Firefox vs Google Chrome: Pospeševanje konkurence leta 2020

Firefox in Google Chrome sta najbolj priljubljena brskalnika na svetu. Oba sta dobra izbira za brskanje po spletu, z odličnimi knjižnicami z dodatki, čistimi uporabniškimi vmesniki in odličnimi zmogljivostmi.


Da bi lažje sprejeli bolj informirano odločitev pri izbiri, ki jo želite uporabiti, smo se odločili, da jih bomo v tej predstavitvi Firefox in Google Chrome nasprotovali drug drugemu..

Kar zadeva tržni delež, Chrome zagotovo prevladuje, toda Firefox obstaja že dlje časa in je bil vedno nekaj premajhnega. V večini naših kategorij prejmejo podobne ocene, z izjemo zasebnosti, tako da bo to prišlo naravnost.

Ta članek bo primerjal le oba brskalnika drug proti drugemu, tako da če želite podrobnejšo razčlenitev vsakega in kako se ocenjujeta, ko si ogledate celotno ponudbo spletnih brskalnikov, si lahko preberete naš pregled Firefox in pregled Google Chrome.

Nastavitev Fight: Firefox vs. Chrome

Brskalnike bomo postavili v pet ločenih kategorij, ki bodo dodelili eno točko za zmago vsakega kroga. Okrogli vključujejo: funkcije, enostavnost uporabe, zmogljivost, varnost in zasebnost. 

Brskalnik, ki uspe doseči vsaj tri točke, bo razglašen za zmagovalca. Kot smo že omenili, bo to blizu, zato dvomimo, da bomo že na začetku videli jasnega zmagovalca.

1

Lastnosti

V prvem krogu si bomo ogledali funkcije. Pomembni dejavniki vključujejo razširitve, prilagajanje, sinhronizacijo in mobilne funkcije, pa tudi manjše funkcije priročnosti, kot so orodja za zajem in načini branja.

Firefox

Firefox ima veliko knjižnico dodatkov, in čeprav ni tako velik kot Chrome, lahko tam še vedno najdete skoraj vse, kar želite.

Brskalnik ima tudi dostojno število manjših vgrajenih funkcij, kot je orodje za zajem. To je neverjetno koristno za fotografiranje zaslonskih posnetkov, saj omogoča fotografiranje preko celotnega zaslona, ​​izbiro določenega območja ali ustvarjanje slike celotne spletne strani, ne glede na dolžino.

FirefoxCaptureTool

Druge manjše funkcije vključujejo način branja, ki črta vso vsebino, ki ni povezana z glavnim besedilom članka, ustvarja čist vmesnik, ki je idealen za branje, pa tudi osnovni bralnik PDF in veliko alternativnih iskalnikov, ki so ves čas na voljo pod naslovom bar.

Na voljo je tudi precej različnih možnosti prilagajanja, saj brskalnik omogoča premikanje večine elementov uporabniškega vmesnika, kamor koli jih želite..

Na mobilni strani se Firefox zagotovo nagiba k čisti in preprosti uporabniški izkušnji, ne pa da pakira brskalnik, poln funkcij. Vendar pa je vključenih nekaj čednih lastnosti. Obstaja vgrajen bralnik QR, ki je lahko koristen, pa tudi nočni način za varčevanje z očmi in namizni način, če se raje ne ukvarjate s slabo izdelanimi mobilnimi različicami nekaterih spletnih mest.

Google Chrome

Kot že omenjeno, Chromova knjižnica razširitev ni enaka nobeni, zato brskalnik v tej kategoriji dobi popolne ocene.

Brskalnik je zelo dobro povezan tudi z drugimi Googlovimi storitvami, kot so Gmail, Google Docs in – kar je morda najbolj pomembno za brskanje – Google Translate. To je najboljša storitev samodejnega prevajanja, ki je na voljo na tem mestu in vam omogoča enostavno prevajanje spletnih strani v skoraj vseh jezikih.

ChromeGoogleTranslate

Brskalnik je zelo enostaven za nastavitev in dostop do več uporabnikov. To je odlično, tudi če uporabljate samo računalnik, saj lahko uporabniške profile prilagodite za različne namene, kot so delo ali zabava. Chrome ima tudi vgrajen bralnik PDF, čeprav je precej osnoven.

Kar zadeva prilagajanje, Chrome ne omogoča veliko sprememb, tako da če želite spremeniti videz brskalnika, bo to treba opraviti s pomočjo drugih razširitev.

Na mobilnem telefonu ni veliko omembe funkcij, obstaja pa namizni način in seznam branja, ki omogoča shranjevanje in organiziranje spletnih strani za kasnejše branje, tudi če ste brez povezave.

Okrogla ena misel

Takoj ob palici imamo zelo blizu kroga. Noben brskalnik ni posebej močan, vendar ga nadomeščajo z velikimi knjižnicami razširitev, čeprav so Chrome večje. Chrome nato povečuje prednost s trdno integracijo z drugimi Googlovimi storitvami in podporo več uporabnikom. 

Vendar pa je Firefox boljši v mobilnih napravah z nočnim načinom in bralnikom QR kode. Fiirefox ima tudi manjše funkcije kot njegov konkurent, na primer način branja, alternativni iskalniki in orodje za zajem. 

Uporabnikom omogoča tudi prilagajanje večjih delov vmesnika, kar Chrome ne počne, razen prek razširitev drugih proizvajalcev. Vse to omogoča, da bo Firefox odnesel zmago v prvem krogu, čeprav ne za veliko.

Okrogla: Funkcije Point za Firefox

Logotip Firefoxa
Logotip Google Chrome

2

Enostavnost uporabe

Nato bomo primerjali enostavnost uporabe brskalnikov, pri čemer bomo upoštevali stvari, kot so oblikovanje vmesnika, navigacija, upravljanje zavihkov in morebitne težave glede združljivosti spletnih strani..

Firefox

Firefox ima zelo čist uporabniški vmesnik, ki ga je enostavno ovijati z glavo in krmariti. Postavitev je preprosta, različne funkcije pa se nahajajo tam, kjer bi pričakovali, da bodo. 

Z zavihki je enostavno upravljati, saj ko imate hkrati preveč odprtega brskalnika, brskalnik uporablja vodoravno drsenje, namesto da bi jih še naprej pomanjšal. Zavihke lahko tudi prilepite in utišate ter jih pošljete v drugo napravo.

FirefoxCustomization

Na žalost Chromeov neverjeten tržni delež med spletnimi brskalniki pomeni, da nekateri razvijalci ustvarijo svoje spletno mesto samo z njim (in v nadaljevanju drugi brskalniki na osnovi Chroma) v mislih. 

To pomeni, da lahko občasno naletite na spletna mesta, ki s Firefoxom slabo delujejo. Na drugi strani lahko zelo stara spletna mesta včasih bolje delujejo s Firefoxom, če so bila zasnovana pred vzponom Googlovega brskalnika.

Google Chrome

Chromov vmesnik je tudi dobro oblikovan in odziven. Ker veliko brskalnikov temelji na Chromiumu (preberite naš pregled Chromium), bo večina ljudi našla uporabniški vmesnik znan in enostaven za uporabo. Ko z desno miškino tipko kliknete sliko, imate možnost, da v Googlu iščete vzvratno sliko, kar je zelo priročno.

Dobro je tudi upravljanje z zavihki, saj lahko zavirate in utišate zavihke. Na žalost Chrome ne prihaja z drsenjem zavihkov, kar pomeni, da še naprej zmanjšuje zavihke, ko hkrati odprete veliko. 

Kljub temu je zavihke še vedno zelo enostavno razločiti, saj Chrome vedno prikaže uporabniško kartico v celoti, in med sosednjimi zavihki se očitno spremeni odtenek..

GoogleTabs

Do odprtih zavihkov lahko preprosto dostopate tudi prek mobilne naprave, saj so shranjeni v ločenem meniju z zavihki. To pomeni, da vam za dostop do njih ni treba predhodno pošiljati določene naprave.

Okrogla dva razmišljanja

Boj ostaja vrat in vrat v drugem krogu, saj niti dveh brskalnikov v tej kategoriji ni veliko. Oba imata dobro oblikovane, čiste in lahko razumljive uporabniške vmesnike.

Čeprav ima Firefox vodoravno drsenje za zavihke, jih je še vedno enostavno upravljati tudi v Chromu. Vendar je možnost kontekstnega menija za iskanje povratne slike v Googlu neverjetno uporabna in Firefoxu manjka.

Chrome v mobilnem telefonu omogoča tudi ogled vseh zavihkov, odprtih v vseh napravah, neposredno v meniju zavihkov, ne da bi jih ročno pošiljali, kar olajša izbiro, kam ste odšli, če prehajate z namizja na mobilni telefon. Te majhne prednosti dajejo Chromeu rahlo prednost in zmago v tem krogu.

Okrog: točka za enostavnost uporabe za Google Chrome

Logotip Firefoxa
Logotip Google Chrome

3

Izvedba

Z vezanima brskalnikoma bomo prešli na merjenje uspešnosti vsakega. To pomeni, da si ogledate njihovo hitrost in porabo virov. Pomembna je tudi uporaba podatkov, pa tudi, ali brskalniki prihajajo z vgrajenimi načini, kako jih omejiti.

Firefox

Firefox je med najhitrejšimi spletnimi brskalniki, tako na namizju kot mobilnem telefonu. Čeprav je poraba RAM-a velika, se brskalnik dobro obnese pri večjih obremenitvah (več kot 20 do 30 zavihkov) in pri takih scenarijih uporablja razmeroma malo virov na zavihek..

Čeprav ni načina shranjevanja podatkov, lahko izberete, da onemogočite slike na mobilnem telefonu, kar vam lahko prihrani veliko pasovne širine, če imate omejen načrt.

FirefoxDisableImages

Google Chrome

Google Chrome je tudi zelo hiter brskalnik v vseh napravah, predvsem pa na namizju. Vendar je poraba RAM-a neverjetno velika, zato je Chrome neznan. Prav tako ni nič na poti za shranjevanje podatkov, kar je težava za mobilne uporabnike z omejeno pasovno širino.

Okrogle tri misli

To je še en tesni krog, saj sta oba brskalnika v tej kategoriji visoko. Oba brskalnika sta zelo hitra, Chrome je na namizju nekoliko hitrejši, Firefox pa nekoliko hitrejši v mobilnih napravah. Oba sta tudi lačna vira, čeprav Firefox postane bolj učinkovit od Chroma, če ima več zavihkov.

Zgodba je podobna pri uporabi podatkov, kjer sta oba brskalnika precej identična. Vendar vam Firefox omogoča onemogočanje vseh slik v mobilnih napravah, kar je koristna funkcija, če imate malo podatkov. Ta funkcionalnost, združena z boljšimi zmogljivostmi pod velikimi obremenitvami, omogoča Firefoxu še eno zmago v tretjem krogu.

Okrog: Točka uspešnosti za Firefox

Logotip Firefoxa
Logotip Google Chrome

4

Varnost

Ko je Firefox prevzel prednost, je čas, da si ogledate, kakšno varnost nudi vsak brskalnik. Ogledali si bomo pojavna okna in zaviralce oglasov – ne glede na to, ali so vgrajeni ali so na voljo kot razširitve, varne brskalne baze podatkov ali opozorila o nevarnih povezavah – in kako dobro brskalniki ščitijo vaše podatke za prijavo in njihovo posodobitev frekvenco.

Firefox

Firefox ima vgrajen zaviralec pojavnih oken, vendar brez bloka oglasov. Izbirate lahko med številnimi možnostmi med veliko knjižnico dodatkov Firefox, vključno z nekaterimi našimi najboljšimi zaviralci pojavnih oken.. 

Brskalnik uporablja Googlovo bazo podatkov o varnem brskanju, da zaščiti uporabnike pred spletnimi mesti z znano zlonamerno vsebino. Ta funkcija je privzeto vklopljena, kar je dobro za varnost, slabo pa za zasebnost. Poleg tega brskalnik prejema pogoste posodobitve, ki se samodejno prenesejo.

Firefox vas opozori, ko dostopate do spletnega mesta prek nezanesljive povezave (ki ni HTTPS), vendar je opozorilo precej majhno in ga je enostavno zgrešiti, saj ne vsebuje nobenega besedila.

FirefoxHTTPOpozorilo

Nastavite lahko glavno geslo, da zaščitite vse podatke za prijavo, shranjene v brskalniku. Vendar morate to storiti ročno, tako da je verjetno veliko uporabnikov z gesli, ki so popolnoma nezaščitena od vseh, ki imajo fizični dostop do svojih naprav. Če vas kaj skrbi, si oglejte nekaj najboljših upravljalcev gesel.

Google Chrome

Mnoge iste stvari, ki so bile zgoraj omenjene o Firefoxu, veljajo tudi za Google Chrome. V spletni trgovini Chrome je na voljo vgrajen zaviralec pojavnih oken in veliko drugih zaviralcev oglasov. Presenetljivo je, da brskalnik z varnim brskanjem uporablja tudi Google za blokiranje zlonamernih spletnih mest.

Opozorilo, ki ga dobite, ko uporabljate Chrome za povezavo s spletnim mestom prek običajne povezave HTTP, je jasno in enostavno opaziti. Poleg tega brskalnik prejme pogoste posodobitve, običajno vsakih nekaj dni, ki se namestijo, ne da bi morali uporabnikovi ukrepi. Chrome tudi dobro zaščiti vaša gesla in za dostop do njih potrebuje sistemske poverilnice vaše naprave.

Opozorilo za ChromeHTTP

Okrogle štiri misli

To je bil še en tesni krog, saj oba brskalnika vključujeta večino enakih varnostnih zaščit, kot so Google varno brskanje, blokatorji pojavnih oken, na desetine razširitev oglaševalskih oglasov in opozorila o nevarnih povezavah. Obe strani prejemata tudi pogoste posodobitve in napake v zvezi z varnostjo, kadar koli jih odkrijemo.

Kot smo ugotovili v našem članku o tem, kateri spletni brskalnik je najbolj varen, ima Chrome rahlo prednost, saj bolje deluje pri zaščiti gesel uporabnikov in jih privzeto zaklene za sistemske poverilnice naprave, namesto da uporabnik ročno ustvari glavno geslo. 

Opozorilo o nevarni povezavi za Chrome je tudi veliko lažje opaziti kot Firefoxovo Ta dva dejavnika omogočata, da Chrome nekoliko potegne naprej in zmaga v tem krogu, tako da so brskalniki vezani.

Okrog: Varnostna točka za Google Chrome

Logotip Firefoxa
Logotip Google Chrome

5

Zasebnost

Čas je, da se odločimo za to tekmovalno bitko in vse se spušča do zadnjega kroga o zasebnosti. Ogledali si bomo uspešnost vsakega podjetja, njegove pravilnike o zasebnosti in vse vgrajene funkcije zasebnosti, na primer zaščito sledenja, VPN-jev ali pooblaščenca.

Firefox

Firefox je odličen z zasebnostjo. Podjetje je neprofitna organizacija in ne prinaša prihodkov od oglasov, kar pomeni, da je veliko lažje zaupati, kaj Firefox pravi o zaščiti vaših podatkov. 

Mozillina politika zasebnosti jasno določa, katere podatke zbira in za kaj se uporablja ali za katere ne uporablja, kot tudi, da nikoli iz kakršnega koli razloga ne prodaja ali daje podatkov tretjim osebam.

Brskalnik ima tudi odlične zaščite za sledenje, ki so zelo prilagodljive. Posamezno lahko blokirate sledilnike, piškotke, rudarje kriptovalut in tiskalnike prstov, kar vam omogoča, da izberete in izberete točno tisto, kar želite dovoliti.

FirefoxTrackingProtection

Google Chrome

Zasebnost je verjetno največja slabost Chroma kot brskalnik. Google je znan po tem, da zbira vse podatke o svojih uporabnikih, njegov celoten poslovni model pa temelji na uporabi teh podatkov za ustvarjanje prihodka z oglasi. 

Čeprav je mogoče podatke, ki jih ima Google na vas, izbrisati (preberite naš vodič o tem, kako izbrisati Google zgodovino), je težko zaupati, kako učinkovit je to. To je zato, ker je podjetje sodelovalo v različnih škandalih z zasebnostjo, kot je sodelovanje s programom PRISM NSA in nadaljevanje zbiranja podatkov o lokaciji, kljub temu da uporabniki izključujejo lokacijske storitve.

V Chromu je privzeto omogočenih Googlovih storitev, ki zbirajo na tone podatkov o uporabnikih, kot so predvidevanje URL-jev in predlogi za iskanje. Prav tako je politika zasebnosti nepotrebno zapletena in težko berljiva, saj večini uporabnikov težko sledi, kaj natančno zbira podatke, ki jih Chrome zbira. Brskalnik ima močno zaščito pred sledenjem, tako da je to majhna srebrna podloga.

GoogleTrackingProtection

Okrogle pet misli

To je bil prvi krog, kjer res ni bilo tekmovanja. Chrome – in tudi sam Google – je dobro znan po tem, da ne upošteva zasebnosti svojih uporabnikov. Medtem je bil Firefox veliko več kot ležeči. 

Oba brskalnika imata vgrajeno precej dobro zaščito za sledenje, z Firefoxom pa imate več nadzora nad natančno tem, katere sledilce želite blokirati.

Niti ne vključuje nobene vrste VPN ali proxyja, vendar to ni ravno standardna funkcija večine brskalnikov. Če to iščete, si oglejte naš seznam najboljših ponudnikov VPN. 

Poleg tega Googlovi različni škandali z zasebnostjo in, odkrito povedano, grozni pravilniki o zasebnosti stojijo v nasprotju z bistveno čistejšimi podatki družbe Mozilla in njeno zelo jedrnato in enostavno razumejočo izjavo o zasebnosti. Čeprav uporabljate Firefox, boste želeli prebrati naš anonimni vodnik za brskanje, da zagotovite, da ste zaščiteni.

Okrog: Točka zasebnosti za Firefox

Logotip Firefoxa
Logotip Google Chrome

6

Končne misli

Ta boj je bil vrat in vrat že od začetka, z zelo tesnimi rezultati v prvih štirih krogih, pri čemer so brskalniki ostali vezani. Firefox je dosegel tesne zmage v funkcijah in krogih zmogljivosti, medtem ko je Chrome storil enako s krogi enostavne uporabe in varnosti.

Zmagovalec: FireFox

Vendar pa ga je Firefox na koncu uspel pripeljati domov, tako da je v krogu zasebnosti Chrome prejel najboljši Chrome, s čimer je postal zmagovalec te primerjave. Zadnji krog je bil prvi, ki ni bil izjemno ozka zmaga, s čimer je bil primeren konec za naš boj.

Kaj menite o Firefoxu in Chromu? Ali se strinjate z našo oceno, da ima Firefox dan, ali menite, da si je Chrome namesto tega zaslužil? Sporočite nam v spodnjih komentarjih. Kot vedno hvala za branje.

Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me
    Like this post? Please share to your friends:
    Adblock
    detector
    map