NordVPN je eden največjih akterjev na trgu VPN in to z dobrim razlogom. V našem pregledu NordVPN govorimo o tem, kako ima ugledno število funkcij, zelo čist in enostaven vmesnik ter trdno varnost in zasebnost. 


Zasebni dostop do interneta ali PIA je eden izmed majhnih peščic VPN, ki imajo sedež v Združenih državah Amerike. V našem celotnem pregledu PIA govorimo o tem, kako bi to lahko pri nekaterih ljudeh dvignilo obrvi zaradi sorazmerno šibkih zakonov o zasebnosti podatkov v državah. 

Glede na to je bil PIA VPN večkrat prisojen sodnemu pozivu in uporabnikom nikoli ni posredoval podatkov o uporabnikih.

Ob poznavanju trdne zgodovine PIA, ki ščiti zasebnost uporabnikov, smo mislili, da bi bilo zanimivo primerjati NordVPN s tem sorodnim spodobnim psom in preveriti, ali lahko PIA s svojimi čistimi izkušnjami pomaga premagati velikan VPN. Rezultat tega je PIA proti NordVPN-ju za veke.

Nastavitev borbe: PIA proti NordVPN

Žal se ti VPN-ji med seboj ne morejo boriti v dobesednem smislu, zato smo razvili nekaj pravil za lažjo konkurenco. Obstaja pet krogov in vsak se tehta enakomerno, pri čemer se vsaki rundi dodeli ena točka. Pet krogov so značilnosti, cene, enostavna uporaba, hitrost in varnost. 

Vsak krog začnemo s tem, da na kratko pregledamo, kaj iščemo, nato pa damo podrobne informacije o tem, kako deluje posamezna VPN v tej kategoriji. Na koncu vsakega kroga naredimo zaključek in dodelimo točko enemu od VPN-jev. 

1

Lastnosti

Kot lahko vidite v naši primerjavi NordVPN proti Mullvad, vedno pričnemo s temi tekmami s pogledom na lastnosti vsakega ponudnika, NordVPN pa je v tem prvem krogu uspešen..

V tem razdelku sta najpomembnejši stvari, ki jih iščemo, stikalo ubijanja in način, da se VPN samodejno poveže. To sta dve funkciji, za katere menimo, da sta potrebni za vsak VPN, saj obe funkciji neposredno vplivata na varnost in brez njih VPN ne more biti skoraj tako varen. 

Poleg teh funkcij, ki jih izbere vsak VPN, je le zaledenitev na torti. Pogosti dodatki so zaviralci oglasov, možnosti DNS ali celo dodane plasti varnosti.

NordVPN

NordVPN ga izloči iz parka, ko gre za najpomembnejše predmete, ki smo jih pravkar našteli. Uporabnikom omogoča konfiguriranje širokega nabora možnosti, ko gre za njegovo samodejno povezavo in preklop.

Začenši s stikalom kill, sta v namizni odjemalec dejansko vgrajena dva. Ena je v nastavitvah označena kot “stikalo za ubijanje interneta” in deluje tako, da prekine tok internetnega prometa, če se izgubi povezava VPN. 

nordvpn-review-killswitch

Drugi se imenuje “stikalo za ubijanje aplikacij” in ko je vklopljen, samodejno ukine vse aplikacije, ki jih dodate na svoj seznam. To pomaga izboljšati delovanje programov, ki ne potrebujejo VPN, hkrati pa ohranjate varnost. 

NordVPN ima tudi dobro zasnovano nastavitev za samodejno povezovanje, ki olajša konfiguracijo. VPN se lahko samodejno poveže, ko se program zažene ali ko se zažene Windows. Prav tako ga lahko konfigurirate tako, da se samodejno poveže le, če ste v nezanesljivih brezžičnih omrežjih (kar pomeni večino javnega WiFi). 

Poleg tega lahko izberete, v katero regijo ali državo se samodejno povežete. NordVPN ima tudi nekaj dodatnih varnostnih funkcij, kot so možnosti DNS po meri in nevidnost v omrežju LAN.

Najbolj zanimiva od teh dodatnih varnostnih funkcij sta filter CyberSec in dvojni VPN. CyberSec je relativno nova funkcija, ki jo je NordVPN predstavil, ki deluje kot zaviralec oglasov, pa tudi zlonamerna programska oprema in filter za lažno predstavljanje. 

CyberSec deluje tako, da preprosto blokira spletna mesta, ki prikazujejo oglase ali je znano, da vsebujejo zlonamerno programsko opremo ali lažne napade. Čeprav to ni najbolj prelomna funkcija – in obstaja veliko podobnih brezplačnih orodij za zaščito vaše zasebnosti – lepo je imeti tiste, ki že ne uporabljajo nekakšnega zaviralca oglasov. 

Končno je dvojni VPN točno tak, kot se sliši. Vaš promet preusmeri prek več strežnikov VPN, zato še bolj otežuje sledenje vaših spletnih aktivnosti.

Zasebni dostop do interneta

PIA ima s svojimi nastavitvenimi meniji precej drugačno postavitev kot NordVPN, ki jo bomo podrobneje preučili v razdelku »enostavna uporaba«. Prva stran z nastavitvami, s katero ste pozdravili, ima potrditvena polja za zagon programa ob zagonu sistema, ali se VPN povezuje ob zagonu in peščico spustnih menijev s kozmetičnimi možnostmi. 

Odjemalec PIA je privzeto zaklenjen v opravilno vrstico in uporablja temno temo. V nastavitvah pa obstaja možnost, da okno odklenete iz opravilne vrstice in omogočite njegovo premikanje po zaslonu, pa tudi svetlo temo in nekaj možnosti, kako se prikaže ikona sistemske vrstice.

zasebni-internet-dostop-pregled-ogled

To je eden najboljših delov PIA in čakamo, da bo več ponudnikov, kot je NordVPN, v svoj beli ozadje vključil nočni način delovanja, ki je lahko lep na oči na svetlejših monitorjih ali v temnejših prostorih.

Glede na navedeno gre za edino, kar v nastavitvah PIA lahko označimo kot nekaj, čemur bi morali slediti drugi. Čeprav na prvi strani nastavitev obstaja potrditveno polje za samodejno povezovanje, ni mogoče konfigurirati, kje se VPN samodejno poveže z. 

Poleg tega stikalo kill ponuja tri nastavitve, ki niso popolnoma razložene. Možnosti so “izklopljene”, “samodejno” in “vedno”. »Izklopljeno« in »vedno« je dovolj enostavno razložiti, vendar nastavitev »samodejno« pravi, da blokira zunanji promet, medtem ko je VPN vklopljen. 

zasebni internet-dostop-pregled-ubijanje

Stikalo ubijanja običajno deluje tako, da blokira promet, če je VPN iz nekega razloga izgubil povezavo. Blokiranje zunanjega prometa je nekaj, kar bi moral privzeto delati vsak VPN, in nastavitev stikala za ustavljanje takole je nekoliko nenavadno. 

Tako kot NordVPN tudi PIA ponuja možnosti DNS in celo blokator zlonamerne programske opreme, ki jo imenuje MACE. PIA ponuja tudi zavihek v nastavitvah z oznako »povezava«, ki uporabnikom omogoča večji nadzor nad tehničnimi vidiki delovanja VPN-ja, kot so šifriranje, protokol, stisk roke in možnosti vrat. 

Ena od stvari, ki ni na seznamu funkcij NordVPN in PIA, je razdeljeno tuneliranje, ki uporabnikom omogoča določitev seznama programov, ki uporabljajo zaščiteno povezavo VPN, medtem ko drugi programi uporabljajo običajno internetno povezavo. Več o razdeljenem tuneliranju si lahko preberete in si ogledate odlično izvedbo te funkcije v našem pregledu ExpressVPN. 

Okrogla ena misel

Zasebni dostop do interneta ima zelo drugačen nastavitveni meni kot večina VPN-jev in za to nujno nismo krivi. Obstaja na tone estetskih možnosti in želimo si, da bi več ponudnikov imelo nočni način zdravja oči. 

PIA ima na voljo tudi veliko bolj napredne možnosti za vinogradnike in uporabnike energije kot NordVPN. Vendar pa je NordVPN s svojim naborom funkcij vložil veliko več truda v stvari, ki so resnično pomembne in ima prednost pred videzom. 

NordVPN-jev odličen preklopni stik in možnosti samodejnega povezovanja zelo dobro napredujejo pred PIA, kar zadeva funkcije, kar mu prinese točko za ta krog.

Okrog: Značilnosti točka za NordVPN

NordVPN Logotip
Zasebni logotip za dostop do interneta

2

Cena

Seveda nobenega izdelka ni mogoče primerjati, ne da bi pogledali njihove cene. Vendar pa se ta krog ne konča s tem, koliko stane vsak ponudnik. 

Poleg tega si v tem razdelku vzamemo nekaj časa, da preučimo, katere vrste plačil so sprejete, ali je na voljo kakšen brezplačen načrt ali preizkus in ali obstaja kakšna politika vračila. 

NordVPN

Kot smo videli v naši tekmi NordVPN proti TorGuardu, ima NordVPN cenovno strukturo, ki se začne nekoliko skalna, a hitro postane vabljiva. Če se nameravate prijaviti vsak mesec, je NordVPN-jeva cena nekoliko na vrhu, vendar gre za to, kaj bi morali pričakovati od ponudnika vrhunskih polic.

Letna opcija zniža mesečno ceno skoraj na polovico, dvo- ali triletne možnosti pa ponujajo še boljši nakup. Vsi načrti so enaki glede na to, kaj je vključeno, vsi pa omogočajo do šest hkratnih povezav in neomejeno količino pasovne širine. 

NordVPN sprejema vse glavne plačilne obrazce, vključno s kreditnimi karticami, PayPal, Amazon Pay in celo bitcoin. Čeprav ni na voljo brezplačnega preizkusnega programa ali brezplačnega načrta, ima NordVPN 30-dnevno jamstvo za vračilo denarja. To vsaj ponuja način, kako preizkusiti storitev, vendar morate kljub temu odložiti velike vnaprejšnje stroške dolgoročnega načrta.

Zasebni dostop do interneta

Na površini so cene PIA videti boljše od cen NordVPN. Mesečne cene PIA se začnejo tam, kjer ležijo letne cene NordVPN. Zaradi tega je PIA očitna izbira za tiste, ki ne iščejo dolgoročne naročnine na VPN.

Vendar PIA ponuja le šestmesečne in letne načrte, pri čemer šestmesečna možnost komaj kaj odvzame stroške. Letni načrt je približno pol manjši od mesečnega, če ga razčlenimo na mesečne stroške. 

Čeprav PIA na dobrem ozemlju pristaja kot cenovno ugodna možnost, še vedno ne premaga zelo dolgoročnih cen za tri leta NordVPN. Glede na to ima načrt PIA nekaj več kot možnost NordVPN, ki omogoča istočasno povezovanje do 10 naprav. 

Tako kot NordVPN tudi PIA sprejema kripto valute in bolj tradicionalna plačila, na primer kreditne kartice in PayPal. Dejansko PIA sprejema več oblik plačila kot NordVPN, pri čemer uporablja možnosti, kot sta Beam in Mint. 

Tako kot NordVPN tudi PIA manjka kakršne koli brezplačne preizkušnje. Če želite preizkusiti VPN popolnoma brezplačno, si oglejte naš najboljši pregled brezplačnih storitev VPN. PIA to težavo nekoliko prevzame z obdobjem vračila, vendar je to le sedem dni.

Okrogla dva razmišljanja

To je težko doseči, saj imata oba ponudnika model oblikovanja cen, ki je usmerjen v različne ljudi. Po eni strani PIA ponuja solidno dostopne kratkoročne cene, po drugi pa jih NordVPN premaga s svojim triletnim načrtom. 

V tem krogu je treba ugotoviti, da NordVPN daje uporabnikom 30 celotnih dni, da se odločijo, ali jim to ustreza, in za povračilo, PIA pa samo sedem. Ta razlika v tej rundi osvoji točko NordVPN, vendar le na tesno. Tu menimo, da je vredno poudariti, da kot lahko preberete več v našem pregledu CyberGhost, CyberGhost ponuja daljše obdobje vračila in boljše cene kot kateri koli od VPN-jev, ki si jih ogledujemo danes. 

Okrog: Cena za NordVPN

NordVPN Logotip
Zasebni logotip za dostop do interneta

3

Enostavnost uporabe

Kako enostavno je uporabljati del programske opreme, je precej subjektivna zadeva, vendar je kljub temu nekaj pomembnega. Dobro zasnovana programska oprema lahko nudi prijetno izkušnjo, medtem ko je slabo zasnovana programska oprema lahko bedna za uporabo in prepreči vašo spletno produktivnost ali odlaganje. 

V tem razdelku si natančno ogledamo stranke posameznega VPN-ja in se pogovorimo o tem, kakšen je uporabniški vmesnik. VPN z bolj prijazno in dobro zasnovano stranko osvoji točko v krogu. 

NordVPN

Težko je reči, kdo je to storil prvi, toda splošna postavitev NordVPN je med strankami VPN precej pogosta (primer zelo podobnega dizajna lahko vidite v našem pregledu ProtonVPN). Prva stvar, s katero ste se pozdravili ob odpiranju programske opreme, je zaslon z velikim zemljevidom, ki zajema večino desne strani zaslona in seznam strežnikov, ki zaseda levo stran.

nordvpn-vmesnik za pregled

Okoli zemljevida je več označevalcev lokacije, na katere se lahko kliknete, če se želite povezati s strežnikom na tej lokaciji. Ena stvar, ki jo ima NordVPN boljši od večine drugih ponudnikov, ki uporabljajo to postavitev, je, da lahko povečate in pomanjšate zemljevid, da olajšate brskanje po vseh lokacijah strežnika po vsem svetu, medtem ko imajo drugi VPN-ji fiksno perspektivo. 

Seznam strežnikov na levi strani zemljevida je abeceden in prikazuje zastavo vsake države ob njem. Ko začnete uporabljati VPN, se bo seznam nedavno uporabljenih strežnikov pojavil nad celotnim seznamom strežnikov, kar olajša hitro povezavo z obiskanimi lokacijami.

Na seznamu nedavnih strežnikov je do pet lokacij, preden ena odstrani seznam. Za tiste, ki jih zanima maksimiranje prostora na zaslonu in zmanjšanje nereda v njihovem digitalnem delovnem prostoru, NordVPN uporabnikom omogoča, da zaprejo del odjemalca na zemljevidu in si ogledajo le veliko manjši del seznama strežnikov. 

Meni nastavitev odjemalca NordVPN je zelo učinkovito postavljen, zato je NordVPN odlična izbira za vsakogar. V nastavitvah je omejeno število zavihkov, vse pa bi lahko ugotovili, če pogledamo pod prvo ugibanje, kar je precej redka zadeva. 

Poleg dobro organiziranih zavihkov ima vsaka možnost v nastavitvah majhno, eno ali dvo vrstico. Te vam pomagajo razjasniti, kaj vse možnosti počnejo, in NordVPN strdijo kot odlična izbira za tiste, ki niso najbolj pametni..

Zasebni dostop do interneta

Odjemalec PIA je privzeto zaklenjen na opravilni vrstici v spodnjem desnem kotu zaslona. Okno je veliko manjše od odjemalca NordVPN, saj doseže manj kot polovico širine in skoraj polovico višine. 

Kot smo že omenili, je v nastavitvah PIA na voljo ogromno vizualnih možnosti, ena pa sprosti odjemalca VPN iz opravilne vrstice, s katerim lahko premaknete okno na mesto, kjer ga želite.

Tloris PIA je zelo drugačen od NordVPN-a, velik gumb za napajanje zavzema približno polovico že tako majhnega vmesnika. Če kliknete ta gumb za vklop, vas povežete z VPN na lokaciji, ki je prikazana tik pod. Še en VPN, ki to stori, je ExpressVPN; preberite si članek ExpressVPN vs. PIA in si oglejte druge načine, kako so te storitve primerljive.

vmesnik za zasebni dostop do interneta za pregled

S klikom na lokacijo se odpre seznam strežnikov, spodaj pa bo prikazan tudi vaš IP naslov in IP strežnika VPN, ki ga uporabljate. 

Končno majhna puščica na samem dnu programa razširi okno na približno enako višino kot odjemalec NordVPN. Ta dodatni prostor prikazuje še več informacij o povezavi, kot so podatki o računu, mesečna uporaba in nekatere možnosti hitrih nastavitev. 

Glavni vmesnik je zelo kompakten in učinkovit. Možnosti hitrih nastavitev so odličen dotik, celoten videz vmesnika pa je čist. Ko pa se pomaknete v menije z nastavitvami, so po robovih stvari nekoliko bolj grobe. 

Nastavitve imajo razlago, toda nekatera besedila so lahko nekoliko nejasna. Takšne stvari, kot je troslojno stikalo za ubijanje, ki smo ga omenili v razdelku »funkcije«, dodajo le nejasne in nepotrebne podrobnosti funkcijam, ki jih je treba jasno izrezati.

Poleg tega obsežne možnosti povezav in omrežij presegajo tisto, s čimer bi se morala večina ljudi ukvarjati. Čeprav bi PIA zagotovo lahko uporabljali kdor koli na osnovni ravni, je v nastavitvah na voljo veliko več tehnične funkcionalnosti, kar bi morda nekaj odvrnilo.

Okrogle tri misli

Oba VPN-ja sta izpopolnila odjemalce, ki izgledajo dobro in to delo opravljajo dobro. NordVPN daje uporabnikom globus, da iščejo dobro lokacijo, s katero se bodo povezali, PIA pa nekoliko skrči stvari, da prihrani dragoceni prostor na zaslonu. 

Konec koncev ima NordVPN boljše izbrano postavitev v menijih z nastavitvami. Organizacija zavihkov je preprosta, zato je enostavno najti tisto, kar potrebujete. 

Še več, NordVPN ponuja zelo jasne razlage, kaj vse počne v nastavitvah. Medtem ima PIA nekaj besedila, ki bi lahko bilo zmedeno, in ponuja nastavitve, ki so nekoliko bolj tehnične, kot bi jih zanimalo veliko ljudi.

Okrog: točka enostavnosti uporabe za NordVPN

NordVPN Logotip
Zasebni logotip za dostop do interneta

4

Hitrost

Tako kot enostavna uporaba lahko hitrost zlahka ustvari ali zlomi kateri koli VPN. Hiter VPN lahko ponudi podobno izkušnjo spletnega brskanja, kot da VPN sploh ne uporabljate, medtem ko se vam bo zaradi hitrosti drobnega počutja zdelo, da ste se poslabšali nazaj in poklicali. 

Za razliko od enostavne uporabe pa je hitrost merljiva stvar, ki jo lahko objektivno preizkusimo, da določimo zmagovalca. V tem razdelku bomo to storili tako, da bomo preizkusili vsak VPN na petih lokacijah po svetu in ga primerjali z osnovnim branjem, ki ga vzamemo brez VPN-ja. 

NordVPN

Kot smo se dotaknili v preteklosti, na primer v tekmovanju ProtonVPN proti NordVPN, je NordVPN lahko nedosleden, ko gre za dodelitev strežnika. Najbolj opazno je, če izvajate takšno hitrostno testiranje in na koncu pomeni, da se vsakič, ko se povežete z novo lokacijo, zgodi delček loterije..

Lokacija: Ping (ms) Prenos (Mbps) Nalaganje (Mbps)
Nezaščiten9165.510.57
ZDA št. 247923133.538.87
Združeno kraljestvo # 20115334,786.06
Nizozemska # 6614566,915.39
Japonska # 69159132,833.31
Dvojni VPN (od ZDA do Kanade # 4)7920.488.64

Večino časa se bo ta naključna priložnost izkazala v redu in videli boste solidne rezultate, kot smo to storili na štirih od petih lokacij, ki smo jih preizkusili. Vendar je navidezno hroščev način dodeljevanja strežnika NordVPN znova vzel glavo v Nemčiji in povzročil, da smo dobili manj kot polovico pasovne širine prenosa, kar smo dobili od vsakega drugega strežnika. 

Čeprav je ta strežnik še vedno imel spodobno hitrost in se je dobro počutil, medtem ko smo ga uporabljali za brskanje po spletu in pretakanje videoposnetkov, to še vedno kaže na to, kar smo že storili. NordVPN je na splošno hiter, vendar je nedosleden od enega do drugega strežnika, tudi na isti lokaciji. 

Sčasoma se zdi, da so se stvari v zvezi s tem izboljšale, vendar boste morda občasno še kdaj morali odklopiti in se znova povezati, da bi znova preizkusili loterijo in upajmo, da boste dobili hitrejši strežnik.

Zasebni dostop do interneta

PIA in NordVPN sta trgovali z udarci z ene lokacije na drugo, PIA pa je v ZDA zdržala NordVPN, vendar v Veliki Britaniji ni uspela. Potem, ko je bila PIA na Japonskem nekoliko počasnejša, je zmagala nad najšibkejšo lokacijo NordVPN-a, Nemčija.

Lokacija: Ping (ms) Prenos (Mbps) Nalaganje (Mbps)
Nezaščiten (St. Louis)9169,3411.3
Chicago (priporočeno)1665.4910.23
London107100,728.82
Sao Paulo156124,583.11
Tokio16352.495.27
Sydney253122.192.6

Nazadnje, v Braziliji se je PIA na koncu razpadla in se odpihnila s hitrostjo NordVPN. Vsi strežniki so se dobro preizkusili v praktičnih testiranjih, tudi pri predvajanju HD videov, z izjemo brazilskega strežnika.

Kot kažejo rezultati na papirju, je bil brazilski strežnik opazno bolj počasen kot drugi strežniki in bi trajal sekundo ali približno toliko dlje kot običajno, da bi začel nalagati spletne strani.

Okrogle štiri misli

Čeprav nobena od teh VPN-jev ne bi pristala v kategoriji “počasi” s tovrstnimi zmogljivostmi, je le ena imela opazno počasen strežnik in to je bila PIA. Na papirju je NordVPN na treh od petih lokacij premagal PIA in zmagal z velikimi maržami.

Na lokacijah, kjer je bil NordVPN počasnejši, je bil le razmeroma majhen rob. Pravi končni žebelj v krsti za PIA pa je ta, da je bil edini s strežnikom, ki je opazno trpel zaradi slabe zmogljivosti, medtem ko so se vsi strežniki NordVPN počutili odzivne in hitre.

Okrog: Točka hitrosti za NordVPN

NordVPN Logotip
Zasebni logotip za dostop do interneta

5

Varnost in zasebnost

Končni krog je tisto, kar boste verjetno najbolj poudarili v trženju vsakega VPN-ja: varnost in zasebnost. Kot pri vsem ne bi smeli sprejemati besed podjetja, kako varen je izdelek. 

Za analizo varnosti vsakega VPN-ja si ogledamo, kakšni protokoli in šifriranja so na voljo, in preizkusimo morebitne puščanje, vključno z informacijami o DNS in IP. Preverimo tudi pravilnike o zasebnosti vsakega VPN-ja in se malo seznanimo s preteklostjo, da vidimo, ali je prišlo do kakršnih koli preteklih ovir glede zasebnosti.. 

NordVPN

Kar zadeva varnost, NordVPN ne ponuja veliko izbire. Šifriranje in protokol sta večinoma zaklenjena in jih ni mogoče spremeniti. Kljub temu pa kljub pomanjkljivi izbiri trenutno uporablja najboljši kombo. 

Za protokol NordVPN uporablja OpenVPN, ki je zelo varen in odprtokodni protokol, ki ima dokazano varnost, hkrati pa je še vedno pregleden in poleg vsega nudi veliko hitrost. Več o OpenVPN in drugih protokolih si lahko preberete v razčlenitvi protokola VPN. 

Uporabljeno šifriranje je AES-256, ki je v povezavi s protokolom OpenVPN tisto, kar štejemo v sedanji zlati standard za internetno varnost. Kot smo pričakovali s tem protokolom in šifriranjem, nismo mogli najti nobenih znakov puščanja DNS, puščanja IP ali katere koli druge vrste uhajanja podatkov.

Kar zadeva zasebnost, NordVPN ponuja eno bolj podrobnih pravil o zasebnosti. Dokument sega na približno osem strani, dokaj dobro razloži natančno, katere informacije se zbirajo, kako dolgo se hranijo in za kaj se uporabljajo, ne da bi se preveč zasukal zaradi prekomerne pravne terminologije. 

NordVPN zbira precej minimalno količino informacij o uporabnikih. Če se odločite za plačilo z bitcoinom, je dejansko možno nastaviti račun, ne da bi mu posredovali nobene identifikacijske podatke z uporabo e-poštnega naslova, ki ga je mogoče vrniti.

Običajni načini plačila, kot je kreditna kartica, bodo še vedno dajali identifikacijske podatke NordVPN, vendar to v veliki meri ublaži dejstvo, da VPN sam ne zbira identifikacijskih podatkov o uporabnikih.

Informacije, zbrane zunaj nastavitve računa, so večinoma omejene na podatke, zbrane iz piškotkov na spletni strani. Tudi te informacije niso identificirane in se uporabljajo za izboljšanje in vzdrževanje spletnega mesta.

Zasebni dostop do interneta

PIA ponuja več možnosti za uporabnike, ko gre za varnost, in celo ponuja to priročno spletno mesto, ki pojasnjuje številne možnosti šifriranja in ponuja nekaj priporočil. Tako kot NordVPN je na voljo tudi šifriranje AES-256, vendar PIA tudi AES-128.

AES-128 je manj varen kot 256-bitni brat, vendar lahko v zameno zagotavlja nekoliko boljšo hitrost in zmogljivost. Obstaja tudi več možnosti za preverjanje pristnosti podatkov, ki lahko zaščitijo pred “aktivnimi napadi”, ko nekdo prestreže promet med vami in strežnikom VPN. 

Kar zadeva protokol, PIA ponuja enaki dve možnosti kot NordVPN, ki sta obe obliki OpenVPN. Eden od teh, UDP, je boljši za splošno delovanje, drugi, TCP, pa je bolj stabilen in bo ponudil zanesljivejšo povezavo.

Če preide na politiko zasebnosti, je PIA veliko daljša od NordVPN-jev, skupna dolžina je približno 12 strani. Pravilnik se osredotoča posebej na informacije, zbrane s piškotki na spletni strani, kar je – kot v primeru NordVPN – običajna praksa na skoraj vseh spletnih mestih, informacije, zbrane na ta način, pa se uporabljajo za vzdrževanje spletnega mesta. 

Poleg informacij, zbranih na spletnem mestu, PIA vodi svoj VPN s politiko ničelnega dnevnika, ki je podprta z resničnimi dokazi. FBI je med preiskavami v preteklosti priklical sodni poziv, izkazal pa se je kot nesposoben za posredovanje informacij vladnim organom, ker ne hrani nobenih identifikacijskih podatkov. 

Okrogle pet misli

Tako NordVPN kot PIA ponujata šifriranje AES-256 in protokol OpenVPN, kar je tisto, kar iščemo pri varnosti. 

Čeprav PIA ponuja veliko več možnosti, ko gre za konfiguriranje varnosti vašega VPN, bi to večinoma služilo le žrtvovanju varnosti v korist hitrosti. Predlagamo, da se večina ljudi drži preizkušene kombinacije. 

Kar zadeva politiko zasebnosti, čeprav je NordVPN krajši in je napisan v lažje razumljivem slogu, se je PIA izkazala kot zastoj pred vladnimi agencijami na svojih vratih. Oba imata trdno politiko brez zapisovanja in čisto sled. 

Ta krog je neverjetno blizu in oba ponudnika sta videti varna in vredna zaupanja, zato ta zadnji krog imenujemo neodločen, kar pomeni, da oba ponudnika zaslužita točko.

Krog: Varnost in zasebnost Ni jasnega zmagovalca, točke za oba

NordVPN Logotip
Zasebni logotip za dostop do interneta

6

Razsodba

S končnim rezultatom pet proti enaku, NordVPN odnese zmago v plazu. Čeprav PIA ni slab VPN, preprosto ne more slediti pravemu vrhunskemu izboru, kot je NordVPN. 

Zmagovalec: NordVPN

NordVPN je imel vrhunsko hitrost, boljše lastnosti, subjektivno je bil enostavnejši za uporabo in je celo ponujal nekoliko boljše možnosti določanja cen. Edini namen zasebnega dostopa do interneta je bil neodločen, saj imata oba ponudnika dobro varnost in dobre rezultate glede spoštovanja zasebnosti uporabnikov.. 

Če ste imeli izkušnje s PIA ali NordVPN, bi radi slišali, kako se vaša izkušnja primerja z našo v spodnjih komentarjih. Kot vedno hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me