Kako spremeniti svoj naslov DNS v letu 2020

Vsakič, ko vnesete naslov spletnega mesta v vrstico URL svojega brskalnika, sproži zapleten niz dogodkov, ki vaš računalnik povežejo s spletnim mestom. Del postopka je, da vaš računalnik pridobi naslov IP strežnika tega spletnega mesta.


Te podatke v vaš računalnik poda sistem DNS ali domen. Gre za “posrednika”, ki spominja na operaterja na starodavni telefonski izmenjavi. Vaš računalnik stopi v stik z DNS-om in mu sporoči URL spletnega mesta, ki ga želite doseči. DNS nato poda naslov tega spletnega mesta in vas poveže z njim.

Ta struktura pomeni, da lahko DNS, ki ga uporabljate, vidi navade brskanja, onemogoči dostop do določenih spletnih mest in vpliva na uspešnost.

Na srečo obstajajo zunanji ponudniki DNS, ki jih je enostavno in enostavno nastaviti. Ne pozabite prebrati podrobnosti o prednostih sprememb DNS in kako to storiti.

Kako lahko vaš DNS vpliva na uspešnost

spremenite DNS

Vaša povezava mora skozi DNS potekati skoraj vsakič, ko se želi povezati na neko spletno mesto. Čeprav je mogoče nekatera pogosto obiskana spletna mesta predpomniti lokalno za hitrejši dostop, vsakič, ko obiščete novo spletno mesto ali je predpomnilnik izbrisan, mora zahteva po informacijah preiti prek DNS.

To doda majhno, a opazno zamudo časa, ki je potreben, da vaš brskalnik začne nalagati spletno mesto. Če spremenite svoj DNS v hitrejšega, se bo vaš brskalnik počutil veliko snappier, če uporabljate premajhnejši.

Jasno je, da hitrosti prenosa ne bo izboljšal. To pa bo zmanjšalo čas, ki ga morate čakati, preden se spletno mesto naloži.

Izboljšajte varnost z boljšim DNS

Če ste varnostno usmerjeni, kot bi morali biti vsi v času puščanja podatkov in kibernetske kriminalitete podjetij, je spreminjanje DNS-ja ključnega pomena. Pogosteje bo vaš privzeti DNS tisti, ki vam ga ponuja ponudnik internetnih storitev.

Vaš ponudnik internetnih storitev lahko beleži poizvedbe, ki jih vaš računalnik pošlje na strežnik DNS, da rudi podatke. Vedeti, katera spletna mesta, ki jih pogosto obiskujete, je koristno za številna podjetja in so za te podatke pripravljeni plačati vaš najvišji dolar ponudnika internetnih storitev. Če ne želite, da nekdo bere vašo internetno zgodovino, je pomembno, da se odpravite od DNS-a svojega ponudnika internetnih storitev. Povedano je to po zaslugi predpisov EU problem ZDA.

Prehod na drug DNS bo znatno spodbudil vašo spletno zasebnost, vendar še zdaleč ni popoln. Če želite v spletu postati praktično nedosegljivi in ​​zagotoviti, da je vaša dejavnost varna in zasebna, razmislite o pridobivanju virtualnega zasebnega omrežja. Čeprav raziskovanje VPN-jev ne spada v področje uporabe tega članka, morate za več informacij preveriti naš članek, kaj je članek VPN..

Javni DNS lahko spremeni svet

Včasih bodo države ali podjetja želela uvesti politiko internetne cenzure. Prepovedati nekomu dostop do določenega spletnega mesta je lahko tako enostavno, kot če podatke o IP-ju zapustite z DNS strežnikov.

Na primer, turška vlada je leta 2014 poskušala cenzurirati Twitter z ukazom ponudnikom internetnih storitev, da zavrnejo zahteve DNS. Sprva je bilo to učinkovito za preprečevanje pošiljanja informacij v državo in iz nje v obdobju nemirov in je oteževalo poročanje na terenu (več o tem preberite v našem najboljšem priročniku VPN za Turčijo).

Vendar so se ljudje hitro ujeli. Javna kampanja je začela ljudi obveščati, da lahko svoj DNS spremenijo v Google DNS. To je Twitter in druge spletne strani vrnilo v roke ljudem v Turčiji.

V nekaterih državah se uporabljajo še bolj izpopolnjene metode cenzure. Čeprav je zavrnitev prošenj DNS majhen del internetne cenzure v državi, kot je Kitajska, je dostop do spletnih mest lahko veliko težji. Zaradi tega vas, kot tudi varnost, pozivamo, da si oglejte VPN. Preberite naš najboljši VPN vodič, da boste videli, kateri ponudniki vam bodo dali najboljšo vrednost.

Najboljše možnosti za javni DNS

Tam je veliko ponudnikov DNS, zato bomo pogledali tri najboljše možnosti za večino ljudi.

Prvič, tu je Googlov javni DNS, ki ima 8.8.8.8 naslov, ki ga je enostavno zapomniti. Od leta 2014 je največji javni DNS strežnik na svetu in je bil odličen pri zagotavljanju bolj odprtega interneta za številne ljudi. Tudi športni časi so solidni.

Kljub temu Google DNS zabeleži zasebnost med vami in beleži podatke. V 48 urah z vašega strežnika izbriše vaš IP naslov, vendar se drugi podatki, na primer lokacija in ponudnik internetnih storitev, trajno shranijo.

Če želite najbolj varen in zasebni DNS, podjetje, imenovano Cloudflare, ponuja 1.1.1.1. Hitro je in ne shranjuje podatkov. Cloudflare 24 ur hrani dnevnike z zahtevami DNS, da bi odpravil napako v svojem sistemu, če gre kaj narobe, potem pa se vse informacije izbrišejo iz njegovega sistema.

In na koncu, če si preprosto želite doseči odlične zmogljivosti, obstaja brezplačna programska oprema za primerjalno analizo DNS, ki vam lahko pove, kaj je najhitrejši DNS v vaši bližini. Programska oprema je enostavna za uporabo in vam zagotavlja jasno izbiro glede hitrosti in zmogljivosti.

DNS naslovi-rezultati

Kako spremeniti svoj DNS

Windows 10

Korak 1: Odprite začetni meni in pojdite na nadzorno ploščo. Do njega lahko pridete tako, da ga vstavite v začetni meni, ko se začne.

Naslov DNS-StartMenu

2. korak: Na nadzorni plošči izberite »omrežje in internet«.

DNS Address-ControlPanel

3. korak: Kliknite »Center za omrežje in skupno rabo«.

DNS Address-NetworkCenter

4. korak: Na levi strani izberite »spremeni nastavitve adapterja.«

DNS-adapter

5. korak: Z desno tipko miške kliknite povezavo, ki jo želite konfigurirati, in izberite “lastnosti”. Za to boste morali biti skrbnik računalnika.

Lastnosti naslova DNS

6. korak: Ko se odpre meni lastnosti, dvokliknite “Internet protokol različice 4 (TCP / IPv4).”

Naslov DNS-IPv4

7. korak: V naslednjem oknu preklopite “samodejno pridobi naslov DNS strežnika” na “uporabi naslednji naslov strežnika DNS” in nato vnesite DNS, ki ga želite uporabiti.

Če nameravate uporabljati Cloudflare, naj bo 1.1.1.1 v prednostnem polju strežnika, 1.0.0.1 pa v nadomestnem polju. Za Google je 8.8.8.8 prednostno, 8.8.4.4 je alternativa. Ta odpuščenost omogoča, da računalnik še naprej normalno deluje, če eden od strežnikov ne deluje.

8. korak: Pritisnite »ok« in se vrnite v okno lastnosti. Pomaknite se navzdol in poiščite “različica 6 internetnega protokola (TCP / IPv6).” Dvokliknite in naredite enako kot za IPv4. Preklopite “Samodejno pridobivanje naslova DNS strežnika” na “Uporabi naslednji naslov strežnika DNS”, vendar vnesite tokrat:

Google: 2001: 4860: 4860 :: 8888 za prednostne in 2001: 4860: 4860 :: 8844 za alternativno.

Cloudflare: 2606: 4700: 4700 :: 1111 za prednostne in 2606: 4700: 4700 :: 1001 za alternativno.

Mobilni telefon (Android in iOS)

V Androidu in iOS-u mora biti sprememba DNS-ja opravljena v omrežju in včasih tudi prek aplikacije. Metoda se razlikuje od različice do različice, tudi pri Androidu. Zaradi različnih sprememb in zahtev je pisanje vodnika nepraktično.

Na srečo Cloudflare ponuja aplikacijo za Android in iOS. Predlagamo, da ga uporabite, ker ga je enostavno namestiti in za delo potrebujete le en pritisk gumba. Poleg tega preprečuje, da bi stvari zdrsnile skozi razpoke.

Končne misli

Če iščete zasebnejši, hitrejši ali bolj odprt način za dostop do interneta, lahko sprememba DNS-ja traja daleč. To je enostavno narediti in traja le nekaj minut. Tudi zastonj je.

Če spremenite svoj DNS, vaša povezava z internetom ne bo bolj varna. Če iščete najbolj varno in zasebno povezavo, vas prosimo, da si ogledate naše VPN preglede. Uvod v brezplačno VPN je odličen način, da ugotovite, ali je to za vas.

Ste spremenili svoj DNS? Sporočite nam, kako je šlo v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me