Najboljše razširitve zasebnosti za Chrome v letu 2020

Spletna zasebnost je tema, ki vedno več pozornosti dobiva velikanske tehnološke korporacije in nacionalne vlade po vsem svetu, ki zbirajo in shranjujejo vse več podatkov o svojih potrošnikih in državljanih (za več informacij preberite naše stolpce State of Cloud). 


Da vas bomo zaščitili pred vsem tem, smo sestavili seznam najboljših razširitev zasebnosti za Chrome, ki bodo pomagale zaščititi vaše spletne dejavnosti pred radovednimi očmi.

Ne samo da te Googlove razširitve zasebnosti varujejo pred beganjem, temveč lahko tudi bistveno izboljšajo vašo izkušnjo brskanja, tako da odstranijo vsiljive oglase in vas zaščitijo pred zlonamerno programsko opremo in lažnim predstavljanjem ter vam pomagajo pri upravljanju različnih uporabniških računov in gesel.

Vse spodnje razširitve so potegnjene neposredno iz spletne trgovine Chrome, tako da jih ne bi smeli nameščati. Čeprav ima brskalnik na splošno nekaj težav z zasebnostjo, bi vas morale te razširitve zasebnosti Chrome varovati.

Katere so najboljše razširitve Chroma za zasebnost?

 1. Ghostery
 2. Badger zasebnosti
 3. LastPass
 4. Telegram
 5. Ščit omrežne točke
 6. uBlock Poreklo
 7. Essentials o zasebnosti DuckDuckGo
 8. HTTPS Povsod
 9. Unshorten.link
 10. Google Pregled gesla
 11. Kliknite&Čist
 12. ScriptSafe
 13. Gumb za paniko

Razširitve zasebnosti v Chromu opravljajo najrazličnejše naloge in se pogosto močno prekrivajo s tistimi, ki so usmerjene v varnost, ki smo jih v članku opisali o najboljših varnostnih razširitvah brskalnika. Čeprav ta seznam ponuja razvrstitev, različna narava teh razširitev pomeni, da ne gre za natančno primerjavo med jabolki in jabolki..

Čeprav se ta seznam osredotoča na Google Chrome (preberite naš pregled Google Chrome), so vsi naši izbranci tudi združljivi z različnimi brskalniki, ki temeljijo na Chromiumu, kot so Brave (preberite naš Brave pregled), Opera (preberite naš pregled Opera) in Vivaldi (beri naš pregled Vivaldija). Če ste še posebej osredotočeni na zasebnost, je nekaj, kar morate upoštevati tudi brskalnik projekta Tor (preberite naš pregled Tor)

1. Ghostery

Ghostery je ena najboljših brezplačnih razširitev za Google Chrome zaradi zasebnosti in z dobrim razlogom. Glavna naloga Ghosteryja je blokirati oglase in različne sledilce, ki zbirajo informacije o vas med brskanjem po internetu. Razširitev za Chrome lahko nastavite s štirimi različnimi stopnjami blokiranja, odvisno od tega, kako strogi želite.

Možnosti bloka Ghostery

Čeprav Ghostery nudi vse svoje osnovne funkcionalnosti brezplačno, se lahko naročite na program Pro za 2 dolarja na mesec. To vam omogoča dostop do prednostne podpore, teme vmesnikov in podrobne statistike. Kljub temu plačani načrt ne nudi dodatne zaščite.

Ghostery-načrti

Ghostery ima tudi funkcijo “izboljšanega preprečevanja sledenja”, ki je ločen algoritem, ki določa sledilce, ki jih ni mogoče blokirati, in nadaljuje s črtanjem kakršnih koli osebnih ali prepoznavnih podatkov. Obstaja tudi “izboljšano blokiranje oglasov”, ki deluje podobno kot standardni zaviralec oglasov, saj odstranjuje vizualne oglase s spletnih mest, ki jih obiščete.

Končno nastavitev »pametnega blokiranja« optimizira vašo izkušnjo brskanja, tako da omogoča določene sledilce, ki so potrebni za delovanje spletnih mest in za katere je znano, da so varne. 

Ghostery-zasebnost

Lep majhen bonus uporabe Ghosteryja je program »nagrade«. To je algoritem, ki vam predstavlja ponudbe in popuste za izdelke in storitve, ki bi vas lahko zanimali. Na površini se to sliši dodobra, vendar se vse to naredi lokalno na vašem računalniku in nobenega od podatkov, ki se uporabljajo za ” odkleni ”ponudbe se vedno vrnejo v Ghosteryjeve strežnike.

Ghostery-Simple-View

Ikona razširitve v orodni vrstici omogoča tako preprost pogled kot podroben pogled. Omogočajo vam dostop do zgoraj omenjenih nastavitev, pa tudi do tistih sledilcev in zahtevkov, ki so trenutno blokirani na spletnem mestu, ki ga obiščete.

Ghostery-Detailed-View

2. Badger o zasebnosti

Tako kot Ghostery je tudi zasebnost Badger specializirana za blokiranje vseh vrst sledilcev, ki spremljajo vašo brskalniško aktivnost ali zbirajo vaše osebne podatke. Medtem ko bo večina programske opreme za preprečevanje sledenja to storila s pomočjo seznamov filtrov – kar pomeni, da so seznami znanih sledilcev, zasebnost Badger uporablja drugačen pristop.

PrivacyBadger

Ko prvič začnete uporabljati zasebnost Badger, ne bo šlo veliko. To je zato, ker se podaljšek uči med brskanjem in ko na treh različnih spletnih mestih zazna isti sledilnik, ga začne blokirati. 

Prednost tega je, da se ne zanašate na posodobitev seznamov filtrov, kar ima za posledico tudi manjšo porabo virov, ker za razširitev ni treba toliko prekrivanja.

PrivacyBadger-Settings

Poleg tega lahko nastavite Badger zasebnosti tako, da WebRTC blokira, da ne bo uhajal vašega naslova IP, in vam bo povedal, kdaj ste na spletnem mestu, za katero se zdi, da vas sploh ne spremlja, kar je dobro vedeti. Na tekmi med zasebnostjo Badger proti Ghosteryju zmaga Ghostery, vendar je zasebnost Badger še vedno dobra možnost. 

Poleg tega zasebnost Badger razvija in vzdržuje Fundacija Electronic Frontier, tako da ste v dobrih rokah.

3. LastPass

Namenski skrbnik gesla je nujno potreben, če želite izboljšati svojo izkušnjo brskanja, pa tudi svojo spletno varnost in zasebnost. 

Čeprav je bil Dashlane (preberite naš pregled Dashlane) naš izbor za najboljšega upravitelja gesel, se v veliki meri opira na namizno aplikacijo, medtem ko LastPass deluje v celoti v vašem brskalniku, zato je boljša izbira, če si samo ogledujete razširitve brskalnika..

LastPass

Poleg tega ima LastPass najboljši brezplačni načrt vseh upravljavcev gesel, ki smo jih preizkusili, in vključuje nekaj dodatnih funkcij, usmerjenih bolj k zasebnosti. Glavni namen razširitve je sledenje vaših uporabniških računov in z njimi povezanih gesel, vendar bi to več uvrstili v kategorijo “varnosti” stvari, ne pa zasebnosti kot take.

Za zasebnost je veliko, da lahko shranjujete vsebino za samodejno izpolnjevanje, kot so naslovi, plačilne kartice in bančni računi. S tem lahko zaobidete privzeto funkcijo samodejnega izpolnjevanja, ki jo ponuja sam Chrome, ki se glede na ugled Googla skoraj zagotovo uporablja za zbiranje osebnih podatkov o vas, na primer kje živite, kakšno bančništvo uporabljate ipd..

LastPass-Address

Če vas zanima popoln prenos funkcij LastPass, vključno s podrobnejšim pogledom na njegovo delovanje v zvezi s shranjevanjem gesel, pojdite na naš LastPass pregled, če želite izvedeti več.

4. Telegram

Večina večjih aplikacij za sporočila je v lasti velikih korporacij, ki imajo malo zbiranja pri zbiranju podatkov o svojih uporabnikih. 

Samoumevno je, da Facebook Messenger očitno ni zaseben, toda tudi tem aplikacijam, kot je WhatsApp – ki je bil nekoč hvaljen zaradi njegovega končnega šifriranja in odlične naravnanosti na zasebnost uporabnikov – je težko zaupati v teh dneh, saj so jih pokramljali. podjetja, kot je Facebook.

Telegram

Telegram je odlična rešitev te težave. Vsa sporočila, poslana v aplikaciji, so zavarovana s šifriranjem od konca do konca. 

Čeprav to še vedno velja tudi za WhatsApp, je razlika v tem, da lahko aplikacija WhatsApp od svoje pridobitve s strani Facebooka komunicira z drugimi Facebook aplikacijami, kot je Messenger, kar podjetju odpira vrata za zbiranje vseh klepetov, shranjenih v vaši napravi kadar hočejo.

Telegram-Settings

Po drugi strani je Telegram pred tem zaščiten s peskovnikom, kar pomeni, da ne more pošiljati podatkov med seboj in drugimi aplikacijami v svoji napravi. 

Poleg tega Telegram vključuje vse funkcije, ki jih pričakujete od aplikacije za sporočila, na primer skupinske klepete, obvestila in stike. Vse, kar morate nastaviti, je telefonska številka (za prejem potrditvenega SMS-a) in dobro je, da greste.

5. Ščit za žarišče

Hotspot Shield je brezplačen Chrome VPN, ki vas mora varovati med brskanjem. Čeprav ni popoln – preberite si naš pregled Hotspot Shield, če želite izvedeti več o tem – vaš IP naslov bo zaščitil pred vsemi spletnimi mesti, ki ga zanimajo. 

Navidezno zasebno omrežje deluje podobno kot brskalnik Tor, čeprav ima veliko manj odbojnih točk. Namesto da se neposredno povežete s spletnim strežnikom, do katerega poskušate dostopati, se VPN najprej poveže z oddaljenim strežnikom. Na tem oddaljenem strežniku se vaš IP-naslov zamenja, zaradi česar lahko začnete brez beleženja internetne povezave. 

Čeprav Hotspot Shield ponuja brezplačen načrt, je omejen na 500 MB na dan. Vendar obstaja triletni načrt s popustom za približno 100 dolarjev, za začetek pa je na voljo 45-dnevno jamstvo za vračilo denarja. 

6. uBlock izvor

Ker je blokiranje oglasov eden najbolj učinkovitih načinov zaščite pred zlonamerno programsko opremo, se je uBlock Origin vidno uvrstil na naš seznam najboljših varnostnih razširitev za Google Chrome. Poleg tega je bil naš izbor številka dve za najboljši blokator oglasov in je najboljša programska oprema za blokiranje oglasov, ki nima cene.

uBlock-glavna plošča

Glede zasebnosti uBlock Origin ima nekaj odličnih funkcij. Lahko imate zahteve za prednastavitev bloka razširitev, ki brskalniku ustavi povezavo do spletnih mest, preden kliknete povezavo, da jih obiščete. 

Obstaja tudi možnost blokiranja presoje hiperpovezave, ki je v bistvu funkcija “telefonskega doma”, ki podjetje brskalnika obvesti, katere povezave kliknete in kdaj. UBlock lahko blokira tudi uhajanje naslova IP prek okvira WebRTC in končno onemogoči pošiljanje poročil CSP. 

CSP je varnostni sistem, ki vas varuje pred zlonamernim vedenjem, kot sta skrivnostno skriptno brizganje in vstavljanje kode, kar je odlično, hkrati pa ustvarjalcem poroča o tej dejavnosti, kar je manj odlično. Če onemogočite poročila CSP, zaščita, ki jo dobite iz sistema, ne bo odstranila, le poročila bodo vrnjena odgovornemu podjetju..

uBlock-zasebnost

Končno, kot vsak dober zaviralec oglasov, tudi uBlock Origin ustavi ogromno število sledilcev, ki osebno zbirajo podatke o vas, pa tudi o vaši dejavnosti brskanja..

uBlock-Filter-Seznami

7. Osnove zasebnosti DuckDuckGo

DuckDuckGo Privacy Essentials je še ena razširitev proti sledenju za Chrome. Poleg tega, da vas ščiti pred sledenjem, razširitev tudi privzeto privzame vaše povezave do HTTPS in vsebuje povzetek praks glede zasebnosti spletnega mesta, ko so javno dostopne.

DuckDuckGo-Main-Panel

Vsako spletno mesto, ki ga obiščete, dobi tudi oceno zasebnosti glede na to, ali ponuja HTTPS, koliko sledilcev je na spletnem mestu in ali so znane njegove prakse zasebnosti ali ne. 

Nato nastaneta dve ločeni oceni, ena se nanaša na spletno mesto, preden razširitev naredi kaj, druga pa odraža, koliko je DuckDuckGo izboljšal vašo zasebnost z blokiranjem sledilcev.

DuckDuckGo-Stopnja zasebnosti

DuckDuckGo Privacy Essentials privzeto blokira tudi vdelane tvite, vendar je to mogoče izklopiti v nastavitvah, kjer lahko nastavite tudi seznam spletnih mest, ki ga bo razširitev v celoti prezrla..

DuckDuckGo-Settings

8. HTTPS povsod

To je še en izbor, ki je bil tudi na našem seznamu najboljših varnostnih razširitev. HTTPS ne samo da izboljšuje vašo spletno varnost, saj vas ščiti pred vbrizgavanjem vsebine, temveč zagotavlja tudi precejšnjo stopnjo dodatne zasebnosti. 

To je zato, ker je promet, ki ga upravlja HTTPS (v nasprotju s standardnim protokolom HTTP), vse šifrirano, kar preprečuje, da bi kdo prestregel vaš promet na poti, ali natančneje, naredi vse, kar pobere, nekoristno, saj ne bo mogel dešifrirajte vsebino.

HttpsEverywhere

Z leti vse več podjetij sprejema HTTPS kot privzeto, vendar še vedno obstaja veliko spletnih mest, zlasti manjših, ki še niso preklopile.

Upoštevajte, da številne druge razširitve – na primer blokatorji oglasov, zasebni paketi ali navidezna zasebna omrežja – ponujajo tudi to funkcijo, tako da če že uporabljate nekaj kot je NordVPN (preberite naš NordVPN pregled) ali DuckDuckGo Privacy Essentials, namestite HTTPS povsod postane odveč.

9. Unshorten.link

Skrajšane povezave so eden najpogostejših načinov, kako kibernetski kriminalci vabijo uporabnike na svoje spletno mesto. Čeprav so skrajšane povezave običajno v redu, je težava v tem, da vam ni treba povedati, preden jo kliknete. 

Tudi tisti, ki so previdni pri brskanju po spletu, lahko padejo v eno od teh pasti in se nenadoma znajdejo na domeni, ki je prepredena s sledilci ali, še huje, zlonamerno programsko opremo.

Razveljavi povezavo

Unshorten.link je odlična razširitev za rešitev te težave. Vsakič, ko kliknete skrajšano povezavo, se preusmerite na stran, ki vam sporoči, ali je spletno mesto, do katerega poskušate dostopati, varno ali ne, nato pa lahko sami določite, ali želite nadaljevati.

Čeprav je razširitev brezplačna, je na voljo tudi različica Pro za 7 dolarjev na leto. Tako imate dostop do dveh dodatnih funkcij in podrobno zgodovino filtriranja.

Preklic nastavitev povezave

Prvič, različica Pro vam omogoča, da omogočite predogled zaslonskih posnetkov, na katerih bo prikazan posnetek spletnega mesta, ki ga poskušate obiskati, preden vnesete spletno mesto. Dobiš tudi dostop do pasivnega filtriranja, ki bo preskočil naravnost mimo strani filtra, če je za povezavo ugotovljeno, da je varna.

10. Google pregled gesla

Preverjanje gesla je še ena zelo preprosta razširitev, ki izvaja eno samo nalogo: vas ščiti pred uhajanjem podatkov. Čeprav smo se obotavljali, ali bi vključili razširitev, ki jo je razvil Google (ker bi težko našli podjetje, ki je manj posvečeno zasebnosti uporabnikov), se zdi preverjanje gesla dovolj nedolžno.

PasswordCheckup

Kadar koli se prijavite na spletno mesto, razširitev preveri seznam znanih kršitev podatkov, pri katerih so bila ogrožena uporabniška imena in / ali gesla. Če se zadevno spletno mesto prikaže na seznamu, vas razširitev opozori in spodbuja, da spremenite geslo in tako zagotovite, da je vaš račun še vedno varen.

11. Kliknite&Čist

Preprost podaljšek, ki naredi točno tisto, kar piše, Kliknite&Clean vam omogoča hiter in enostaven način za brisanje vseh podatkov brskanja. V bistvu vam razširitev omogoča gumb z oznako »varno zapri brskalnik«, ki bo, odvisno od vaših nastavitev, izklopil Chrome, obrisal zgodovino brskanja, izpraznil predpomnilnik, izbrisal indeksirane zbirke podatkov in drugo.

KlikniteAndClean-Settings

Lahko ga celo nastavite tako, da počistite shranjena gesla, počistite zgodovino prenosov in izbrišete shranjene podatke obrazca. Vse to pomeni, da v bistvu izbrišete računalnik pred brskanjem, s čimer prihranite veliko časa v primerjavi z ročnim delom. 

Če se vam brisanje vseh teh informacij naenkrat zdi nekoliko pretirano, kliknite&Clean vsebuje tudi ločene gumbe za brisanje za vsako možnost, tako da lahko izbirate, odvisno od vaših trenutnih potreb.

KlikniteAndClean-MainPanel

12. ScriptSafe

Poleg blokiranja sledilcev je onemogočanje različnih skript, ki se izvajajo na spletnih straneh, najučinkovitejši način preprečevanja sledenja in drugih težav, povezanih z varnostjo in zasebnostjo med brskanjem..

ScriptSafe-Settings

Poleg tega, da lahko blokira vse vrste skriptov, ScriptSafe vključuje varni način brskanja, ki blokira spletna mesta z zlonamerno programsko opremo, zaščito pred prstnim odtisom, “antisocialni način”, ki elemente družbenih medijev odstrani s spletnih strani in zaščito WebRTC. 

Lahko vključite tudi ponarejanje svojega časovnega pasu, uporabniškega agenta in napotitelja, kar pomaga skriti svojo identiteto s spletnih mest, ki jih obiščete, ali od vseh, ki jih morda poslušajo.

ScriptSafe-Privacy-Settings

Na glavni plošči, ki je dostopna v vaši orodni vrstici, dobite pregled vsega, kar je blokirano na trenutni spletni strani, ter možnost, da dovolite ali zavrnete posamezne skripte ali vse, kar se izvaja v trenutni domeni.

ScriptSafe-glavna plošča

13. Gumb za paniko

Čeprav so drugi izbranci na tem seznamu osredotočeni na zaščito vaše zasebnosti pred tem, da bi vas virtualno vohunil, je namesto tega Panic Button namenjen varovanju pred fizičnim vohunjenjem. Če ste kdaj doživeli nekoga, ki gleda čez vaše ramo in na zaslonu opazite nekaj, bi raje ostali zasebni, potem je gumb Panic tisto, kar potrebujete.

PanicButton

V značilnostih je točno slišati. Podaljšek omogoča dobesedno panično tipko, ki s pritiskom skrije vsa vaša trenutno odprta okna in zavihke pred vsemi, ki vas gledajo. To lahko preslikate na bližnjico na tipkovnici in nastavite “varno stran”, ki se odpre namesto zavihkov, ki jih želite skriti.

Možnosti PanicButton

Če želite dodatno zaščito, lahko ob aktiviranju nastavite geslo za ponovno odpiranje skritih zavihkov in tudi skrijete ikono gumba za paniko v orodni vrstici..

Končne misli

S tem smo prišli do konca seznama najboljših razširitev zasebnosti za brskalnik Chrome. Ker se med izbranci na tem seznamu veliko prekriva funkcionalnost (na primer med razširitvijo Ghostery Chrome in zasebnostjo Badger), bi bilo nameščanje vsakega posebej pretirano rečeno.. 

Namesto tega priporočamo, da izberete nekaj teh razširitev, ki se močno ne prekrivajo, da bi dosegli močno ravnovesje med zasebnostjo in uspešnostjo. Če združite nekaj naših krajev tukaj s tistimi s seznama razširitev varnosti, boste imeli najboljše razširitve varnosti in zasebnosti za Chrome, da boste varni.

Kaj menite o našem seznamu najboljših razširitev za zasebnost Google Chrome? Ali smo izpustili pomemben del programske opreme, ki jo uporabljate za ohranjanje varnega in zasebnega brskanja, ali ste morda imeli slabo izkušnjo z enim od naših izbir? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me