IPv4 vs IPv6: Kako dva protokola vodita internet leta 2020

Morda niste slišali, toda v internetu zmanjka prostora. V resnici je že. Ameriški register za internetne številke je objavil, da je njegova zbirka brezplačnih naslovov IPv4 v letu 2015 dosegla nič, Afriški mrežni informacijski center pa je bil med zadnjimi regionalnimi internetnimi registri, ki so v letu 2017 napovedali izčrpanost IPv4.


Dolgo napovedani dan, ko bo interneta zmanjkalo naslovov, je bil znak premika paradigme v razvoju interneta. Ni razloga za skrb, ker kolektivni internet ne ugaša. Bolj je niansiran od tega.

IPv4 je služil kot hrbtenica interneta od njegove ustanovitve, saj ga je leta 1969 prenašal iz mreže štirih povezanih računalnikov do interneta stvari. Izčrpanost naslovov IPv4 se napoveduje že leta in zdaj, ko se je to zgodilo, smo pospešili potrebo po IPv6, njegovem negovanem nasledniku.

Čeprav je IPv6 na svetovni ravni na voljo od leta 2012, je opaziti počasno, če narašča, stopnjo sprejemanja. V tej primerjavi IPv4 proti IPv6 bomo opisali natančnejše razlike med njimi in vam povedali, zakaj je IPv6 potreben, tudi če ni ravno tam, kjer bi moral biti. Pogovorili se bomo tudi o tem, kako IPv6 vpliva na uporabnike virtualnih zasebnih omrežij, ker so VPN-ji tukaj veliko.

Kaj pomeni IP

kaj je IP

Črke “IP” pomenijo “internetni protokol”, ki je niz pravil, ki urejajo prenos paketov po internetu. Protokol, vsaj v okviru povezovanja v mrežo, preprosto standardizira način komunikacije strojev. Paketi so kapsulirani kosi podatkov in vse, kar je na internetu, se zanaša na njih. Spletne strani, e-poštna sporočila in takojšnja sporočila vsebujejo pošiljanje in prejemanje omrežnih paketov.

Podrobna zgodovina internetnega protokola ne spada v obseg tega članka, vendar sta ga ustvarila dva računalniška znanstvenika, Vint Cerf in Bob Kahn leta 1974. Cerf in Kahn sta ustvarila tisto, kar bi postala prva različica paketa TCP / IP, zasnovan za nadomestitev programa Network Control ali NCP, protokola, ki je poganjal ARPANET, ki je bil v bistvu prvi internet.

Izum protokola o nadzoru prenosa ali TCP in IP ter ARPANET ni dal le IP naslovov, temveč sodobni internet, ki ga danes uživamo.

Kako TCP in IP delujeta skupaj

Usmerjanje in dobava paketov je odvisna od enega ključnih elementov: IP naslovov. Omrežne naprave razvrstijo z edinstveno številko, ki omogoča komunikacijo prek IP-omrežja, ki mu pravimo internet.

Paket protokolov TCP / IP je dejanski standard za komunikacijo po internetu. Brez naslovov IP ne bi bilo nikjer, od koder bi lahko pošiljali ali prejemali podatke.

TCP in IP delujeta v skladu z namenom pošiljanja in prejemanja paketov. TCP je odgovoren za razbijanje podatkov v bite, njihovo kapsuliranje v pakete in nato ponovno sestavljanje podatkov na svojem cilju. IP je odgovoren za zanesljiv prenos paketov. Povezava procesa IP je v naslovu IP vsakega prejemnika omrežja.

Lahko ga povežete s poštnim sistemom. Poštna storitev omogoča, da se paket ali pismo, paket, pošlje prek poštnega sistema, TCP / IP, brez fizične ali neposredne povezave med pošiljateljem in prejemnikom. Ker poštna storitev dostavlja pošto po vsej državi, internet, vsak prejemnik potrebuje edinstven naslov, IP naslov, s katerega lahko pošlje ali prejme pošto.

IPv4 proti IPv6

IPv4 proti IPv6

Obstajata dve različici naslovov IP: IPv4 in IPv6. Kot že ime pove, je IPv4 četrta različica paketa TCP / IP. Različice od 0 do 3 so bile eksperimentalne, zato je IPv4 postala prva neeksperimentalna, glavna različica za proizvodnjo. IPv4 je bil na ARPANETu uveden leta 1983 in še vedno napaja večino interneta.

To nas vodi v celoten krog. Ko je bil IPv4 uveden v osemdeseta leta, njegov dizajn ni mogel predvideti razcveta interneta v poznih devetdesetih in po tisočletju. Naraščajoče število uporabnikov, skupaj s pojavom vedno vklopljenih in IoT naprav, je pospešilo izčrpavanje naslovov IPv4.

Poleg tega je bilo v prvih dneh IPv4 zapravljenih veliko naslovov IP, saj so podjetja in ustanove prejeli veliko več naslovov, kot bi jih lahko kdaj uporabili.

IPv4 uporablja 32-bitne naslove, kar ustreza 4 bajtom. To omejuje obseg naslovov za IPv4 na približno 4,3 milijarde edinstvenih naslovov. To zveni veliko, dokler ne upoštevate ocenjenih 7,5 milijarde ljudi na svetu. Naslov je podeljenih v petih regionalnih internetnih registrih, od katerih vsak deluje v različnih delih sveta. Vsi so napovedali izčrpanost svojih naslovov IPv4.

Kljub digitalnemu razcvetu se nam zdi, da še vedno povezujemo več naprav in uporabnikov v vintage internetu. To je zahvaljujoč prevajanju omrežnih naslovov.

Internet se v veliki meri opira na prevajanje omrežnih naslovov, ko je bil IPv4 izčrpan. Omogoča uporabo enega naslova IP za skupino naprav, ki v bistvu reciklira IP naslove. Z NAT napravo, kot je usmerjevalnik, deluje kot agent med zasebnim in javnim omrežjem, kot je internet. Nato zasebne naslove naprav za njim prevede v en enkraten naslov.

NAT ne samo da pomaga ohraniti IP naslove, temveč tudi izboljša varnost tako, da večino omrežja skriva v enem naslovu IP. NAT je mogoče konfigurirati v različnih oblikah, da nudi zaščito požarnega zidu, filtrira promet in poveča skrbništvo nad omrežjem. V internetni dobi, ki je prepovedana s kibernetsko kriminaliteto, ni preveč varnega.

Neizogibnost izčrpavanja IPv4 ni bila nepredvidena, saj je bil IPv6 v razvoju že leta 1994 in je tehnično na voljo od leta 1998.

IPv6 in internet prihodnosti

IPv6 bo odpravil težavo s protokolom IPv4 s ponudbo 128-bitnih ali 16-bajtnih naslovov. To pomeni, da naslovni prostor za IPv6 znaša približno 340 undecillion oziroma 340 trilijonov bilijonov, kar je nepredstavljivo veliko. Za prikaz naslova bo IPv6 potreboval šestnajstično obliko in mora imeti dovolj zmogljivosti za zasititev generacij naprav, ki so lačne povezave.

IPv6 bo v nekem trenutku izpodrinil IPv4. Trenutno na IPv6 vodi le približno 25 odstotkov internetnega prometa. Za pripravo na IPv6 ni treba storiti veliko. Prehod bodo vodili ponudniki internetnih storitev. Če je vaša oprema stara več kot nekaj let, najbrž ni združljiva z IPv6.

Počasno sprejetje IPv6

izvajanje IPv6

Ponudniki internetnih storitev in mobilni operaterji bodo v veliki meri odgovorni za to, da bomo večino nas popeljali v pokrajino IPv6. Velika podjetja, podatkovni centri in ponudniki oblakov bodo poskrbeli za lastno selitev. Ponudniki ponudnikov internetnih storitev se vlečejo po nogah, kot se zdi, da to počnejo z nadgradnjami.

Del njihovega zagovora je pragmatičen. IPv6 ni zasnovan tako, da bi bil združljiv z IPv4 za nazaj. To pomeni, da zaenkrat IPv4 in IPv6 obstajata kot vzporedna omrežja. Do zdaj ni bilo nobene spodbude, da bi ponudniki internetnih storitev, operaterji, spletni gostitelji itd. Bili proaktivni s pripravljenostjo IPv6. Za nadgradnjo strežnikov, usmerjevalnikov in stikal za uvajanje IPv6 stane čas in denar.

Na splošno strojna podpora množično preprečuje prehod na internet na IPv6. Ponudniki internetnih storitev ne smejo samo nadgraditi svoje opreme, ampak se morajo spoprijeti tudi z opremo, ki jo zagotavlja stranka. Potrebna je strojna oprema z dvojnim zlaganjem, da lahko IPv4 in IPv6 delujeta istočasno.

Vendar je strojna oprema z dvojnim zlaganjem dvorezen meč. Medtem ko teoretično mehča prehod na IPv6, je drago. Prav tako je v sprejetju IPv6 ustvaril ozko grlo, saj je ustvaril varnostno mrežo in tako ohranil veliko mrež IPv4. Razvija se rešitev, imenovana lahka 4over6 ali lw4o6, ki omogoča promet IPv4 prek omrežja samo za IPv6, kar bi lahko olajšalo več uvajanja IPv6.

Poleg podpore za strojno opremo ni dovolj razširjene programske opreme in podpore za razvoj. Med poskusom povezovanja prek IPv6 lahko mnogi uporabniki naletijo na napake v omrežju. To je običajno pomanjkanje podpore za IPv6 na ravni gonilnikov in strojne programske opreme. Večina operacijskih sistemov podpira nov standard, vendar kot je pokazal Microsoft, posodobitve sistema Windows niso nad tem, da to podporo podpira.

Poleg tega je za uvajanje omrežij IPv6 potrebno spremeniti zapise sistema domen in DNS ter posebne premisleke za konfiguracije DNS, kot sta SLAAC in DHCP.

Uporabniki so naleteli na težave z DNS v omrežjih samo za IPv6. Izvajanje preskusa IPv6 je dober način za odpravljanje težav z DNS. Preberite naš vodič, če želite izvedeti več o zapisih DNS, če niste prepričani, zakaj bi to lahko povzročilo težave.

Varnostne nevarnosti IPv6

Obstajajo tudi izzivi glede varnosti, zaradi katerih je migracija IPv6 izziv. Teoretično bi moral IPv6 nuditi večjo varnost kot IPv4, ker je vanj zapečen IPSec, kar pomeni, da je internetni promet šifriran od konca do konca. Če želite izvedeti več o tem, zakaj je to šifriranje pomembno, preberite naš opis šifriranja.

Dvojno zlaganje omogoča, da sta v uporabi dva protokola IP, kar pomeni, da morata biti oba zaščitena. Mnogi bi lahko domnevali, da vdor IPv6 v IPv4 ni mogoč, vendar bi se zmotili. IPv6 lahko uporabite za izogibanje varnosti IPv4 za napade, kot je ugrabitev. Več o teh napadih lahko izveste v razlagi o ugrabitvi brskalnika.

Konfiguracija DNS za IPv6 bo drugačna od IPv4. Poleg težav s povezavo obstaja tudi večje tveganje za napade DNS, predvsem napade ojačanja DNS. Običajno se uporabljajo za krepitev napadov porazdeljenih zavrnitev storitve ali botnetnih napadov.

Pojasnjujemo, kaj so napadi DDoS in kako jih lahko omilite drugje. Če niste prepričani, kaj je botnet, imamo tudi to pokrito.

IPv6 in VPN

IP in VPN

Druga skrb glede varnosti in zasebnosti IPv6 je pomanjkanje združljivosti z omrežji VPN. Mnogi ponudniki VPN niso nadgradili svoje strojne ali programske opreme, da bi sprejeli protokol IPv6. Veliko jih še vedno podpira samo naslove IPv4, kar pomeni, da vaš IP naslov ostane nespremenjen, promet IPv6 pa bo preusmerjen prek ponudnika internetnih storitev.

To je problematično in antitetično glede na namen VPN. Tisti, ki ne podpirajo ali zaščitijo prometa IPv6, niso podvrženi le puščanjem IPv6, ampak tudi ugrabitvi DNS. Če niste prepričani, kako vaš VPN ravna s prometom IPv6, je ipleak.net dober test.

Če želite izvedeti več o tem, kaj se lahko zgodi, ko vaš promet zapusti predor VPN, preberite naš vodnik za puščanje DNS.

Omeniti velja, da sta zaščita pred uhajanjem in podporo IPv6 za VPN IPv6 dve različni stvari. Prva ponavadi samo onemogoči IPv6, medtem ko slednja učinkovito in varno usmerja promet IPv6 po omrežjih IPv6.

Mnogi od tistih, ki so na seznamu naših najboljših ponudnikov VPN, priporočajo onemogočanje IPv6, vključno z NordVPN in ExpressVPN, ki sta med našimi glavnimi priporočili. Noben ponudnik ni podprl podpore za IPv6 in oba priporočata, da ga onemogočite. Čeprav je to za tiste, ki želijo skočiti na krov z IPv6, žal, ni redkost.

Kljub temu pa si oglejte naš NordVPN pregled in Express VPN pregled, če želite izvedeti, zakaj priporočamo te ponudnike.

Za tiste, ki iščejo popolno podporo za IPv6, z veseljem poročamo, da jo CyberGhost podpira in usmerja promet IPv6 skozi šifrirani predor. Ne samo, da je storitev med najhitrejšimi VPN-ji, ki smo jo preizkusili, je dobra izbira za pretakanje skoraj vsega. Več si preberite v našem pregledu CyberGhost.

Končne misli

Migracija na IPv6 je neizogibna, ker nas IPv4 ne bo nadaljeval, čeprav se nanjo morda držimo. Kljub temu je IPv6 še vedno v povojih, primerjalno gledano, in še je treba.

Če se vam zdi, da vaš želeni ponudnik VPN ne ponuja podpore za IPv6, ne skrbite. Sprejem IPv6 se povečuje, zato bi morali ponudniki VPN začeti pripravljati načrte posvojitev, če še niso. Če je podpora IPv6 za vas ključnega pomena, priporočamo CyberGhost. V nasprotnem primeru med našimi pregledi VPN izberite ponudnika, ki najbolje vzpostavi ravnotežje med varnostjo in funkcijami, ki vam ustrezajo.

Če vaša strojna oprema, ISP in VPN podpirajo IPv6, ne bo škoda pri uporabi. Upoštevajte le, da so spletna mesta IPv6 manjšina. Za IPv6 se še ni treba bati. Ni stikala, ki bi ga bilo mogoče zagnati, zaradi česar bo internet izginil Ponudniki internetnih storitev in infrastrukturne družbe, kot je Cloudflare, bodo večino tega močno spodbudili.  

Ko se svet počasi odmika od časnega IPv4, ki nam je služil tako dolgo, bodite prepričani, da so prednosti spleta IPv6 vredne truda. Upajmo, da smo pomagali razčistiti zrak in pojasniti, zakaj se mora prehod zgoditi. Pustite nam komentar ali tvit in nam povejte, kaj menite o IPv6. Hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map