Kaj je SOCKS5? Kratek vodnik za leto 2020

Za vsakogar, ki je dobro sposoben s tehnologijo, so pooblaščenci enostavno razumeti: preprosto povežejo vašo povezavo prek strežnika in nadomestijo vaš IP naslov. Kljub temu obstajajo različne vrste pooblaščencev – nekateri so vključeni v naš najboljši vodič po proxyju -, ki lahko spremenijo različne vidike vaše povezave.


Ena od teh vrst je SOCKS ali natančneje SOCKS5. V tem priročniku bomo preučili, kaj je SOCKS5, kako se razlikuje od drugih vrst proxyjev in kako lahko varno uporabljate proxy SOCKS5.

V večini primerov ne bi smeli uporabljati proxyja, vendar je nekaj razlogov, ki bi jih radi upoštevali proxy SOCKS5, zlasti za hudourništvo. Preberite nadaljevanje, če želite izvedeti, kaj je proxy in kako ga lahko nastavite z virtualnim zasebnim omrežjem.

Kaj je SOCKS5?

Preden razumete SOCKS5, morate razumeti, kaj je proxy. Na srečo je to preprost koncept. Proxyji delujejo kot srednji moški za vašo internetno povezavo. Pred potjo do odprtega interneta bo vaša povezava prek proxyja, kar pomeni, da bo vsak strežnik po tej točki vašo povezavo obravnaval, kot da bi prišel iz proxyja.

V praksi to pomeni, da če poskušate gledati ameriški Netflix iz, recimo, Združenega kraljestva, bodo strežniki Netflix zaznali ameriški proxy, ne pa naslov Združenega kraljestva. Kot lahko preberete v našem vodniku o prepovedi Netflix VPN, to ni povsem res, saj lahko Netflix običajno zazna, da uporabljate proxy. Povedano je bilo zato za teoretično predstavitev predpostavimo, da deluje.

SOCKS5 je internetni protokol, ki ga je mogoče uporabiti za povezavo s proxyjem, podobno kot protokol VPN. Če vidite proxy SOCKS5, naredi isto kot katerikoli drug proxy, vendar je način, kako se povezava olajša, drugačen.

Čeprav tehnični novinci morda ne vidijo, da je glavna razlika, proxy SOCKS5 opravljajo precej drugačno funkcijo kot proxy HTTP. Proxy strežniki SOCKS5 so prometni agens, kar pomeni, da preprosto prenesejo kateri koli promet, ki ga pošiljate prek strežnika in prejemnika..

Zlasti pooblaščenci SOCKS5 vzpostavijo povezavo TCP za vas in s tem lahko prenašajo pakete UDP prek povezave. Skratka, strežniku pošljete pakete UDP, ki jih nato prek TCP povezave pošljete prejemniku.

To velja za kateri koli strežnik SOCKS. Prednost avtentikacije ima SOCKS5. Namesto da bi se povezali s strežnikom, mora vaš brskalnik z njim opraviti mrežni “stisk roke” in tako ugotoviti, kdo ste pravi, da ste, in odpreti povezavo.

Proxyji HTTP delujejo drugače. Čeprav še vedno delujejo kot posredniki, HTTP proxy lahko razlagajo promet, ki ga pošiljate prek strežnika. Zaradi tega je mogoče nekatere podatke shraniti v predpomnilnik in hitreje dostaviti, ob slabi strani pa le, da lahko obdelujejo promet HTTP.

Za posamezne uporabnike so proxy SOCKS5 ponavadi najboljši zaradi pristnosti in sprejemanja katere koli vrste prometa. To pomeni, da imajo proxy HTTP svoje mesto, če na primer nastavite bot preko proxyja za strganje podatkov na spletnem mestu.

Uporabite primere za proxy SOCKS5

Obstaja veliko razlogov, da želite zamenjati svoj IP naslov, vendar se v večini primerov to nanaša na geobloke. “Geoblocks” je izraz, ki se nanaša na postopek blokiranja prometa iz določenih držav in dejansko omejuje, kdo lahko vidi, kaj je na spletu. Čeprav sama po sebi ni cenzura, je bratranec.

Geoblocks so še posebej razširjeni med pretočnimi platformami. Na primer, Netflix ima različne knjižnice, odvisno od tega, kje se povezujete na svetu (preberite si najboljši vodnik za kraje v Netflixu in si oglejte, kako do njih dostopati), BBC iPlayer pa je na voljo samo prebivalcem Združenega kraljestva (preberite naš najboljši VPN za vodnik BBC iPlayer).

Proxyji niso najboljši za poskus izogibanja geoblokov, ker tisti, ki vsiljujejo geobloke, imajo načine, kako ga zaznati. O tem bomo govorili v naslednjem razdelku.

Glede na to so zlasti pooblaščenci SOCKS5 odlični za hudourništvo. Torrenting, če se ne zavedate, za prenos datotek navaja povezavo enakovredna povezava. V bistvu se vaš računalnik povezuje z več računalniki in iz vsakega prenaša rezino datoteke.

Zunaj pravnih vprašanj, do katerih lahko pride zaradi hudourništva (za več o tem preberite naš nezakoniti priročnik za hudournike), obstajajo tudi težave s hitrostjo. Torrenting zahteva veliko pasovne širine, kar lahko povzroči, da vaš ponudnik internetnih storitev omeji količino podatkov, ki jo lahko prenesete hkrati.

Proxy SOCKS5 pomagajo pri hudourništvu iz dveh razlogov. Prvi je, da je vaš IP naslov zamenjan, kar pomeni, da vaš ponudnik internetnih storitev ne bi smel zmanjševati vaše hitrosti. Uporabljali bi proxy SOCKS5 z VPN, da vaš ponudnik internetnih storitev ne bo ustavil prometa, vendar bomo na to prišli v naslednjem razdelku.

Glavna prednost je, da pooblaščenci SOCKS5 nudijo uporabnikom popoln UDP, kar pomeni, da se lahko v roj povežete z vsakim vrstnikom. S tem načinom povezave boste ponavadi datoteke lahko hitreje prenesli, ker boste hkrati prejeli bite datoteke od vseh vrstnikov.

Kljub temu vaša povezava med uporabo proxy SOCKS5 še vedno ne bo šifrirana, kar je težava pri hudourništvu. Za to boste potrebovali VPN. Nadaljujte, če želite izvedeti več o VPN, zakaj so boljši od pooblaščencev in kako jih lahko uporabljate skupaj.

VPN proti proxyju

Čeprav pooblaščenci SOCKS5 omogočajo preverjanje pristnosti, ne omogočajo šifriranja. Kot v primeru katerega koli proxyja, ni zagotovljena dodatna varnost, torej tisto, kar prinesete, je tisto, kar dobite. Proxyji HTTPS, ki upravljajo promet za povezavo SSL / TLS, omogočajo šifriranje, vendar ne več šifriranja kot običajna internetna povezava.

Če niste seznanjeni, se šifriranje nanaša na šifriranje podatkov, medtem ko so ti v prometu, tako da nihče sredi omrežne verige ne vidi, kaj pošiljate. Zahteve iz preprostega besedila pretvori v šifrantekst z uporabo algoritma in ključnega para. Za šifriranje podatkov uporabite en ključ, prejemnik pa drugi ključ za dešifriranje podatkov.

Naš opis šifriranja sega v posebnosti postopka, vendar je to splošen pregled. Proxyji ne omogočajo dodatnega šifriranja, vendar VPN-ji. Podobno kot proxy je tudi vaša povezava usmerjena prek oddaljenega strežnika, ki nadomešča vaš IP naslov in podatke o geolokaciji. Kljub temu je vaša začetna povezava z oddaljenim strežnikom šifrirana.

To je pomembno, ker šifrirana začetna povezava otežuje sledenje poti, če ne tudi nemogoče. Proxyji SOCKS5, ker ne omogočajo šifriranja, prejemniku omogočajo sledenje poti, kar jim omogoča, da vidijo vir prometa čez proxy. Z VPN pa oddaljeni strežnik postane kamniti zid.

Vaše izvirne zahteve so šifrirane, kar pomeni, da je vaš izvorni IP naslov skrit pred skoraj vsem. Čeprav obstajajo različice varnosti VPN, dokler uporabljate ponudnika iz našega najbolj varnega vodiča VPN, boste v redu.

ExpressVPN se uvršča na vrh seznama. Poleg tega, da je bil najhitrejši VPN, ki smo ga preizkusili, je v številnih kategorijah v našem najboljšem vodiču z VPN zasedel prvo mesto v številnih kategorijah. Od varnosti do hitrosti do prijaznosti do uporabnika, ExpressVPN dobi vse v redu. Več lahko izveste v našem pregledu ExpressVPN ali pa preizkusite s 30-dnevno garancijo vračila denarja.

Čeprav je za večino stvari najboljše, ExpressVPN ni najboljši za vse. Če vas na primer zanimajo hudourniki, bi bil morda boljši za vas naš najboljši VPN za hudourništvo, NordVPN. Čeprav glede hitrosti ni tako impresiven, NordVPN se razlikuje od ExpressVPN z vrsto posebnih strežnikov.

Med seznamom so strežniki P2P (hudourniki), zatemnjeni in DoubleVPN. V tem članku ima še eno prednost. Lahko uporabite proxy SOCKS5 NordVPN s povezavo VPN, ki naj bi, kot rečeno, zagotavljal najboljše zmogljivosti pri hudourniških napakah.

Več o NordVPN lahko izveste v našem pregledu NordVPN ali pa si oglejte, kako vam je všeč, s 30-dnevno garancijo za vračilo denarja.

Končne misli

Proxyji SOCKS5 so najboljša možnost za večino uporabnikov, vendar še vedno obstajajo s slabostmi, opisanimi tukaj in v našem vodiču VPN vs. proxy vs. Tor. Kljub temu lahko še vedno uporabljate njihovo moč, zlasti za hudourništvo, če uporabljate proxy SOCKS5 v povezavi z VPN.

NordVPN je med redkimi, ki zagotavljajo funkcionalnost. Če pa vas torrent ne zanima, je proxy SOCKS5 ponavadi slabši od hitrega VPN, zato ExpressVPN kraljuje vrhunsko. Če pa želite več možnosti, preberite naše druge preglede VPN.

Za kaj uporabljate proxy SOCKS5? Imate tudi VPN? Sporočite nam v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map