Nastavitve zasebnosti na Facebooku: Kako narediti Facebook zaseben v letu 2020

Facebook ima težave z varovanjem vaših podatkov. V letu, ki je polno poročil o tem, kako platforma družbenih medijev ureja – ali ne – uporabnikovih podatkov, ne le, da deluje v neokusnem središču pozornosti, ampak tudi nekatere uporabnike prisili, da razmislijo o svoji varnosti. Da bi pomagali tem ljudem, smo pripravili ta vodič o nastavitvah zasebnosti na Facebooku.


Ko so uporabniki Facebooka v na videz neškodljivi raziskavi leta 2014 odgovarjali na vprašanja o svojih osebnostih, si nikoli niso predstavljali, da za tem stoji politično podjetje, vpleteno v ameriške predsedniške volitve leta 2016. Čeprav se je le 270.000 udeležencev anketi strinjalo, da bodo njihovi podatki minirali za “akademske namene”, je Cambridge Analytica zbrala in shranila podatke 50 milijonov uporabnikov.

Čeprav odkritje, da Facebook – ki zasluži denar za naše osebne podatke – ni tako čist, kot bi želeli, je neresno, ni novo. Naš mesečni stolpec Stanje oblaka, kjer damo dva centa za novice v industriji, že nekaj časa pokriva Facebookove šenenigane.

Da bi zagotovili, da bodo vaši podatki ostali vaši, bomo preučili, kako lahko varnostno varnost vašega profila naredite glede na najnovejše posodobitve Facebooka. Proti koncu bomo priporočili tudi druge storitve za ljudi, ki želijo najvišjo raven zasebnosti.

Osnovni varnostni ukrepi

Najprej bomo opisali, kako lahko izboljšate svojo zasebnost med uporabo Facebooka prek nastavitev računa. Kot stransko opombo bomo za ta članek uporabljali Facebook s pomočjo namiznega računalnika.

Na svoji domači strani Facebook kliknite majhno puščico v zgornjem desnem kotu in na dnu spustnega menija kliknite »nastavitve«..

Slika-1-Navigacija do nastavitev

Poglejte zavihke na levi strani in kliknite »varnost in prijava«.  

Zavihek Image-2-Security-and-Login

Prijava v Facebook je obvezen korak, ki je videti kot formalnost zaradi priročnih funkcij, kot sta samodejno izpolnjevanje gesla in možnost, da ste prijavljeni. To lahko reče, da uporaba dvofaktorske avtentikacije zveni kot breme, vendar je za uporabnike ključnega pomena ki želijo zaščititi svoj račun.

Nudimo pregled, kako deluje dvofaktorska overitev in koristi drugim uporabnikom. Uporaba Facebooka s to dodatno zaščito lahko omeji verjetnost, da bodo hekerji dostopili do vašega računa, tudi če poznajo vaše geslo. Če ga želite vklopiti, kliknite gumb »uredi« pod »uporabi dvofaktorske overitve«.

Slika-3-Omogoči-2FA

Oglejte si naše najboljše aplikacije 2FA, če niste prepričani, katera bi bila najboljša med uporabo.

Druga varnostna možnost uporablja stvar, s katero se Facebook vrti: vaši prijatelji. Poimenovan “zaupanja vredni stiki” pošlje tri do pet prijateljem po vaši izbiri obnovitveno kodo, s pomočjo katere se lahko prijavite nazaj, če vas Facebook zaklene. Ne le da pomaga, ko ste pozabili geslo in niste uspeli večkratnih poskusov prijave, ampak lahko tudi omeji grožnjo, da nekdo dostopa do vašega računa.

Image-4-Trusted-Friends-Option

Del varovanja vaših osebnih podatkov na Facebooku jamči, da boste ponovno pregledali vaše podatke za prijavo. Vredno je vprašati, ali je vaš e-poštni naslov isti, kot ga uporabljate za dostop do občutljivih finančnih podatkov, kot je spletno bančništvo. Če je tako, razmislite o pošti z e-pošto, ki jo lahko posvetite izključno uporabi Facebooka ali bančništvu.

Drugo področje, ki bo morda imelo prostor za izboljšave, je vaše geslo. Tudi če izpolnjuje kriterije, ki jih zahteva Facebook, geslo ne sme biti nikoli enako drugim, ki jih uporabljate. Naredite svoje geslo za Facebook edinstveno v primeru, da drugi račun postane ogrožen.

Prilagajanje nastavitev zasebnosti

Zdaj, ko smo vam pokazali nekaj načinov za izboljšanje varnosti vašega Facebook računa, bomo prilagodili, kako je vaš profil ne-prijateljem.

Na levi strani zaslona obstaja več zavihkov pod “varnost in prijava.” Naslednji, ki ga bomo obiskali, je “zasebnost”.

Slika-5-zasebnost-zavihek

Na vrhu razdelka »vaša dejavnost« je »kdo lahko vidi vaše prihodnje objave?« To je koristno, če želite omejiti število ljudi, ki si lahko ogledajo vaše objave. Občutite svoje občinstvo tako, da izberete kategorijo, na primer lokacijo ali skupine.

Slika-6-Kdo lahko vidi vaše prihodnje objave

Spodaj je “omeji publiko na stare objave na vaši časovnici”, ki jo priporočamo ljudem, ki želijo svoj račun narediti čim bolj zaseben. Omejilo bo pretekle objave, ki ste jih javno objavili, tako da jih bodo lahko videli samo prijatelji. To vključuje pretekle objave, ki bi jih delili tudi s prijatelji prijateljev.

Slika-7-Omejitev občinstva starih objav

Poleg preverjanja, kako omejiti pretekle objave, boste morda želeli tudi poizvedovati z nastavitvami v razdelku »kako vas ljudje najdejo in kontaktirajo«. Tam lahko postavite omejitve, kdo vam lahko pošilja prošnje prijateljev, kdo lahko vidi seznam prijateljev in ali želite skriti svojo telefonsko številko in e-poštni naslov.

Image-8-How-People-Find-and-Contact-You

Naslednji zavihek na stranski vrstici na levi je “časovnica in označevanje.” Medtem ko se je zasebnost ukvarjala z vašimi dejanji in kako vas ljudje najdejo na Facebooku, zavihek »časovnica in označevanje« zadeva dejanja drugih uporabnikov, ki vključujejo vaš profil in vir novic.

Slika-9-Časovna premica in zavihek

Če želite povečati svojo zasebnost, boste morali svoje delo skrbeti zase. V razdelku »Pregled« na dnu lahko omogočite funkcijo, pri kateri vsakič, ko vas kdo označi, nadaljuje vašo odobritev. Če predpostavimo, da vas prijatelji označujejo za vse, kar lahko traja nekaj časa, vendar je to še en način varne zaščite, namesto da bi se v novice prikazali nekaj neželenega.

Slika-10-pregled-odsek

Dodajanje varnosti zunaj Facebooka

Če ste na Facebooku kdaj opazili oglas za izdelek, ki ste ga našli nekje drugje v spletu, to ni bilo naključje. Široka praksa Facebooka in drugih spletnih mest, ki spremljajo vašo dejavnost in prikazuje te oglase, je grozljiva in pogosto nezaželena.

Med skeniranjem stranske vrstice v Facebookovih nastavitvah ste morda opazili na dnu nevpadljiv zavihek, imenovan »oglasi«. V tem razdelku nastavitev lahko na podlagi vaše internetne dejavnosti omejite podatke, ki jih Facebook uporablja v oglasih.

Slika-11-FB-Nastavitve oglasov

Če Facebookove nastavitve zasebnosti niso dovolj, da bi vam lahko ponoči počivali, preizkusite druge možnosti zunaj platforme. Facebook Disconnect je brezplačna razširitev za Google Chrome, ki podjetju preprečuje sledenje svojim uporabnikom. Še vedno lahko uporabljate svoj Facebook račun kot običajno, medtem ko razširitev deluje tudi v ozadju.

Za tiste, ki želijo do šifriranja svojega prometa dostopati do Facebookovih aplikacij in spletnih mest od koder koli, je morda vredno razmisliti o uporabi navideznega zasebnega omrežja. Oglejte si naš pregled ExpressVPN, NordVPN pregled in pregled CyberGhost in preverite, kaj najbolje ustreza vašim potrebam po zasebnosti.

Končne misli

Tako mamljivo, kot bi bilo zaupanje Facebooku pri varovanju vaših podatkov, njegova nedavna uspešnost ne vzbuja zaupanja. Poleg tega vam osebni podatki največ pomenijo, zato je pošteno, da sprejmete dodatne ukrepe za njihovo zaščito s krepitvijo zasebnosti.

Čeprav je Facebook primerna za obdelavo uporabniških podatkov sumljiva, ima vsaj smisel uporabnikom zagotoviti posodobljene nastavitve zasebnosti. Ker je pot do popolne zasebnosti na Facebooku možna le s izbrisom vašega računa, bomo šli z drugo možnostjo, da naredimo našo čim bolj varno (za zdaj).

Kaj menite o varnostnih in zasebnih nastavitvah Facebooka? Imate še kakšne nasvete za zaščito svoje zasebnosti med uporabo Facebooka? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map