletna anonimnost, lahko to enostavno rešijo z bitcoinom in e-poštnim sporočilom. 

NordVPN ne vodi nobenih dnevnikov s kakršno koli identifikacijsko informacijo o uporabi VPN-ja ljudi. Kljub temu na spletnem mestu zbere nekaj informacij prek piškotkov. Tovrstno zbiranje informacij je v veliki meri nemogoče, kar lahko preberete v našem anonimnem priročniku za brskanje. Te podatke uporabljajo za izboljšanje in vzdrževanje spletnega mesta – nima identifikacijskih podatkov ali se na kakršen koli način nanaša na vašo uporabo VPN.

TorGuard

Medtem ko lahko TorGuard ročno konfigurirate v računalniku kot omrežni VPN, da uporabljate skoraj katerikoli protokol, ki bi ga želeli, aplikacija podpira samo OpenVPN in OpenConnect. Kot smo že povedali pri NordVPN, je OpenVPN odličen protokol, ki je zelo varen, vendar kljub temu nudi hitro delovanje. 

TorGuard za šifriranje ponuja vrsto izbire, vključno z več oblikami AES-128 in AES-256. Če vas zanima več o šifriranju, si lahko ogledate našo šifriranje, vendar ljudi pozivamo, naj se za najboljšo varnost držijo AES-256. TorGuard vam celo omogoča, da izberete, katera vrata bo uporabljala vaša povezava, vendar je to funkcija, ki jo bo malo ljudi verjetno kdaj uporabljalo. 

TorGuard med testiranjem ni imel kakršnih koli puščanj DNS ali IP. Prav tako ima trdno politiko brez evidentiranja, ki jo je treba še izpodbijati na sodišču ali podvomiti pod vprašaj. Tako kot pri NordVPN tudi TorGuard na piškotkih zbira podatke s spletnega mesta za zbiranje prometnih podatkov in vzdrževanje svoje spletne strani.

Čeprav ima TorGuard sedež v ZDA, ki ni znan po močnih zakonih o varstvu zasebnosti, še vedno ni verjetno, da bo to pomembno. TorGuard v svoji politiki zasebnosti navaja, da nikoli ne bo posredoval informacij tretjim osebam, razen če to zahteva zakon. Vendar TorGuard ne more predati informacij, ki jih nima. 

To pomeni, da četudi organi poskušajo pridobiti dnevnike ali zapise iz TorGuarda, ne bodo prejeli ničesar, ker TorGuard teh podatkov ne zabeleži.. 

Okrogle pet misli

NordVPN in TorGuard sta na vrhu igre, ko gre za varnost in zasebnost. Niti eden od ponudnikov ni nikoli uhajal podatkov, jih je izročil tretjim osebam ali pa je bil zajet v tožbi zaradi dnevnikov.. 

Poleg tega oba ponudnika ponujata zanesljivo varnost s primerljivimi možnostmi, pa tudi dobro napisano in potrošnikom prijazno politiko zasebnosti. Priporočamo, da katero koli od teh možnosti priporočamo ljudem, ki želijo varovati svoje spletne podatke in njihovo anonimnost. Iz tega razloga razglasimo ta krog z izenačenjem in dodelimo po eno točko vsakemu VPN-ju.

Krog: Varnost in zasebnost Ni jasnega zmagovalca, točke za oba

NordVPN Logotip
TorGuardov logotip

6

Končne misli

Medtem ko je bil TorGuard močan s svojim naborom funkcij, si je le štiri točke zagotovil proti NordVPN. Oba ponudnika ponujata ugledno raven varnosti in zmogljivosti, vendar je NordVPN nekoliko poskočil, ko je šlo za hitrost.

Zmagovalec: NordVPN

Čeprav lahko NordVPN žrtvuje nekatere stvari, ko gre za funkcije, to stori s previdno diskrecijo. Vse najpomembnejše lastnosti so še vedno tam. Poleg tega je v zameno za nekoliko manj poseljene menije nastavitev vmesnik izjemno čist in enostaven za uporabo vsakogar. NordVPN prav tako prepreči TorGuard, ko gre za oblikovanje cen s svojo proračunsko prijazno, dolgoročno cenovno politiko in povračilom.

Povejte nam, kaj menite o NordVPN in TorGuard v spodnjih komentarjih. Kot vedno hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map