Kako šifrirati naprave Android leta 2020

S kršitvami podatkov, puščanjem in kraji podatkov se uporabniki vedno bolj posvečajo spletni tehnologiji varnosti in šifriranja. Vendar pa je nekdo, ki dobi fizični dostop do vaše naprave, pogosto spregledan pot napada. Za zaščito pred tem vam bomo pokazali, kako šifrirati naprave Android in zaščititi vaše aplikacije, račune in osebne podatke.


Kako omogočiti šifriranje v sistemu Android

Omogočanje šifriranja naprav v napravi Android je zelo preprost postopek in mnogi telefoni imajo celo možnost, da je omogočena takoj. Za dokončanje postopka šifriranja mora biti vaš telefon odstranjen (o tem bomo podrobneje razpravljali pozneje), vključen v omrežje in imeti vsaj 80-odstotno baterijo.

Če je postopek iz katerega koli razloga prekinjen, boste verjetno izgubili dostop do vseh podatkov v svoji napravi. Zato je priporočljivo, da najprej zaženete popolno varnostno kopijo, samo da ste varni. Najboljši način za varnostno kopiranje podatkov je uporaba spletne aplikacije za varnostno kopiranje, zato se pojdite do našega najboljšega spletnega varnostnega kopiranja za mobilne vodnike, če ga še nimate..

IDrive-Android

Čeprav je namenska storitev za varnostno kopiranje vedno najboljša stava, obstaja tudi vgrajena funkcija za varnostno kopiranje v samem Androidu. Čeprav ni tako dober kot recimo IDrive (preberite naš pregled IDrive), ki je naš najboljši izbor mobilnih storitev za varnostno kopiranje, je še vedno dovolj dober za enkratno zaposlitev, zato pojdite na naš vodnik o tem, kako varnostno kopirati Android za učenje vse o tem.

Android-varnostno kopiranje

Postopek šifriranja naprave se nekoliko razlikuje, odvisno od tega, kakšno različico Androida imate, zato sledite ustreznim korakom spodaj za svojo različico Android. Lahko se razlikuje tudi glede na to, katero podjetje je izdelalo vašo napravo, saj imajo različni proizvajalci originalne opreme (originalni proizvajalci opreme) včasih različne možnosti menijev.

Če niste prepričani, katera različica Androida deluje v telefonu, lahko to preprosto preverite tako, da vnesete nastavitve, se dotaknete »o telefonu« in se pomaknete navzdol do razdelka z oznako »Različica Android«, kjer bi morali videti številko različice.

Številka različice Android

Šifriranje sistema Android 4.4 in novejše različice

Če vaša naprava uporablja Android 2.3 (Gingerbread), je najboljša stava za dostop do funkcije šifriranja s prijavo na Microsoft Exchange in šifriranje vaše naprave na ta način. Če je vaš telefon Samsung Galaxy S, S2 ali S Plus, lahko prenesete aplikacijo, da omogočite šifriranje, ne da bi morali imeti Exchange račun.

Zaslon44

Za Android 3.0 (Honeycomb) in novejši je postopek bistveno lažji. Najprej morate omogočiti zaklenjen zaslon, ki ga najdete tako, da vnesete nastavitve in nato izberete »varnost«. Tukaj tapnite “zaklepanje zaslona” in izberite želeni način preverjanja pristnosti.

Šifriraj-Phone44

Ko je nastavljen zaklenjeni zaslon, se lahko vrnete na varnostne nastavitve in tapnete “šifriranje telefona.” Prejeli boste začetno opozorilo in nato poziv za način preverjanja pristnosti (na primer PIN).

Opozorila44

Po zavrnitvi drugega opozorila bo vaša naprava začela postopek šifriranja. To traja približno eno uro in postopka ne morete prekiniti, zato pustite napravo pri miru, dokler se ne konča. Ko je naprava dokončana, se bo naprava znova zagnala in vsi vaši podatki bi morali biti zdaj šifrirani in zaščiteni pred morebitno krajo.

Šifriranje44

Kako šifrirati Android 4.4 in novejše

 1. Odprite nastavitve za Android v meniju z aplikacijami
 2. Tapnite »varnost«
 3. Če ni nastavljen zaklenjeni zaslon, tapnite “zaklepanje zaslona”
 4. Izberite želeni način preverjanja pristnosti (diapozitiv, vzorec, PIN ali geslo)
 5. Vrnite se na varnostne nastavitve
 6. Tapnite “šifriranje telefona”
 7. Prvo opozorilo zavrnite
 8. Vnesite kodo PIN ali geslo
 9. Drugo opozorilo zavrnite
 10. Počakajte, da se telefon šifrira

Šifriranje Android 5.0 in višjega

Če je v napravi Android nameščena različica 5.0 ali novejša, je možnost šifriranja že privzeto omogočena. Če tega ni, so koraki, ki jih omogočijo, znova dokaj preprosti. Natančna imena menijev se lahko nekoliko razlikujejo glede na proizvajalca telefona, vendar na splošno ne bi smelo biti preveč razlik.

Android-nastavitve50

Začnite z vnosom nastavitev za Android in se pomaknite do menija “varnost” (včasih imenovanega “varnost” & lokacija “). Od tu boste morda že videli vnos za šifriranje telefona. Če ne, poiščite meni, imenovan »šifriranje & poverilnice “, kjer boste našli zgoraj navedeno nastavitev.

Android-varnost-nastavitve50

Če je vaš telefon že privzeto šifriran, bo to zapisano tukaj, in če je tako, je vaše delo opravljeno, preostale korake pa lahko zanemarite. Po drugi strani pa, če ni šifrirano, nadaljujte z dotikom nastavitve »šifriran telefon«, nato pa se vam prikažeta dve ločeni opozorili, ki zajemata vse previdnostne ukrepe, omenjene v tem članku..

Opozorila50

Ko boste uporabili ta opozorila, bo vaš telefon začel postopek šifriranja. Do konca bo trajalo približno eno uro, zato preprosto odložite telefon in ga pustite pri miru, dokler postopek ni končan. To je pomembno, saj lahko vsaka prekinitev povzroči popolno izgubo vseh vaših podatkov, ne da bi jih mogli obnoviti, saj bodo že delno šifrirani.

Čeprav Android 5.0 ali novejši ne zahteva, da uporabniki vklopijo zaklenjen zaslon, da omogočijo šifriranje naprav, je vseeno zelo priporočljivo, da to storite tako ali tako, saj šifriran telefon brez neke oblike overjanja sploh ni zaščiten.

Kako šifrirati Android 5.0 in novejše

 1. Vnesite nastavitve za Android
 2. Tapnite »varnost« ali »varnost & lokacija “
 3. Izberite »šifriranje & poverilnice “in / ali” šifriranje telefona “
 4. Opozorila zavrzite
 5. Počakajte, da se telefon šifrira

Kaj se zgodi, ko šifrirate telefon

V osnovnih besedah ​​je šifriranje postopek, ki uporablja ključ za “brskanje” uporabnikovih podatkov, zaradi česar jih ni mogoče prebrati za vsakogar brez ključa, da bi ga znova “razkril”.. 

Očitno je, da je to za kulisami veliko več, z različnimi oblikami šifriranja, ki nalogo opravijo na različne načine. Za bolj poglobljen pogled na tehnologijo šifriranja na splošno preverite naš opis šifriranja.

Naprave z operacijskim sistemom Android 6.0.1 (Marshmallow) in starejše uporabljajo šifriranje s polnim diskom, ki temelji na dm-kripti in so zaščitene s 128-bitnim ključem AES. Ker ničesar na disku ni mogoče prebrati brez overjanja, nobena aplikacija ne bo mogla opravljati svojih nalog, če se je naprava ponovno zagnala in še niste vnesli svojega gesla. 

To večinoma ni velik problem. Vendar pa se v primeru nepričakovanega ponovnega zagona nekatere aplikacije, kot so alarmi in opomniki, ne bodo izklopile, dokler se uporabniki ne potrdijo.

Spremembe šifriranja v sistemu Android 7.0

Težavo smo rešili s sistemom Android 7.0 (Nougat), ki je postopek šifriranja spremenil v datotečni in uvedel “neposreden zagon”, ki je nekaterim aplikacijam (na primer alarmom) omogočil, da delujejo v omejeni zmogljivosti, tudi brez prijave v napravo z geslom ali kodo PIN. Nova šifriranje datotek je tudi povečalo velikost ključa na 256-bitni AES, kar je znatno izboljšalo varnost.

Pri obeh metodah je šifriranje enosmerno, kar pomeni, da ko dokončate postopek in šifrirate svojo napravo, ga ni več mogoče izklopiti brez popolne tovarniške ponastavitve na šifrirani napravi.

Poleg tega boste morda opazili rahlo uspešnost – še posebej, če je vaša naprava stara – saj je treba vse datoteke v vašem telefonu dešifrirati v realnem času, ko poskušate dostopati do njih. Toda pri novejših in zmogljivejših napravah bi to komajda bilo opaziti, saj bi morale biti več kot sposobne izvesti dodatne izračune.

Če je vaša naprava zakoreninjena – kar pomeni, da ste do podsistema Android pridobili popoln skrbniški dostop (ali korenski dostop) – je ni mogoče takoj šifrirati. Namesto tega morate najprej izkoreniniti napravo in nato omogočiti šifriranje, preden ga nato ponovno ukorenini. 

To je izjemno pomembno upoštevati, saj lahko poskus šifriranja ukoreninjene naprave povzroči katastrofalne posledice za vse podatke, ki jih niste ustvarili varnostno kopijo.

Ali lahko šifriram telefon s sistemom Android? 

Šifriranje je bilo telefonom Android dodano že v različici 2.3 (Gingerbread), ki je izšla leta 2010. Glede na to nastavitev ni bila enostavno dostopna brez kramp pred različico 3.0 (Honeycomb) na tablicah in različico 4.0 (Ice Cream Sandwich ) na pametnih telefonih, oba izšla leta 2011. 

Če ne uporabljate različice Androida izpred skoraj desetletja, bi morali imeti napravo enostavno šifrirati in zagotoviti, da so vaši osebni podatki zaščiteni. Po drugi strani pa, če še vedno uporabljate napravo z operacijskim sistemom Android 2.3, postane postopek bistveno bolj zapleten, zato so potrebne aplikacije in računi drugih proizvajalcev.

Končne misli

Tam imate vse, kar morate vedeti o šifriranju telefona ali tabličnega računalnika Android. Za nove naprave je verjetno, da je šifriranje naprav že omogočeno, če pa ni, je to eden največjih korakov, ki ga lahko uporabniki storijo, da zagotovijo zaščito, če je njihova naprava ukradena ali izgubljena.

Kot končno opozorilo se prepričajte, da upoštevate priporočene varnostne ukrepe, preden začnete postopek šifriranja. Varnostno kopirajte občutljive podatke z najboljšim pomnilnikom v oblaku za Android, na primer Sync.com, kar je odlična izbira (preberite naš pregled Sync.com).

Prav tako morate zagotoviti, da se naprava ne ukorenini, pazite, da jo pustite pri miru in priklopite, dokler ne konča šifriranja. Neupoštevanje teh varnostnih ukrepov lahko povzroči izgubo vseh vaših podatkov, ne da bi jih bilo mogoče ponovno obnoviti.

Kaj menite o našem vodniku? Vam je bilo težko slediti ali so bili kateri od naših korakov nejasni? Morda ste naleteli na kakšno napako ali težavo, ki ni zajeta v tem priročniku? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
  Like this post? Please share to your friends:
  Adblock
  detector
  map