Hola VPN: Zakaj bi se ga morali še vedno izogibati leta 2020

Vsak, ki je pokukal okoli trga virtualnega zasebnega omrežja, se zaveda, da je veliko prevar. Čeprav naša najboljša VPN za iPhone in najboljši vodiči za VPN za Android priporočajo, katere storitve naj bi uporabljali v svoji mobilni napravi, Google Play in App Store še vedno bogate s problematičnimi aplikacijami.


Eden najhujših kršiteljev je Hola VPN, izraelsko podjetje, ki k brezplačnemu modelu VPN pristopa z druge perspektive. Z več kot 184 milijoni uporabnikov – vsaj glede na njegovo spletno stran – je Hola VPN eden najbolj priljubljenih omrežij VPN, kljub temu, da podjetje, ki stoji za njim, ponazarja manipulacijo s potrošniki..

Z odpisi od CNN Money in Business Insider se zdi, da je Hola VPN zakonita storitev, vendar manipulacija tiska in potrošnikov ne more izkopati iz prekletih pogojev storitve, ki pravijo, da Hola VPN prodaja dostop do vašega napravo za podjetja in, potencialno, kriminalce po vsem svetu.

Kaj je Hola VPN?

Če brskate po brezplačnih storitvah VPN, Hola VPN ne štrli. Kot številne možnosti v spletu je tudi brezplačen VPN, ki obljublja, da bo sprožil večino spletnih mest iz katere koli države, vendar je naš najslabši brezplačni vodnik VPN iz razloga.

Za razliko od recimo Windscribe, ki omejuje količino podatkov, ki jih lahko uporabljajo uporabniki, podatkov o brezplačnem načrtu Hola VPN ni nobenih omejitev (preberite naš pregled Windscribe). Namesto tega trdi, da lahko brezplačno upravlja VPN tako, da ustvari omrežje enakovrednih omrežij, zaradi česar podjetju ni treba vzdrževati strežnikov po vsem svetu..

To je zanimiv poslovni model, toda vsak, ki ve, kaj lahko gre narobe na povezavah P2P, že lahko vidi kri v vodi.

Naj vas pospešimo. VPN je omrežje strežnikov, ki se običajno nahajajo po vsem svetu. Preden se povežete z internetom, se povežete s temi strežniki in učinkovito prikrijete svoj izvor in promet. Hola VPN počne isto, vendar namesto da vzdržujete mrežo strežnikov, vas spremeni v omrežje.

Recimo, da se nahajate v Veliki Britaniji in da ameriški rezident želi pretakati BBC iPlayer (preberite naš najboljši VPN vodič za BBC iPlayer). Namesto da ima v Veliki Britaniji namenski strežnik, bo Hola VPN uporabil računalniške vire naprave od rezidenta Združenega kraljestva. Skratka, ameriški uporabnik bo tunel skozi britansko napravo uporabnika.

To niso skriti podatki. Pravzaprav je bila Hola pohvalna za model, ko je izšel leta 2014. Ideja je bila, da bi prazne naprave, kot je vaš pametni telefon, ustvarile omrežje za pošiljanje vsebin, ki bi tunel promet in pospešilo internet za ljudi po vsem svetu. Žal se to ni zgodilo.

Spletno mesto Adios, Hola, ki ga je uvedlo devet varnostnih strokovnjakov, je našlo več ranljivosti v sistemu in niso bile zgolj enostavni vpogledi. S usmerjevanjem podatkov prek svoje naprave je Hola VPN dovolil vsem, ki so v tunelu v omrežju, da vas spremljajo po internetu, vključno z vašim namestitvenim imenikom, edinstvenim ključem seje in drugimi osebnimi podatki.

Še huje je, da je aplikacija omogočila vsakomur izvajanje programov v vašem računalniku, kar pomeni, da bi heker lahko brez vaše vednosti odstranil zlonamerno programsko opremo v vaši napravi. Zaradi globokih dovoljenj, ki jih Hola potrebuje, so uporabniki imeli na svojih napravah stvari, kot so rootkiti, ki so grde zlonamerne programske opreme, s katero ima celo najboljša protivirusna programska oprema težak čas..

To je Hola izolirano. Kunčja luknja se na žalost tu ne ustavi. Čeprav je dostop do naprav uporabnikov dovolj slab, zahteva veliko znanja in izkušenj. Toliko, da bo morda težje, kot če bi nekoga pokvarili neko napravo. Kar je strašno pri tej zgodbi, je to, da Hola VPN ne deluje na edinstven poslovni model. Zasluži vaš IP naslov.

Hola in Luminati

Preden se poglobite, je pomembno, da razumete povezavo med Hola VPN in Luminati. Ofer Vilenski je ustanovitelj Hola VPN, HolaCDN in Luminati. Trenutno je predsednik Luminatija in izvršni predsednik Hola. Čeprav se zdi, da nihče ne skriva, da sta obe podjetji povezani – to ni BestVPN in Buffered – to je dokaz, da sta.

Luminati sicer niso VPN. Namesto tega prodaja mreže podrejenih računalnikov. Ideja je, da pametni telefoni, tablični računalniki in računalniki v delu delajo v prostem teku, zato Luminati v prostem času izkorišča računalniške vire teh strojev, da bi podjetjem zagotovili dodatna sredstva..

Glede na Luminati na svoji strani “približno” je število primerov uporabe za takšno storitev veliko. Na primer, lahko preizkusite svoje spletno mesto v več mestih po svetu ali zaženete skripte za zbiranje informacij, ne da bi pri tem računalniško obiskovali velike stroške. Čeprav so to legitimne potrebe, način, kako jih Luminati izpolnjujejo, ni.

Danes ima Luminati 35 milijonov stanovanjskih IP naslovov in 2 milijona mobilnih IP naslovov. Z zasužitvijo naprav, ki uporabljajo Hola VPN in prodajo naslovov IP prek podjetja Luminati, je lahko pridobila desetino prebivalstva ZDA. Čeprav je bilo to znano dejstvo že leta 2015, Luminati trdi, da je začel delovati neodvisno od Hola leta 2016.

Vendar to ni res. Licenčna pogodba za končnega uporabnika Hola, ki je označena kot nazadnje posodobljena v letu 2018, jasno navaja, da boste “v zameno za brezplačno uporabo prola Hola Free VPN Proxy, Hola ponarejene GPS lokacije in Hola Video pospeševalnika morda vrstnik v omrežju Luminati. ”

Nevarnosti biti vrstnik

Čeprav smo že govorili o nevarnosti Hola VPN kot zaprtega omrežja enakovrednih oseb, je ideja, da lahko drugi kupijo dostop do vaše naprave, še bolj zastrašujoča. V bistvu Luminati zakonito prodaja botnete, izdelek, ki je običajno na voljo le na temnem spletu za namene kibernetske kriminalitete.

Botnet je skrajšan za “robotska mreža.” Koncept je preprost za razumevanje. To je mreža strojev, na katerih so nameščeni roboti. Boti omogočajo, da je kdorkoli na čelu, na vaši napravi naredi skoraj vse, kar želijo. Z namestitvijo Hola VPN se strinjate, da namestite bot na svoj računalnik.

Hola ne skriva dejstva, da bo na vašem računalniku porabila dodatne vire, ni pa jasno, za kaj bi se lahko uporabili ti viri. Bonetne mreže so vroča dobrina, ki prinaša tone prihodkov za tiste, ki jih vodijo s pomočjo goljufij oglasov, rudarjenja kripto valut in porazdeljenih napadov za zavrnitev storitve.

Eden najbolj zloglasnih botnetov je bil znan kot ZeroAccess, ki je zbral 1,9 milijona IP naslovov v omrežju P2P. Symantec, ki je ustvaril Norton Security (preberite naš pregled Norton Security), je leta 2013 preučil botnet, da bi videl, koliko vpliva ima..

Ugotovilo je, da ima botnet dva namena: rudarjenje bitcoinov in zagrešitev goljufij s kliki. Rudarstvo bitcoinov je ustvarilo okoli 2000 dolarjev na dan, kar je pomenilo približno 800.000 dolarjev na leto, medtem ko je goljufija s kliki prinesla desetine milijonov.

ZeroAccess je uporabljal suženjske računalnike, da so ponarejali klike na oglase, zato se zdi, kot da so oglasi bolj priljubljeni, kot so bili. Ravno od tega je botnet ustvaril 488TB prometa na dan, kar je škodilo tistim, ki so bili zaviti vanj. Vsak uporabnik, ki je bil del botneta, je porabil približno 110 dolarjev več električne energije na leto, pri čemer je letno prispeval do 204 milijonov dolarjev.

Če pogledamo to, bi lahko količina porabljene električne energije ZeroAccess porabila več kot 100.000 domov.

To je mreža 1,9 milijona IP naslovov. Luminati sedi s 37 milijoni. Okoljski in gospodarski učinki so še vedno prisotni med številnimi uporabniki. Z vrstnikom v mreži Luminati potencialno povečujete svoj račun za elektriko, dajete denar v roke kriminalcem in kradete prepotrebno elektriko.

Ne pravimo, da so vsi, ki uporabljajo Luminati, zločinci. Za to obstajajo zakoniti primeri uporabe. Lahko pa se uporablja za kibernetsko kriminaliteto. Ranljivosti sistema Hola VPN omogočajo uporabnikom Luminati, da oddajajo zlonamerno programsko opremo na uporabnikove naprave in izkoristijo moč omrežja za izvajanje katerega koli kaznivega dejanja, ki ga je mogoče storiti z botnetom.

Rešite glavobol

Čeprav razumemo, da je varčevanje denarja pomembno, je vaša zasebnost nekaj, kar bi morali ceniti. Ni potencialne nevarnosti uporabe brezplačnega VPN-ja, na primer Hola VPN, za deblokiranje novih filmov na Netflixu ali zaščito vaših torrentov. Na koncu vedno plačujete in nizka mesečna cena, ki jo zaračunavajo zakoniti VPN, dolgoročno postane cenejša..

Odpuščali smo vam, če ste pogledali svoj najboljši VPN, ExpressVPN, če imate proračun. Čeprav menimo, da je vredno tega – lahko vidite zakaj v našem pregledu ExpressVPN – je nedvomno ena izmed dražjih možnosti.

Obstajajo pa možnosti proračuna, predvsem pa CyberGhost in zasebni dostop do interneta. Mesečna cena CyberGhosta ni impresivna – enaka je kot ExpressVPN -, vendar njene večletne pogodbe niso primerljive. Za enako ceno kot leto dni storitve storitve ExpressVPN lahko s CyberGhostom dobite tri leta (preberite naš pregled CyberGhost).

CyberGhost je najcenejši ponudnik, ki ga še vedno smatramo za zgornjo polico, toda PIA ni daleč pod njim. Tudi PIA je veliko cenejša. Polovica mesečne obrestne mere CyberGhost, z občutnimi popusti na večletne načrte, je PIA najboljša vrednost na trgu (preberite naš pregled PIA).

Za samo nekaj dolarjev na mesec lahko imate zakonit VPN, ki vas varuje. Brezplačne možnosti so privlačne, vendar lahko groba zloraba vašega soglasja privede do scenarija nočne more. Hola VPN je tista nočna mora. Tudi če ponudnik ni tako degeneriran kot Hola, brezplačni VPN-ji običajno pomenijo, da se vaši podatki zbirajo in prodajo za dobiček.

Končne misli

Na žalost Hola VPN ni edina tovrstna. Čeprav se edini lahko tako nizko umakne, je na spletu ogromno prevar VPN. Nikoli ni smiselno poceni nakupov, še posebej pa je to pri VPN-jih. Če želite pretakati, hudournike ali se samo zaščititi v spletu, poskrbite za zakonito storitev.

Tudi jih ni težko najti. Naši VPN pregledi kažejo, kateri ponudniki se nam zdijo nad ostalimi, testirali pa smo jih približno 50. Od meritve hitrosti do iskanja podrobnosti o zasebnosti smo opravili umazano delo, tako da boste našli VPN, ki deluje za vas.

Kateri VPN uporabljate? Sporočite nam svoje misli o tem v spodnjih komentarjih in kot vedno hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map