Najboljša programska oprema za šifriranje do leta 2020: Boxcryptor, NordLocker & More

Ko gre za zaščito vaših podatkov pred kibernetsko kriminaliteto, je šifriranje programske opreme težko premagati. Čeprav bi morali uporabiti varen protivirusni program, upravitelja gesel in VPN, je najboljši način za zaščito datotek neposredno šifriranje. V tem priročniku bomo razčlenili najboljšo programsko opremo za šifriranje, da boste lahko varno obdržali svoje podatke. 


Na voljo imamo šest možnosti, od katerih so nekatere brezplačne, druge pa plačane. Ne glede na to, vsak prinese svoj mizo na mizo, naj bo to v lastnostih, uporabnosti ali varnosti. Podali bomo kratek pregled vsakega dela programske opreme, tako da, če želite izvedeti več, ne pozabite prebrati našega namenskega pregleda. 

Če želite preskočiti hoopla, se nato prijavite za račun pri Boxcryptorju. Čeprav boste morali plačati premijski načrt, da dobite vse, kar ponuja Boxcryptor, se cena dobro splača. Od uporabnosti do funkcij do varnosti Boxcryptor dobi vse v redu, tako da, če želite hiter del programske opreme, je ta pravi za vas. 

Najboljša programska oprema za šifriranje

  1. Boxcryptor
  2. Kriptomator
  3. NordLocker
  4. AxCrypt
  5. BitLocker
  6. VeraCrypt

1. Boxcryptor

Na trgu, polnem odprtokodne programske opreme za šifriranje, Boxcryptor uporablja bolj tržen pristop. Čeprav tehnološki oreščki niso tako prilagodljivi, Boxcryptor to nadomešča s sistemom zaprtega sistema, ki deluje v vseh okoliščinah. Cene so tudi prave, z velikodušnim brezplačnim načrtom in nizkimi stopnjami za podjetja. 

boxcryptor-drsnik1

Najbolj izstopa dostopnost Boxcryptorja. Vzame tisto, kar je običajno tehnični del programske opreme, in omogoča dostopnost. Ko namestite aplikacijo, bo takoj našel mape za shranjevanje v oblaku, nameščene v vašem sistemu, in jih dodal kot lokacije. Od tam gre preprosto za vlečenje datotek in map na pravilno mesto; šifrirani bodo samodejno. 

boxcryptor-račun-povezava

Skupna raba je preprosta in Boxcryptor podpira več kot 30 storitev za shranjevanje v oblaku, lahko pa si tudi neposredno delite šifrirane datoteke. Končni uporabnik bo seveda potreboval račun Boxcryptor za dostop do šifriranih podatkov. Vendar je to popolnoma brezplačno. Ker Boxcryptor podpira omejen brezplačen načrt, varna raba osebnih podatkov ni problem. 

Boxcryptor odkljuka vse, dobro, škatle bi morale biti z razumnimi cenami, odlično varnostjo in čudovito podporo na platformi. Če želite izvedeti več, si lahko preberete celoten pregled Boxcryptorja ali pa zastonj načrt potegnete, če želite videti, kako vam je všeč.

2. Kriptomator

Cryptomator je ena izmed številnih vilic TrueCrypt, ki se uvršča med naše najboljše možnosti TrueCrypt. Čeprav je v primerjavi s Boxcryptorjem pomanjkljiv, ga Cryptomator nadomešča z odlično uporabnostjo in trdno varnostjo. Če iščete brezplačno orodje za šifriranje, je Cryptomator za vas. 

kriptomator-pregled-šifrirana mapa

Za razliko od Boxcryptorja je Cryptomator popolnoma brezplačen. Če želite, lahko programsko opremo donirate, vendar ta ni potrebna. Glede na to, kako enostaven je Crytomator za uporabo, je dejstvo, da je brezplačen, šokantno. Kljub temu pomanjkanje cenovne vrednosti vsebuje nekaj opozoril, in sicer, ko gre za lastnosti. 

Zaradi pomanjkanja integracije s storitvami drugih proizvajalcev Cryptomator ni najboljša programska oprema za šifriranje. Datoteke lahko shranite s katero koli storitev v oblaku, vendar namesto ustvarjanja enega šifriranega trezorja Cryptomator ustvari hierarhijo map. Zaradi tega lahko povlečete datoteke v ustrezno mapo nekoliko nerodno. 

Kljub temu je Cryptomator brezplačen, kljub temu, da se počuti kot plačan del programske opreme. Pogrešate šifriranje s polnim diskom, toda ko gre za brezplačno šifriranje datotek, je Cryptomator težko premagati. Če želite izvedeti več, si lahko preberete celoten pregled Cryptomatorja ali pa ga sami prenesete in posnamete.

3. NordLocker

NordLocker je najnovejši pri Tefincomu, velikanskem tehnološkem podjetju, ki stoji za NordVPN in NordPass. Čeprav NordLocker ni tako bogat kot lastnosti njegovega navideznega zasebnega omrežja, je še vedno primerno orodje za šifriranje datotek. 

nordlocker-pregled-okna

Naš seznam sestavlja zaradi svoje enostavne uporabe. NordLocker ima vmesnik za Windows Explorer, ki prikazuje vaše šifrirane datoteke in mape. Za razliko od Cryptomatorja boste morali ustvariti omarice, ki so shranjene kot ene datoteke v računalniku. Čeprav izgledajo kot ena datoteka v šifrirani obliki, ima lahko vaša omarica celo hierarhijo map.

nordlocker-pregled-ustvarjanje-omarica

Za zanesljive podatke NordLocker brezmejna razširitev datotek in podpora velikosti ne predstavljata varnih podatkov. Vendar pa boste za privilegij te brezmejne podpore morali plačati precej denarja. Čeprav ima omejen brezplačen načrt, je NordLocker eden najdražjih kosov programske opreme za šifriranje, ki je na voljo za skoraj 10 dolarjev na mesec. 

Tudi brezplačni načrt je bolj podoben preizkusu, saj NordLocker omeji vaše podatke na samo 5 GB. Kljub temu programska oprema stoji nad svojimi konkurenti s čudovito intuitivnim vmesnikom. Lahko preberete naš pregled NordLocker, če želite izvedeti več o tem, ali si naložite brezplačni načrt, da vidite, kako vam je všeč.

4. AxCrypt

Prvotno izdan leta 2001, je AxCrypt eden najstarejših kosov programske opreme za šifriranje. Je trdno orodje, z več varnostnimi in zasebnimi možnostmi. Vendar boste morali priti v rove, da bo čim bolj učinkovit. Privzete nastavitve, ki jih namešča AxCrypt, puščajo nekatere vaše datoteke ranljive. 

axcrypt-pregled-mape-lokacije

Prihaja do tega, kako AxCrypt obravnava podmape. AxCrypt privzeto ne šifrira podmap v šifrirani mapi. To pomeni, da lahko povlečete nekaj map pod nadrejeno mapo in te ne bodo šifrirane. K sreči lahko vključite možnost »vključi podmape«, da zaobidete to težavo. 

Sicer je AxCrypt super. Na voljo so brezplačni in premium načrti, čeprav priporočamo plačljivo različico. Ponuja vam možnost med 128-bitnim ali 256-bitnim šifriranjem AES, medtem ko v brezplačnem načrtu obstaja samo prvo. Kljub temu uporablja AES šifriranje, zato so vaše datoteke varne. 

okno-pregled-okna

AxCrypt na nekaj ključnih področjih primanjkuje, kar ga še bolj uvršča na naš seznam. Kljub temu je programska oprema za šifriranje dostojna izbira. Prosti načrt je velikodušen, čeprav je manj varen, možnosti delitve pa so odlične. Več o njih lahko izveste v našem pregledu AxCrypt ali pa prenesete brezplačno preskusno različico in si ogledate, kako vam je všeč.

5. BitLocker

Če iščete enostaven program za šifriranje, ne bo bolj primeren kot BitLocker. Če ne veste, je BitLocker orodje za šifriranje, ki je priloženo vsem različicam sistema Windows. Čeprav pri šifriranju datotek ni tako veliko, ima BitLocker možnost šifriranja celotnega zvezka. 

windows-bitlocker

Zaradi tega je ne bomo imenovali programsko opremo za šifriranje datotek, kot druge možnosti na tem seznamu. Čeprav so vaše datoteke tehnično šifrirane, BitLocker z njimi ne ravna na ravni datotek ali map. Namesto tega je orodje za šifriranje diska, ki lahko zaščiti celoten trdi disk ali določeno glasnost na trdem disku. 

Kljub temu ne bi smeli brez skrbi uporabljati BitLockerja. Ker ne šifrira samo datotek, je BitLocker podvržen napadom hladnega zagona, ko se šifrirani disk zažene z izmenljivih medijev. Poleg tega so ključi BitLocker shranjeni v sistemskem pomnilniku, kar jih izpostavi nadaljnjim napadom. 

Čeprav se morate zavedati teh varnostnih težav, vas ne smejo odvrniti od BitLockerja. Ker je osredotočen lokalno, bi moral napadalec dobiti dostop do vašega stroja, da bi šifriranje razveljavil. BitLocker je še vedno odlično orodje za uporabnike Windows Pro in Enterprise, ki potrebujejo šifriranje na celotnem disku.

6. VeraCrypt

VeraCrypt je ena izmed najbolj priljubljenih razpoložljivih vilic TrueCrypt, ki temelji na izvorni kodi TrueCrypt po ukinitvi leta 2014. Čeprav je VeraCrypt težaven za uporabo, je zelo prilagodljiv, zato ga uvršča med najboljšo programsko opremo za šifriranje tehnik..

veracrypt-review-pogon-nameščen

Preden se lotimo funkcij, moramo omeniti, da je VeraCrypt popolnoma brezplačen program za šifriranje. Manjka mu nekaj lastnosti kakovosti življenja, ki jih vidimo pri Boxcryptorju in NordLockerju, vendar se je zaradi nizke cene brezplačno težko pritožiti. Če želite, lahko podarite projekt, ki gre neposredno majhni razvojni skupini. 

Za razliko od prej omenjenih orodij, VeraCrypt omogoča šifriranje datotek, pa tudi šifriranje na celotnem disku in sistemu. Kljub temu Windows vse obravnava kot obseg. Pred shranjevanjem datotek morate ustvariti obseg in določiti njegovo velikost. Ne glede na to, koliko podatkov je shranjenih v količini, bodo prikazani kot velikost, ki ste jo določili pri nastavitvi programske opreme. 

Tudi pri verjetni zanikljivosti je nekaj edinstvenih lastnosti. Glasnost lahko skrijete znotraj prostornine, če želite, in celo operacijski sistem znotraj operacijskega sistema. 

To pomeni, da tudi če bi vam nekdo osebno grozil, se lahko zaženete v ponarejeni OS ali zvezek namesto v pravega. Več o tem lahko izveste v našem celotnem pregledu VeraCrypt. 

Kaj je programska oprema za šifriranje?

Programska oprema za šifriranje natanko tako zveni: programska oprema, ki omogoča šifriranje datotek in map. Kljub temu obstaja nekaj različnih vrst programske opreme za šifriranje. Najpogostejša je programska oprema za šifriranje datotek, ki vam, kot že ime pove, omogoča šifriranje datotek in map. 

Pri tem je pomembno upoštevati, na kateri ravni šifriranje poteka. Windows ali kateri koli operacijski sistem, ki ga uporabljate, še vedno lahko upravlja s šifrirano datoteko ali mapo, kot da bi šlo za katero koli drugo datoteko. Ta orodja za šifriranje so najbolj praktična za skupno rabo podatkov, saj vam ni treba šifrirati celotnega diska, če želite deliti nekaj datotek. 

Če želite šifrirati samo eno datoteko, boste morali uporabiti programsko opremo za šifriranje datotek. Po drugi strani je šifriranje pogona podobno kot spletna varnostna kopija. Namesto da bi upravljali datoteke in mape, lahko programska oprema za šifriranje diska zagotovi celoten trdi disk ali prostornino. 

Programska oprema za šifriranje količin je tisto, za kar bi morali biti pozorni pri sedečih podatkih ali podatkov, do katerih ne potrebujete stalnega dostopa. Tako zagotovite, da sta celoten pogon in njegova hierarhija varni, zato stvari, kot so struktura mape in imena datotek, ne bodo berljive, dokler podatki ne bodo dešifrirani.

Izbira najboljše programske opreme za šifriranje

Izbira najboljše programske opreme za šifriranje se je začela z varnostjo. Jedro bi moralo biti 256-bitno šifriranje AES, saj programska oprema, ki uporablja kaj manj, ne bi smela zapravljati časa. Za nas skrb ne pomeni lokalno šifriranje, ampak način preverjanja pristnosti vašega računa in sinhronizacije vaših šifriranih datotek med napravami. 

Večina programske opreme za šifriranje je varna, in če se držite katere od zgornjih možnosti, boste v redu. Programska oprema, ki omogoča uporabo oblakov in skupno rabo datotek, predstavlja večje tveganje, saj šifrirane datoteke aktivno prenašate prek interneta. Da lahko prejemnik datoteko dešifrira, potrebujejo ključ, ki ga tudi prenesejo z datoteko. 

Zunaj varnosti je ključna skrb uporabnost. Programska oprema za šifriranje datotek je lahko zastrašujoča, zato je nujen postopek racionalizacije šifriranja. Konec koncev zaščita podatkov ne bi smela biti težavna.

Za konec smo upoštevali ceno. Windows vključuje svoje brezplačno orodje za šifriranje BitLocker in na voljo je veliko brezplačnih orodij za šifriranje drugih proizvajalcev. Nismo proti šifriranju programske opreme, ki zaračuna pristojbino. Če pa se za to odloči, je treba pristojbino upravičiti z dodatnimi funkcijami, globljo integracijo in zelo uporabnim vmesnikom.

Kako šifrirati datoteke

Zlasti šifriranje datotek zahteva programsko opremo za šifriranje datotek. Kot že omenjeno, gre za programsko opremo, ki upravlja z datotekami in mapami, ne pa s celotnim diskom ali diskom. Postopek se v različnih delih programske opreme nekoliko spremeni. Vendar lahko v sistemu Windows stvari ponavadi rešujete prek programa Windows Explorer. 

Nekaj ​​stvari, na katere želite biti pozorni, še posebej, če gre za šifrirane mape. Ker je mapa šifrirana, ne pomeni nujno, da so tudi mape v njej šifrirane. Večina sodobne programske opreme obravnava težave s podmapami, vendar upoštevajte to pri poskusu zaščite datotek. 

Šifriranje datotek morda ni stranski produkt šifriranja mape, zato preverite v šifrirani mapi in se prepričajte, da so vaši podatki varni. V najboljšem primeru bo programska oprema, ki jo uporabljate, ustvarila eno samo datoteko, ki vsebuje podatke za datoteke, mape in strukturo map, ki jih lahko namestite s programsko opremo.

Končne misli

Obstaja veliko možnosti, ko gre za programsko opremo za šifriranje, ne glede na to, ali želite iti z odprtokodno programsko opremo ali se držati Windows BitLockerja. Če se boste lotili enega od naših zgornjih predlogov, boste varni. Glede na to najbolj priporočamo Boxcryptor, ne samo zato, ker je enostaven za uporabo, ampak je tudi bogat. 

Kaj mislite, čeprav? Ali imamo kakšen programček, ki smo ga pogrešali? S katero možnostjo greš? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me