Živimo v dobi države nadzora, in to ni samo državno nadzorstvo. Vlade in korporacije gredo z roko v roki po totalitarizmu v ključavnici z navoženimi škornji. Čeprav obstaja veliko načinov, kako to spremeniti, bomo v tem članku govorili o tem, kako se mu izogniti, tako da vam pokažemo, kako skriti svoj IP naslov.


Razlog za to je preprost: če ne vedo, kdo ste ali od kod prihajate, potem nihče ne more po vas. Skrivanje IP naslova vas naredi veliko bolj varne, zato ga priporočamo kot enega najpomembnejših korakov, ki jih lahko izvedete v našem spletnem priročniku o zasebnosti.

Kot bonus bodo oglasi težje spremljali vas, čeprav je uporaba enega najboljših zaviralcev pojavnih oken še vedno dobra ideja in do lažje dostopate do geoblokirane vsebine po vsem svetu. O tem več govorimo v našem članku o prepovedi prepovedi Netflix VPN.

Kako naj skrijem svoj IP naslov?

Preden se pogovorimo o tem, kako skriti svoj IP naslov, se pogovorimo o tem, kaj počnete. Prvič, svojega naslova res ne skrivate toliko, kot da ga zamenjate z drugim. Izbrisati ali odstraniti IP ni mogoče. Brez tega ne bi mogli obiskati spletnih mest ali celo dostopati do lokalnega omrežja. Če niste prepričani, kaj vse to pomeni, preberite naš vodič o delovanju zapisov DNS.

Če želite zamenjati svoj IP naslov, ga morate poslati na drug strežnik. Do interneta običajno dostopate tako, da signal pošljete svojemu ponudniku internetnih storitev in od tam odide kamor koli želite. Ko poskušate skriti svojo prisotnost, jo morate po ponudniku internetnih storitev poslati na drugi strežnik, da ga prekrijete z IP-naslovom tega strežnika..

Recimo, da ste v Los Angelesu. Običajno pošljete svojo internetno povezavo v svet prek podatkovnega centra, recimo v Burbank, Kalifornija, vendar želite, da to, kar počnete, skrivate pri svojem ponudniku internetnih storitev in, nadalje, ameriški agenciji za nacionalno varnost in njenem programu PRISM. Če želite to narediti, se morate po strežniku s sedežem v Burbanku povezati s tretjim strežnikom.

Ko to storite, se vam odpre svet priložnosti. Ni nobenega pravila, ki navaja, da morate izbrati strežnik v Kaliforniji ali celo v ZDA. Na primer, dostopate do ponudb Netflixa v drugih državah ali opravite kakšno bančništvo v tujini. Možnosti so praktično neskončne, vendar upoštevajte, da dlje kot je strežnik, bolj se bo vaša povezava upočasnila.

Če skrijete svoj IP naslov, se ne boste samo izognili radovednim očem, temveč se boste odprli tudi v svet zabave. Tam lahko dobite avstrijski IP naslov in gledate javno televizijo ali se povežete z Britanijo in si ogledate vse letne čase Doktor Kdo na BBC.

Obstajata dva preprosta načina, kako doseči dodatno mero varnosti in dodane zabave, pa tudi nekaj bolj zapletenih. Pregledali jih bomo enega za drugim, začenši s pooblastili.

Skrivanje naslova IP s brskalnikom proxy

Najpreprostejši način skrivanja IP naslova je uporaba proxyja ali, če je tehnično bolj pravilno, brskalnik proxy. V večini primerov odprete spletno mesto storitve, vnesete spletni naslov, na katerega želite iti, proxy pa bo v posebnem oknu “prevzel” vaš brskalnik in vas prepeljal kamor koli želite. To je tako preprosto.

Hideme-proxy

Kljub temu njegova enostavnost ima nekaj pomanjkljivosti, predvsem varnost. O tem podrobno govorimo v našem članku, ki tehta prednosti in slabosti VPN vs proxy vs Tor, vendar je kratka različica, da so pooblaščenci sami po sebi negotovi. Vaša povezava se preusmeri, vendar je to to. Kdorkoli si misli, da vidi, kaj počneš.

Tudi najboljši prosti pooblaščenci trpijo zaradi te pomanjkljivosti, zato na Cloudwards.net priporočamo, da namesto tega uporabite virtualno zasebno omrežje.

Skrij IP naslov z VPN

VPN je korak od strežnika proxy, saj ta preusmeri vaš promet in ga hkrati šifrira, kar je veliko bolje kot standardna povezava. To podrobno razlagamo v našem varnostnem priročniku za VPN, vendar je treba ugotoviti, da je VPN zlati standard za skrivanje vašega naslova IP. Če uporabljate dobro, lahko celo z lahkoto preide Veliki požarni zid in rusko prepoved VPN.

expressvpn-pregled-hitrost-test

VPN-ji so veliko boljši od pooblaščencev tudi pri prehodu na geobloke, kar je še en razlog, da bi jih raje namenili svojim manjšim bratom in sestram. Kljub temu imata tudi dve slabosti.

Prvič, VPN-je je običajno težje uporabljati kot pooblaščenci, ki zahtevajo namestitev in interakcijo v odjemalcu. Ni preveč hudo, toda ko brskate po naših VPN pregledih, boste morda želeli posvetiti posebno pozornost našemu poglavju o “enostavni uporabi”.

Druga slabost je bolj vsebinska, in sicer cena. Dobri VPN-ji stanejo denar, naši najboljši VPN-ji pa vam bodo povrnili od 30 do 100 dolarjev na leto. Obstajajo brezplačni VPN-ji, vendar kot lahko preberete v našem najboljšem brezplačnem članku VPN, so pogosto odstranjene različice plačljive možnosti. Pogosto bodo omejili, koliko jih lahko uporabite na mesec, ali pa vas omejijo na nekaj, običajno počasnejših strežnikov.

Čeprav se ločeno z denarjem nikoli ni enostavno, so VPN-ji najboljši način za vlaganje v svojo varnost in anonimnost v spletu, saj vam bonus omogoča, da se pretakate do svoje srčne vsebine.

Skrij naslov IP s programom Tor

Tor

Tretja možnost, ko želite skriti IP naslov, je uporaba Tor. Če ste že nekaj časa, ga verjetno poznate kot TOR, saj je bilo ime prvotno kratica za “The Onion Router.” Tor je v bistvu odprtokodno omrežje brskalnikov, ki uporablja strežnike, ki so jih prostovoljci postavili za dostop do interneta, ne da bi pustil kakršne koli sledi.

Namesto da pošljete povezavo iz vašega doma na strežnik ponudnika internetnih storitev, se namesto tega odpravite po več vozliščih, kjer internet vstopa v širši svet. Ni drugače kot tisti neumni prizori v televizijskih oddajah, kjer gredo po kibernetskih kriminalcih, preiskovalci pa morajo z več povezavami izslediti negativce.

Vendar pa obstaja več resnih pomanjkljivosti uporabe Tor-a, ki nas ne priporočajo večini uporabnikov. Zahvaljujoč svoji decentralizirani, odprtokodni naravi, je hitro postal standardni način za dostop do temnih spletnih strani, kot so Silk Road in drugi deli nepravičnosti, kjer uspeva kibernetska kriminaliteta.

Zaradi tega se organi kazenskega pregona zelo zanimajo za spremljanje prometa, ki bi lahko potekal skozi vozlišče Tor, tako da vam je le en spodrsljaj od prikaza na radarju FBI ali Europola. To je kibernetični ekvivalent, če boste prekoračili hitrost na cesti pred lokalno policijsko postajo.

Poleg tega večina spletnih mest zavrne promet, ki prihaja prek povezave Tor, ker se želijo izogniti povezavi s temnim spletom. Če je glavni internet trgovina z alkoholnimi pijačami, so Torovi uporabniki neplačani očitki, ki visijo pred vrati.

Drugi načini za skrivanje vašega naslova IP

Poleg VPN-jev, pooblaščencev in Tor-a lahko svoj IP naslov skrijete še drugi, vendar so pogosto nepraktični, neučinkoviti, moralno dvoumni ali kombinacija treh.

Eden od načinov za skrivanje IP naslova je dostop do interneta z mobilnimi podatki vašega pametnega telefona. Lahko bi celo privezali računalnik nanj. To pa ni dober način, da ostanete skriti v internetu, ker bo vaša SIM kartica običajno povezana z vašim imenom in naslovom. Poleg tega je večino uporabnikov pametnih telefonov mogoče slediti, ponudniki pa vedno z veseljem sodelujejo z zakonom.

Druga možnost je, da uporabite povezavo WiFi nekoga drugega, vendar je to sramežljiv način za zdravljenje sočloveka. V tej dobi varnostnih kamer tudi oditi v kavarno ni tako varno, kot bi si želeli. To je samo še en način, kako povabiti težave, še posebej, če delate kaj nezakonitega, na primer mučenje v Evropi ali ZDA ali če govorite v Rusiji ali na Kitajskem.

Končne misli

Če želite skriti svoj IP naslov, predlagamo, da za to uporabite VPN. Čeprav so pooblaščenci proxy, so neučinkoviti in ne nudijo nikjer blizu varnosti VPN. Kar zadeva Tor in druge metode, so malo učinkovite in bodo verjetno imele več težav, kot so vredne. Če potrebujete hitro priporočilo, si oglejte naš ExpressVPN pregled.

Kaj je po vašem mnenju najboljši način za skrivanje IP naslova? Ali smo pogrešali kakšne zanesljive načine za to? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje. Varujte tam.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me