NordVPN proti IPVanish: izziv za leto 2020?

NordVPN je eden največjih VPN-jev na trgu in je skoraj ime gospodinjstva, tam zgoraj, kot je ExpressVPN. V našem pregledu NordVPN nismo našli veliko ničesar. Namesto tega smo se navdušili nad odličnimi dolgoročnimi cenami, prijaznostjo do uporabnikov in trdno varnostjo. 


IPVanish je na drugi strani VPN, ki bi ga mnogi lahko smatrali za nevrednega sovražnika. V našem pregledu IPVanish govorimo o škandalu, ki se je zgodil leta 2018 glede IPVanish predaje hlodov, za katere je trdila, da jih ne hrani. To je trajno okrnilo ugled VPN. 

Glede na to smo se odločili, da si je treba še posebej prizadevati za primerjavo med seboj NordVPN proti IPVanish, da bi videli, ali se NordVPN res lahko drži proti temu, kar bi moral biti lahek nasprotnik, ali če je to samo hiša kart, ki čaka da se prepihuje.

Nastavitev boja: NordVPN proti IPVanish

Oblikovali smo nabor pravil, da bi zagotovili, da je naša primerjava IPVanish vs NordVPN pravična in da vsaka storitev VPN konkurira na enak način. Tekmo smo razbili na devet rund.

V vsakem krogu si ogledamo določen element uspešnosti VPN, kot so varnost, hitrost ali predvajanje. Runde so ponderirane enakomerno, zmaga v krogu pa tej VPN prinese eno točko. Možna je izenačenost, pri čemer oba VPN-ja dobita točko. Na koncu tekme je zmagovalec razglašen VPN z največ točkami.

1

Hitrost

Kot smo videli že v preteklosti, na primer v našem najhitrejšem članku o VPN-ju, sta lahko NordVPN in IPVanish kar precej spodbudna, kar zadeva hitrosti. Oba ponudnika VPN sta končala v razdelku “nečednih omemb” tega člena, vendar iz dveh zelo različnih razlogov. 

NordVPN je pristal v tem nezaželenem položaju, saj je bil od enega do drugega testa izjemno nedosleden. NordVPN ima na stotine strežnikov na vsaki lokaciji, zato bi se glede na strežnik, na katerega ste povezani, lahko vaši rezultati gigali od fantastičnih do mejnih neuporabnih. 

Nedavno pa je NordVPN na tem področju bistveno izboljšal. Pri testiranju tega članka nam strežniki NordVPN niso povzročali težav in uspešnost je bila solidna.

NordVPN hitrosti

Lokacija: PingDownloadUpload
Nezaščiten5289,23344.22
ZDA.8198.44286,92
UK78223,7251.38
Hong Kong225188.18218.10
Izrael146115,91153.18
Švica105206,72206,84

Edini rahel kolcanje je bil v Veliki Britaniji, kjer so bile hitrosti nalaganja na papir opazno počasnejše od ostalih lokacij. Vendar je bil še vedno v območju 50Mb / s, kar je dovolj za skoraj vsako opravilo.

Hitrosti IPVanish

Lokacija: PingDownloadUpload
Nezaščiten5289,23344.22
ZDA.4158.27175,19
UK996.4922.80
Hong Kong39425,7351.13
Izrael15522.1469,79
Švica10419.8187.59

IPVanish omenja nečednost iz bolj jasnega razloga: preprosto ne gre tako hitro. Pri testiranju hitrosti smo videli ameriške strežnike, ki so tudi nam najbližji strežniki. Vsak drugi strežnik, ki smo ga preizkusili, je imel povprečne rezultate v najboljšem primeru in povsem slabe rezultate v najslabšem primeru, na primer v Veliki Britaniji. 

V Veliki Britaniji nam je IPVanish dal le 8Mb / s, kar je precej pod 25-bitnim Netflixovim priporočilom za 4K pretakanje. Številke na papirju in resničnostne uspešnosti, ki jih vidimo pri uporabi vsakega ponudnika VPN, narišejo povsem jasno sliko, NordVPN pa zmaga v tem krogu z roko navzdol.

Okrog: Točka hitrosti za NordVPN

NordVPN Logotip
IPVanish Logotip

2

Pretakanje

NordVPN smo že večkrat pokrivali pri pretakanju, na primer v našem najboljšem VPN za Netflix in najboljšem VPN za Hulu članke. Za razliko od prejšnjega razdelka je NordVPN na teh seznamih iz pravega razloga: odličen je za pretakanje. 

NordVPN ne uporablja namenskih strežniških strežnikov, za razliko od Windscribe, o katerih si lahko več preberete v članku o tekmovanju Windscribe vs NordVPN. Namesto tega se preprosto povežete s standardnimi strežniki, kot bi bili za skoraj katero drugo nalogo, in spletna mesta za pretakanje preprosto delujejo. 

Netflix, Amazon Prime in BBC iPlayer fantastično delujejo z NordVPN. Hulu se je nekoliko počasi nalagal, ko smo delali testiranje za ta članek, toda to bi lahko bilo na koncu ali celo Hulu, saj NordVPN v preteklosti s Hulujem ni imel težav..

IPVanish prav tako ne uporablja namenskih strežniških strežnikov, vendar nima skoraj uspeha, ki ga NordVPN dosega do geo-blokirane vsebine. Netflixu smo uspeli dobro delovati, vendar sta nas Hulu in Amazon Prime blokirala. Zaradi tega je IPVanish-jeva aplikacija za televizijo Fire TV nekoliko neuporabna, če dejansko ne more priti v Amazon Prime ali druge storitve pretakanja.

NordVPN je lahko dobil vsebino iz vsake izmed storitev, ki smo jo preizkusili, IPVanish pa je večino blokiral. To je še en krog, ki ga je enostavno osvojiti, NordVPN pa je bil zmagovalec.

Okrog: točka pretakanja za NordVPN

NordVPN Logotip
IPVanish Logotip

3

Varnost in zasebnost

Kar zadeva zasebnost in varnost, NordVPN ohranja precej preprosto, saj ponuja le najboljše. NordVPN uporablja OpenVPN kot protokol na namizjih in prenosnih računalnikih, medtem ko se IKEv2 uporablja za naprave iPhone. Ta je seznanjena s šifriranjem AES-256, ki je za vse praktične namene nedosegljivo tudi s superračunalniki.

Poleg tega ima NordVPN tudi številne dodatne varnostne funkcije. O tem bomo več govorili v razdelku s funkcijami, vendar NordVPN ponuja dvojni VPN in Onion prek VPN, oba sta odlični funkciji, ki jih lahko vidite za varnostno ozaveščene uporabnike, še posebej, če želite raziskovati globok splet.

IPVanish ponuja številne možnosti, ko gre za varnost. Tako kot NordVPN tudi uporabnikom omogoča izbiro OpenVPN s šifriranjem AES-256, pa tudi možnost uporabe drugih protokolov, kot so L2TP, SSTP in PPTP. 

Vseeno pa za večino uporab ne priporočamo nobenega od teh protokolov prek OpenVPN, kot lahko preberete v razčlenitvi protokola VPN. Za edinstven protokol, ki ga je dejansko vredno uporabiti, si oglejte naš pregled v programu VyprVPN, če želite slišati o njegovem protokolu Chameleon.

IPVanish-protokoli

Vendar je vse to v veliki meri nepomembno, ker na koncu ne moremo priporočiti IPVanish, če vas skrbi varnost in zasebnost. Čeprav IPVanish trdi, da ne vodi dnevnikov, je bilo dokazano, da to počne prav.

Poznamo obseg dnevnikov IPVanish zaradi incidenta leta 2018, ko je zdaj izbrisana objava Reddit razbila zgodbo o predaji dnevnikov IPVanish ameriškemu ministrstvu za domovinsko varnost, potem ko je prejela poziv na primer, ko je bil uporabnik IPVanish osumljen distribucije otroške pornografije. Celoten dokument PDF si lahko ogledate tukaj.

To popolnoma prekine vsako zaupanje, ki mu ga lahko damo IPVanish. Čeprav so stvari morda drugačne in je podjetje pod novim vodstvom, je potreben le eden od teh incidentov, da trajno spodkopava vašo verodostojnost v svetu kibernetske varnosti. 

Za primerjavo NordVPN ponuja vrhunsko varnost z OpenVPN in AES-256 ter nekaj trdnih varnostnih funkcij in resnično politiko brez beleženja, ki še nikoli ni bila popolnoma neodkrita..

Krog: Varnost in točka zasebnosti za NordVPN

NordVPN Logotip
IPVanish Logotip

4

Torrenting

NordVPN je trenutno kralj hudournikov, kot lahko vidite v našem pregledu ExpressVPN proti NordVPN. NordVPN se ne začne vedno najhitreje, vendar ima tendenco, da še naprej pleza, tudi z zelo velikimi hudourniki. 

V našem testiranju smo ugotovili, da so običajni strežniki NordVPN dejansko hitrejši od namenskih strežnikov P2P. Na nenačrtovanih strežnikih smo videli, da se hitrosti med prenosom enakomerno dvigajo in do konca dosežejo kar 17 MB / s..

Celoten testni prenos je trajal le nekaj sekund v treh minutah in zdelo se je, kot da bi videli še večje hitrosti, če bi bil prenos večji.

IPVanish se je tudi začel počasi, vendar je v prvih treh minutah ostal precej počasen. Za prvi test se je zdelo, da je hudournik pripet pri 5MB / s s kratkimi poruhi pri 7MB / s. Po tem se je prenos nekoliko pospešil in dosegel približno 11 MB / s. Kljub temu je bila bitka že izgubljena. 

IPVanish je trajal skoraj pet minut, da je končal prenos, kar je bila testna video datoteka, enakovredna približno eni televizijski epizodi. Čeprav še ni čas, da bi čakali na TV-epizodo, je bil v primerjavi z NordVPN-jem dobro razporejen hudournik in uspešnost IPVanish-a, zaradi česar je to še en nesporni krog za NordVPN.

Krog: Torrenting točka za NordVPN

NordVPN Logotip
IPVanish Logotip

5

Lokacije strežnika

Strežniško omrežje VPN IPVanish ima 1.300 strežnikov od 29. februarja 2020. Ti strežniki so razširjeni v 75 različnih državah po vsem svetu. Omrežje NordVPN ima več kot 5000 strežnikov, ki so razporejeni po 62 državah.

IPVanish-Server-Map

Čeprav ima NordVPN veliko število strežnikov, ima IPVanish omrežje, ki je razširjeno na več lokacij. Seveda so v tej situaciji kompromisi. Omrežje NordVPN je močnejše v smislu, da lahko prenese ogromne prometne obremenitve brez upočasnitve. S skoraj 1.700 strežniki samo v ZDA bo NordVPN veliko bolj zanesljiv.

nordvpn-vmesnik za pregled

IPVanish na drugi strani privlači tiste, ki želijo čim več lokacij. Ker je vsaka storitev VPN specializirana za drugo področje in odločitev, katera je boljša, se nanaša na osebne želje, to imenujemo neodvisno.

Krog: Lokacije strežnika Ni jasnega zmagovalca, točke za oba

NordVPN Logotip
IPVanish Logotip

6

Hkratne povezave

Ta krog je enostavno najbolj preprost v članku. NordVPN uporabnikom omogoča, da na en račun povežejo do šest naprav hkrati. IPVanish omogoča do 10 sočasnih povezav, kar pomeni, da je IPVanish zmagovalec tega kroga. 

Če vas moti, da bi dovolili uporabo le določenega števila naprav v vašem računu, preverite naš pregled Windscribe. Windscribe omogoča uporabnikom, da na svoj račun povežejo neomejeno število naprav.

Okrog: Točka istočasne povezave za IPVanish

NordVPN Logotip
IPVanish Logotip

7

Cenitev

NordVPN in IPVanish začneta na mesečni ravni s praktično enakimi cenami. Vsak ponudnik VPN ponuja ceno z najboljšo ceno, IPVanish pa za nekaj centov več. Če sledimo kronološko, IPVanish ponuja trimesečni načrt, kar je nekaj dolarjev manj kot mesečna možnost.

Poleg tega NordVPN in IPVanish imata enoletni načrt. Ta načrt odvzame še nekaj dolarjev od cene trimesečnega načrta IPVanish in obe ceni VPN sta precej podobni, IPVanish prihaja za približno pol dolarja manj na mesec. 

Tu se končajo načrti IPVanish, vendar NordVPN ponuja tudi dvoletne in triletne načrte. Oba načrta ponujata odlično vrednost, če ga razdelite na mesečne stroške, in eden od njiju premaga ceno IPVanish-a, ne glede na časovni okvir. Triletni načrt NordVPN je ena najboljših vrednot na trgu. 

Noben od teh VPN-jev ne ponuja brezplačne preskusne različice, zato, če vas zanima, kako izgleda VPN, si oglejte naš pregled ProtonVPN. ProtonVPN ponuja odličen brezplačen načrt. Veliko VPN-jev ne ponuja brezplačnih načrtov ali poskusov, temveč potencialne uporabnike spodbuja, naj izkoristijo pravil o vračilu. 

NordVPN ima velikodušno 30-dnevno jamstvo za vračilo denarja, vendar je na tej točki 30 dni skorajda industrijski standard. IPVanish na drugi strani uporabnikom ponuja le sedem dni, da lahko dobijo denar. 

Med fantastičnimi dolgoročnimi cenami in bolj odpuščajočim 30-dnevnim jamstvom za vračilo denarja je NordVPN najboljša možnost pri določanju cen.

Okrog: cena za NordVPN

NordVPN Logotip
IPVanish Logotip

8

Uporabniku prijaznost

Kar zadeva oblikovanje uporabniškega vmesnika, sta NordVPN in IPVanish polarna nasprotja. NordVPN-ov vmesnik je čist in racionaliziran. Večino okna zavzame zemljevid z modrimi mehurčki, ki označujejo, kje se lahko povežete, na levi strani zaslona pa ima standardni besedilni seznam strežnikov.. 

S klikom na mehurček v državi, ki jo izberete, VPN samodejno izbere najboljši strežnik in vas poveže.

nordvpn-pregled-strežnik-navigacija

Vmesnik IPVanish je večinoma napolnjen z grafom, ki prikazuje hitrosti prometa, ko ste povezani. Če želite izbrati lokacijo, je pod grafom spustni meni in zavihek na levi strani, ki vam omogoča ogled bolj jasnega in poglobljenega seznama strežnikov.

IPVanish-Quick-Connect

IPVanish vključuje tudi različne informacije, na primer vidni IP naslov v zgornjem levem kotu in polje spodaj levo, ki prikazuje stvari, kot sta čas povezave in protokol. Protokol je naveden tudi v zgornjem desnem kotu. Na splošno je vmesnik IPVanish veliko bolj prepreden kot NordVPN.

Z vstopom v nastavitve IPVanish ponuja zelo malo razlage, kaj počne vsaka možnost. Vendar, če smo pošteni, se v nastavitvah IPVanish-a ne dogaja veliko, s čimer vaš povprečni uporabnik računalnika ne bi bil že seznanjen. NordVPN ima na drugi strani majhne eno- ali dvovrstične razlage, kaj počne posamezna nastavitev. 

nordvpn-review-settings

Čeprav želimo, da bi NordVPN vključil možnost temnega načina ali pa bi imel samo staren temni način, kot je vmesnik IPVanish, je njegovo uporabnost težko premagati. Zemljevid NordVPN omogoča iskanje želene lokacije enostavno in brskanje zabavno, nastavitve pa ponujajo jasne razlage, kaj vse počne. Ponovno pa NordVPN zlahka zagotovi ta krog.

Krog: točka prijaznosti do uporabnikov za NordVPN

NordVPN Logotip
IPVanish Logotip

9

Lastnosti

Kar se tiče funkcij, pričakujemo nekaj osnov, ki jih lahko ponudi vsak VPN. Ti vključujejo stikalo za ubijanje in način samodejne povezave ob zagonu. IPVanish in NordVPN imata popolnoma funkcionalno stikalo za uničenje, pa tudi popolnoma prilagodljive možnosti samodejne povezave.

Oba VPN-ja dobro opravljata tako, da pokrivata naše “obvezne” funkcije, zato se v tem krogu spusti do tistih, ki imajo boljše dodatne funkcije. Kar se tiče dodatnih zvončkov in žvižgov IPVanish-a, na žalost o tem ni veliko govoriti. 

NordVPN ima na drugi strani kar nekaj zanimivih stvari. Za začetek je nedavno dodal funkcijo, imenovano CyberSec, ki je v bistvu izboljšan zaviralec oglasov. Ne samo da blokira oglase, ampak vas lahko tudi zaščiti pred zlonamerno programsko opremo in grožnjami z lažnim predstavljanjem, tako da blokira spletna mesta, ki gostijo to vsebino. 

nordvpn-review-killswitch

Kot smo že omenili, ima NordVPN tudi dvojno funkcijo VPN, s katero lahko uporabniki skočijo z enega strežnika VPN na drug VPN strežnik, preden se končno povežejo na želeno spletno mesto. Tako boste dodali še en sloj varnosti pri svojem brskanju po spletu, zaradi česar boste še težje spremljali splet. 

NordVPN ponuja tudi Onion over VPN, kar je varnejši način za tiste, ki jih zanima potapljanje v globoki splet. Na tej točki je presenetljivo, da NordVPN v zadnjem krogu zmaga. 

Okrog: Značilnosti točka za NordVPN

NordVPN Logotip
IPVanish Logotip

10

Končne misli

Kot smo rekli na začetku tega članka o NordVPN proti IPVanish, bi izguba tukaj močno prizadela ugled NordVPN. Vendar so se stvari izkazale približno tako, kot smo pričakovali. S končnim rezultatom osem do dva je NordVPN brez težav premagal nasprotnika in pokazal, koliko razlike je med povprečjem in vrhom črte. 

Zmagovalec: NordVPN

Če ste imeli izkušnje z enim od teh VPN-jev, bi radi radi slišali o njih v spodnjih komentarjih. Kot vedno hvala za branje. 

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me