Najboljši brskalnik za Mac leta 2020: Safari pušča za seboj

Izraz “spletni brskalnik” je za mnoge uporabnike Mac verjetno sinonim za “Safari”, saj je Apple-ov brskalnik privzeto vključen v vse njegove naprave. To je napaka, saj brskalnik Safari še zdaleč ni najboljši spletni brskalnik za Mac ali iOS. V tem članku se bomo globoko potopili v Apple-ov ekosistem in odkrili najboljši brskalnik za Mac in iOS.


Če želite preskočiti naravnost do zmagovalca, bi to bil Pogumni in si lahko preberete celoten pregled Brave, če želite izvedeti vse o našem izboru številka ena. Skratka, Brave ima odlične zmogljivosti, varnost in zasebnost, hkrati pa ponuja veliko število funkcij in vmesnik, ki ga je enostavno naučiti in krmariti.

Preden gremo predaleč predse, si za trenutek oglejmo, kakšna so naša merila za to uvrstitev.

Najboljši spletni brskalnik za Mac 2020

Kaj je najboljši internetni brskalnik za Mac

Večinoma bomo tekmovalce presojali po enakih merilih, kot jih ima naš brskalnik, vendar se bomo v celoti osredotočili na njihove različice na Apple napravah. Tako bodo naša merila lastnosti, enostavnost uporabe, zmogljivosti, varnosti in zasebnosti jedro naše primerjave.

Očitno mora biti na platformi Apple na voljo brskalnik, da je upravičen do tega seznama, ki diskvalificira všečke Tenta (preberite naš pregled Tenta) in Internet Explorerja (preberite naš pregled Internet Explorerja, če želite videti, zakaj ne obstaja Internet Explorer za Mac dobra stvar).

Vseh pet kategorij je tehtano enako, če pa se na primer še posebej ukvarjate z varnostjo, si oglejte naš najbolj varen seznam brskalnikov, da ugotovite, katera ponuja največ zaščite (spojler: Puffin in lahko preberete naš Puffin pregled, če želite izvedeti, zakaj).

Najboljši brskalnik za Mac: pogumen

Kot smo omenili v uvodu, je Brave naš najboljši izbor za Mac in iOS. Brskalnik ponuja izjemno varnost, ki vsebuje vgrajen blokator oglasov, samodejne nadgradnje HTTPS in blokiranje skriptov. Vse te nastavitve so enostavno dostopne v meniju “ščitniki”, ki vam pokaže tudi odkritje tega, kar je trenutno blokirano na spletnem mestu, na katerem ste.

Pogumni ščiti

Pogumni omogočajo tudi uporabnikom, da blokirajo različne vrste vsebin v družabnih medijih, vključno z gumbi za prijavo v Google in Facebook, kot tudi vdelane objave s Twitterja, LinkedIna in Facebooka. Poleg tega ima brskalnik tudi nastavitev, da WebRTC prepreči razkrivanje vašega naslova IP, kar običajno potrebujete navidezno zasebno omrežje..

BraveBlock-Social-Media

Ni veliko funkcij, ki so vgrajene od začetka dogovarjanja. Ker pa je Brave zasnovan na različici Chromiuma, ki je Google odvzela povratne klice, je združljiv tudi z večino razširitev Chroma, če ne spreminjajo uporabniškega vmesnika brskalnika. To pomeni, da lahko brskalniku dodate vse vrste funkcionalnosti, saj je Chromova knjižnica razširitev obsežna.

Kljub temu je treba omeniti nekaj manjših lastnosti. Na namizju in mobilnem telefonu obstaja funkcija “stran za destilacijo”, ki odstrani zunanje elemente s spletne strani za lažje branje. V iOS-u lahko katero koli spletno stran pretvorite v PDF, vendar je postopek pretvorbe precej nejasen, če najprej ne uporabite prej omenjene funkcije destilacijske strani.

Pogumno PDF

Različica Mac of Brave vam omogoča, da dodate kateri koli iskalnik, ki ga želite privzeto, vendar na žalost to ne velja v iOS-u, kjer ste omejeni na pet možnosti Google, Bing, DuckDuckGo, Qwant in Startpage. 

Sinhronizacija med napravami bi lahko bila tudi boljša, saj je trenutno omejena na samo zaznamke, na pozitivni strani pa ne potrebujete računa.

Pogumni iskalniki

Upravljanje zavihkov žal malo primanjkuje, brez možnosti za skupinsko zavihek in brez horizontalnega drsenja. Kljub temu lahko zataknete zavihke in omogočite vrstico z zavihki v iOS-u, kar je nenavadna funkcija platforme.

Pogumni-iOS-TabBar

Zmogljivost je v vseh pogledih vrhunska, saj je Brave neverjetno hiter brskalnik, saj ga je samo Maval boljši v primerjavi s hitrostjo na Macu. Pri iOS-u ni tako daleč, vendar je še vedno ena izmed hitrejših možnosti. Poleg tega je poraba RAM-a presenetljivo nizka, zlasti za brskalnik, ki temelji na Chromiumu.

Pogumni sije tudi na vprašanje zasebnosti. Pravilnik o zbiranju podatkov podjetja je preprost in navaja, da Brave nikoli ne zbira nobenih podatkov, razen nekaterih storitev tretjih oseb, kot je Google varno brskanje, ki jih je mogoče onemogočiti.

Hrabro-zasebnost-storitve

Drugi razlogi smo radi pogumni

Brave Rewards je ambiciozna pobuda, katere cilj je spremeniti delovanje spletnega oglaševanja. Namesto da vsiljuje oglase svojim uporabnikom, Brave jim dovoli, da izberejo osebne oglase in za vsak oglas, ki ga prikazuje, je uporabnik nagrajen s kreditnimi točkami. Te kredite lahko nato porabite kot donacije za ustvarjalce vsebine ali spletna mesta, ki so se prijavila na program.

Pogumni-nagrade

Ker se mora uporabnik prijaviti, se oglasi prilagodijo z uporabo podatkov, ki so shranjeni lokalno v njihovi napravi. S tem popolnoma odpravite potrebo po sledilcih, kar pomeni, da kljub temu, da so oglasi prilagojeni vam osebno, vaša zasebnost ostane nedotaknjena.

Namizna različica Brave podpira tudi Tor, kar je zelo nenavadna funkcija, ki je vgrajena, saj tega ne počne noben drug brskalnik razen namenskega brskalnika Tor (preberite naš pregled o Toru).

Pogumni-Tor

Mozilla Firefox

Mozilla Firefox je še ena odlična izbira brskalnika za Mac in iOS in bi bil na vrhu našega seznama, če ne bi bil Brave. Kakor je že, je razlika med tema dvema zelo majhna, vendar smo Braveu dali prednost zaradi odličnega nadzora varnosti in zasebnosti, čeprav Firefox tega niti ne ozira..

Firefox-varnost-nastavitve

Firefox za Mac uporablja Google Varno brskanje za zaščito uporabnikov pred zlonamernimi spletnimi mesti in spletnimi kriminalci. Poleg tega vam nadzor zasebnosti omogoča podroben nadzor nad tem, kaj sledilci in piškotki dovolijo. 

Gesla je mogoče zaščititi z glavnim geslom, na žalost pa mora biti to privzeto omogočeno, če gesla nimate zaščitenih pred osebami, ki nimajo fizičnega dostopa. Čeprav je glavno geslo dobro, ni nameščanje najboljšega upravitelja gesel.

Firefox-Master-geslo

Firefox se posodablja zelo pogosto, kar je še en ključni vidik varnosti brskalnika. Poleg tega se posebne ranljivosti običajno odpravijo v enem ali dveh dneh od odkritja.

Možnosti za prilagajanje je veliko, saj lahko dodate nešteto tem in skoraj vsak gumb in element uporabniškega vmesnika premaknete na poljubno lokacijo. Sinhronizacija med napravami je odlična in omogoča celotno brskanje po računalniku Mac, iPhone in iPad.

Prilagoditev Firefoxa

Privzeti iskalnik lahko nastavite na vse, kar želite, spustni meni pod naslovno vrstico pa vam omogoča hiter in enostaven dostop do vseh vaših nadomestnih ponudnikov iskanja. Vključeno orodje za zajem zaslona je neverjetno priročno za zajem dolgih spletnih strani, saj ni omejeno na tisto, kar je trenutno na zaslonu, kot je orodje za posnetke zaslona, ​​ki je vključeno v OS.

Firefox-iskalniki

Poleg teh ni brskalnika, ki je pečeno v brskalniku. Vendar to ni tako velika zadeva, saj je Firefox blagoslovljen z obsežno knjižnico dodatkov, ki je drugačna le za Chrome.

Firefox je prav tako neverjetno hiter in je v zgornjem ešalonu brskalnikov, ko gre za hitrost tako v iOS kot na Macu. Čeprav je poraba RAM-a precej visoka, postane relativno nizka, ko imate odprtih veliko zavihkov, in lahko zavirate v mirovanje, da še bolj izboljšate delovanje.. 

Namesto da bi zavihke minimizirali do nejasnosti, Firefox za Mac uporablja vodoravno drsno vrstico, s čimer bo upravljanje zavihkov naredil postopek brez bolečin..

Firefox-zavihki

Na iOS-u ni veliko povedati, vendar je treba omeniti nekaj manjših funkcij. Vgrajen je skener QR kode, meni v spodnjem desnem kotu pa onemogoča vse slike – kar je idealno za uporabnike z omejeno pasovno širino – in omogoči nočni način.

Funkcije Firefox-Mobile

Drugi razlogi, ki jih imamo radi Firefox

Kar Firefox resnično izstopa je njegova dolgoletna zavezanost zasebnosti uporabnikov. Ker je Mozilla – podjetje, ki stoji za Firefoxom – neprofitna organizacija, ima malo spodbude za zbiranje uporabniških podatkov, saj jim ni treba prodajati osebnih podatkov ali prikazovati oglasov za financiranje razvoja. 

Kljub temu se zbere nekaj manjših informacij za razvojne namene, a tudi to lahko uporabnik onemogoči. Za celoten pregled prednosti in slabosti Firefoxa preberite celoten pregled Firefoxa.

Google Chrome

Glede števila uporabe je Chrome nesporni kralj spletnih brskalnikov. Med Googlovim brskalnikom gre med 45 in 70 odstotki vsega spletnega prometa, odvisno od vašega vira, in obstaja veliko dobrih razlogov za njegovo neverjetno priljubljenost.

Predvsem pa je brskalnik Chrome posebno enostaven in dobro zasnovan brskalnik. Zaradi svoje priljubljenosti je v marsičem postal industrijski standard, kar pomeni, da se bo uporabniški vmesnik počutil poznan skoraj ne glede na to, iz katerega brskalnika preklapljate.

Chrome-Mac-uporabniški vmesnik

Največja moč Chroma je njegova ogromno knjižnica razširitev. Na tisoče na tisoče aplikacij je na voljo za prenos, ki zajemajo vse primere uporabe, od zapisovanja zapisov in zaščite pred virusi do blokiranja oglasov in varnostnih razširitev. Če se sprašujete, katere razširitve bi morali prenesti, si oglejte naš seznam najboljših varnostnih razširitev brskalnika. 

Čeprav v brskalniku ni veliko naprednih funkcij, za Chrome to ni tako veliko, zaradi velikega števila razširitev, ki so na voljo.

Sinhronizacija med napravami je odlična in je ni mogoče lažje nastaviti. Vse, kar morate storiti, je, da se prijavite s svojim Google računom, Chrome pa ravna z ostalim. Kljub temu Googlu posredujemo velike količine informacij, zato se lahko tisti, ki se ukvarjajo z zasebnostjo, želijo ročno sinhronizirati, tako da upoštevajo naš vodič, kako namesto tega narediti varnostno kopijo Google Chroma..

Chrome-Sync

Vendar pa bi se uporabniki, ki mislijo na zasebnost, verjetno v celoti izogibali brskalniku Chrome, saj so rezultati na tem področju presenetljivi. Nešteto škandalov z zasebnostjo je v preteklih letih mučilo podjetje, njegova politika zbiranja podatkov pa je nejasna in zaskrbljujoča, saj lahko hitro shranjuje vse vrste informacij o svojih uporabnikih.

Čeprav Google trdi, da teh informacij ne prodaja, takoj priznava, da jih uporablja za prilagajanje in optimizacijo oglasov. Google vam ponuja način, kako očistite svoje uporabniške podatke, kar lahko dosežete z upoštevanjem korakov, opisanih v našem članku o tem, kako izbrisati Google zgodovino. Vendar je Google lagal že prej, tako da kdo ve, ali v resnici izbriše kaj za vedno.

Vendar je varnost dobra, saj Google pogosto posodablja Chrome in hitro zakrpa varnostne luknje takoj, ko jih odkrijejo. Google Varno brskanje je privzeto omogočeno, kar vas ščiti pred zlonamernimi spletnimi mesti. Prav tako je dobro opozorilo HTTP, saj jasno piše, kdaj vaša povezava ni varna.

Opozorilo za Chrome-HTTP

Zmogljivost je tudi solidna, saj je Chrome hiter brskalnik tako na Macu kot na iOS-u. Na žalost se bori z veliko porabo virov, kar je skupaj z grozno zasebnostjo tisto, kar Chrome uvršča med prva dva mesta na našem seznamu..

Drugi razlogi, ki so nam všeč Google Chrome

Chrome je globoko integriran z Googlovimi različnimi storitvami, zato bodo uporabniki, ki pogosto uporabljajo aplikacije, kot sta Google Drive ali Google Dokumenti, ugotovili, da te delujejo izjemno dobro v brskalniku. 

Poleg tega je Google Translate privzeto vključen Google Translate, ki vam omogoča enostavno prevajanje spletnih strani v večini jezikov. Kot vedno si oglejte naš pregled v brskalniku Google Chrome za popolno razčlenitev.

Vivaldi

Vivaldi je bil jasen zmagovalec našega seznama najboljših brskalnikov na splošno, vendar se na tej lestvici uvršča na četrto mesto. To je zato, ker trenutno ni na voljo različice brskalnika za iOS, ki predstavlja dve tretjini jabolčnega ekosistema.

Kljub temu je Vivaldi odličen brskalnik na Macu. Kot je opisano v pregledu Vivaldija, je njegova prilagoditev drugačna, saj brskalnik omogoča spreminjanje skoraj vseh vidikov videza in občutka. To vključuje različne teme, barve in pisave, pa tudi možnost, da skoraj vsak gumb in element menija premaknete na drug del zaslona.

Vivaldi-Prilagoditev

Brskalnik je poln manjših funkcij, od beleženja do posebnega zaslonskega orodja. Vaše opombe in posnetke zaslona lahko povežete skupaj z URL-jem in obstaja bralni pogled, ki članke optimizira za lažje branje.

Poleg vseh izvornih funkcij je Vivaldi združljiv tudi z večino Chromove velike knjižnice razširitev, ker je zgrajen na Chromiumu (preberite naš Chromium pregled).

Vivaldi vam omogoča, da sinhronizirate vsak del brskalniške izkušnje med napravami, a ker v iOS-u ni na voljo nobene različice, je za uporabnike Mac to še posebej koristno za prenos vaših nastavitev in zgodovine med namiznimi napravami.

Vivaldi-Sync

S prijavo na sinhronizacijo Vivaldi dobite tudi dostop do gostitelja e-pošte in spletnega dnevnika, vendar sta oba dokaj osnovna, zato bi morali poiskati seznam najboljših ponudnikov gostovanja e-pošte in najboljših ponudnikov spletnega gostovanja za alternative, če so to stvari te zanima.

Vivaldi je tudi izjemno enostaven za uporabo in ima priročne krmilne navigacije, na primer gumb za previjanje nazaj, ki vas vrne na zadnjo obiskano domeno (v nasprotju z zadnjo spletno stranjo) in spustni meni z zadnjo zgodovino iskanja in alternativnim iskanjem ponudniki. 

Upravljanje z zavihki je odlično, saj lahko zavihke združite v “sklade” in med njimi celo razdelite zaslon.

Vivaldi-SplitScreen

Zavihki, ki ste jih odprli, a jih še niste pogledali, so označeni kot neprebrane, poleg tega pa imate možnost pritrditi zavihke, da jih zaščitite pred naključnimi zaporami. Na levi strani zaslona je kolesarski zavihk, ki ga lahko odprete s pritiskom na “ctrl + jeziček”, pa tudi ločen meni z jezički.. 

Poleg tega lahko na to opravilno vrstico pripnete določena spletna mesta, kar vam omogoča stalen hiter dostop do njih, ne da bi jim morali odpreti namenske zavihke..

Spletna stran Vivaldi

Vivaldi je tudi neverjetno hiter in z lahkoto presega kateri koli drug brskalnik na Macu. Poleg tega to obvladuje, medtem ko porabo RAM-a ohranja precej nizko, v povprečju za približno 20 odstotkov manj kot Google Chrome. Možnost prezimovanja zavihkov še dodatno zmanjša porabo virov, kar je pogosto težava pri brskalnikih, ki temeljijo na Chromiumu.

Drugi razlogi, ki so nam všeč Vivaldi

Varnost in zasebnost Vivaldija sta tudi odlični. Google Varno brskanje vas ščiti pred zlonamernimi spletnimi mesti, Vivaldi pa se posodablja tako pogosto kot enkrat na teden, kar je vrhunsko. Brskalnik vam tudi jasno opozori, ko se povežete prek HTTP in ne HTTPS. 

Zaradi zasebnosti je Vivaldijeva politika zbiranja podatkov zelo dobra in jasno navaja, da se za notranje namene zbirajo le nekateri manjši in anonimni podatki.

Puffin

Puffin si je na tem seznamu priboril mesto predvsem zaradi svoje neprimerljive varnosti in zasebnosti ter odlične različice iOS. Vendar pa njegova šibka predstavitev na Macu (in na splošno na namizju) trdno stoji na petem mestu, namesto da je višje na našem seznamu.

Puffin z edinstvenim pristopom k brskanju ščiti uporabnike tako, da “pretaka” vsa spletna mesta, ki jih obiščejo prek lastnih strežnikov. To pomeni, da vsaka zlonamerna programska oprema, vdelana v kodo spletnega mesta, nikoli ne bo dosegla vašega računalnika in kdor koli, ki vas bo spremljal, ne bo mogel storiti dlje kot strežniki Puffin.

Pri iOS-u ta pristop dosega tudi odlično hitrost. Pravzaprav je Puffin daleč najhitrejši brskalnik, ki smo ga preizkusili na platformi, celo hitrejši od domačega Safarija. Poleg tega brskalnik odstrani spletna mesta samo na bistvene elemente, kar povzroči občutno varčevanje podatkov, kar je bogastvo za uporabnike z omejeno pasovno širino.

[palec id = 40109 nocopy = res]

Žal se velika hitrost ne razširi na Mac, kjer je Puffin pogosto počasen in počasen in občasno trpi zaradi hudega zastoja vnosa. Poslabšanje stvari za namizno različico je dejstvo, da morate za njeno uporabo sploh plačati naročnino, kar je nenavadno, vsaj za spletni brskalnik. 

Omejeni ste tudi na iskalnike Google, Bing, Naver in Yandex, kar je nekoliko omejujoče.

Puffin-iskalniki

Prosta različica iOS-a je tudi omejena, saj morate za blokiranje oglasov kupiti Puffin Pro za 4,99 dolarja, čeprav je to vsaj enkraten nakup, za razliko od Maca. Žal Puffin kljub temu, da temelji na Chromiumu, ni združljiv z nobenimi Chromovimi razširitvami in ne ponuja nobene svoje. Prav tako ni mogoče sinhronizirati ničesar med napravami, kar je zelo slabo.

V brskalnik je vgrajenih več manjših manjših funkcij, vključno z možnostjo neposrednega shranjevanja v oblak v obliki Dropbox, Google Drive in OneDrive (preberite primerjavo Dropbox vs. Google Drive v primerjavi z OneDrive). Vse to so dobre možnosti, vendar nobena od njih ni naša izbira za najboljši prostor za shranjevanje v oblaku, saj imamo raje Sync.com (preberite si naš pregled Sync.com).

Na voljo je tudi podpora za igralne plošče, tipkovnico in miško v iOS-u, kar je odlično za igranje brskalniških iger. Različica iOS-a vam omogoča tudi dostop do bralnika novic, pa tudi svetlih in temnih tem, vendar je to v smislu prilagajanja.

Puffin-Save-to-Cloud

Drugi razlogi, ki so nam všeč puffin

Če večinoma brskate po iOS-u, je Puffin morda najboljši brskalnik za vas. Če pa potrebujete sinhronizacijo med napravami in dobro izkušnjo brskanja po namizju, boste morda želeli poiskati drugje.

Kljub temu morajo uporabniki, ki jih skrbijo za svojo varnost ali zasebnost, med brskanjem resno razmisliti o Puffinu, kljub njegovim pomanjkljivostim, saj noben brskalnik niti približno ne more konkurirati njim v tem posebnem prizorišču..

Častitljive omembe

Zdaj, ko smo zajeli pet najboljših brskalnikov za Mac in iOS, je čas, da pogledamo dva, ki se nista uvrstila na naš seznam, vendar imata še vedno nekaj.

Opera

Opera nikakor ni slab brskalnik in je v našem pregledu Opera dejansko prejela odlične rezultate tako v lastnostih kot tudi v enostavni uporabi. Na žalost je njegova zasebnost grozna, tako varnost kot hitrost pa sta v najboljšem primeru povprečna. 

Kljub temu ima opera poleg podpore za Chromovo veliko knjižnico razširitev poleg številnih čistih manjših funkcij, kot sta vgrajena VPN in integracija socialnih medijev..

Opera-domača stran-2019

Safari

Safari je privzeti brskalnik in je vnaprej nameščen v iOS in Mac. Čeprav nismo veliki oboževalci brskalnika Safari, če je vse, kar iščete, hiter brskalnik z majhno porabo virov, potem je to spodobna možnost. 

Vendar pa – kot smo opisali v pregledu Safari – trpi tudi zaradi veliko funkcij, motečega uporabniškega vmesnika in grozljive varnosti, zato se ni uvrstil na naš glavni seznam.

Safari-domača stran-2019

Končne misli

Čeprav je Vivaldi naš najljubši brskalnik na splošno, ga pomanjkanje različice iOS v tej primerjavi močno boli, vendar smo vseeno menili, da si zasluži mesto za odlično prikazovanje na Macu. Namesto tega Brave – naš drugi najljubši brskalnik na splošno – prinaša zmago s ponudbo brskalnika, ki je v vseh kategorijah Apple-jevih naprav odličen za vse kategorije.

Firefox, Chrome in Puffin so prav tako odlične izbire, vendar iz zelo različnih razlogov. Firefox je odličen vsestransko, medtem ko Chrome-jeva velika knjižnica razširitev in čist uporabniški vmesnik deluje kot protiutež njenemu strašnemu zapisu o zasebnosti in neprestani lakoti RAM-a.

Puffin medtem ima veliko koristi od edinstvenega pristopa k brskanju, ki zagotavlja odlične zmogljivosti, varnost in zasebnost. Na žalost deluje zelo dobro na iOS-u, vendar je na Macu zelo drugačna zgodba, saj je tam pogosto počasen in neodziven, za uporabo pa morate celo plačati naročnino. Kljub temu smo se počutili odlično, da si je različica iOS zaslužila mesto na našem seznamu.

Kateri brskalnik uporabljate v napravi Mac ali iOS? Ali smo pustili vašega najljubšega? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map