Microsoft je že več kot desetletje nekaj šale, ko gre za spletne brskalnike. Toda po popolni prenovi brskalnika Edge, ki je zgrajen na vrhu Chromiumovega motorja, ima podjetje na tem prizorišču še enkrat več možnosti za boj.. 


V tej bitki za Microsoft Edge proti Chromu bomo Microsoftove najnovejše napore usmerili proti najbolj priljubljenemu spletnemu brskalniku na svetu in videli, ali so se njegove spremembe izplačale.

Ker je Chrome v veliki meri ustoličil nekdaj prevladujočega Internet Explorerja (predhodnika Edgea) kot kralja spletnih brskalnikov, ni brez ironije, da je Googlov Chromium okvir lahko tisto, kar Edgeu ponuja tisto, kar potrebuje za vnovični boj. 

Morda to ni povsem presenetljivo, saj se večina brskalnikov danes odloča za Chromium, le z nekaj izjemnimi izjemami, kot sta brskalnika Safari in Firefox. 

Za podrobnejšo razčlenitev tekmovalcev si lahko preberete naš pregled Microsoft Edge in pregled Google Chrome. Oglejte si tudi seznam najboljših brskalnikov in arhiv pregledov brskalnikov, če želite izvedeti vse, kar lahko storite na trgu brskalnikov.

Kaj je najboljši brskalnik za uporabo z Windows 10?

Čeprav sta Chrome in Edge povsem primerna brskalnika, izkoristimo vse možnosti, da priporočamo Vivaldi za naprave Windows 10. To je posledica izjemne stopnje prilagajanja, bogatega nabora funkcij in odlične varnosti in zasebnosti. 

Če želite izvedeti več o celotnem trgu brskalnikov, preverite še nekaj drugih člankov, na primer našo bitko za Chrome proti Firefoxu ter ocene brskalnika Firefox in Opera..

Nastavitev boja: Microsoft Edge proti Chromu

Za primerjavo bomo brskalnike poganjali v petih ločenih krogih, pri čemer je vsak osredotočen na eno od naših glavnih meril, uporabljenih v pregledih brskalnika: funkcije, enostavnost uporabe, zmogljivost, varnost in zasebnost. Ne glede na to, kateri brskalnik upravlja s tremi ali več zmagami, bo razglašen za zmagovalca, vendar bomo nadaljevali skozi vseh pet rund, tudi če je zgodnja zmaga.

1

Lastnosti

Začnemo s funkcijami, kjer pomembni dejavniki vključujejo razširitve ali dodatke, sinhronizacijo v več napravah in razpoložljive možnosti prilagajanja. Manjši elementi – na primer orodja za zajem, branje seznamov in mobilne funkcije – lahko igrajo tudi vlogo.

Microsoft Edge

Preden je predstavil svojo različico Chromium, se je Microsoft Edge spopadel s funkcijami. Zdaj pa je brskalnik združljiv s skoraj vsemi Chromovimi razširitvami, kar močno izboljša potencialni seznam funkcionalnosti, ki je na voljo, tako da se ujema s samim Chromom in drugimi podobnimi brskalniki, kot je Brave.

To pomeni, da lahko zdaj dodate celo vrsto funkcij v Microsoft Edge, kot so upravitelji gesel, zaviralci oglasov in različne varnostne razširitve.

Ker oba brskalnika temeljita na istem motorju, jih na namizju ne razlikuje veliko. Edina pomembna izjema v Edgeovo korist je funkcija “branje na glas”, ki vzame poudarjeno besedilo in ga bere na glas. To je precej v redu z vsem, kar je napisano v angleščini, a dokaj grozno za večino drugih jezikov, kolikor lahko rečemo.

Edge-Read-Aloud

Pri mobilnih napravah obstaja veliko večja razlika med našima dvema tekmecema. Edge ima nekaj resnično odličnih funkcij, ki bi jih radi videli drugi brskalniki za mobilne naprave – na primer Firefox ali Google Chrome – upoštevajte.

Najprej je funkcija “plavajoči video”, s katero lahko video, ki ga predvajate, skrčite in postavite nekje na zaslon, medtem ko preklopite na drugo spletno mesto ali zavihek.

Robovi-plavajoči-video

Druga, kar je morda še pomembneje, je informativna funkcija “stražar novic”, ki analizira prodajna mesta, ki jih obiščete in vam da vedeti, kako na splošno so vredni zaupanja. To se kaže kot majhna ikona, s katero ste seznanjeni, ali je spletno mesto, ki ga obiskujete, dejansko ali ne.

Edge-Newsguard

Končno vam Edge omogoča sinhronizacijo različnih uporabniških podatkov med napravami prek Microsoftovega računa. Trenutno to vključuje samo zaznamke (ali “priljubljene”, kot jih imenujejo v robu), nastavitve, vsebino obrazca in gesla. Vendar Microsoft trdi, da si prizadeva za razširitev tega, da bi odprl zavihke, zgodovino in razširitve.

Edge-Sync

Google Chrome

Chrome lahko ponudi veliko v zvezi s funkcijami, ki jih v tem delu runde Microsoft Edge še nismo zajeli, zato ni veliko več za povedati. 

Izjema je, da je Chrome zelo dobro povezan z različnimi Googlovimi aplikacijami, kot sta Google Drive in Google Docs, pa tudi Google Translate. Ta aplikacija za prevajanje bistveno presega Microsoftovo alternativo, Bing Translate, saj vključuje podporo za skoraj dvakratno število jezikov.

Chrome-Google-prevod

Druga korist za Google Chrome nad Edge je celovitejši postopek sinhronizacije. Če se prijavite s svojim Google Računom, lahko sinhronizirate svoje zaznamke, zgodovino, razširitve, odprte zavihke in drugo. Zaenkrat je to veliko več kot lahko sinhronizirate z Edgeom prek Microsoftovega računa.

Chrome-Sync

Okrogla ena misel

Čeprav imata oba brskalnika več skupnih značilnosti kot razlik, ker sta zgrajena na istem skupnem okviru, obstajajo nekatere opazne razlike, ki jih ločujejo. 

Čeprav lahko Chrome naredi večino tega, kar Edge počne, prejšnji pogreša nekatere odlične funkcije, zlasti na mobilnih napravah. To daje Microsoftu presenetljivo zmago v tem krogu, četudi teh dveh ne loči toliko.

Krog: Funkcije točke za Microsoft Edge

Logotip Microsoft Edge
Logotip Google Chrome

2

Enostavnost uporabe

Naslednja možnost je enostavna uporaba. Ta kriterij se vrti okoli uporabnika prijaznega brskalnika, osredotoča se predvsem na stvari, kot je postopek nastavitve (na primer uvoz zaznamkov in nastavitev iz drugih brskalnikov), upravljanje kartic in druge manjše funkcije priročnosti.

Microsoft Edge

Prva nastavitev programa Microsoft Edge je preprost postopek. Ko prvič zaženete nov rob, vas čaka čarovnik za nastavitev, ki vam omogoča, da uvažate zaznamke in nastavitve iz drugih brskalnikov, prav tako pa vam pomaga nastaviti postopek sinhronizacije med napravami.

Edge-Intro

Na žalost lahko zaznamke uvozite samo neposredno iz Internet Explorerja, Google Chroma in Firefoxa, tako da boste morali, če preklopite iz katerega koli drugega spletnega brskalnika, uvoziti ročno prek datoteke HTML.

Uvoz robov

Upravljanje z zavihki je dokaj osnovno, saj ni horizontalnega drsenja. To pomeni, da če odprete veliko število zavihkov, je lahko nekoliko težko razbrati, kateri je. Kljub temu lahko zataknete zavihke, da zagotovite, da ostanejo odprti, ter jih podvojite in utišate.

Zavihki robov

Na novi strani zavihka lahko izbirate med več različnimi slogi. Glavni rezultat tega je, da si lahko kot ozadje v brskalniku izberete Microsoftovo “sliko dneva” in prilagojen vir novic, ki prikazuje glavne naslove dneva glede na to, kje se nahajate.

Edge-New-zavihek

Google Chrome

Postopek nastavitve za Chrome je precej enak postopku novega Edgea. Brskalnik vam pomaga nastaviti svoj Google Račun za sinhronizacijo, uvoziti nastavitve in zaznamke iz drugih brskalnikov ter izbrati videz nove strani z zavihki..

Chrome-uvoz

Če raje uvozite zaznamke ročno, se boste morda želeli obrniti do našega vodnika o izvozu in uvozu zaznamkov Google Chrome..

Kar zadeva upravljanje z zavihki, je Google Chrome še malo ločen od novega Edgea. Zavihki so podobno neskončno minimizirani, brez vodoravnega drsenja. Na voljo so vam tudi enake možnosti, vključno z zapenjanjem, podvajanjem in zatišanjem zavihkov. 

Pomembna razlika je v tem, da Chrome omogoča neposredno pošiljanje zavihka na drugo napravo, kar je lahko zelo koristno.

Kartice Chrome

Okrogla dva razmišljanja

Ta krog je daleč najbližja primerjava, saj med brskalniki Edge in Google Chrome praktično ni razlike glede na enostavnost uporabe. Vendar pa bomo ta krog dali Googlu Chrome zaradi njegove sposobnosti pošiljanja zavihkov v različne naprave. 

Rezultat je 1-1, brskalnika Microsoft in Google pa sta povezana, ko se prebijemo v tretji krog naše primerjave Edge in Chrome..

Okrog: točka za enostavnost uporabe za Google Chrome

Logotip Microsoft Edge
Logotip Google Chrome

3

Izvedba

Drug pomemben vidik spletnega brskalnika je, kako uspešen je, kar pomeni, kako hitro naloži spletne strani in različne spletne aplikacije, kot so JavaScript aplikacije, ter koliko sistemskih virov porabi. 

Ta zadnji del je ponavadi odpravila brskalnike, ki temeljijo na Chromiumu, saj so tradicionalno zelo lačni RAM-a, kar lahko privede do upočasnitve, zlasti pri starejših računalnikih. Če želite izvedeti več o tem, kako testiramo uspešnost vsakega spletnega brskalnika, boste morda želeli preveriti naš članek o najhitrejših spletnih brskalnikih, ki podrobno opisuje naš postopek testiranja.

Microsoft Edge

Zmogljivost je verjetno tam, kjer boste opazili največjo razliko med starim in novim Edgeom. Kjer je bil stari Edge počasen in razgiban, je različica, ki temelji na Chromiumu, strela v bliskovito hitrost, zlahka se ujema s Chromom in celo uspeva biti nekoliko hitrejša.

Novi Edge to obvladuje, hkrati pa uporablja presenetljivo majhno količino RAM-a, zaužije pa kar 70 odstotkov tistega, ki je v brskalniku Google Chrome, kar je odličen rezultat za spletni brskalnik, ki temelji na zloglasno Chromium-u, ki je lačen z viri..

Google Chrome

Google Chrome je, tako kot novi Microsoft Edge, hiter brskalnik. Na žalost se je v tej kategoriji zadržal z neverjetno intenzivno porabo virov in s tem zabeležil več RAM-a kot skoraj kateri koli drug brskalnik, ki smo ga pregledali.

Okrogle tri misli

Če gledate zgolj hitrost, sta nova Edge in Google Chrome skoraj enaka, prvi pa je morda nekoliko hitrejši. Vendar Microsoft Edge uporablja precej manj RAM-a kot Chrome, kar je impresivno glede na naravo Chromium ogljika.

Tako je ta krog še ena zmaga za Microsoft Edge, s čimer je rezultat 2-1 v korist Microsofta, ko nadaljujemo v zadnja dva kroga.

Okrog: Točka uspešnosti za Microsoft Edge

Logotip Microsoft Edge
Logotip Google Chrome

4

Varnost

Glede na vse grožnje, ki jih prinaša brskanje po internetu – od napadov človeka v sredini do kibernetskih kriminalcev, ki izkoriščajo vrzeli v kodi brskalnika, je spletna varnost ključnega pomena za zaščito vas in vaših osebnih podatkov pred napadom. Pomembni dejavniki segajo med opozorila HTTPS, pogostost posodobitev in baze podatkov o varnem brskanju.

Microsoft Edge

Varnost spletnega brskalnika je tisto področje, kjer je bil Microsoft Edge vedno dober, kar pomeni, da ni bilo toliko prostora, da bi se novi brskalnik Edge izboljšal, kot v drugih kategorijah.

Za zaščito pred izmikanimi spletnimi mesti – na primer tistimi, ki so okužene z zlonamerno programsko opremo ali tistimi, ki poganjajo znane sheme lažnega predstavljanja – Edge uporablja Microsoftov sistem SmartScreen. Ta sistem po študijah presega Googlovo bazo podatkov o varnem brskanju.

Če se na spletnem mestu znajdete s HTTP in ne s HTTPS, sistem SmartScreen prikaže jasno opozorilo, s katerim lahko obvestite, da se lahko vaš promet posluša v.

Edge-HTTPS-Opozorilo

Največja slabost Edgea, ko gre za varnost, je zagotovo pogostost posodobitev. Na splošno Edge približno vsakih šest tednov prejme novo posodobitev, ki ljudem z zlobnimi nameni pušča veliko časa za iskanje in izkoriščanje vrzeli v kodi.

Google Chrome

Tako kot Microsoft Edge tudi Google Chrome prikaže jasno in težko zamudljivo opozorilo vsakič, ko dostopate do spletnega mesta prek običajnega HTTP-ja in ne HTTPS.

Opozorilo za Chrome-HTTPS

Največji rezultat varnosti Google Chroma je, da se posodablja neverjetno pogosto. V povprečju Chrome prejme posodobitev enkrat na nekaj dni, kar je boljše kot v primerjavi s katerim koli drugim spletnim brskalnikom na trgu.

Kot mnogi drugi spletni brskalniki tudi Chrome uporablja Googlovo lastno bazo podatkov o varnem brskanju, da vas zaščiti pred zlonamernimi spletnimi mesti. Čeprav ni tako učinkovit kot Microsoftov sistem SmartScreen, to delo opravi dovolj dobro.

Okrogle štiri misli

Kljub temu, da je sistem SmartScreen Microsoft Edge učinkovitejši od varnega brskanja Google Chrome, ga bomo morali kljub pogostejšim posodobitvam vseeno podati.

To je rezultat 2-2, ko vstopamo v zadnji krog naše primerjave Edge vs Chrome, ki je osredotočena na zasebnost in bo odločila, kateri brskalnik bo zmago odnesel domov.

Okrog: Varnostna točka za Google Chrome

Logotip Microsoft Edge
Logotip Google Chrome

5

Zasebnost

Za svoj zadnji krog si bomo ogledali zasebnost vsakega brskalnika. To pomeni, koliko podatkov programska oprema zbira o vas in vašem prometu, pa tudi, kaj podjetje – ne glede na to ali Google ali Microsoft – počne s temi informacijami. 

Če želite nekoliko pokvariti stvari, niti Chrome niti Edge v tej kategoriji nista odlična, zato si oglejte anonimni vodnik za brskanje, če želite izvedeti, katere korake lahko storite sami..

Microsoft Edge

Čeprav Edge zagotovo ni najboljša izbira za spletni brskalnik, če vas skrbi zasebnost, vendar vsebuje nekaj priročnih načinov, kako omejiti, katere informacije se zbirajo na vas med brskanjem po spletu.

Obstajajo trije glavni načini za zaščito sledenja, in sicer “osnovni”, “uravnoteženi” in “strogi”. Brskalnik vam omogoča tudi nastavitev posameznih izjem za spletna mesta, da se izognejo pravilom vsakega načina. Ponuja tudi seznam blokiranih sledilcev, ki vam daje nekaj vpogleda v to, kako ste zaščiteni.

Načini sledenja robov

Na žalost je Microsoftova politika zasebnosti velik nered. Glede na veliko število izdelkov, ki jih podjetje ponuja, je neverjetno težko povedati, kaj se posebej nanaša na Edge in kaj velja za drugo Microsoftovo programsko opremo, kot je Windows 10. Prav tako ni omenjeno, ali Microsoft prodaja vaše podatke oglaševalcem ali ne, kar pušča vrata široko odprta za tovrstne prakse.

Če je zasebnost za vas pomembnejša od varnosti in enostavne uporabe, lahko onemogočite različne funkcije – na primer SmartScreen, navigacijsko napovedovanje in personalizacijo -, da si zagotovite vsaj malo dodatne anonimnosti.

Edge-Disable-Funkcije

Google Chrome

Google je celotno podjetje gradil na pridobivanju osebnih podatkov od svojih uporabnikov, zato ne preseneča, da je Chrome morda najslabši brskalnik na trgu za tiste, ki se ukvarjajo z zasebnostjo.

Čeprav Google podatkov, ki jih zbira na vas, neposredno ne prodaja prek Chroma, tega res ni treba. Te informacije namesto tega uporablja za prilagajanje oglasov, ki jih vidite, in celo rezultate, ki jih dobite v njegovih storitvah, kot sta Google Iskanje in YouTube.

Teoretično lahko nekatere Googlove zbirke podatkov v Chromu onemogočite tako, da izklopite različne funkcije, na primer varno brskanje, samodejno dokončanje iskanja in predloge za navigacijo. Vendar pa glede na dolgo in zmedeno Googlovo zgodovino s škandali z zasebnostjo nismo prepričani, da jim to dejansko preprečuje zbiranje omenjenih podatkov.

Chrome-Onemogoči-Funkcije

Google ponuja način, kako izbrisati podatke, ki jih je zbral o vas, kar lahko storite tako, da upoštevate naš vodnik o izbrisu Google zgodovine, vendar še enkrat, ali to dejansko deluje ali ne, je težko vedeti.

Kar zadeva nadzor nad zasebnostjo za Chrome, lahko sledilce in piškotke omejite bodisi na vsaki strani, bodisi tako, da jih v celoti blokirate..

Chrome-zasebnost-nadzor

Okrogle pet misli

Ne bi smelo biti presenečenje, da Google – morda najbolj zloglasni kršitelj zasebnosti na internetu – v tej kategoriji strašno deluje. Čeprav Microsoft tudi v tem pogledu zagotovo ni angel, Google Chrome postavlja nizko lestvico, s čimer je Microsoft Edge dobil še eno zmago in končni rezultat pustil pri rezultatu 3-2 v korist Edgea.

Okrog: Točka zasebnosti za Microsoft Edge

Logotip Microsoft Edge
Logotip Google Chrome

6

Končne misli

S tem zaključujemo primerjavo brskalnika Google Chrome in Microsoft Edge. Čeprav je bila to zelo tesna bitka, saj je med prvima v štirih kategorijah majhna razlika, Edge zaradi svoje nekoliko bolj robustne funkcije in bistveno boljše zasebnosti izbrska ozko zmago..

Microsoftov brskalnik je zagotovo že daleč od časov Internet Explorerja. Prehod na različico, ki temelji na Chromiju, je Edge naredil svet dobrega, in mi smo navdušeni, ko vidimo, kako se razvija, ko postaja vse bolj uveljavljen..

Je Chrome boljši od roba v sistemu Windows 10?

Čeprav smo Microsoft Edge v tej primerjavi dobili zmago nad Chromom, se v brskalniku vse kaže na tisto, kar najbolj cenite. Če so za vas pomembni vidiki dostopnosti, preverjanje virov novic in zasebnost, priporočamo Microsoft Edge prek Google Chroma vsak dan v tednu, zlasti ko gre za zasebnost.

Po drugi strani pa, če se bolj ukvarjate z varnostjo kot z zasebnostjo, je Chrome verjetno boljša možnost zaradi veliko pogostejšega razporeda posodobitev.

Kaj menite o primerjavi brskalnika Google Chrome in Microsoft Edge? Ali se strinjate, da ni veliko razlike med tema dvema, zdaj, ko Edge temelji na Googlovem okviru Chromium? Ali menite, da Edge prinaša zmago predvsem zaradi boljše zasebnosti ali imate še vedno bolj priljubljen brskalnik Chrome? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me