Najboljše varnostne razširitve brskalnika: Surf Secure v letu 2020

Te dni prihaja veliko brskalnikov s knjižnicami razširitev ali vtičnikov, ki jih lahko namestite nad privzeto aplikacijo. Velikost teh knjižnic se zelo razlikuje, največja pa je daleč Chrome. V Google Chrome lahko dodate vtičnike, ki opravljajo različne naloge, vendar se bomo v tem članku osredotočili na najboljše varnostne razširitve brskalnika..


To je zato, ker je Chrome (preberite naš pregled Google Chrome) daleč najbolj priljubljen brskalnik na svetu, saj nekje med 45 in 70 odstotki uporabnikov namizja daje prednost Chromeu, odvisno od tega, iz katerega izvora pridobite svoje podatke.

Poleg tega so razširitve za Chrome na splošno združljive z več drugimi brskalniki, ki temeljijo na Chromiumu, vključno z Brave, Vivaldi in Opera.

Zaradi tega se bo ta članek v glavnem osredotočil na najboljše vtičnike Google Chrome. Čeprav so vse razširitve iz Chromove spletne trgovine združljive s samim Chromom, ne glede na to, ali delujejo s brskalniki, pridobljenimi iz Chromium-a (preberite naš Chromium-ov pregled), je bolj uspešnost. Na splošno je edini način, da ugotovimo, ali deluje, da ga preizkusimo, kar smo storili.

Kaj je najboljše varnostno razširitev spletnega brskalnika?

To je težko vprašanje, saj je varnost široka kategorija, ki zajema vse vrste razširitev. Blokatorji oglasov so verjetno najpomembnejši, saj so oglasi pogosti vektor zlonamerne programske opreme, zaviralec oglasov pa običajno izvaja druge varnostne in zasebne funkcije, kot sta preprečevanje skripta in zaščita sledenja.

Čeprav imajo nekateri brskalniki vgrajeno to funkcijo (kot lahko vidite na naši najbolj varni razvrstitvi spletnega brskalnika), ti običajno niso tako dobri kot namenske razširitve.

AdBlocker

Ko govorimo o zasebnosti, je treba ta koncept razlikovati od koncepta varnosti. Čeprav se na površini morda zdita podobna, sta pogosto – vendar ne vedno – v neposrednem nasprotju drug z drugim, saj boljša varnost pogosto pomeni izgubo zasebnosti. 

Tako se bomo v tem članku osredotočili izključno na varnostne funkcije, ki izključujejo nekatere priljubljene razširitve zasebnosti, na primer Ghostery ali Privacy Badger.

Nadaljujte z upravljanjem gesel še eno vrsto razširitev, ki je izredno koristna za varnost. Medtem ko večina brskalnikov ščiti vaša shranjena gesla s sistemskimi poverilnicami ali glavnim geslom, to ni primerna zamenjava namenskega upravitelja gesel.

Poleg tega vam upravitelji geslov omogočajo tudi ustvarjanje neverjetno zapletenih gesel, ki so različna za vsako spletno mesto, ne da bi se morali spomniti vseh.

Upravitelj gesel

Razlika med HTTP in HTTPS je še en temeljni koncept varnosti brskalnika. Za razliko od HTTPS-a standardne povezave HTTP niso šifrirane, kar pomeni, da lahko z brskalniškim prometom manipuliramo na različne načine, od preprostega zbiranja podatkov do vbrizgavanja zlonamerne programske opreme neposredno v kodo. Tako so razširitve, ki spletna mesta prisilijo k privzetju HTTPS, neverjetno uporabne.

HTTP proti HTTPS

V večini brskalnikov je danes mogoče blokirati JavaScript. Vendar pa privzeta možnost za blokiranje skriptov ponavadi ni zelo prilagodljiva in na splošno je vse ali nič, namesto da bi vam omogočila podrobnejši nadzor nad tem, katere skripte želite dovoliti. Zaradi tega je zelo priporočljiva namestitev namenskega blokatorja skriptov.

Blokiranje skript

Številni brskalniki uporabljajo varno branje podatkovnih baz – na primer Googlovo varno brskanje – za preprečevanje dostopa do zlonamernih spletnih mest, ki lahko okužijo vaš računalnik z zlonamerno programsko opremo ali vas vabijo v phishing sheme.

Če pa želite dodatno zaščito, boste iskali košček protivirusne programske opreme, ki ponuja razširitev, saj bodo s tem še boljše delo, saj boste varni pred tem, kar se skriva v temnih kotičkih interneta.

SafeBrowsing-Database

In končno, namestitev razširitve VPN močno izboljša vašo varnost med brskanjem po spletu. Poleg anonimnosti, ki jo podeljuje VPN, šifrira tudi vaš promet, kar vas na pomemben način ščiti pred vbrizgavanjem zlonamerne programske opreme in drugimi kibernetskimi kriminalitetami.. 

VPN

Glede na vse možnosti za odlično razširitev za VPN za Chrome pa jih ločeno obravnavamo v naši najboljši razvrstitvi VPN za Chrome.

uBlock Poreklo

uBlock Origin je blokator oglasov in pri tem odličen. Svojo glavno nalogo – blokira oglase – na čudovit način in vam ponuja številne druge varnostne funkcije za zagon. Tako lahko na primer blokirate skripte, pojavna okna, na daljavo naložene pisave in velike predstavnostne elemente, kot so videoposnetki.

uBlock-Settings

UBlock Origin je privzeto na voljo s tisočimi vnaprej določenimi pravili in filtri, ki blokirajo karkoli od oglasov do zlonamernih spletnih mest, motečih elementov spletnega mesta, sledilcev in še več. Prav tako lahko nastavite svoje lastne filtre, kar vam omogoča veliko mero nadzora.

uBlock-filtri

UBlock Origin je poleg Google Chrome in Chromium združljiv z vsemi drugimi brskalniki, ki temeljijo na Chromiumu, na katerih smo ga preizkusili, in sicer Opera, Vivaldi in Brave (preberite naš Brave pregled). 

Treba je opozoriti, da je bil dodatek razvit v dve ločeni aplikaciji, imenovani uBlock in uBlock Origin iz leta 2015, in prva ni nikjer tako dobra kot slednja.

LastPass

Čeprav je bil DashLane zmagovalec v naši primerjavi Dashlane vs. LastPass in je naš izbor za najboljšega upravljalca gesla, se na koncu omenimo v častnih omembah, medtem ko LastPass uživa mesto na glavnem seznamu..

Čeprav se to na prvi pogled morda zdi nedosledno, v tem članku preučujemo izključno razširitve brskalnika in prezremo domače namizne aplikacije. Ker LastPass ne ponuja samostojne namizne aplikacije, to pomeni, da so vse njegove funkcije vključene v razširitev za Chrome.

Last-Pass-Homepage

LastPass je odličen upravitelj gesel z odličnim brezplačnim načrtom, kot smo ga opisali v pregledu LastPass. Upravitelj gesel je poleg Googlovih brskalnikov na voljo v Brave, Vivaldi in Opera (preberite naš pregled o Opera), vendar že shranjenih gesel ne morete uvoziti iz Brave ali Vivaldi.

Nasprotno pa lahko z uporabo LastPass s Chromeom ali Operam uvozite obstoječa gesla, ne da bi jih najprej morali ročno izvoziti.

LastPass-Uvoz

LastPass vam poleg sledenja vseh gesel omogoča tudi varno shranjevanje zapiskov, plačilnih kartic, bančnih računov in naslovov. Vse te predmete najdete v vašem trezorju, LastPass pa vam omogoča tudi ustvarjanje map, da jih organizirate. 

Vsakemu elementu lahko dodate priloge, in čeprav so prijave vedno zaščitene z glavnim geslom, lahko to vklopite in izklopite za druge vrste elementov.

Obstaja vgrajen generator gesel, ki ustvari edinstvena varna gesla za vsako novo storitev ali spletno mesto, za katero se registrirate. Generator vam omogoča več nastavitev, s katerimi lahko nastavite največjo dolžino in vključite številke, simbole in velike črke ali ne, pa tudi nastavitve za lažje branje gesla ali enostavno izgovorjenje.

LastPass-Sharing-Center

Center za skupno rabo lahko uporabite tudi za skupno rabo beležk ali dajanje nekomu drugemu dostopa do enega od vaših računov, ne da bi jim morali dati dejansko geslo. Na žalost se morate za dostop do te funkcije naročiti na “premijski” ali “družinski” načrt.

HTTPS Povsod

HTTPS Everywhere je preprosta varnostna razširitev, ki naredi točno tisto, kar piše na kositru. Kadar koli se na spletno mesto povežete prek nezanesljive povezave – kar pomeni redni HTTP -, razširitev preveri, ali spletno mesto ponuja povezavo HTTPS in ga prisili, da namesto tega uporabi.

Čeprav je veliko spletnih mest privzeto privzetih za HTTPS, jih še vedno preseneča veliko. Kot smo že omenili v tem članku, če uporabljate običajno povezavo HTTP, je vaš promet ranljiv za vse vrste manipulacij, od preprostega prisluškovanja do dostave zlonamerne programske opreme na vašo napravo.

HTTPS - povsod

Čeprav vam HTTPS Everywhere ne bo pomagal pri spletnih mestih, ki sploh ne nudijo varnih povezav, se to srečuje vse redkeje. Če želite dodatno varnost, lahko omogočite tudi »šifriranje vseh spletnih mest«, ki bo samodejno blokiralo vse šifrirane zahteve v vašem brskalniku. 

Razširitev je vnaprej nameščena s številnimi priljubljenimi brskalniki, kot sta Brave in Tenta (preberite naš pregled Tenta), različica, ki je na voljo v trgovini Google Chrome, pa je združljiva z Opera in Vivaldi ter s standardnimi Chrome in Chromium.

NoScript

NoScript je še ena preprosta razširitev, ki močno izboljša vašo varnost med brskanjem. Čeprav je njegov glavni namen preprosto preprečiti zagon JavaScript na spletnem mestu, je to večino brskalnikov v teh dneh. 

Vendar vam NoScript omogoča veliko večjo nadzorovanje blokade kot na splošno vgrajena nastavitev, zato je to zelo koristno.

Razširitev nastavi tri kategorije: privzeto, zaupanja vredno in nezaupano. Za vsakega lahko izberete, katere elemente želite blokirati, vključno s skripti, predmeti, predstavnostnimi mediji, okviri, ki prikazujejo druge spletne strani, oddaljene pisave, elemente WebGL in zahteve do API-je drugih proizvajalcev. 

Če sami ne nastavite nobenih dovoljenj za spletna mesta, bo večina spletnih mest padla pod »privzeto«, ki blokira vse, razen okvirjev in oddaljenih API-jev.

Elementi, ki jih lahko blokira NoScript

Seznam spletnih mest se samodejno vključi v kategorijo »zaupanja vrednih«, za katero ni nič blokirano. Končno lahko ročno dodate spletna mesta v nezaupano kategorijo, ki privzeto blokira vse zgoraj omenjeno. Seveda lahko natančno tisto, kar je blokirano v teh kategorijah, prilagodite in spremenite, kar vam daje veliko neposrednega nadzora nad postopkom.

NoScript-kategorije

NoScript je združljiv z vsemi Chromium brskalniki, na katerih smo ga preizkusili, očitno vključno z brskalnikom Chrome in Chromium, pa tudi Brave, Opera in Vivaldi (preberite naš pregled o Vivaldiju).

Avast Online Security

Čeprav bi zagotovo morali imeti nameščeno eno najboljših protivirusnih programov, da je vaša naprava zaščitena, če vse, kar počnete z računalnikom, brskate po internetu, bo protivirusna razširitev šla daleč do zagotavljanja, da ste varni.

Nadzorna plošča Avast

Zlonamerna programska oprema, lažno predstavljanje in druge kibernetske kriminalitete so vsa tveganja, s katerimi se soočamo pri spletnem iskanju, in čeprav ima večina brskalnikov varno brskanje po bazah podatkov, to ni vedno dovolj. 

Avast Online Security pregleda rezultate iskanja in spletna mesta, ki jih obiščete, zlonamerno programsko opremo, nato pa vas opozori. Pri iskanju je vsak rezultat označen z ikono, ki uporabnikom sporoča, ali je spletna stran, na katero se nanaša, varna ali ne.

Avast-Search-Rezultati

Če poskušate obiskati spletno mesto z zlonamerno programsko opremo, vdelano v njegovo kodo, bo Avast blokiral vašo zahtevo in vas obvestil, da spletno mesto, ki ga poskušate obiskati, ni varno, kar vas bo rešilo pred potencialno okužbo z zlonamerno programsko opremo v vaši napravi. 

Če želite razveljaviti sodbo razširitve (čeprav svetujemo proti), ji lahko poveste, da zaupa določenim spletnim mestom ali domenom, tako da zaobide blok.

Blok spletnega mesta Avast

Avast blokira tudi sledilce, kar je lep bonus za zasebnost, četudi to v resnici ne vpliva na vašo varnost. Med testiranjem smo Avast z lahkoto delali z vsemi tremi brskalniki, ki temeljijo na Chromiumu, pri čemer ni treba nastaviti več nastavitev kot za Google Chrome ali Chromium.

Čeprav ga nismo uvrstili med najvarnejšo protivirusno programsko opremo, Avast ponuja tudi tradicionalni protivirusni program za namizje, o katerem lahko izveste več v našem pregledu Avast Pro.

Častitljive omembe

Če namestite vseh pet – ali celo samo nekaj – zgornjih razširitev, bo vaša varnost v večini primerov več kot dovolj močna. Če pa ne marate naših priporočil za najboljše varnostne razširitve za Chrome, smo pripravili nekaj častnih omemb, ki lahko služijo kot popolnoma ustrezne alternative.

Dashlane

Kljub temu, da je naš najboljši izbor za najboljši upravitelj gesel na splošno, Dashlanejeva razširitev za Chrome nima veliko naprednih funkcij, ki so omogočile vzpon na vrh naše lestvice upravljavcev gesel. 

Na primer, morate ročno izvoziti in uvoziti gesla, že shranjena v Chromu (za katere lahko sledite našemu vodiču, kako izvoziti in uvoziti zaznamke Chroma).

Dashlane-domača stran

Kljub temu je Dashlane še vedno odlična varnostna razširitev in zlahka opravlja vse naloge, ki jih pričakujete od upravitelja gesel, hkrati pa je združljiv z vsemi brskalniki Chromium, na katerih smo ga preizkusili (Vivaldi, Brave in Opera). Kot vedno si oglejte naš pregled Dashlane za celotno sliko.

AdBlock Plus

AdBlock Plus je najbolj priljubljena razširitev za blokiranje oglasov za brskalnike Chromium, in čeprav je nismo uvrstili med pet najboljših, je še vedno dostojna izbira za to nalogo. 

Glavna težava programa AdBlock Plus je ta, da ne blokira vseh oglasov, saj jim nekatera podjetja plačajo nadomestilo za dodajanje seznamov na seznam. To je precej resna težava, saj je edini razlog, da kdo začne namestiti razširitev za začetek, da blokira oglase.

AdBlock-Plus-Control-Panel

AdBlock Plus ima tudi manj vgrajenih seznamov filtrov kot uBlock Origin, pa tudi manj možnosti in nastavitev. Vendar je uporabniški vmesnik bistveno enostavnejši za uporabo, kar je njegova edina prednost. Tako kot uBlock Origin je tudi AdBlock Plus združljiv z Brave, Opera in Vivaldi.

ScriptSafe

ScriptSafe je alternativni zaviralec skriptov za NoScript. Čeprav omogoča večino iste funkcionalnosti – na primer združevanje spletnih mest v različne ravni zaupanja z različnimi nastavitvami – smo ugotovili, da v naših testih ni bil tako učinkovit pri blokiranju različnih elementov spletnega mesta, kot je bil NoScript. 

Kljub temu je še vedno povsem spodobna izbira za blokiranje skriptov, za zagon pa je tudi bolj prijeten uporabniški vmesnik..

Skriptno varen

Kot pri vseh razširitvah, naštetih v tem članku, je tudi ScriptSafe poleg privzetih Chroma in Chroma združljiv s Brave, Opera in Vivaldi..

Končne misli

S tem zaključujemo naš seznam najboljših varnostnih razširitev. Ker izraz “varnostna razširitev” zajema toliko različnih stvari, teh pet možnosti ni nujno v redu, saj vse izpolnjujejo različne vloge.

Kljub temu njihov vrstni red temelji na tem, kako pomembni so za varnost, pri čemer sta najpomembnejša blokator oglasa in skrbnik gesla.. 

Če nameravate namestiti samo eno varnostno razširitev, bo zagotovo blokator oglasov, saj bo funkcionalnost, ki je vključena v nekaj, kot je uBlock Origin, daleč do zaščite med brskanjem. internet.

Čeprav bo prenos vseh petih zagotovil maksimalno zaščito, je v njihovi funkcionalnosti nekaj prekrivanja, zato bo verjetno izbralo nekaj njih, razen če se še posebej ne ukvarjate z varnostjo brskalnika. Katere varnostne razširitve brskalnika uporabljate? Ali smo pogrešali enega, ki vam je všeč? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map