Najboljša brezplačna protivirusna programska oprema 2020

Od ugrabitve brskalnikov do botnetov se širi spletna kriminaliteta. Če se želite boriti proti njej, potrebujete varen antivirus, ki ponavadi prihaja z zajetno ceno. Zato smo sestavili vodnik za najboljšo brezplačno protivirusno programsko opremo na trgu.


Zasluge lahko nadgradimo, vključno s funkcijami in bolj sofisticirano varnostno infrastrukturo, vendar se v tem priročniku osredotočamo na pet najboljših možnosti, ki jih lahko dobite za nizko ceno brezplačno. Govorili bomo o vsem, od funkcij do zaščite in vam predstavili prednosti in slabosti vsake možnosti.

Vendar je ocenjevanje brezplačne protivirusne programske opreme drugačno. Funkcije, ki so običajne za plačljivo programsko opremo, se ne pričakuje, in vztrajne naloge za nadgradnjo niso zaželene. Preden začnemo na seznamu, bomo opredelili, kako smo se odločili, in dali nekaj misli o nadgradnji na plačljive kolege.

Več o:

 • Najboljša protivirusna programska oprema 2020
 • Najbolj varna protivirusna programska oprema 2020
 • Najboljši antivirus za Android 2020

Najboljša brezplačna protivirusna programska oprema v letu 2020

Izbira najboljše brezplačne protivirusne programske opreme

Obstaja veliko brezplačnih protivirusnih možnosti, vendar ne bodo vsi na našem seznamu. To ni stvar velikosti seznama ali splošne kakovosti, ampak funkcije. Nekateri protivirusni virusi, na primer Malwarebytes, ne ščitijo pred grožnjami v realnem času. Uporabljajo se izključno za odstranjevanje zlonamerne programske opreme, ki je že na vašem računalniku.

Te možnosti niso na seznamu. Naše prvo merilo je, da antivirus pregleda vaš računalnik, hkrati pa omogoča tudi spremljanje v realnem času. Kibernetska varnost se nanaša na preprečevanje in brezplačne možnosti, ki skenirajo vaš stroj, na tej sprednji strani padejo ravno.

Očitno gledamo na ceno. Protivirusni virus mora biti brezplačen, ne preskusna ali omejena različica plačane programske opreme. Gledamo pa tudi poti nadgradnje. Pričakuje se, da nekatere funkcije ne bodo vključene v brezplačno ponudbo, zato želimo videti logičen način njihovega nakupa.

Funkcije so pomembne, vendar ne toliko kot nekatera druga področja. Dokler antivirus zagotavlja sprotno zaščito in odstranjevanje zlonamerne programske opreme, smo v vsebini. Dodatne funkcije, na primer dolg seznam AVG, dobijo bonus točke.

Nazadnje gledamo na zaščito. Za referenco bomo uporabili številke iz naših protivirusnih pregledov, kjer smo testirali plačane kolege. Brezplačni antivirusi so v povprečju za približno 1 do 2 odstotka manj učinkoviti. Ko bodo na voljo rezultati laboratorija za brezplačni protivirusni virus, bomo to upoštevali.

Prosti proti plačilu

Obstaja prostor za brezplačno protivirusno programsko opremo. Delujejo nekoliko slabše kot njihovi plačani kolegi in pogosto imajo omejen nabor funkcij, zato so najboljši, če jih uporabljate na preizkusni osnovi.

Za našo logiko je nekaj razlogov. Prva je zlonamerna programska oprema, ki ni ena dne. To so napadi, ki nastanejo isti dan, ko postane znan podvig. Ker zlonamerna programska oprema ni v podatkovni bazi protivirusnih programov, je ne more navesti, da bi vedela, ali programska oprema grozi ali ne.

Antivirusi za spremljanje težave uporabljajo spremljanje vedenja. Če programska oprema deluje kot zlonamerna programska oprema, ki jo je naletel protivirusni program, jo ​​označi za pregled. Sistem brezplačnega nadzora pogosto ni tako izpopolnjen, zato bi bili izpostavljeni napadom brez dnevnega dne.

Prav tako med skeniranjem dobite osnovno požarni zid, manj zaščitnih ukrepov in krajši seznam pregledov. Odvisen je od protivirusnega programa in razlika je le nekaj odstotnih točk učinkovitosti, vendar je še vedno tam.

Zunaj boljše varnosti plačljivi protivirusni programi nudijo večji nabor funkcij, med katerimi so predvsem zaščita pred lažnim predstavljanjem in odškodninsko programsko opremo. Nekateri protivirusni programi, na primer Kaspersky, so se zavzemali tudi za boljšo zaščito spletnih kamer. To je bila naša prva izbira v našem vodniku, kako zavarovati spletno kamero.

Boljši rezultati zaščite in večji seznam proaktivnih varnostnih ukrepov več kot upravičujejo ceno. Če ste pristojni spletni uporabnik in redno spremljate, kaj je na vašem trdem disku, vas bo zaščitil brezplačni protivirus. Če pa shranite občutljive podatke ali prenesete nekaj filmov z najboljšim VPN-jem za hudourništvo, je nadgradnja na plačljiv antivirus vredna.

1. AVG Antivirus Prosti

AVG je naša izbira za brezplačni protivirusni virus. Ne počne vsega izjemoma, ampak vse podlage pokriva na način, kot to počne malo drugih. Dobite popolno zaščitno linijo, vključno z več možnostmi skeniranja, zaščito v realnem času in skeniranjem uspešnosti.

Osnove so zaščitne datoteke in obnašanje AVG. Vsaka datoteka, ki vstopi na vaš trdi disk, se pregleda, ne glede na to, ali je bila prenesena iz interneta ali prestavljena z zunanjega trdega diska. Aplikacije v vašem računalniku in na spletnih mestih, ki jih obiščete, spremlja zaščitni ščit zaradi škodljivih dejavnosti.

AVG-brez

AVG vključuje tudi svoj spletni in e-poštni ščit. Spletni ščitnik ščiti pred prenosi in spletnimi napadi, za katere morda ni potreben uporabnikov vnos. Na primer, blokiral bi zlonamerno nalaganje, ki ga niste začeli. E-poštni ščit deluje proti lažnemu predstavljanju, pa tudi nevarnim slikam in prilogam.

AVG kliče te “komponente” in lahko jih prilagodite. Lahko jih vklopite ali izklopite in nastavite, kako delujejo na vašem računalniku. Na primer, datotečni ščit vam daje možnosti, kdaj pride do skeniranja, kako globoko bi moralo iti in kakšna dejanja, ki se zgodijo, ko se prikaže zlonamerna programska oprema.

Načini skeniranja so tudi impresivni. AVG ima šest možnosti: osnovno skeniranje, globinsko skeniranje, skeniranje USB, skeniranje datotek ali map, skeniranje zmogljivosti in zagonsko skeniranje. Navdušene so nas te možnosti na plačljivi osnovi, še manj pa brezplačne.

Ima tudi dobre laboratorijske rezultate. AV-Test je v svoji oceni maja opazil 100-odstotno zaporo brezšivne dnevne in razširjene zlonamerne programske opreme. AVG je imel junija težave z zlonamerno programsko opremo z ničelnimi dnevi in ​​je blokiral le 98,3 odstotka vzorcev.

MRG Effitas se strinja s temi ugotovitvami, ki je AVG v svoji analizi celotnega spektra Q1 podelil certifikat stopnje 2. Ko smo pregledali podatke v našem pregledu AVG, smo ugotovili, da zlonamerna programska oprema ne dovoljuje, kar nekaj časa je trajalo, preden je bila blokirana.

Ker gre za vsestranski odličen brezplačni antivirus, priporočamo AVG. Na voljo je tudi brezplačna 30-dnevna preizkusna različica Internet Security, ki je zaščitena pred ransomware, izkoriščanjem spletnih kamer in še več.

2. Prosti protivirusni program Kaspersky

Kaspersky svojega brezplačnega protivirusnega programa ne oglašuje, vendar je na voljo za prenos vsem, ki si ga želijo ogledati. Kaspersky opisuje kot “osnovno zaščito”, kar pomeni, da blokira sumljive spletne strani in običajne viruse.

V resničnem svetu to pomeni uporabo zbirke zlonamerne programske opreme Kaspersky v oblaku za skeniranje računalnika. Omogoča tudi zaščito v realnem času, ne pa tudi za spremljanje vedenja. V večini primerov pa to zadostuje.

Kaspersky-free

Brezplačna različica programske opreme Kaspersky je preprosta. Na glavnem zaslonu so gumbi za pregledovanje in posodabljanje baz podatkov. S klikom na “več orodij” na dnu se razkrije več možnosti. Zaslonsko tipkovnico lahko aktivirate, da se zaščitite pred keyloggerji, si ogledate karantenske datoteke in v meniju spremljate statistiko podatkov Kaspersky.

Našli boste tudi številne druge možnosti, vendar so rezervirane za plačevanje strank. Med zaklenjenimi funkcijami sta omrežni monitor in Kaspersky Rescue Disk, ki je način čiščenja naprave, ko je kritično okužen.

Nastavitve so tam, kjer Kaspersky zasije v svoji brezplačni ponudbi. Nadzor nad skeniranjem dobite s hitrimi, popolnimi in ciljanimi možnostmi, pa tudi samodejnimi skeniranji za zunanje naprave. Prav tako lahko konfigurirate različna območja zaščite, kot je phishing filter.

Kaspersky je v laboratorijih, ki jih omenjamo, dobil odlične ocene. Med junijskim ocenjevanjem zaščite, zmogljivosti in uporabnosti je AV-test prejel popolnih 18 točk. Na preizkusih zmogljivosti je bil boljši od povprečja v panogi, kar pomeni, da ne sme močno upočasniti naprave.

V plačljivi različici Kasperskega je veliko všeč, tudi zaščita spletnih kamer in mrežni monitor. Kljub temu je brezplačni načrt odličen za to, kar je. Če želite izvedeti o nadgradnji, si lahko preberete naš pregled proti virusu Kaspersky.

3. Bitdefender Antivirus Free Edition

Bitdefender je naša prva izbira za najboljšo protivirusno programsko opremo iz več razlogov, vključno z gladkim vmesnikom, odličnimi ocenami zaščite in vključenim upravljalnikom gesel, čeprav ni na ravni najboljših upravljavcev gesel.

Vendar brezplačna različica ne dobi tega kredita. Odličen je, a ne ravno tako velik kot plačan kolega. Kljub temu si lahko na našem seznamu prislužimo mesto številka tri za preprost uporabniški vmesnik in enako odlično zaščito, ki jo ponuja plačljiva različica.

Brez bitdefenderja

Vključuje skeniranje in zaščito pred zlonamerno programsko opremo, ki je znana v bazi podatkov Bitdefender v realnem času, ter spremljanje vedenja na podlagi tega, s čim se je Bitdefender srečal. Široka zaščita bo ščitila pred nevarnostmi, kot je ransomware, vendar brezplačna različica nima funkcij, namenjenih različnim grožnjam.

V glavnem pogrešate večplastno zaščito pred odkupi. Plačane različice Bitdefender zaščitijo določene mape pred dostopom neznanih aplikacij. To ščiti pred grdo šifriranjem datotek, ki si ga želi uresničiti kripto odkupna programska oprema.

Še vedno pa je veliko tega všeč. Bitdefender Free vključuje zaščito pred lažjem in proti goljufijam. Zaščita lažnega predstavljanja spremlja spletna mesta, ki jih obiščete, in vas opozori na morebitne sheme. Proti goljufijam vas ščiti pred poskusi lažnega predstavljanja, katerih cilj je preusmeritev z zakonitega spletnega mesta, ki je znano kot pharming.

Čeprav je vmesnik Bitdefenderja preveč preprost, zato na našem seznamu zaseda nižje mesto. Lahko skenirate celoten sistem ali datoteke in povlečete in spustite, da jih posebej skenirate. Sistem, ki ga cenimo, je enostaven sistem, vendar skoraj ni nadzora, ki ga dobite pri Kasperskyju ali AVG-ju..

Ima odlične rezultate zaščite, kot smo videli v pregledu Bitdefender Antivirus. V aprilski analizi AV-Test je bil 100-odstotno učinkovit proti zlonamerni in široko razširjeni zlonamerni programski opremi. Povprečje v panogi je takrat znašalo 99,5 odstotka.

Prav tako je v analizi celotnega spektra Q1 2018 prejel certifikat stopnje 1 od MRG Effitas. Od 18 testiranih protivirusnih programov so le štirje prejeli certifikat na visoki ravni, kar pomeni, da je Bitdefender blokiral vse grožnje.

Bitdefender Free ima nekaj napak v svojih možnostih, vendar se je težko pritožiti, ne da bi porabili denar. Še vedno ima odlično zaščito in proaktivno varnost, s preprostim vmesnikom za zagon. Dobro je, da ga naložite in preverite, ali vam je vredno nadgradnje na paket, kot je Total Security.

4. Windows Defender

Uporabniki sistema Windows imajo srečo. Priljubljeni operacijski sistem ima enega izmed najboljših brezplačno vnaprej nameščenih protivirusov. Windows Defender vključuje celoten sistemski pregled, ciljno usmerjeno pregledovanje in zaščito v realnem času na namizju in brskalniku.

S SmartScreenom je na voljo tudi, če uporabljate Microsoft Edge. Od tod prihaja zaščita, ki temelji na brskalniku. Če uporabljate nekaj drugega, nimate sreče, a vseeno smo ugotovili, da je Chrome najbolj varen brskalnik, ki je na voljo.

Windows-Defender

Defender za vašo napravo uporablja zaščito na oblaku. Nova zlonamerna programska oprema, ki jo naleti, je naložena v bazo podatkov v oblaku, ki jo Windows navaja za svoje skeniranje. Baza podatkov se posodablja skoraj vsak dan.

Zaščita v realnem času spremlja vaše aktivne procese in uporablja spremljanje vedenja, da ugotovi, ali je nekaj zlonamerno. Zaščito v realnem času lahko izklopite, vendar jo bo Defender po kratkem času spet vklopil.

Če naletite na zlonamerno programsko opremo, lahko nastavite Defender, da to sporoči Microsoftu. Nastavitev se na srečo lahko izklopi in vzorce lahko pošljete ročno. Nekateri vzorci vsebujejo osebne podatke, o katerih vas bo branilec vprašal pred pošiljanjem.

Vključuje tudi zaščito pred odkupi. Nastavitev se imenuje “nadzorovan dostop do mape”. Namesto da dodaja mape za zaščito pred antivirusom, Defender samodejno blokira vse, kar se zdi sumljivo, pri spreminjanju datotek. Kljub temu lahko dodate izjeme.

Zdi se tudi, da je zaščita pred odkupi programske opreme dobra. Defender je med svojo analizo celotnega spektra Q2 2018 blokiral vseh 29 vzorcev MRG Effitas. Na splošno so ji podelili certifikat stopnje 2, kar pomeni, da je blokiral vsaj 98 odstotkov vseh vzorcev.

Težave so imele težave s potencialno nezaželenimi aplikacijami in oglaševalsko programsko opremo, čeprav je manjkal eden od 20 testiranih vzorcev. Kaspersky je na isti preizkušnji zgrešil šokantnih devet vzorcev. Vendar so imeli v preteklosti boljše rezultate.

Za razliko od številnih Microsoftovih storitev vas Defender ni prisiljen uporabljati. Če namestite drug protivirusni program, bo ta prevzel in nekatere funkcije Defenderja ne bodo na voljo. To vključuje požarni zid Microsofta, če je vaš antivirus priložen.

Nastavitve, kjer želite uporabiti drugačen protivirusni program, vendar kljub temu želite uporabiti požarni zid Windows, je težko konfigurirati.

Defender je težko preprečiti, saj je protivirusni program vključen v sistem Windows. Presenetljivo je dobro, da v realnem času blokira zlonamerno programsko opremo in se ponaša s spodobnimi funkcijami. Čeprav ni na lestvici drugih protivirusov, je to lepo orodje, če nimate nič drugega.

5. Protivirusni program Avast

Avast je leta 2016 pridobil AVG v višini 1,3 milijarde dolarjev. Imajo isto varnostno infrastrukturo, vendar ohranjajo različne vmesnike in funkcije. Všeč nam je všeč AVG-jev vmesnik, a tudi Avast ima veliko prav. Njegov brezplačni paket ima odlične rezultate zaščite in dober seznam funkcij za zagon.

Obstajajo štirje načini skeniranja s prilagojenim območjem skeniranja za konfiguriranje lastnih nastavitev. Dobite popolne, ciljno usmerjene, zagonske in, naše najljubše, pametne. Pametno skeniranje bo računalnik preiskalo zaradi zlonamerne programske opreme, težav z zmogljivostmi, brezžičnih groženj in več. To je vse na enem mestu za nastavitev računalnika.

Brez Avast

Vsako od skeniranj ima tudi svoje nastavitve, vključno z območji hevristike in skeniranja. Nastavite lahko prednost skeniranja, zato Avast tudi ne bo upočasnil vašega stroja. Vključuje obstojen predpomnilnik, ki lahko pospeši čas skeniranja po prvotnem skeniranju, zato bi morali po prvi uporabi povečati zmogljivost.

Če uporabljate vključeni brskalnik Avast Secure, lahko uporabite tudi brezplačni upravitelj gesel. Ni tako dober kot Dashlane (preberite naš pregled v Dashlaneu), vendar je presenetljivo robusten upravitelj gesel, saj je brezplačen. Vanj se lahko shranijo gesla, beležke in kreditne kartice, vendar boste morali nadgraditi na plačljivo različico, če želite sprostiti spremljanje gesla.

Avast vključuje razdelek o uspešnosti, ki bo v vašem računalniku prebral datoteke, ki jih ne potrebuje. Ni tako dober kot AVG TuneUp, toda ta storitev stane veliko ceno. Kot brezplačno vključitev je spet lepo videti.

Vse te lastnosti kažejo vrednost Avasta. Ima veliko možnosti za čiščenje računalnika, odkrivanje zlonamerne programske opreme in varovanje med uporabo v spletu. Zaradi tega nam je všeč Varni brskalnik. Gre za Chromium-ov brskalnik, ki privzeto vključuje upravitelja gesel, blokator oglasov in drugo.

Ima pa skalnate rezultate. AV-Test je pokazal, da je bil z 98,9-odstotno učinkovitostjo proti zlonamerni programski opremi nič, pod 99,5-odstotnim povprečjem v industriji, vendar je bil 99,9-odstotno učinkovit glede na referenčni niz AV-Test.

MRG Effitas je med svojo popolno analizo Q2 presenetljivo podelil certifikat stopnje 1. Blokiral je vse vzorce zlonamerne programske opreme, vendar je omogočil osem od 20 vzorcev PUA in adware, ki jih je testiral MRG Effitas. Zdi se, da neuspeh ni vplival na končno potrdilo.

Rezultati laboratorija pa niso grozni. Avast ima dolg seznam funkcij, zaradi česar je vreden premisleka. Več o plačljivi različici lahko izveste v našem pregledu Avast Pro ali se prijavite z brezplačnim računom.

Končne misli

Brezplačni antivirusi imajo zanimiv položaj na trgu. So dobro orodje za zaščito pred splošnimi grožnjami, vendar nimajo moči, da bi jih zaščitili pred vsem. Medtem ko imajo možnosti, kot sta Avast in AVG, odlične funkcije, druge, kot sta Kaspersky in Bitdefender, pa nudijo boljšo zaščito.

Na srečo so vse možnosti brezplačne, zato jih lahko prenesete in najdete tisto, ki vam je najbolj všeč. Ne pozabite namestiti le enega naenkrat, ker lahko več antivirusov povzroči resne težave z združljivostjo.

Kateri brezplačni antivirus uporabljate? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map