Dashlane in LastPass sta dva najbolj ocenjena skrbnika gesel, oba pa si zaslužita mesto v našem najboljšem vodniku za upravljanje z gesli. Čeprav imajo prednosti in slabosti kot kateri koli del programske opreme, Dashlane in LastPass obrišeta tla s konkurenco, saj ponujata edinstvene lastnosti, odlično uporabnost in konkurenčne cene. 


V tej primerjavi Dashlane proti LastPass izvajamo eksperiment in dva voditelja gesla na vrhu svojega polja nasprotujemo drug drugemu, da vidimo, kateri se izkaže na vrhu. Pred razglasitvijo zmagovalca bomo govorili o funkcijah, cenah, varnosti, podpori, enostavni uporabi in še več. 

Iskreno, lahko bi šli s katerim koli upraviteljem gesla in bili v redu. Dashlane in LastPass sta skorajda na vrsti pred vsemi, saj sta premagala novince, kot je RememBear (preberite naš pregled RememBear). Kljub temu pa obstaja nekaj razlik med njimi, zaradi katerih je ena boljša izbira za vas. 

Preden se lotite, ne pozabite, da neposredno primerjamo LastPass in Dashlane. Če želite videti, kako uspešni so v primerjavi s preostalim trgom, ali pa si želite le bolj poglobljenega videza, ne pozabite prebrati naše ocene Dashlane in LastPass.

Nastavitev boja: Dashlane proti LastPass

LastPass in Dashlane bosta to naredila v več krogih, ki bosta zajela vsa glavna področja, ki jih običajno ocenjujemo v svojih pregledih. Sodili jih bomo tit-for-tat na vsakem območju in dodelili točko zmagovalcu vsakega kroga. Storitev, ki bo na koncu dobila več točk, bo naš skupni zmagovalec. 

Nekaj ​​prostora je za osebno mnenje. LastPass in Dashlane sta odlična skrbnika za gesla, ki lahko z lahkoto sinhronizirata gesla v svojih napravah. Čeprav bomo pri razglasitvi zmagovalca uporabili dokončen pristop, bo morda eden ali drugi boljši za vas, odvisno od proračuna, potrebnih funkcij ali drugih dejavnikov. 

Vendar ne pozabite, da bomo v tej tekmi Dashlane proti LastPassu pokrivali vse zorne kote. Od varnosti do mobilne izkušnje do podpore smo temeljito preizkusili naša dva tekmeca, tako da veste, katera je najboljša možnost. 

1

Varnost

Varnost je najpomembnejši vidik katerega koli skrbnika gesel, tako Dashlane kot LastPass sta v svojih ocenah zaslužila visoke ocene. Oba zagotavljata varnostna opozorila in možnosti dvofaktorne pristnosti, ki sta odlični. 

Začenši z Dashlaneom, uporablja model z ničelnim znanjem in šifriranje AES-256. Preverjanje pristnosti se zgodi z uporabo hash-a vašega glavnega gesla, ki je ustvarjeno s pomočjo Argon2d. 

Vendar Dashlane presega tipični varnostni model upravitelja gesel. Kadar koli uporabljate novo napravo, bo Dashlane ustvaril ključ naprave na podlagi določenih specifikacij strojne in programske opreme, ki nikakor niso povezane z glavnim geslom. Model je tako močan, da je raziskava MIT leta 2016 ugotovila, da je skoraj nemogoče. 

LastPass ni tako edinstven, čeprav si še vedno prizadeva za zaščito trezorja. Ponovno ste zaščiteni z AES-256 in modelom ničelnega znanja. V tem primeru LastPass na glavnem geslu porabi 100.000 krogov PBKDF2 za generiranje hash-a za preverjanje pristnosti. Ta hash se nato uporabi za ustvarjanje ključa za preverjanje pristnosti, ki je usklajen z bazo podatkov LastPass. 

Pomembno je upoštevati, da glavno geslo nikoli ne zapusti računalnika. Namesto tega se za preverjanje pristnosti uporablja oznaka hash-a, ki zagotavlja dve plasti zaščite. Na žalost to ni celotna zgodba z LastPassom.

The Hack LastPass

LastPass je leta 2015 utrpel kršitev podatkov, zaradi česar je velika baza šifriranih trezorjev uporabnikov zapustila svoje strežnike. Čeprav so bili podatki ukradeni, nobena dejanska informacija ni bila ogrožena. Zaradi šifriranja LastPass-a in ničelnega znanja so napadalci naredili kopico neuporabnega gibanja. 

Če je kaj drugega, je kršitev dokaz varnostnega modela LastPass. Rečeno je, da ne gre. Čeprav sta Dashlane in LastPass v tehničnem varstvu enajstmetrovka, pa je dejstvo, da ima LastPass napako, Dashlane pa ne, saj je slednji zmagal v tem krogu. 

Okrog: Varnostna točka za Dashlane

Dashlane Logotip
LastPass Logotip

2

Cena

Glede na to, da je LastPass osvojil prvo mesto v našem najboljšem vodniku za upravljanje brezplačnih gesel, medtem ko se je Dashlane boril, da bi zmanjšal krog, ta krog ni veliko tekmovanje. Preprosto povedano, LastPass ponuja boljšo vrednost. Glede na to je nekaj novega, če iščete zaščito z geslom in zaščito pred krajo identitete.

Začenši z LastPass-om je najbolj izstopala brezplačna različica. Dobite sinhronizacijo z več napravami in neomejeno shranjevanje, ne da bi porabili denar, česar se drugi upravljavci gesel ne bi mogli držati v koraku. Če vas zanima delitev gesla, boste potrebovali Premium načrt. Vendar pa je le pri 3 USD na mesec cena nizka. 

LastPass ima tudi trden družinski načrt, čeprav imamo raje več 1Password (preberite naš pregled 1Password, pa tudi naše primerjave Dashlane v primerjavi z 1Password in 1Password vs LastPass). Omejeni ste na šest uporabnikov, vendar glede na ceno to skoraj ni pomembno. Za 4 USD na mesec kupujete v bistvu šest licenc Premium ter dostop do družinske nadzorne plošče in neomejeno število skupnih map.

Dashlane je eden najdražjih upravljavcev gesel v okolici, kar je njegova največja slabost. Na voljo je brezplačen načrt, opremljen z opozorili o samodejnem izpolnjevanju in varnostnimi opozorili, vendar ste omejeni na 50 vnosov in do svojega trezora lahko dostopate samo v eni napravi. Plačljiva različica Premium doda sinhronizacijo z več naprav, nadzor v temnem spletu in neomejeno shranjevanje. 

Vendar je Premium Plus najbolj impresiven načrt. S skoraj 10 dolarji na mesec je to najdražji upravitelj gesel, kar smo jih kdaj videli. Ob tem je Premium Plus na voljo s popolnim upravljalcem gesel, nadzorom kreditnih točk in zaščito pred krajo identitete 1.000.000 USD. V primerjavi z našo najboljšo programsko opremo za zaščito pred krajo identitete cena res ni slaba. 

Čeprav je za Dashlane enostavno argumentirati, glede na to, koliko funkcij je na voljo, cene ne moremo zanikati. LastPass ponuja najboljši brezplačni načrt od katerega koli upravitelja gesel, ki smo ga videli, ob ohranjanju mesečne cene pa spodobno nizko. 

Krog: Cena za LastPass

Dashlane Logotip
LastPass Logotip

3

Samodejno izpolnjevanje

Ko gre za samodejno izpolnjevanje, LastPass in Dashlane v brskalniku delujeta čudovito. V Chromu in Firefoxu smo se redko srečevali s težavami s preizkušanjem katerega koli od njih, naj bo to za vnos kreditne kartice ali stran za prijavo. Kljub temu ima vsako orodje svoje prednosti pri samodejnem izpolnjevanju. 

Dashlane ponuja več nadzora v brskalniku. Skozi razširitev lahko določite, ali želite izpolniti prijavne podatke, obrazce, oboje ali ne za URL, ki ga imate. Izberete lahko tudi, ali se nastavitve nanašajo na določeno stran, povezano z domeno ali celotnim spletnim mestom, kar vam omogoča, da prilagodite, kako reagira samodejno izpolnjevanje. 

dashlane-review-autofill

LastPass nima toliko fleksibilnosti, saj prikazuje ustrezne prijave za spletno mesto, na katerem ste, in vse možne elemente, ki jih je mogoče polniti. Čeprav samodejno izpolnjevanje deluje brezhibno, smo naleteli na nekaj lopov s tem, kako LastPass prepozna polja. Zlasti vedno ne zazna, kdaj obstaja polje za vnos kreditne kartice, kar pomeni, da se vaše shranjene kartice ne bodo prikazale v priponki. 

lastpass-krom-razširitev-pregled

Glede na to ima LastPass prednost lokalnega samodejnega izpolnjevanja. Če ste naročeni na Premium, lahko uporabite orodje LastPass Autofill for Apps, ki bo izkušnjo brskalnika prineslo na namizje. Čeprav je Dashlane uporabna funkcija, ki ima lokalno aplikacijo, in glede na možnosti v razširitvi brskalnika, je dovolj, da ji dodeli zmago v tem krogu. 

Krog: Točka za samodejno izpolnjevanje za Dashlane

Dashlane Logotip
LastPass Logotip

4

Poslovni načrti

LastPass in Dashlane ponujata celovite poslovne načrte – zato sta oba postala naš najboljši upravitelj gesel za seznam malih podjetij – kljub temu, da nista tako robustna kot OneLogin in Zoho Vault (preberite naš pregled na OneLogin in pregled Zoho Vault). Kljub temu LastPass ponuja več možnosti kot Dashlane. 

Začetno s slednjim ponuja Dashlane en sam poslovni načrt, ki ga letno zaračuna 4 USD na uporabnika. Velja za načrt Premium, čeprav je priložen nekaj dodatkov, vključno z upraviteljem računa za več kot 50 uporabnikov in skrbniško konzolo za upravljanje uporabnikov in varnostnih pravilnikov. 

LastPass je bolj poslovni del, ko gre za poslovne načrte. Obstajata dva glavna načrta: Teams in Enterprise. Prvi je za pet do 50 uporabnikov po 4 dolarje na uporabnika na mesec, poznejši pa za katero koli ekipo z več kot petimi uporabniki. Vključuje tudi integracijo imenika in enotno prijavo.

lastpass-pregled-poslovne cene

Zadnja dva načrta dodata prilagodljivo večfaktorsko preverjanje pristnosti, bodisi kot lastno storitev bodisi v paketu s podjetjem. LastPass je dražji, Enterprise pa porabi za 2 dolarja na uporabnika kot Dashlane. Kljub temu gre za SSO in prilagodljivo MFA, ki jo Dashlaneu primanjkuje, s čimer je LastPass zmagal v tem krogu. 

Krog: Poslovni načrti točka za LastPass

Dashlane Logotip
LastPass Logotip

5

Mobilne aplikacije

Upravitelji gesel imajo večinoma izkušnjo brskalnika, razen nekaterih orodij (primer si preberite v pregledu Passwork). Mobilne naprave so sicer nekoliko zapletene. Na srečo sta Dashlane in LastPass dva največja in najboljša skrbnika gesel ponujala racionalizirane in učinkovite aplikacije za Android in iOS. 

Mobilna aplikacija LastPass je skoraj podobna brskalniški aplikaciji, zato si je prislužila mesto v našem najboljšem upravitelju gesel za vodnik za iOS. Samodejno izpolnjevanje deluje čudovito, LastPass pa podpira biometrično preverjanje pristnosti v napravah Android in iOS. Kljub temu v mobilni aplikaciji manjka nekaj funkcij.

LastPass-iOS

Vnosov Dashlane ne morete organizirati tako, kot lahko. Poleg tega Dashlane podpira tudi vnose, ki so specifični za mobilne naprave, kot so stiki. Tudi vse standardne funkcije delujejo dobro, saj Dashlane podpira samodejno izpolnjevanje na najnovejši različici Androida in iOS-a ter prikaže popolno različico varnostne nadzorne plošče. 

Dashlane-iOS

Ne glede na to, katerega od upraviteljev gesel izberete, dostop do gesel na vaših mobilnih napravah ni problem. Kljub temu ponuja Dashlane robustnejšo mobilno aplikacijo, ki se prilega odlični nadzorni plošči za identiteto, možnostim organizacije in samodejnim izpolnjevanjem. Zaradi tega na mobilnem koncu stvari zasluži zmago. 

Krog: Točka za mobilne aplikacije za Dashlane

Dashlane Logotip
LastPass Logotip

6

Enostavnost uporabe

Dashlane in LastPass sta enostavna za uporabo, za razliko od LogMeOnce in Steganos (preberite pregled LogMeOnce in pregled Steganos Password Manager). Če vas zanima zgolj enostavna uporaba, lahko izberete katero koli orodje in bodite čisto v redu. 

Glede na to je Dashlane bolj prilagodljiv. Uporablja lokalno aplikacijo v nasprotju z uporabniškim vmesnikom, ki je izključen za brskalnik LastPass. Ko prenesete aplikacijo in ustvarite račun, vas bo Dashlane pozval, da uvozite gesla iz svojega brskalnika. Glede na to, da ima večina ljudi gesla nevede shranjena v bazi svojega brskalnika, je to hiter način za nastavitev. 

dashlane-uvoz-geslo

Obiščite Dashlane je preprosto, saj so v levem meniju razporejene kategorije trezorjev in veliko načinov za organizacijo vnosov. Razširitev brskalnika to zrcali, kar vam omogoča hiter dostop do trezorja in generatorja gesel, ne da bi morali odpreti lokalno aplikacijo.

dashlane-pregled-urejanje-vnos

Vendar pa ni uporabniškega vmesnika brskalnika, kjer sije LastPass. Čeprav nima lokalne aplikacije, LastPass lahko deluje v katerem koli brskalniku. Z vidika uporabnosti je LastPass bolj ali manj enak kot Dashlane. Na levi strani uporabniškega vmesnika so na voljo možnosti za organiziranje vnosov, podpora za predloge za vnos po meri in preprost meni za uporabo..

kategorije zadnjega pregleda

Dejstvo, da LastPass deluje v vašem brskalniku, je velika prednost. Ne glede na računalnik, ki ga uporabljate ali brskalnik uporabljate, lahko hitro dostopate do svojih geslov, tudi na javnih strojih. V kombinaciji z bolj prostorskim dizajnom LastPass-a si zasluži zmago v tem krogu. 

Okrog: Točka enostavnosti uporabe za LastPass

Dashlane Logotip
LastPass Logotip

7

Brezplačni načrt

Oba naša konkurenta ponujata brezplačno različico, čeprav ima prednost LastPass. Čeprav LastPass ni edina brezplačna možnost – preberite naš pregled NordPass za drug primer – ima funkcijo, ki je skoraj noben drug upravitelj brezplačnih gesel: sinhronizacija z več napravami. 

Tudi če ne plačujete, lahko vnose sinhronizirate v svojih napravah. Poleg tega LastPass ponuja skupno rabo in neomejeno shranjevanje. Iskreno, brezplačni načrt sramoti LastPass Premium. Dodatnih 3 USD na mesec zagotavlja nekaj dodatnih funkcij, vključno s skupno rabo in prednostno podporo, vendar Free vključuje večino tistega, kar iščemo. 

Dashlane Free žal ni. Čeprav razumemo, da si za Dashlane Premium rezerviramo sinhronizacijo za več naprav, brezplačna različica omejuje vaše vnose. V svoj trezor lahko shranite samo 50 vnosov, ne glede na to, v kateri kategoriji so. Čeprav omejitev ni tako stroga kot pravi McAfee True Key, je to še vedno omejitev (preberite naš pregled McAfee True Key). 

V primerjavi z LastPass-om se brezplačna različica Dashlane-a ne zloži. Vendar pa je tudi slabše v primerjavi z drugimi brezplačnimi orodji. Čeprav niso tako lepi kot Dashlane, KeePass in Bitwarden ponujata brezplačno neomejeno shranjevanje in sta odprta koda za zagon (preberite si naš KeePass pregled in Bitwarden pregled in poglejte, kako Bitwarden primerja z LastPass). 

Nekoliko preseneča, da je LastPass kralj pridelka, ko gre za brezplačno zavarovanje gesel. Dashlane se zelo trudi, vendar ga s svojimi omejitvami in pomanjkanjem sinhronizacije v več napravah zavlada LastPass. 

Krog: Brezplačna točka načrtovanja za LastPass

Dashlane Logotip
LastPass Logotip

8

Lastnosti

LastPass je glede funkcij dokaj lahek, zunaj pomembnega namiznega orodja LastPass for Applications. V nasprotnem primeru je to standard. Ponujali so vam varnostni izziv, kjer si lahko ogledate, kako se vaša gesla upirajo ostalim uporabnikom LastPass, podporo za vnose po meri in samodejno izpolnjevanje.

lastpass-pregled-varnostni izziv

Obstaja tudi LastPass Authenticator. Čeprav tehnično ni del LastPass-a, vam Authenticator omogoča, da na večini spletnih mest omogočite dvofaktorsko preverjanje pristnosti in si zaslužite mesto v našem najboljšem priročniku za aplikacije 2FA. Za uporabo programa Authenticator vam ni treba uporabljati ali plačati za LastPass. Na voljo je brezplačno kot samostojna storitev. 

Dashlane je ravno nasprotno od LastPass-a. Napolnjen do roba s funkcijami in ceno, ki se mora ujemati, je Dashlane presegel standardni upravitelj gesel v nekaj bolj podobnega zaščiti pred krajo identitete. 

Dashlane Premium vključuje nadzor v temnem spletu, zdravstveni center za gesla in VPN, čeprav priporočamo, da namesto tega zadnjega izberete naš najboljši seznam VPN. 

dashlane-pregled-zdravje gesla

Najbolj edinstvena funkcija pa je samodejni menjalnik gesla, ki lahko posodobi gesla na podprtih spletnih mestih z enim klikom miške. LastPass ima podobno funkcijo, čeprav med testiranjem nikoli ne bomo mogli pravilno delovati. 

Dashlane ne more spremeniti gesla na vsakem spletnem mestu, vendar je seznam podprtih URL-jev še vedno dolg, vključno z Reddit in Citrix (preberite naš pregled o Citrix ShareFile). 

Dashlane je dražji od LastPass-a, vsebuje pa tudi seznam funkcij, ki upravičujejo ceno. Od obveščanja o kršitvah in nadzorovanja temnega spleta do zavarovanja kraje identitete, Dashlane presega preprosto upravljanje gesla in si v tem krogu prinese zmago.. 

Okrog: Značilnosti točka za Dashlane

Dashlane Logotip
LastPass Logotip

9

Podpora

Dashlane ima nekaj najboljših podpor, ki smo si jih ogledali v upravitelju gesel, kar je presenetljivo glede na to, kako ponavadi je ta orodja slabša. Dashlane poleg enostavne zbirke znanja ponuja podporo za e-pošto in klepet v živo. E-poštna podpora deluje sedem dni v tednu, medtem ko klepet v živo ponujamo od ponedeljka do petka od 21.00 do 18.00. EST. 

Podpora je večinoma usmerjena okoli strank, ki govorijo angleško, čeprav Dashlane med tedni ponuja francosko in nemško podporo po e-pošti. Na srečo vam ne bi smeli prizadevati, da bi veliko podpirali. Baza znanja je izjemna, napolnjena z vsemi podrobnostmi o Dashlaneu in njegovem delovanju.

dashlane-pregled-baza znanja

LastPass s svojimi podpornimi viri ne nudi enake ravni oskrbe. Določili ste vam bazo znanja, ki pokriva osnove aplikacije, vendar na način odpravljanja virov vključuje zelo malo. Če imate težave, se lahko obrnete na LastPass, vendar boste morali skočiti skozi nekaj obročkov. 

lastpass-pregled-baza znanja

Za vzpostavitev stika z LastPassom morate uporabiti bazo znanja. Namesto da bi ponudili kontaktni obrazec e-poštnega naslova, je na dnu vsakega članka baze podatkov na voljo gumb za »podporo za stike«. Glede na to, kako malo je na voljo za odpravljanje težav, je potrebna jasnejša pot do stika. 

lastpass pregled, kontakt-podpora

Še vedno pa LastPass ponuja podporo strankam, ki plačujejo in ne, tako da ni vse slabo. Ne glede na to, ne moremo zanikati, da ponuja Dashlane močnejše podporne vire, tako za tiste, ki se morajo pri reševanju svojih težav obrniti na skupino za podporo in tiste vsebine. Zaradi tega si Dashlane odvzame zmago za ta zadnji krog. 

Krog: Oporna točka za Dashlane

Dashlane Logotip
LastPass Logotip

10

Končne misli

Od naših devetih krogov je Dashlane zaslužil pet točk, LastPass pa štiri. Po pričakovanjih sta bila dvojica vrat in vrat v celotnem tekmovanju, čeprav Dashlane še vedno izstopa kot zmagovalec. Čeprav je Dashlane drag, ponuja robustnejši seznam funkcij in boljšo varnost kot LastPass.

Zmagovalec: Dashlane

Še vedno pa je LastPass vreden nasprotnik. Z najboljšim brezplačnim načrtom, ki smo ga videli od katerega koli upravitelja gesel, in izjemno uporabnostjo, je LastPass odlično orodje. Čeprav ne dosega višin Dashlane, je LastPass še vedno prepričljiva možnost, zlasti za tiste, ki so v proračunu. 

Izbira je odvisna od vas. Ali greš z Dashlane ali LastPass? V komentarjih spodaj nam sporočite, kako ste se odločili in kako vam je všeč. Preberite tudi našo primerjavo Dashlane vs Keeper. Kot vedno hvala za branje.

Kim Martin
Kim Martin Administrator
Sorry! The Author has not filled his profile.
follow me