Najboljši brskalniki leta 2020: Vivaldi, Firefox, Chrome & Plenty More Poleg

Spletni brskalniki so morda najbolj ključni del programske opreme v našem vsakdanjem življenju, razen samega operacijskega sistema. Skoraj vsakdo, ki ima računalnik, uporablja brskalnik za vsakodnevni dostop do svetovnega spleta, zato je izbira za uporabo lahko zapletena odločitev. V tem članku vam bomo povedali, kateri so najboljši spletni brskalniki.


Jasni zmagovalec te primerjave je Vivaldi. Kljub polnosti funkcij ima odlične zmogljivosti. Možnosti prilagajanja so skoraj neskončne, in ker temelji na Chromiumu, lahko brskalnik Vivaldi uporablja tudi razširitve za Chrome. Vse to je povezano z veliko varnostjo in zasebnostjo, zaradi česar je brskalnik brez večjih pomanjkljivosti.

Naša merila za to primerjavo so funkcije, enostavna uporaba, zmogljivost, varnost in zasebnost. Čeprav se internetni brskalnik lahko odlikuje v enem ali več teh, to ne pomeni nujno, da je odličen brskalnik.

Na primer, velik rezultat varnosti pogosto pride na račun zasebnosti in podobno. Za podrobnejši pregled vsakega vnosa na tem seznamu preverite ocene našega brskalnika.

Preden nadaljujemo na sam seznam, bomo začeli z opisom nekaterih osnov, vključno s tem, kaj vključujeta izraza “varnost brskalnika” in “zasebnost brskalnika”, pa tudi, kaj pravzaprav pomeni spletni brskalnik..

Najboljši brskalniki leta 2020

Kaj je brskalnik?

Če ste računalnik uporabljali v zadnjih dveh ali treh desetletjih, obstaja velika verjetnost, da ste uporabili spletni brskalnik. Spletni brskalnik je preprosto del programske opreme, ki uporabnikom omogoča povezovanje s svetovnim spletom. Običajno se to izvede prek protokolov HTTP in HTTPS, ki vaša dejanja in podatke prenesejo na strežnike spletnih strani in nazaj.

Preden se odločite, je lahko koristno razumeti zgodovino spletnih brskalnikov. V prvih dneh interneta je bilo na izbiro veliko manj možnosti. Nekdaj je Netscape Navigator prevladoval, a ga je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja Microsoftov privzeti brskalnik Internet Explorer (beri naš pregled Internet Explorerja) uvrstil v tako imenovano “brskalne vojne”

V poznih 90. letih se je začelo pojavljati vse več brskalnikov, ki so izzivali Microsoftov takrat prevladujoč položaj. Zgodnji primeri vključujejo brskalnika Firefox in Opera (preberite naš pregled Opera), toda zagon programa Google Chrome leta 2008 je resnično za vedno spremenil igro brskalnika. Od takrat je Chrome do zdaj postal najbolj priljubljen spletni brskalnik in je zdaj industrijski standard.

Zasebnost spletnega brskalnika

Spletna zasebnost je tema, ki je v zadnjih letih deležna večje pozornosti javnosti, saj so se tehnološki velikani, kot so Google, Microsoft in Facebook, znašli v različnih škandalih, povezanih z zasebnostjo njihovih uporabnikov..

Kar zadeva spletne brskalnike, se “zasebnost” v veliki meri nanaša na podatke, ki jih lahko podjetje, ki razvija in vzdržuje programsko opremo, zbira pri svojih uporabnikih.. 

Nekatera podjetja – kot je Google – svoj celoten poslovni model temeljijo na profiliranju svojih uporabnikov, da bi jim prikazovali ustreznejše oglase, medtem ko druga – na primer brskalnik Opera – pridržuje pravico do prodaje vaših osebnih podatkov najvišjemu ponudniku.

Chrome-Googlove storitve

Ko presojate zasebnost spletnega brskalnika, morate najprej preučiti zbiranje podatkov ali politiko zasebnosti podjetja. Tu mora podjetje navesti, katere podatke zbira o potrošnikih, medtem ko uporabljajo svoje izdelke, in ali te podatke deli s tretjimi osebami.

Chrome-zasebnost-nadzor

Zasebnost pa ne pomeni samo zaščite pred podjetjem, ki razvija brskalnik. Obstaja veliko drugih načinov, da se vaša anonimnost ogrozi na spletu, ponavadi s pomočjo sledilcev in piškotkov. Tako bi morali brskalniki ponuditi način, kako jih blokirati, po možnosti s podrobnimi možnostmi, ki vam omogočajo izbiro in izbiro piškotkov.

Varnost spletnega brskalnika

Varnost je še en pogosto spregledan vidik brskanja po spletu, in ko ga ne pozabimo, ga pogosto zamenjujemo ali povezujemo z zasebnostjo, čeprav se ta dva koncepta medsebojno prepirata..

Zasebnost vas ščiti pred podjetjem, ki ustvarja spletni brskalnik, in drugimi tretjimi osebami, ki želijo prisluhniti vaši dejavnosti. Medtem je varnost namenjena zaščiti pred kibernetskimi kriminalci, zlonamerno programsko opremo in lažnim predstavljanjem. Da bi to zagotovili, brskalniki uporabljajo varno branje podatkovnih baz, varnostna opozorila o povezavi in ​​zaviralce vsebine.

Nastavitve Chrome-Varnost

Pogostost posodabljanja je prav tako zelo pomembna, saj dlje časa med posameznimi različicami brskalnika kibernetski kriminalci in hekerji dobijo dovolj časa, da odkrijejo pomanjkljivosti v varnosti programske opreme. 

Trije brskalniki bomo pokrivali z najboljšo varnostjo, toda za podrobnejšo razčlenitev teh meril lahko preverite naš najbolj varen seznam spletnih brskalnikov.

Tor Spletni brskalnik

Brskalnik Tor je odličen primer dihotomije med zasebnostjo in varnostjo, ki smo se je pravkar dotaknili. Z uporabo omrežja Tor brskalnik usmeri vaš promet skozi tri ločena vozlišča, preden doseže želeni cilj.

Tor-veriga

To je odlično za anonimnost, saj kdor posluša na obeh koncih, ne bo mogel razbrati, od kod dejansko prihaja promet ali kam ne bo izvedel težke analize velikosti podatkov. Tor uporabnikom omogoča tudi dostop do “temnega spleta”, ki ga sestavljajo spletna mesta, ki uporabljajo “čebulni naslov”, ki skriva fizično lokacijo njihovih strežnikov.

Tor-Onion-naslov

Vendar ta pristop pusti uporabnika tudi izjemno ranljivega glede varnosti. Ker vaš promet poteka skozi vozlišča, kdor nadzoruje in vzdržuje tretje in končno vozlišče (znano kot “izhodno vozlišče”), lahko vidi ves vaš promet. 

Še huje je, da lahko z njim upravljajo na kakršen koli način, vključno z vbrizgavanjem zlonamerne programske opreme, ki lahko okuži vaš računalnik.

Čeprav ta varnostna težava skrbi le za povezave HTTP (v nasprotju s HTTPS, kjer so vsi podatki šifrirani), je brskalnik še vedno resen problem in je eden od razlogov, da smo v Tortu priporočili navidezno zasebno omrežje naš članek VPN vs. proxy vs. Tor Če vas zanima spletna zasebnost in Tor, ne pozabite prebrati celotnega pregleda Tor.

Najboljši spletni brskalniki leta 2020

Z opravljenimi predstavitvami si oglejmo ločena merila, ki smo jih uporabili, in uspešnost različnih brskalnikov.

Lastnosti

Prvo merilo, ki si ga bomo ogledali, so funkcije. To je široka kategorija in v bistvu zajema vse, kar vam omogoča brskalnik. Tu so pomembni dejavniki sinhronizacije med napravami, prilagajanje, razširitve tretjih oseb in manjše funkcije, kot so bralniki PDF, orodja za posnetke zaslona in tako naprej.

Vivaldi

Če ste prebrali naš pregled Vivaldija, veste, da je brskalnik naš očitni favorit tukaj na Cloudwards.net. V vsaki kategoriji, vključno s funkcijami, prejme visoke ocene, veliko pa ji pomaga, ker temelji na Chromiumu (preberite naš pregled Chromium), zaradi česar je združljiv z večino razširitev za Google Chrome.

Na voljo je tudi vrsta prilagoditev, saj brskalnik omogoča spreminjanje pisav, tem in barv ter prilagoditev vmesnika po vaši meri in nastavitev lastnih bližnjic na tipkovnici in miški.

Vivaldi-Prilagoditev

Čeprav se je brskalnik Vivaldi brez težav zanašal na razširitve, da bi zagotovil večino svoje funkcionalnosti, je brskalnik vseeno manjši od manjših funkcij.

Obstaja funkcija beležk, ki omogoča povezovanje besedila s spletnimi stranmi in posnetki zaslona (ki jih je mogoče preprosto zajeti z vgrajenim orodjem). Poleg tega lahko s pomočjo bralnika snamete spletne strani za lažje branje in nastavite več profilov brskanja.

Vivaldi-Notes

Sinhronizacija je solidna, kar vam omogoča, da prenesete vse od zaznamkov in zgodovine do nastavitev in aktivnih zavihkov. Ustvarjanje računa vam omogoča tudi dostop do e-poštnega naslova in spletnega dnevnika Vivaldi, čeprav sta ta povsem osnovna. Čeprav je to vsekakor lep bonus, si oglejte naš seznam najboljših ponudnikov spletnega gostovanja, če resno razmišljate o bloganju.

Vivaldi-Sync

Na koncu lahko neaktivne zavihke tudi predvajate zvok in animirane slike in gif nastavite tako, da se predvajajo samo enkrat (ali pa sploh ne) in tako shranite pasovno širino.

Pogumni

Brave je še en brskalnik, ki smo ga podali žareče ocene. Tako kot Vivaldi je tudi Brave združljiv z večino razširitev za Google Chrome, ki se ne igrajo z uporabniškim vmesnikom, kar ima veliko prednosti v zvezi z funkcijami.

Poleg tega je med začetnim potekom vgrajenih več razširitev, vključno z WebTorrent (ki omogoča prenos torrentov v brskalnik) in Google Hangouts (ki omogoča obveščanje o storitvi).

Brave-WebTorrent

Za sinhronizacijo se Brave odloči za enkratne verifikacijske kode za povezavo naprav v tem, kar imenuje “veriga za sinhronizacijo”. Z vidika zasebnosti je to super, saj vaše informacije niso vezane na vašo identiteto, žal pa postopek samo sinhronizira vaše zaznamke, česar pa primanjkuje.. 

Vključen je tudi zaviralec oglasov in lahko onemogočite vdelano vsebino v družabnih medijih, na primer gumbe »všeč« in obrazce za prijavo.

Brave-Block-SocialMedia

Na mobilni napravi je orodje za pretvorbo v PDF, čeprav to ne deluje tako dobro, kot če prej ne omogočite pogleda za branje. 

Končno je program “Pogumne nagrade” nov in zanimiv pristop k oglaševanju, ki ljudem omogoča, da vidijo prilagojene oglase v zameno za točke, ki jih lahko nato podarijo ustvarjalcem vsebin. Za več informacij o tem in brskalniku na splošno preberite celoten pregled Brave.

Pogumni-nagrade

Mozilla Firefox

Firefox je še ena odlična možnost, če iščete brskalnik z bogatimi funkcijami. Čeprav niso tako obsežne kot Vivaldi, so možnosti prilagajanja brskalnika solidne in na voljo je veliko dodatkov, čeprav ne temeljijo na Chromiumu. 

Tudi postopek sinhronizacije je odličen. Nastavitev je hitro in enostavno in sinhronizira vse, kar potrebujete, od zaznamkov do nastavitev.

Firefox-Sync

Glede manjših funkcij ima Firefox vgrajeno orodje za zajem zaslona, ​​s katerim lahko ustvarite posnetek zaslona celotnih spletnih strani, ne glede na njihovo dolžino, pa tudi bralnik in osnovni bralnik PDF. 

Vgrajena je tudi integracija s Pocket (ena izmed naših najboljših organizacijskih aplikacij), ki vam omogoča, da organizirate spletne strani in dostopate do vsebine, ko so brez povezave..

Firefox-Capture-Tool

Na mobilnem telefonu je manj reči, a Firefox še vedno ponuja nekaj priročnih manjših funkcij. tudi. To vključuje možnost onemogočanja vseh slik, kar je odlično za nekatere spletne strani ali za potrošnike z omejeno pasovno širino. 

Firefox-Mobile-Menu

Poleg tega je vgrajen čitalnik QR in lahko omogočite način namizja, da se izognete slabo optimiziranim mobilnim spletnim mestom. Za popolno razčlenitev brskalnika Mozilla preberite naš pregled Firefox.

Enostavnost uporabe

Zdaj, ko smo pokrivali funkcije, je čas, da si omislimo preprosto uporabo. To je daleč najbolj subjektivno merilo in do neke mere bo vedno odvisno od vašega osebnega okusa. Vendar pa tukaj na Cloudwards.net na splošno dajemo prednost čistem in brezskrbnemu vmesniku, zato je upravljanje kartic v tej kategoriji v središču..

Tenta

Inovativen in udoben dizajn podjetja Tenta izstopa iz množice brskalnikov Android. Vaši zavihki so ločeni v “cone”, od katerih ima vsaka ločene nastavitve, ki jih lahko prilagodite. Znotraj vsake cone lahko spremenite nastavitve VPN in blokiranja oglasov, svojega ponudnika DNS, privzetega iskalnika in več drugih manjših nastavitev.

Tenta-cone

Na dnu zaslona je meni s hitrim dostopom, ki vam omogoča preprost dostop do več elementov, kot so zgodovina, zaznamki in predstavnostni trezor. 

Ima tudi gumbe za pomivanje zgodovine na domeni, vklop načina namizja in odpiranje novega zavihka. Kot vedno si oglejte naš pregled Tenta za popoln pregled prednosti in slabosti brskalnika.

Tenta-hiter dostop

Vivaldi

Vivaldi v vseh naših kategorijah dosega dobre rezultate in enostavnost uporabe ni izjema. Obstaja več pametnih funkcij, zaradi katerih je brskanje lažje, vključno s gumbom za previjanje nazaj, ki vas vrne na prejšnjo domeno, ki ste jo obiskali, in ne samo na zadnjo stran. 

Spletna mesta lahko tudi pripnete v meni na levi strani zaslona in vam tako stalno omogočajo dostop, ne da bi jim dali svoje zavihke.

Spletna stran Vivaldi

Ko govorimo o zavihkih, vam Vivaldi ponuja veliko možnosti za upravljanje z njimi. Zavihke lahko razvrstite v “skladovnice”, ki shranijo dragocene nepremičnine v meniju zavihkov, če jih združite. Če zavihke postavite v sveženj, lahko zaslon razdelite tudi mednje, kar je v veliko pomoč, če izvajate večopravilnost ali primerjate spletne strani.

Vivaldi-Tab-Stack

Poleg tega lahko spremenite širino aktivnega zavihka in brskalnik označi, ali ste si ogledali zavihek ali ne, in jih označi kot neprebrane, če še niste.

Kolesnik zavihkov lahko odprete s tipko “ctrl + jeziček”, ki jo je mogoče konfigurirati tako, da prikazuje odprte zavihke kot predogled slik ali preprost seznam. Poleg tega je na levi strani zaslona prikazan še en zavihek, ki prikazuje trenutno odprte in nedavno zaprte zavihke. Ta meni je tudi iskan, kar je lep bonus.

VivaldiTab-Menu

Google Chrome

Čeprav je Chrome v marsičem »brskalnik na sredini poti«, je njegova enostavnost uporabe odlična. Ker je brskalnik postajal vse bolj prevladujoč, je njegov uporabniški vmesnik postal nekaj industrijskega standarda, še posebej, ker mnogi konkurenti uporabljajo osnovni okvir Chromium za nadgradnjo.

Chrome-BasicUI

Sam vmesnik je preprost in brezskrben, saj se Chrome zanaša na svojo ogromno knjižnico razširitev in tako zagotavlja najbolj napredne funkcije. 

Kljub temu, da to zahteva nekaj dodatnih nastavitev za napredne uporabnike, brskalniku zelo enostavno pride do glave in uporabe takoj. Izbirate lahko in izberete, katere funkcije dejansko potrebujete, namesto da bi se zlepali v neskončnih možnostih na poti.

Kartice Chrome

Čeprav bi upravljanje z zavihki zagotovo lahko izboljšali z dodajanjem preglednega menija ali horizontalnim drsenjem, nikakor ni slabo. Tudi če so zavihki znatno zmanjšani, je še vedno enostavno ločevati različne storitve, čeprav je spletna mesta v isti domeni lahko več težav..

Chrome-Iskanje slik

Na voljo so tudi nekatere priročne funkcije, kot je na primer kontekstna možnost “Iskanje Google za sliko”. Ko z desno miškino tipko kliknete sliko, lahko s to funkcijo hitro poiščete povratno sliko v Googlu in odkrijete podobne slike ali prvotni vir. Če vas zanima, kako deluje Chrome izven te kategorije, si za celotno sliko preberite pregled Chroma.

Izvedba

Pri našem tretjem kriteriju se bomo osredotočili na uspešnost. Tu je neprimerno najpomembnejša surova hitrost. Pomembna sta tudi poraba virov in obremenitev pasovne širine, ki ju zlahka razlikujeta med dvema brskalnikoma, ki dosežeta podobne hitrosti.

Pogumni

Brave je zelo hiter brskalnik, tako na namizju kot mobilnem telefonu. Na prvem njegovo hitrost presega le Vivaldi, pri slednjem pa je hitrejši le Firefox. Poleg tega Brave dosega svojo hitrost, hkrati pa porabi zelo malo virov, kar je še posebej značilno za brskalnik, ki temelji na Chromiumu, saj so ti zloglasni predvsem za požiranje večjih količin RAM-a..

Vivaldi

Vivaldi je najhitrejši brskalnik na namizju, čeprav še ni treba videti, ali je to mogoče doseči tudi na mobilnih napravah, saj je ta različica brskalnika še v fazi beta. Tako kot Brave, tudi Vivaldi porabi zelo malo virov za Chromium-ov brskalnik, kar v povprečju predstavlja približno 80 odstotkov uporabe samega RAM-a Chrome.

Poleg tega lahko zavirate tudi v mirovanju, kar znatno zmanjša porabo RAM-a, vendar poveča obremenitev pasovne širine, saj morate hibernirane jezičke ponovno naložiti iz nič..

Vivaldi-Hibernate-Tabs

Safari

Čeprav je brskalnik Safari v marsičem pomanjkljiv, sveti, ko gre za zmogljivost. V napravah iOS je najhitrejši brskalnik. Verjetno je to dolžno, da je zelo dobro optimiziran za platformo, saj Apple razvija tako brskalnik kot operacijski sistem.

Safari uporablja tudi manj virov kot kateri koli drugi večji brskalnik, saj pogosto zavzame kar polovico RAM-a, kot ga ima Chrome. Čeprav je njegova zmogljivost odlična, brskalnik Apple primanjkuje številnih drugih vprašanj, o katerih se lahko naučite v branju našega pregleda Safari.

Varnost

Če ste še posebej zaskrbljeni zaradi zlonamerne programske opreme in kibernetske kriminalitete, bi morala biti varnost najpomembnejša skrb pri izbiri spletnega brskalnika. Pomembni dejavniki vključujejo pogostost posodabljanja, baze podatkov o varnem brskanju, opozorila za povezave HTTP in sposobnost blokiranja elementov, kot so oglasi, pojavna okna in JavaScript.

Zelo pomembno je tudi ravnanje z geslom, vendar morate uporabiti enega najboljših upravljalcev gesel, ne glede na to, kako dobro vaš brskalnik ščiti vaše podatke za prijavo.

Puffin

Noben drug brskalnik ne more konkurirati Puffinu, ko gre za varnost, zaradi edinstvenega načina brskalnika. Puffin namesto da lokalno kodo spletnega mesta na svojem računalniku izvaja na svojem računalniku. To pomeni, da zlonamerna programska oprema nikoli ne bo prišla na vašo dejansko napravo, zaradi česar ni mogoče okužiti naprave s tradicionalnimi potmi.

Zaradi takšnega pristopa učinkovitega pretoka spletnih strani na vaš računalnik je večina naših drugih varnostnih meril nepomembna. To je zato, ker ko ste zaščiteni za Puffinove strežnike, ni treba blokirati JavaScript, pogoste posodobitve varnosti ali varnega brskanja po bazah podatkov.

Brskanje po nezanesljivi povezavi HTTP je še vedno tveganje, saj pomeni, da lahko vaš promet prestrežejo med Puffinovim strežnikom in spletnim mestom, do katerega poskušate dostopati. Na žalost Puffin ne opravlja zelo dobrega dela, da bi opozoril uporabnike, ko se to dogaja, saj je edini pokazatelj odsotnost standardnega zelenega ključavnice za povezave HTTPS.

Puffin-HTTP-opozorilo

S Puffinom to postane bolj vprašanje zasebnosti kot varnosti, saj vsakdo, ki prestreže vaš nekodificiran promet, ne bo mogel storiti nič drugega kot poslušati. Obstaja tudi vgrajen blokator oglasov, kar je dobra stvar saj za brskalnik niso na voljo razširitve drugih proizvajalcev. 

Obstaja veliko drugih dobrih razlogov za uporabo Puffina, zlasti za Android ali iOS, kjer je zelo hiter in ima vgrajen nadzor za spletne igre. Če želite izvedeti več o tem edinstvenem in zanimivem brskalniku, preberite naš Puffin pregled.

Tenta

Tenta je brskalnik, zasnovan z varnostjo in zasebnostjo. Obstaja vrsta funkcij, ki izboljšajo vašo varnost med brskanjem, na primer vključitev blokatorja oglasov in razširitev HTTPS Everywhere, ki prisili, da se vsa spletna mesta povežejo prek HTTPS, če lahko. 

Za spletna mesta, ki sploh ne ponujajo HTTPS povezave, Tenta jasno opozori, da niste varni.

Tenta-razširitve

Brskalnik je tudi popolnoma šifriran. Pravzaprav morate imeti dostop do svoje naprave Android, da celo vidite mapo Tenta, in če so, so datoteke še vedno šifrirane in neuporabne za vse druge, ki imajo dostop do vaše naprave. 

Na žalost ne obstaja zbirka podatkov o varnem brskanju in ne moremo onemogočiti ali blokirati JavaScript, vendar so to majhne težave glede na vse odlične varnostne funkcije Tenta.

Dokler omogočite vgrajeni VPN, je vaša dejanska izkušnja brskanja zaščitena tudi s šifriranjem AES-256 (za več informacij o tem si oglejte naš članek o šifriranju). 

Poleg tega lahko protokol mimicVPN brskalnika zavede bloke VPN na večini spletnih mest, da mislijo, da VPN sploh ne uporabljate. Če niste seznanjeni z VPN in njihovimi protokoli, si oglejte razčlenitev protokola VPN.

Zagotavljanje še večje zaščite pred fizičnimi napadi je možnost “maskiranja brskalnika”, ki onemogoča posnetke zaslona. Brskalnik lahko celo nastavite tako, da samodejno prekine vse jezičke vsakič, ko zaprete brskalnik.

Tenta-Mask-brskalnik

Če brskalnik pravilno nastavite, te zaščite ne bi smele biti potrebne, saj lahko brskalnik zaklenete za kodo PIN, ki ni shranjena na nobenem strežniku. To pomeni, da ne bo izpostavljen kršitvi podatkov ali puščanju na koncu Tente.

Vivaldi

Čeprav na varnost ni tako lasersko usmerjena kot naša dva prejšnja vpisa, Vivaldi v tem pogledu še vedno odlično dela. Njegova pogostost posodabljanja je odlična, saj novo izdajo prejme približno enkrat na teden.

Vivaldi-Services

Brskalnik uporablja tudi Googlovo varno brskanje za zaščito uporabnikov pred zlonamernimi spletnimi mesti, kar je odlična izbira za to delo.

Vivaldi-HTTP-opozorilo

Opozorilo za nezaščitene povezave HTTP je jasno in vidno, in čeprav ni vnaprej nameščenega blokatorja oglasov ali drugih varnostnih razširitev, združljivost Vivaldija z večino razširitev za Chrome omogoča enostavno dodajanje teh funkcij.

Zasebnost

Končno bomo zdaj pogledali, kateri so najboljši zasebni brskalniki. Že nekaj časa smo se pogovarjali o tem, kaj natančno določa zasebnost spletnega brskalnika, vključno s politikami zbiranja podatkov, ugledom samih podjetij ter sledenjem in nadzorom piškotkov.

Tor je seveda odlična možnost za anonimnost, a ker smo to obravnavali že na začetku našega članka, se bomo osredotočili na tri tradicionalne brskalnike, ki nimajo enakih varnostnih težav. 

Ker lahko brskalnik naredi le toliko, da zaščiti vašo zasebnost, priporočamo, da preberete naš anonimni vodnik za brskanje, ne glede na to, kateri brskalnik na koncu uporabljate.

Mozilla Firefox

Firefox se odlikuje po zasebnosti in to je zagotovo največja moč brskalnika. To verjetno izhaja iz dejstva, da je Mozila – podjetje, ki razvija brskalnik Firefox – neprofitna organizacija, ki nima spodbude za zbiranje vaših podatkov.

Brskalnik ima tudi nekaj najboljših kontrol zasebnosti v podjetju, kar vam omogoča, da izberete in izberete točno tiste sledilnike in piškotke, ki jih želite omogočiti.

Firefox-Privacy-Settings

Politiko zasebnosti podjetja je enostavno prebrati in razumeti, jasno pa je, da je Mozilla edini podatek, ki ga kadar koli zbira, namenjen razvojnim ciljem in ga ni mogoče slediti posameznim uporabnikom.. 

Tudi to manjše zbiranje podatkov je mogoče onemogočiti v nastavitvah, Mozilla pa vsako leto objavi tudi poročilo o zaslužku, tako da lahko uporabniki vidijo, od kod prihaja denar in kam gre..

Tenta

Kot je omenjeno v varnostnem delu, se Tenta močno osredotoča tudi na zasebnost. Vgrajeni VPN je ogromno, če želite ostati anonimni, Tenta pa v svoji politiki zasebnosti navaja, da ne vodi kakršnih koli zapisov zgodovine brskanja. To je odlično, saj lahko VPN-ji zlahka postanejo neuporabni za zasebnost, če podjetje, ki ga vodi, beleži vse, kar počnete.

Tenta-VPN

Na žalost morate plačati naročnino, če želite uporabljati VPN zunaj brskalnika, tako da, če želite celoten VPN, se lahko preusmerite na naš najboljši seznam VPN.

Izvorna koda Tente je javno dostopna tudi na GitHubu, kar strokovnjakom in programerjem omogoča preverjanje njihovih trditev o zasebnosti. Po objavi tega članka v zvezi s tem niso bile postavljene nobene rdeče zastave, zato Tentaove trditve o zasebnosti očitno ne držijo. 

Izbirate lahko tudi med več ponudniki DNS, kar je edinstvena funkcija, ki uporabniku omogoča izbiro, ali želi prednostno določiti uspešnost ali zasebnost.

Puffin

Puffin je še ena odlična izbira, če vas skrbi zasebnost in anonimnost. Ker ves vaš promet poteka prek Puffinovih strežnikov, deluje na več načinov kot VPN brskalnika, saj vas nobeno spletno mesto, ki ga obiščete, ne bo moglo več spremljati kot omenjeni strežniki.

Prav tako je dobra politika zasebnosti podjetja, ki jasno navaja, da nobenih informacij o uporabnikih ne delijo s tretjimi osebami, dnevniki pa se hranijo le 100 dni pred čiščenjem. Ti dnevniki se uporabljajo za ustvarjanje zbirnih poročil za razvojne namene, vendar nobene informacije ni mogoče vezati nazaj na določene uporabnike, ko so dnevniki očiščeni.

Končne misli

Kot vidite, smo veliki oboževalci Vivaldija tukaj na Cloudwards.net. Prikazala se je v štirih od petih kategorij v tem članku in tudi pri zasebnosti ne zaostaja za drugimi. Pogumna je naša druga izbira in je še posebej dobra, če želite hiter brskalnik s funkcijami. Mozilla Firefox ima tudi veliko funkcionalnosti, njegova zasebnost pa je v vsakem pogledu odlična.

Če sta vaša glavna zasebnost in varnost, potem s Tenta ali Puffin ne morete iti narobe, saj na teh področjih oba brskalnika izstopata. Chrome si je mesto na tem seznamu prislužil tudi zaradi dobro oblikovanega in brezskrbnega vmesnika, tako da če iščete najpreprostejšo uporabniško izkušnjo, ne pozabite na Googlov brskalnik.

Na koncu dneva so vsi tukaj našteti brskalniki odlične možnosti, izbira med njimi pa je odvisna od tistega, kar najbolj cenite, naj gre za uspešnost, funkcije, varnost ali kaj drugega.. 

Kaj menite o našem izboru brskalnikov? Ali smo pogrešali vašo najljubšo? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map